Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, July 01, 2008

Blog Tunang Si Lembu.

Reactions: 
Assalamu'alaikum...

A step in my pink mary janes


"Shoes are my passion, Love is the essence and Food is an obsession. This is my life...and everything else in between"


Itulah muqaddimah dalam blog milik Janna Syariza & postingnya yang terakhir bertarikh 30hb.jun,2008 ialah :

Monday, June 30, 2008
Thru the storm

our engagement photos have been widespread in various blogs since 2 days ago. wat was supposed to be one of our own privately cherished memories are now being used as tools to further fuel speculations by irrespensible parties. for those who stood up for me, i give my greatest thanks. but i say again, i will stand by his side thru it all. our engagement photos being posted on blogs is just d tip of d iceberg. i am well aware of the monstrous battle that is looming ahead. we will weather it out. insyallah we will come thru alright. no matter how long it takes. justice will prevail.

Posted by Janna Syariza at 6:50 PM

Aku tertarik dengan kenyataan tuan punya blog : "i will stand by his side thru it all" & dalam fikiran aku mengatakan bahawa : offcourse u'll stand by his side(or "backside")when his offering you a lot's of goodies where you could'nt get with anyone else...isn't it???money makes you have no sense...

Memang bunyinya macam aku menuduh tuan punya blog ni tapi kalau diambil dari fakta-fakta yang dah terdedah : tarikh gambar diambil ( risikan dari agendadaily ) & kenyataan Najib Sukhoi membuktikan there's something inside this story...

Terima kasih kepada perisik yang memberi respon dari artikel sebelum ini [ Jom Siasat Siapa Saiful ] menyampaikan maklumat berkenaan blog Janna Syariza & perisik-perisik yang menyampaikan maklumat-maklumat mengenai Saiful...kita akan bongkar satu persatu selepas pengesahan maklumat dibuat...buat semua pembaca...tunggu!!!

Pendedahan akan dibuat beransur-ansur...depa bukak mulut...kita bukak mulut...depa serang,kita tangkis & lawan dengan bukti & fakta!!!buat pro Lembu kena Liwat...we'll let you know how to play this game!!!

Jom serang blog Janna Syariza klik [ sini ] ...!!!

Fakta Pelik Lembu Liwat.

Reactions: 
email dari : ahmad zamri

Yang lagi pelik, cuba perhatikan kronologi kes budak ni :-

1) Dia ni drop out dari UNITEN, exam fail giler, score 1.0 CGPA je sebab menurut member-member sekampus, dia ni giler glamour, kaki perempuan dan tak belajar langsung, sebab tu kantoi exam. Dia kata kalau nak sambung balik belajar pun kena repeat banyak paper dan makan banyak tahun lagi baru nak grad (itupun kalau pass) So, dia pilih utk keluar U dan cari kerja.

2) So, dia landed kat head office PKR about 8 months ago (menurut Dr Wan Azizah) utk bantu kerja-kerja pilihanraya dan lepas tu jadi pembantu Anwar, pemimpin idola dia sejak dari kampus.

3) Najib kata semalam, gambar budak tu dgn pegawai kanan dia di opis TPM diambil 3 bulan lepas dan dia datang pejabat TPM sebab nak mohon biasiswa (pleaselahh...,takde alasan lain ke). So, yang menjadi persoalan dan misterinya ialah :-

i) Dia kan drop out dari U, dah tak nak belajar lagi, sebab tu dia cari kerja, SO apakejadahnya dia nak mohon BIASISWA plak...nak masuk U mana? Bila nak sambung belajar?. Pejabat TPM ada keluar biasiswa ke selama ni? Tak tahu pun...

ii) Masa dia pegi pejabat TPM tu, dia MASIH lagi bekerja di pejabat PKR !! Apa dia buat kat situ? 3 bulan lepas (kata Najib) bukan ke tengah sibuk PRU 12. Wahh..time tengah sibuk-sibuk Pilihanraya, kau pegi lawatan sambil belajar ke pejabat Timbalan Pengerusi Barisan Nasional yg merupakan seteru ketat bos di tempat kerja kau i.e Ketua Umum PKR, utk kau mohon Biasiswa !!! Pleaselahhhh......org Malaysia bukannnya bodoh sangat kau nak tipu mcm tu!.

iii) Menurut sumber rapat yg amat dipercayai, si pegawai kanan Najib yg bergambar dengan budak liwat tu, dia memang org kanan/rapat sungguh dgn Najib, budak lulusan UIA dan jadi speechwriter Najib. So, boleh mintak biasiswa kat dia ke, dia boleh bagi recommendation ke, macam mana kau boleh kenal dia sebelum ni, kau drop out UNITEN baru je lagi, dia grad UIA dah lebih sepuluh tahun!

Jadi, apa sebab sebenarnya budak liwat ni ada kat situ, masa (timing) kejadian tu tengah sibuk pilihanraya dan motif sebenar dia kat pejabat TPM tu ??? Sama-sama kita tunggu laporan siasatan POLIS DIRAJA MALAYSIA yang sangat-sangat kita cintai dan boleh dipercayai !!!

DSAI TERKINI - Zulkifli Nordin

Reactions: 
Assalamua'laikum to all,

Kami menerima maklumat daripada beberapa sumber termasuk dari Unit Perisikan sebuah negara jiran yang memaklumkan kepada kami ada cubaan untuk membunuh DSAI di mana beberapa orang pembunuh upahan (hired killer) telah dibawa masuk baru-baru ini.

