Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, May 24, 2008

PBP - Budaya Kita REAKTIF dan tidak PROAKTIF.

Reactions: 


Assalamualaikum...

Perebutan Pulau Batu Putih antara Malaysia & Singapura sudah berakhir dengan Singapura mendapat pengiktirafan dari ICF sebagai pemilik muktamad Pulau Batu Putih.Malaysia sekadar mampu berputih mata.bagaimanapun,banyak respon dari pelbagai individu yang agak menarik dapat kita lihat semenjak krisis tersebut berakhir...saya amat tertarik dengan satu ulasan dari seorang rakan cyber tentang isu tersebut...sama-sama kita nilaikan kebenarannya dan harap dijadikan iktibar dimasa hadapan.

Salam alaik,

Ma'af. Saya terpaksa membentangkan sedikit perkara sensitif.

Jatuhnya Pulau Batu Puteh kepada Singapura adalah hasil budaya kita sendiri. Kali ini hasilnya amat pahit sekali.

Budaya yang saya maksudkan adalah budaya REAKTIF dan tidak PROAKTIF.
Akibat dari sifat REAKTIF, bukan sahaja Malaysia dikudungkan dari Pulau Batu Putih, bahkan 12km nautika sekeliling pulau tersebut juga jatuh ke tangan Singapura.

REAKTIF = hanya mengambil tindakan setelah sesuatu yang dahsyat berlaku. sifat begini asalnya dari sikap tidak mahu berfikir jauh lantas tidak menganalisa sebarang kemungkinan pada masa akan datang. simptom biasa adalah leka dan lalai. Pelan perlaksaan jika ada, biasanya dijalankan dengan lembab. over-confident NUMBER 1 dan sangat suka dipuji serta benci dikritik. hasil dari sikap ini biasanya adalah pencapaian yang menyedihkan dan mungkin menyesal tak sudah.

Jika REAKTIF sekalipun, perlaksanaan pelan tindakan seharusnya dijalankan dengan tekun dan berterusan.

Malaysia hanya bertindak setelah Singapura memfailkan protes rasmi kepada ICJ pada 1980. Singapura bertindak setelah kerajaan Malaysia mengeluarkan PETA RASMI pada tahun 1979 yang memasukkan Pulau Batu Putih ke dalam Malaysia. Keputusan UTAMA ICJ untuk memihak kepada pihak Singapura adalah ini. ICJ juga berkata, Malaysia dan kerajaan sebelumnya, tidak pernah ambil tahu mengenai Pulau ini sejak 1890.

ICJ menyatakan bahawa Malaysia telah melepaskan tanggungjawabnya terhadap Pulau Batu Putih kerana tidak terlebih dahulu menfailkan saman terhadap Singapura. Tambahan pula kata ICJ, pegawai kerajaan negeri Johor tidak mengakui bahawa Pulau Batu Putih adalah kepunyaannya.

Singapura telah lama merancang sambil Malaysia leka seperti biasa. Singapura menjalankan penyelidikan demi penyelidikan dengan tekun untuk menjayakan rancangan jahatnya. Mereka melihat MANFAAT yang besar jika berjaya dan telah VISUALAIZE kejayaan sebelum Malaysia megeluarkan PETA RASMI itu lagi. Singapura tahu kerajaan Malaysia tidak membuat sebarang persediaan diperingkat perundangan antarabangsa. ZAP !!!! Masuk perangkap.

Kita lihat contoh-contoh lain yang menyakitkan hati:
1. Setelah kemalangan maut berlaku berkali-kali di simpang 3 atau 4, BARULAH PIHAK MAJLIS TEMPATAN memasang traffic light.
2. Setelah bertahun-tahun lamanya penumpang dan pelancong kena tipu dengan PEMANDU TAXI JAHAT, barulah nak jalankan operasi pembanterasan.
3. Setelah ramai anak zina, buang anak, pelacuran serta rogol berleluasa, barulah kononnya nak mempertingkatkan pendidikan akhlak di sekolah.
4. Buat rumah-rumah FLAT banyak-banyak kat BANDAR tanpa merancang keadaan trafik dan logistiks. Bila jam teruk, nak kenakan macam-macam pada pengguna jalanraya.
5. Buat 3 sistem LRT, tapi stesen lain-lain. Menyusahkan yang OKU, Warga Emas dan pengguna terpaksa berhujan-berpanas.
6. Kurikulum Universiti tak dikemaskini dan Bajet penyelidikan tak dinilai semula. Bila jatuh TARAF UNIVERSITI tempatan ke tangga-tangga jauh ke bawah, barulah kelam-kabut.
7. Banyak lagi hal tapi tak dapat dimuatkan.