Perlu saya ingatkan bahawa cubaan untuk membunuh DSAI telah berlaku sejak awal 1990an lagi:

1 - Helikopter Nuri yang membawa DSAI semasa beliau TPM jatuh terhempas selepas menghantar beliau ke Pulau Pinang penghujong tahun 1990an. Tidak lama selepas itu berlaku peristiwa pemecatan DSAI. Helikopter tersebut disyaki telah disabotaj.

2 - Sistem brake kenderaan rasmi DSAI telah disabotaj menyebabkan ia hampir meragut nyawa DSAI apabila kenderaan tersebut menuruni bukit di Langkawi semasa lawatan rasmi DSAI sebagai TPM. Kecekapan pemandu kenderaan tersebut menyelamatkan DSAI. Perkara yang hampir sama berlaku kepada peguam utama DSAI Allahyarham Aris Chris Fernando bila sistem brake kereta Jaguarnya disabotaj hingga beliau hampir kemalangan serius di lebuhraya KL-Seremban semasa kes DSAI sedang berjalan.

3 - Helikopter yang sepatutnya membawa DSAI telah disabotaj menyebabkan rakan beliau Tan Sri Yahya Ahmad terkorban apabila helikopter tersebut jatuh terhempas. Asalnya DSAI dijadualkan menaiki heli tersebut keesokan paginya tetapi TS Yahya menggunakannya malam itu untuk menziarahi ibunya yang sakit.

4 - Cubaan membunuh DSAI semasa penangkapannya tahun 1998 bilamana unit UTK Polis menyerbu masuk rumah DSAI dengan senjata lengkap pada 20 Sept 1998. Namun usaha itu gagal kerana UTK mendapati terlalu ramai orang awam dirumah DSAI semasa itu.

5 - Cubaan membunuh DSAI semasa dalam tahanan di Penjara Sg. Buloh melalui racun arsenik. Cubaan ini disahkan oleh Polis Australia yang menyiasat racun tersebut di Makmal Polis Melbourne.

Jadi berdasarkan rentetan cubaan membunuh ini, kami berpendapat maklumat yang kami terima berkenaan cubaan terbaru ini tidak bolej dipandang ringan. Atas sebab itulah kami membuat keputusan menasihatkan DSAI menerima tawaran Kedutaan Turki untuk melindungi DSAI. Kami berharap rakyat bertenang namun sentiasa mengikuti perkembangan mutakhir dan mendapatkan maklumat dari sumber-sumber yang sahih. Adios

Zulkifli Noordin

DSAI- Kerana Dirimu Begitu Berharga...

Reactions: 
artikel asal : ummu waheedah

Assalamu'alaikum,

Segala puji bagi Allah s.w.t tuhan semesta alam, selawat dan salam kepada junjungan kita nabi Muhammad s.a.w. Allahumma solli ala Muhammad wa 'ala ali Muhammad.

Amma ba'du,

Melihat kemelut politik mutaakhir ini, saya menjadi bertambah gusar.Sebelum ini kegusaran itu sudah sedia bertapak memandangkan iklim politik sejak PR12 masih belum reda dilanda angin perubahan yang kadang kala membawa hawa panas, adakalanya hawanya sepoi berbahasan dan seringnya ligat bagai taufan.

Saya perhatikan hampir semua egroups, sejak 29 Jun 2008 dipenuhi dengan bahasan tentang kes aduan liwat melibatkan tokoh yang sentiasa bernilai sensasi dan kontroversi tak lain tak bukan DS Anwar Ibrahim. Nampaknya kes altantuya ledakan dan letupannya tidak sehebat kes liwat DSAI . Bila melibatkan kedutaan Turki, negara arwah Kamal Atartuk yg tidak ber'bin' itu, maka terjadilah ledakan media sepeti yang pernah terjadi 10 tahun dahulu. Sejarah berulang kembali dengan nafas baru, sama ada nafas kali ini nafas berbau atau nafas bercelaru terpulanglah untuk kita nilaikan.

Lalu semua ini mengingatkan saya kepada rakaman sejarah Nabi Yusuf a.s dalam surah Yusuf (chapter 12). Sejarah merakamkan kisah nabi yusuf difitnah dengan seorang wanita ternama lagi cantik (zulaikha) dan nabi Yusuf a.s mengucapkan "Fassobrun Jamil" [Sabar itu indah, rujuk surah Yusuf ayat 18] . Sekali pun seorang Nabi mampu mendapatkan pertolongan secara terus dari Allah s.wt yg mengasehinya namun nabi Allah tetap diuji dengan penjara dan kesabaran.Sesungguhnay Allah s.w.t bersama dengan orang-orang yang sabar. Ucapan Fassobrun Jamil juga diucap oleh Nabi Allah Yaakub (ayah nabi Yusuf) dalam ayat 83 surah Yusuf.

Begitu juga bila sejarah fitnah berulang melibatkan Isteri kesayangan Nabi s.a.w, Saidatina Aisyah r.a , Siti Aisyah lantas mengucapkan kalimah 'assobrun jami'l lalu beliau membanyakkan istiqfar, berpuasa , bermunajat dan berserah kepada Allah s.aw. Dia tidak berusaha mengumpul rakan2, sanak keluarga untuk membuktikan kebenaran tetapi berserah kepada Allah semata-mata. Atas kesabaran itu Allah menurunkan wahyu iaitu surah an-nur ayat 11. yang mafhumnya "
Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di akhirat). "

Ingatlah juga bahawa Allah s.w.t memberikan kepada kita kitab al-qur'an yang tiada keraguan padanya. Petunjuk jalan yang benar. Lalu apakah tindakan kita ketika menerima suatu berita yang dikhuatiri kesahihannya.? Allah s.w.t memberikan jawapan dalam surah an-Nur ayat 12-13 yg mahfhumnya " Sepatutnya semasa kamu mendengar tuduhan itu, orang-orang yang beriman - lelaki dan perempuan, menaruh baik sangka kepada diri (orang-orang) mereka sendiri. dan berkata: "Ini ialah tuduhan dusta yang nyata".[12].Sepatutnya mereka (yang menuduh) membawa empat orang saksi membuktikan tuduhan itu. Oleh kerana mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka mereka itu pada sisi hukum Allah, adalah orang-orang yang dusta. [13].

Allah s.w.t memberi amaran kepada pendengar2 fitnah bahawa mereka juga akan turut menerima azab yang besar kerana turut membawa berita fitnah itu tanpa menegtahui hal sebenar. Ini samalah dengan kegiatan sebahagian kita kini yang turut menjadi 'forwarding agent', jadi pengulas tak bertauliah, jadi professor serba tahu, menjadi penganalisis politik tanpa gaji, menjadi perencana toeri konspirasi dan berbagai bagai tugas yang entah apa asasnya.

Ternyata umat Islam kini sudah melupakan kitab petunjuk (al-qur'an ) sebaliknya begitu teruja mahu melawan arus perdana, belitan fitnah yang sudah mencengkam umat masa kini. Masing2 mengetuk keybord mahu memberi buah fikir akan a fitnah terbaru dan mahu menunjukkan simpati yang tidak bertepi kepada mangsa (DSAI). Da;lam masa yang sam sumpah seranah kepada si penuduh dihambur tanpa tapisan lagi. Lupa untuk merujuk kepad kitab Allah , lupa malah mungin jarang difikirkan hal ini.

Bukankan Allah memberikan panduannya dalam ayat an-nur berikutnya mafhumnya "
Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu di dunia dan di akhirat, tentulah kamu dikenakan azab seksa yang besar disebabkan kamu turut campur dalam berita palsu itu; -[24:14]

"Iaitu semasa kamu bertanya atau menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu, dan memperkatakan dengan mulut kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan yang sah mengenainya; dan kamu pula menyangkanya perkara kecil, pada hal ia pada sisi hukum Allah adalah perkara yang besar dosanya. [24:15]

Dan sepatutnya semasa kamu mendengarnya, kamu segera berkata: "Tidaklah layak bagi kami memperkatakan hal ini! Maha Suci Engkau (ya Allah dari mencemarkan nama baik ahli rumah Rasulullah)! Ini adalah satu dusta besar yang mengejutkan". [24:16]

Lalu sebagai orang yang mengaku beriman ,apakah tindakan kita bercakap sesuatu yang tidak kita ketahui kebenarannya itu benar? Fikirkanlah dan insaflah, janganlah kerana terburu nafsu kita melupakan kitab yang satu2nya tinggal sebagai pedoman kita.Firman Allah seterusnya :Allah memberi pengajaran kepada kamu, supaya kamu tidak mengulangi perbuatan yang sedemikian ini selama-lamanya, jika betul kamu orang-orang yang beriman. "[24:17]

Semuga perkara ini dipanjangkan dan marilah kita membuka al-qur'an, menatapnya, (jika tak berkesempatan untuk membaca), mendakapnya, mengucupnya, menjunjungnya dan membacanya. Marilah kita minta kepada Allah s.wt agar Dia menujukkan kebenaran dan melenyapkan kebathilan. Biarlah Allah s.wt.yang merencanakan balasan, sesungguhnya dia sebaik2 pemberi balasan.

Sekianlah aktiviti memacu minda ummah hari ini. Wassalam.

Liwat : Filem Wag The Dog

Reactions: 
artikel asal : hamdy hamdy

Assalamu'alaikum...

Saya menerima sms "kes sodomy- a classic case of political diversion like in the movie "wag the dog" " Yes, filem wag the dog menceritakan bagaimana seorang presiden yg terlibat dalam kes skandal telah melancarkan perang keatas negeri lain untuk membuat 'diversion' dari isu sebenar.


Timing kes liwat ini adalah terlalu nyata bahawa ianya merupakan political diversion. TAPI persoalannya, kepada siapakah ianya ditujukan. Jika pada 1999, ia ditujukan pada umum dan org melayu meninggalkan umno. Pada kali ini pada siapa? Pada kali ini org melayu bersama umno dan sebahagian dari orng melayu dan non melayu tidak bersama BN. Dalam kata lain 49% dari pengundi sudah tentu tidak percaya. Kemudian lagi 4juta yg layak mengundi tapi tidak mengundi mungkin juga akan 40-60 iaitu secara konservatif, 40% tidak percaya tuduhan itu dan 60% mungkin percaya.

Cuma kejayaan political diversion ini mungkin dalam aspek org membincangkan hal ini dan orang kurang membincangkan SD raja petra mengenai rosmah & co dan org juga akan kurang membincangkan political survival pak lah, dan org mungkin terlupa bahawa PR dalam usaha untuk memerintah negara.

Kalau sape tak ada mungkin boleh download di
wag the dog

Let us enjoy the show & enjoy the wag the dog as well.

Liwat : Najib Lagi Brutal...

Reactions: 
artikel asal : hamdy hamdy

Assalamu'alaikum...

dalam politik, dua perkara yang amat penting perlu dilakukan, pertama :membina persepsi kedua timing.