PROAKTIF = mempunyai VISION pencapaian yang jelas. Mempunyai MISSION yang tertera dan teratur. Sikap melaksanakan pelan tindakan dengan tekun sebab VISIONnya jelas. Bersedia untuk merubah pelan bila perlu setelah mengkritik diri sendiri dan mendapat feedback dari orang lain. Sibuk dengan tugasan lantas tak sempat nak mengumpat dan memfitnah. Tidak mudah menyalahkan orang lain. Hasil sikap PROAKTIF biasanya kejayaan.

Budaya PROAKTIF bermula di SEKOLAH dan di RUMAH. Didiklah budak-budak tu supaya Malaysia tak bertambah KODONG dan supaya kita semua menikmati hidup lebih baik.

itulah antara analisis yang agak menarik dan ada benarnya...memang itulah yang selama ini berlaku didalam masyarakat dan kepimpinan kita.sudah terantuk,baru terngadah.menang sorak,kampung tergadai...yang lebih perit ialah...KALAH SORAK,WILAYAH TERGADAI...

MALAYSIA GEMILANG DALAM GEMERLAPAN.

*penganalisis lebih dikenali dengan nick Mann Trex.

Result AF6 Sudah Dirancang - Toi Bakal Juara.

Reactions: 
Assalamualaikum...

citer pasal hiburan sekali-sekala...sebenarnya tak berapa nak ulas pasal ni.tapi td masa p minum ngan kengkawan,terkeluar la topik hiburan & kebetulan lak salah sorg kawan yg jadi "forumist" ms minum td tu kerja di Astro...

patut rancangan berbentuk undian sms ni diharamkan sebab ada unsur judi & penipuan...nak tau kenapa?
beb...result finalist dh dirancang oleh pihak Astro...skarang 24hb.mei,2008 jam 9.17 malam aku umumkan yg toi bakal dinobat menjadi juara AF6...

ikut pada info,toi dh berada dirangking teratas undian sejak 3 minggu lepas...last 2 weeks nye result sepatutnya Stacey & Nadia dh terkeluar dr list...tp pihak Astro decide not to reject 2 "puteri" tu sebab akan effect pada concert final...ye la...sape nak p tengok jantan melalak kan?for advertising & penganjur pun agak merugikan sebab tak dapat nak promote any produk & fashion untuk wanita without women finalist...bussiness beb...

erm...same2 kita tunggu betul atau tak info ni...aku pun tak brani nak cakap apa2...

kalau betul & tepat resultnya nanti,tak syak la ada penipuan...kalau tak betul maafkan aku...
bukan nak cari populariti...
aku bukan artis...
aku cuma Topengperak_Xinwugi

*betul ke?aku macam x caye je...ah lantaklah...bukan aku tengok pun menatang AF nih...

Jawatankuasa Khas Siasat Balkis.

Reactions: 

Kerajaan negeri Selangor dalam rangka menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat aktiviti,pembubaran Balkis & pemindahan dana RM9.9juta kepada Bakti kata menteri besar Selangor Tan Sri Khalid.

Balkis dikatakan menghabiskan sejumlah RM158,000 melalui Galeri Balkis Sdn Bhd hanya untuk penyediaan pakaian ahli2nya menyertai sukan Balkis sebelum ini.satu jumlah yang agak tinggi untuk perkara seperti itu.Manakala sebanyak RM121,000 pula dihabiskan untuk pakaian batik ahli Balkis & suami masing2 juga untuk sukan Balkis.

Menteri besar Selangor juga memaklumkan yang pihaknya masih belum menerima maklumbalas daripada pendaftar pertubuhan(ROS)berhubung pembubaran Balkis walaupun 3 pucuk surat telah dihantar kepada pertubuhan berkenaan bertarikh 11 april,23 april & terakhir pada 15 mei 2008.agaknya ROS masih belum menyiapkan lagi dokumen tersebut.maklumlah pembatalan persatuan dibuat secara tergesa2...ada la yang tak kena tu.