Kes liwat yg tiba tiba muncul ini menunjukan bahawa team najib atau najib sendiri atau rosmah & co merupakan mereka yg amat brutal dan matlamat menghalalkan cara. Ini kerana dalam masa seminggu, statutuory declaration SD raja petra di buat, sudah ada tindak balas yg cepat hebat dan brutal untuk mengalih pandangan atau diversion dilakukan.

Dimasa yang sama, dalam keadaan pak lah tertekan kiri kanan atas bawah, perkara se brutal begini tidak dilakukan walau setelah hampir 4 bulan ditekan setelah pru13. Tetapi team najib, dalam masa seminggu, membuat satu counter attack yang cukup hebat. Dan mungkin ada kebenaran bagi mereka yang mengatakan Najib will go all the way to achieve his objective. Sebelum ini najib ditekan oleh mahathir tetapi tekanan itu hanya sekadar meminta najib challenge pak lah. Tetapi SD raja petra boleh menjatuhkan career politik najib.

Ada counter hujah yang mengatakan kes liwat ini adalah perbuatann mencari publisiti anwar sendiri. Kalau anwar yg melakukannya maka tindakan anwar itu adalah tindakan bodoh kerana ianya mencemar imej dan sahsiah beliau. Tetapi tindakan beliau untuk berkhemah satu hari dgn diplomat turki itu adalah satu tindakan bijak untuk menarik perhatian dunia dan mendapat publisiti hebat. Dan bagi saya ada message yang ingin disampaikan oleh kerajaan turki kpd pemimipin BN kerana kedutaan turki tahu bahawa tindakan lanjutan dari kerajaan BN ialah wisma putra akan memanggil duta turki untuk diberi kata dua. Saya percaya dlm pertemuan itu rais yatim akan bersusah payah dan berbelit belit diplomatically untuk memberitahu bahawa tindakan duta turki itu tidak wajar dan sebagainya. Sudah tentu duta turki itu akan meminta maaf dan mengatakan mereka tidak memberi perlindungan tetapi dimasa itu ada message mau disampaikan. Ada satu tulisan yg mengaitkan dgn penglibatan intelligent turki didalam pilihanraya yang lalu bagi pihak anwar. Tapi bagi saya tindakan anwar berkhemah sebentar adalah tindakan yg smart dlm aspek mendapat publisiti meluas dan perhatian dunia.

berbalik kepad isu najib, sekali lagi saya katan team najib adalh brutal dan akan pergi all the way to achieve his objective. komen isteri saya bila melihat najib ditv malam tadi ialah "muka dia selamba aje kann". Yep, dia selamba mungkin kerana bukan dia yg melakukan, tetapi juak juak dia yang menunggu harta rampasan perang bila menang nanti. Setakat level, askar, sarjan, leftenan dan mungkin major sudah cukup untuk mengatur perkara berikut. General boleh berlepas tangan. Terutama kalau general berkata "buat dulu baru tanya".

let us enjoy the show.

Forensik polis siasat bilik kondo.

Reactions: 
diciplak dari : malaysiakini

Jun 30, 08 12:47pm

kemaskini 5:20pm Satu pasukan polis termasuk unit forensik hadir di kondominium di Desa Damansara - tempat yang didakwa berlaku kejadian liwat seorang tokoh utama pembangkang - tengah hari tadi.

anwar ibrahim saiful bukhari sodomy allegation desa damansara 300608 03Lima buah kenderaan, bersama 15 anggota, kelihatan berada di sana selama lima jam untuk mengambil bahan-bahan bukti berhubung siasatan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam satu laporan polis Sabtu lalu, beliau didakwa melakukan kesalahan itu terhadap pembantu di pejabatnya itu - Mohd Saiful Bukhari Azlan - di Unit 1151 kondominium tersebut pada 26 Jun lalu.

Bilik kondominium itu dipercayai dihuni oleh Saiful.

Anwar bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan mendakwa ia hanya rekaan semata-mata. Beliau juga memfailkan saman fitnah terhadap Saiful.

anwar ibrahim saiful bukhari sodomy allegation desa damansara 300608 05Siasatan tersebut termasuk rakaman televisyen litar tertutup (CCTV), laporan buku kedatangan dan kenyataan pengawal keselamatan.

Kumpulan wartawan, termasuk agensi media luar negara, menanti di tempat kejadian sejak jam 12 tengah hari.

Pasukan polis kelihatan meninggalkan kondominium itu jam 5 petang ini.

Para pengawal keselamatan di situ enggan bercakap dengan pemberita yang menunggu di luar kondominium tersebut, dengan alasan atas arahan majikan mereka.

Wartawan tidak dibenarkan masuk ke kawasan kondominium tersebut.

anwar ibrahim saiful bukhari sodomy allegation desa damansara 300608 06Menurut para saksi, koridor di tingkat lima kondominium tersebut, ditutup dengan pita polis dan beberapa anggota polis dilihat mengawal di situ.

Unit di kondominium mewah itu dianggarkan bernilai sekurang-kurangnya RM2.2 juta dan kadar sewanya adalah antara RM7, 500 hingga RM15, 000.

Kemudahan di kondominium tersebut termasuk pusat kecergasan, sauna, kolam mandi, gelanggang skuash dan tenis.

Lihat video di Malaysiakini.tv

Isu Anwar: Abim kongsi kebimbangan

Reactions: 
Diciplak dari : malaysiakini

Selasa, 01 Julai 2008

ANGKATAN Belia Islam Malaysia (Abim) berkongsi rasa terkejut, sedih dan bimbang dengan rakyat Malaysia berikutan timbulnya isu terbaru yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Presidennya, Yusri Mohamad.

"Negara kita telah dan masih merasa perit dan pedih kesan krisis yang berpanjangan dan kompleks, melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

"Jika kita tidak berhati-hati, isu terbaru ini mungkin mengheret negara ke kancah krisis yang akan membawa akibat buruk kepada rakyat dan negara," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, katanya, Abim berharap semua pihak yang terlibat menangani isu ini, benar-benar mengambil pengajaran dari episod gelap krisis yang lalu, untuk bersiap menanganinya dengan penuh kewaspadaan, teliti dan berhemah.

"Isu terbaru ini merupakan ujian dari Tuhan. Umat Islam diajar oleh junjungan besar, Nabi Muhammad SAW agar kembali merujuk kepada Tuhan Rabbul Jalil ketika menghadapi situasi yang berat sebegini.

"Kita dituntut merujuk kembali kepada Tuhan dengan memperbanyakkan istirja', istighfar, solat dan bermunajat kepadanya.

"Kita juga dituntut untuk kembali kepada Tuhan dengan merujuk kepada ajaran-Nya dalam menangani persoalan yang timbul," kata Yusri.

Jangan jadi 'hakim'

Sesuai dengan semangat tersebut, katanya, Abim menganjurkan seluruh Umat Islam di Malaysia segera menumpukan permohonan kehadrat Allah "agar kita semua dikurniakan rahmat, panduan dan kekuatan untuk melalui ujian terbaru ini dengan selamat dan sejahtera".

Abim juga, kataya, mencadangkan agar semua masjid dan surau di seluruh negara mengadakan majlis solat hajat dan munajat untuk maksud ini.

"Seterusnya Abim berharap agar pihak berkuasa, media, pemimpin politik, turut merujuk kepada prinsip keadilan dalam memilih langkah dan tindakan terbaik sepertimana yang dianjurkan dalam Islam.

"Merujuk kepada pengalaman yang telah dilalui dalam krisis yang lepas, adalah wajar jika semua pihak lebih berhati-hati dan berwaspada dalam setiap langkah yang diambil," katanya.

Menurut Yusri lagi, pihak berkuasa harus memastikan setiap prosedur perundangan yang terlibat, dilaksanakan secara adil untuk meredakan kebimbangan di kalangan masyarakat awam.

Pihak terbabit juga, tambahnya, perlu mempertimbangkan faktor keselamatan Anwar sepertimana yang layak diterima olehnya.

"Pihak media juga diingatkan agar mengelak daripada menjadi 'hakim' yang membicarakan kes ini di luar mahkamah dalam setiap laporan serta liputan yang dijalankan.

"Oleh kerana kes ini membabitkan individu dan isu yang boleh membawa kesan dan akibat yang besar, justeru pihak media juga haruslah mengelak membuat laporan yang mengelirukan serta mensensasikan isu ini secara keterlaluan," tambahnya.

Uniform Baru SB - Kenali Mereka.

Reactions: 
Assalamu'alaikum...

Kepada rakan-rakan yang bakal menyertai "rally 1 juta" pada 6hb.julai,2008 ni...sila ambil perhatian...maklumat ni mungkin berguna untuk engkorang sebagai persediaan sebelum acara bersejarah tersebut....

Let's talk about SB...ikut pemerhatian aku & kawan-kawan seangkatan,para SB sekarang dah ada identiti & uniform baru & ini kami perhatikan sejak sabtu lepas dalam demo "peace walk".kebanyakan SB sekarang sudah mula menyarung jersi baru mereka ala-ala jersi GERAMM & Protes...yup!!!depa dah start pakai baju merah jugak...

Sedikit petunjuk cara-cara mengenali SB-SB berhampiran engkorang :
- baju T.Shirt kaler putih atau merah berkolar( kebanyakannya jersi bola ).
- spek hitam.
- jam tangan ala-ala G-Shock.
- pakai cap.
- porch bag sangkut kat bahu & kepit bawah ketiak.
- hisap rokok Surya atau Sampoerna & pakai zippo.
- kalau engkorang bercakap ( hp ) depa ni akan berada disebelah kiri engkorang & mengadap berlawanan dengan engkorang ( senang nak dengar percakapan engkorang ).
- kalau engkorang sms depa akan mengintai-ngintai dari belakang.

Wokey...agaknya cukup kot serba sedikit maklumat tu buat engkorang.aku dok perati je depa-depa yang ada ciri-ciri ni semua 2-3 minggu ni & setakat ni orang-orang yang ada ciri-ciri macam ni la yang tak pernah kene tangkap kat mana-mana demo walaupun depa yang paling "hangat" sekali dalam demo.

Beringat sebelum kena.jangan dilayan provokasi "pejuang SB" nih...ingat no..!

Jom Siasat Siapa Saiful!

Reactions: 
Assalamu'alaikum...

Tahniah pada Saiful Bukhari kerana berjaya meng"lembu"kan diri engkau & juga berjaya menjadi tokoh "mangsa sodom" yang tersohor di Malaysia.dengar khabarnya rate lembu ni pun dah naik mengatasi Rosmah c4 & Najib Sukhoi pada waktu artikel ini ditaip.

Tak lupa juga antara tokoh yang tercicir dalam ranking manusia tanpa akal fikiran ialah KJ yang nampak nya semakin menurun rankingnya & usaha menjulang nama KJ kecarta teratas manusia tanpa akal sedang giat dijalankan dengan strategi utamanya setakat ini ialah mendakwa kemungkinan DSAI sendiri mengarahkan lembu sodom melapor untuk meraih simpati...