Khalid juga memaklumkan bahawa kerajaan negeri masih menunggu laporan percuma tentang pulangan tahunan & imbangan kira2 daripada Yang Dipertua Balkis kerana mengikut seksyen 29 tatacara pertubuhan,pegerakan Balkis yg mendapat sokongan & bantuan kerajaan negeri perlu memberikan laporan percuma.

banyak yg perlu dibongkar.walaupun Khir Toyo menafikan beberapa kenyataan tersebut tetapi kita percaya ada sesuatu yang berlaku disebalik pengetahuan kita.apa yang membuat kita sangsi ialah mengapa sebuah pertubuhan yang tidak menghadapi masalah tiba2 dibubarkan secara tergesa2 dan tanpa alasan yang kukuh.apalagi yang sibuk menafikan segala penyelewengan tersebut bukanlah individu yang menerajui pertubuhan tersebut,sebaliknya suaminya.kenapa isteri Khir tidak menafikan sendiri dakwaan2 tersebut?atau isteri Khir sedang sibuk "menyembunyikan" bukti2 penyelewengan...

ROS pun nampaknya seakan-akan bersubahat.mana taknya 3 pucuk surat meminta penjelasan dari kerajaan negeri langsung tidak mendapat maklumbalas.sebaiknya bukan sahaja Balkis yang perlu disiasat,perluaskan siasatan kepada seluruh organisasi yang berkaitan semenjak Balkis ditubuhkan sehingga pembubarannya.pasti banyak cerita menarik & mengejutkan menanti kita selepas ini...buat Khir...berhati2 dalam langkah2 & kata2 anda...banyak lagi pembongkaran akan didedahkan umum.

Shaid - Penganggur@Usahawan???(dedah jangan tak dedah!)

Reactions: 

Assalamualaikum... Ape kejadahnya Shaid?Apa masalah ngko Shaid?aku rasa Shaid ni antara individu yang betul-betul kecewa & tak dapat terima kenyataan bila berlaku pertukaran tampuk pimpinan kerajaan negeri Selangor.mana tak nya...hidupnya jadi tak keruan semenjak berakhirnya PRU12 tempohari...setakat ni dah 2 laporan polis dibuat oleh Shaid terhadap kerajaan negeri Selangor. Siapa Shaid?...

Seorang kenalan rapat Shaid(juga bekas pelajar UiTM)mendedahkan Mohd Shaid Rosli membuat laporan polis tersebut kerana mempunyai kepentingan sendiri.beliau juga mendedahkan bahawa Shaid bukanlah seorang penganggur seperti yg didakwa olehnya.kenyataannya Shaid adalah seorang usahawan yg berjaya & mempunyai perniagaan sendiri di Seksyen 7 Shah Alam. Shaid juga disyaki digunakan oleh pihak tertentu yg mungkin bermotifkan politik untuk membuat laporan tersebut...

seterusnya beliau berkata dia juga tidak tahu kenapa Shaid mendakwa dirinya penanggur sedangkan dia mempunyai perniagaan enterprise & dalam usaha membina syarikat Sendirian Berhad.hai Shaid...buat report tu dh satu hal...menipu tu lagi satu hal...

Nak tau lagi?Rakannya turut mendakwa,selain memiliki perniagaan yang semakin berkembang maju,Shaid juga memiliki sebuah kereta mewah dan aktif dalam sebuah pertubuhan politik....Selain dari kedai ini(seksyen 7 Shah Alam)Shaid juga mempunyai satu lagi kedai di UiTM Shah Alam...walau bagaimanapun Shaid adalah seorang majikan yang baik & tegas serta amat mengambil berat tentang kebajikan pekerjanya...

Itulah antara pendedahan yang dibuat oleh seorang rakan & pekerja Shaid...dari pendedahan tersebut dapat kita simpulkan bahawa Shaid memang memang mempunyai kepentingan sendiri ketika membuat laporan polis tersebut.mungkin harapannya terbantut setelah parti politik yang disokongnya tumbang?al maklumlah...politik itu duit(siapa tak kenal UMNO?)...

Setelah terdedah identiti Shaid yang "menganggur" ni...agaknya ada tak sesiapa yang rajin nak p buat report pulak...boleh report pada polis - Shaid menipu rakyat Malaysia.