Satu usaha yang baik & satu kenyataan yang cukup sifatnya untuk meletakkan seseorang itu dikalangan manusia tanpa akal...bagus KJ...engkau memang tak de akal.

Tapi buat rakan-rakan Pakatan Rakyat...ini bukan masanya untuk kita mengundi SMS untuk carta manusia tanpa akal.ini masanya untuk mencari lebih ramai lembu-lembu yang menyusup masuk kedalam struktur pentadbiran Pakatan Rakyat.baik PKR,PAS maupun DAP mesti buat sesuatu supaya lembu-lembu ini tidak akan berak lagi dimerata-rata kawasan Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat tak kira PKR,PAS atau DAP kena siasat semua kakitangan yang baru yang menyertai parti masing-masing selepas PRU12 tempohari.aku percaya banyak lembu-lembu menyusup masuk kedalam pagar Pakatan Rakyat untuk mendapatkan rumput-rumput hijau yang segar bagi mengisi tembolok masing-masing,meninggalkan tahinya yang hangat dimerata-rata ceruk kawasan Pakatan Rakyat & kembali kepada tuan-tuan lembu dalam kekenyangan...

PKR,PAS & DAP kena siasat balik latar belakang semua kakitangan-kakitangan parti masing-masing tanpa memilih bulu.kita tak mau kerajaan yang baru dibentuk tak sampai setahun dirosakkan dari dalam oleh mereka-mereka yang bertaraf lembu ragut sahaja.Pakatan Rakyat kena ingat...lembu-lembu ni depa tak reti kenyang...selagi depa boleh meragut,depa akan ragut sampai cerah padang tu.

Kalau tak percaya,korang tunggu la lembu seterusnya......a ni ha...cerita pasal lembu...setakat ni info pasal lembu kene liwat ni tak banyak yang didedahkan...mungkin tak banyak info lagi kot.tak pe...aku yakin lembu kene liwat ni mesti ada ramai kawan-kawan dari spisis "manusia yang berakal".

Ni nak pesan pada lembu kene liwat...kengkawan engkau yang bertaraf "manusia yang berakal" akan dedahkan siapa engkau dalam masa terdekat ni...nasib engkau akan jadi macam 2 orang sahabat engkau sebelum ni.tak kan engkau tak ingat 2 orang teman sepadang ragut engkau tu???alahai...si anu la...ape namenye...rem & hir...ha...yang tu la...tak lama lagi boleh la engkau duduk sekandang dengan depa!!!

Kat sini jugak aku mintak kengkawan lembu ni atau sesape yang kenal lembu ni untuk sampaikan info & latar belakang lembu ni kat sini untuk kita dedahkan...tapi ingat...kita nak info dari spisis "manusia yang berakal" SAHAJA!!!maklumat dari lembu tidak akan dilayan...

Meh kita siasat & dedah siapa Saiful sebenarnya!!!

Hantarkan maklumat & gambar ( kalau ada ) ke email : PerisikRakyatPR@gmail.com

SIAPA ...Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Reactions: 
artikel asal : tuan dsjkamarul

Assalamu'alaikum...

DSAI meninggalkan ABIM 29 March 1982 untuk menyertai UMNO. Pada pendapat saya, tindakan DSAI ada hikmahnya kerana jika beliau menyertai PAS pada masa itu, PAS hanya dapat memerintah negeri-negeri seperti Kelantan, Terengganu & Kedah sahaja. Negeri-negeri lain saya nampak agak mustahil sebab negara kita mengamalkan demokrasi. Negeri-negeri lain bukan semua kawasan mempunyai pengundi Islam bahkan orang melayu di beberapa negeri pada masa itu masih lagi taksub dengan UMNO apatah lagi kawasan yang bukan majoriti islam. Silap-silap negara kita diperintah oleh kaum lain. (Itu hanya pandangan saya. Masing-masing ada pandangan mereka sendiri).

Sebelum DSAI menyertai UMNO beliau ada berbincang dengan rakan-rakan seperjuangan dari ABIM iaitu Almarhum Ismail al-Faruqi, Kamel Abu Majid dan lain-lain. Kemudian beliau berbincang berdua dgn Almarhum Ustaz Fadzil Nor sehari suntuk di rumah. Beliau berat memberikan restu tetapi mengulangi kebimbangan bahawa DSAI "akan dikhianati" nanti.


Fakta mengenai DSAI.

- 1968 menjadi Presiden Kesatuan Bahasa Melayu 1968 & Presiden Kesatuan Kebangsaan Penuntut Muslim Malaysia.
- 1969 berganding dengan Tun Dr Mahathir berdiri di pentas PAS menghentam Tunku Abdul Rahman dan menyebarkan surat layang.
- 1971 menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia , ABIM dengan rakan-rakan daripada MCKK dahulu.
- Menjadi Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM)
- 1973 Penasihat Majlis Belia Bangsa-Bangsa Bersatu.
- 1979 Menerima Pingat Utama Iqbal 100 Tahun oleh Presiden Zia Ul Haq, Presiden Pakistan.
- Menerima gelaran Datuk daripada Sultan Ahmad Shah di Istana Pekan, Pahang dan dari Sultan Selangor kemudiannya.
- 1978 berkahwin dengan Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, England. Azizah bertugas di Klinik Mata di Hospital Universiti , Petaling Jaya.
- Ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri,ISA 1974-1976 kerana demonstrasi jalanan di Universiti Malaya berhubung kemiskinan tragis di Baling, Kedah. Penduduk pedalaman Baling dibiarkan 'reput' kerana dipercayai tempat persembunyian komunis.
- DSAI pernah berada di pentas PAS dan mengkritik Tunku Abdul Rahman berhubung Akta Keselamatan Dalam Negeri, Akta Pertubuhan, kemiskinan, ekonomi dan lain-lain.


- DSAI pernah dianggap sebagai ' Pemimpin al Khahfi' oleh ahli-ahli PAS dan benar-benar berharap DSAI akan menyertai PAS. Subki Latif dalam bukunya "Siapa Ganti Asri' menamakan DSAI akan mengambil teraju PAS daripada Datuk Mohd Asri Haji Muda. DSAI dikatakan layak kerana idealisme dan prinsip perjuangan yang sama dengan PAS.
- Dalam pilihan raya umum 1978, DSAI dan ABIM pernah membantu Datuk Mohd Asri Haji Muda mempertahankan kerajaan PAS di Kelantan.
- Beberapa pemimpin kanan ABIM menyertai PAS menjelang pilihan raya dan bertanding atas tiket PAS. - Antaranya ialah Nakhaei Haji Ahmad , Datuk Fadzil Noor, Abdul Halim Arshad, Haji Abdul Hadi Awang dan Ustaz Yahya Othman..
- Keengganan DSAI menyertai PAS menyebabkan ada yang menuduh DSAI sebagai kecewa dan mengaku kalah sebelum berperang dengan UMNO.

Jawatan dalam kerajaan
1982 - 1983 Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
1983 - 1985 Menteri Belia dan Sukan
1985 - 1986 Menteri Pertanian
1986 - 1990 Menteri Pendidikan
1990 - 1998 Menteri Kewangan
1993 – 1998 Timbalan Perdana Menteri


Semasa di dalam UMNO
- 29 Mac 1982 menyertai UMNO dan bertanding di kawasan parlimen Permatang Pauh , Pulau Pinang. Penyertaannya berjaya menyekat pengaruh Yusuf Rawa, Mahfuz Omar dan Mohamad Sabu di Pulau Pinang khususnya. (Itu pasal kalau dengar ceramah Mohamad Sabu, cukup2 dia hentam DSAI. Walaupun sudah menubuhkan pakatan pembangkang masih juga M.Sabu sindir2 DSAI dalam ceramahnya. Dengar khabarnya dah kurang sikit, mungkin 'Tok Guru' dah tegur kut)
- Difahamkan Datuk Ibrahim Ali dan Tengku Razaleigh Hamzah membawa DSAI berjumpa dengan Dr Mahathir Mohamad di Seri Perdana, Kuala Lumpur. (Dua orang ni, sampai sekarang dok hantam DSAI, mungkin kecewa DSAI tak kenang jasa).
- Dalam Pilihan raya umum 1982, DSAI mendapat 18,849 undi di parlimen Permatang Pauh. Haji Zabidi Ali (PAS) hanya 4497 undi dan Tan Ah Huat (DAP) 1825 undi. Sebelum ini (1978) calon PAS memenangi kawasan tersebut..
- Kemasukan DSAI telah menyisihkan Tengku Razaleigh Hamzah, Ghafar Baba, Sanusi Junid, Pak Lah Badawi dan lain-lain. (Tu pasai Pak Lah dengan DSAI tak ngam - Islam Had hari vs Masyarakat Madani)
- Keluarnya Sanusi Junid dari ABIM dan menyertai UMNO pernah ditentang hebat oleh DSAI sendiri.
- 1982 & 1984 menang dalam pertandingan jawatan Ketua Pemuda UMNO. 1986 menewaskan Syed Hamid Jafar Albar
- 24 April 1987 menduduki kerusi Naib Presiden UMNO bersama Pak Lah dan Datuk Seri Wan Moktar Ahmad.
- 1990 mengekalkan jawatan Naib Presiden UMNO dengan majoriti terbanyak , 1067 undi. Sanusi Junid dapat 953 undi dan Abdullah dapat 750 undi.
- Selepas DSAI masuk , penerapan nilai-nilai Islam telah dijalankan. Bank Islam, Universiti Islam Antarabangsa, Takaful dan lain-lain telah dijalankan. Sebelum itu umat Islam hanya bermimpi dengan ekonomi Islam.
- DSAI dilihat cuba mengAbimkan UMNO. Ramai pemimpin menyertai UMNO. Antaranya ialah Anuar Tahir.
- Mereka berharap DSAI tidak disekularkan seperti bersalam dengan wanita

Filem: Sodo Mee Part Two

Reactions: 
diciplak dari : malaysiatoday

DARI JELEBU
Hishamuddin Rais

Betul-betul filem Melayu. Turun lokasi dulu kemudian baru buat skrip dan cari pelakon extra. Kah kah kah. Filem kita berwajah kita. Hidup PDRM... oops Hidup FINAS.

Alamak gua dengar filem Sodo Me karya Brad Pittail akan di buat lagi. Sodo Mee Part 2 ini akan dibuat dengan lebih gempaq. Gua dengar dengan sahih si pengarah Brad Pittail sudah mulakan penggambaran. Iklan-iklan telah bocor di akhbar-akhbar. Pelakon utama telah ditemui.

Dengar-dengar nya filem Part Two ini amat gah TETAPI lokasinya masih belum di tentukan. Inilah standard filem Melayu. Leceh. Kata nak buat filem gempaq. Lokasi pun belum jumpa. Bila di tanya Brad Pittail di mana lokasi tempat Sodo Mee terjadi, dia berkata: lokasinya berlaku di dalam kondo di Jalan Pantai, di kondo di Jalan Bangsar dan di kondo Damansara dan terus ke kondo Segambut. In best punya Sodo Mee beb. Makan tak habis.

Woit! Ada berapa ribu kondo di sana? Yang mana satu kondo yang betul. Ini nampaknya bukan filem Sodo Mee Part Two. Kalau kondo panjang-panjang dan nama kondo pun tidak jelas ini samalah seperti kempen undilah Shahrizat Gadis Pilihanku. Biar betul. Kalau macam itu baik cakap Sodo Mee ini berlaku di semua kondo-kondo di Kuala Lumpur, di Shah Alam, PJ , Kelang dan Senawang. Baru boleh cover line. Lebih safe. Pukul borong. Pasti lokasi tak salah.

Gua kurang faham kenapa si Mamat yang bernama Brad Pittail ini menjadi pengarah Sodo Mee Part Two? Si Mamat yang mengarah ini pun bukan hebat sangat otaknya. Semasa belajar dahulu dia slow sikit ( ini class mate dia seorang big lawyer yang joging hari-hari di Lake Garden bagi tahu). Dia slow kerana semasa kanak-kanak dia dihinggapi oleh wabak kurang cerdik. Mungkin badi wabak ini telah merosakkan daya fikir si Mamat ini. Itu fasal apabila dia bikin skrip drama, orang tidak percaya jalan ceritanya. Bila dia menjadi pengarah, cerita menjadi tidak lengkap dan berserabut.

Betul-betul filem Melayu. Turun lokasi dulu kemudian baru buat skrip dan cari pelakon extra. Kah kah kah. Filem kita berwajah kita. Hidup PDRM... oops Hidup FINAS.

Gua dengar skrip ini telah di ambil dari skrip lama filem Fitna Al- Sodom Al Drebarli. Skrip ini telah memenangi hadiah ke 3 peraduan skrip anjuran Matt Madey. Brad Pittail dipilih menjadi pengarah, bukan kerana dia bijak tetapi kerana dia bernasib baik. Ketika Matt Madey jadi PM ( production manager) dahulu, Madey cukup prihatin dan telah banyak membantu pelakon-pelakon Orang Kurang Berfikir (OKB) seperti pelakon Nazri, Fidah, Sami, AG dan GIP. Matt Madey cukup suka bergelojak dengan OKB. Matt Madey sebagai PM cukup cerdik mengemut bujet dan amat bijak dalam hal mengumpulkan pelakon-pelakon OKB ini. Kerana kurang berfikirlah maka Brad Pittail dapat menjadi pengarah. Kah kah kah.

Tentang lakonan? Satu habuk pun penonton tidak akan percaya. Yang paling tidak meyakinkan ialah adegan lakonan hero filem ini dalam Pejabat Timbalan Perdana Menteri. Kenapa pelakon utama filem ini digambari dengan seorang Mamat Hitam Lagi Pendek Lagi Muka Tak Laku. Mukanya Mamat Hitam ini macam muka Aman Belon.

(Siapa Aman Belon? Gua penonton filem Melayu yang setia. Gua tahu siapa Aman Belon. Muka Mat Hitam itu macam muka Aman Belon. Kalau tidak caya sila tanya Bapak Saudara gua Lebai Google.)

Apakah perlunya bergambar di dalam opis TPM? Siapa Mamat Hitam Pendek ini? Apa peranan dia dalam filem ini? Aku rasa Mamat Hitam ini adalah Mamat Bottom. Kalau muka gebu macam dia ini, kalau gua pengarah gua minta dia berlakon jadi hantu. Macam Aman Belon dalam cerita Pontianak. Mesti Rosmah.... oops Maria Menado menjadi takut.

Pelakon utama filem Sodo Mee Part Two ini gua dengar ialah pendatang baru yang bernama Sinful Buka Harihari (tidak ada tali persaudaraan dengan si penyeludup beras di Perlis). Apa yang dia buka hari hari itu gua pun tidak tahu. Buka seluar ke atau buka punggung. Tingginya hampir enam kaki. Bila bergambar dengan Mamat Bottom itu gayanya betul-betul macam Wahid Satay berdiri disebelah Aman Belon. Kah kah kah. Filem kita berwajah Bottom ....oops berwajah kita.

Apa yang tidak masuk akal ialah apabila adegan Sinful hendak di liwat oleh seorang tua berumur 60 tahun , kenapa si Sinful TIDAK menendang atau menerajang si peliwat yang semakin tua ini. Kenapa tidak menggunakan 'method acting' atau 'kung fu Bruce Lee. Adegan ini skripnya tidak di tulis dengan betullaaa. Kalau ada pergaduhan lagi best. Lagi suspens. Lagi erotik. Inilah skrip filem Melayu kantoi all the time.

Penonton berfikir....mustahil hero kita yang baru berumur 23 tahun, tinggi 6 kaki tidak dapat menendang bakal peliwat yang sudah berumur 60 tahun. Kenapa tidak ada struggle dalam adegan ini. Patutnya ada dialog – ' ciss orang tua 60 tahun....jangan liwat bontot aku jika kamu tidak ada Ky Jelly...' Kah kah kah. Filem kita berwajah kita.

Ingat tidak Maria Schneider yang nak di liwat oleh Brando dalam Last Tango In Paris pun ada tendang menendang. Ingat atau tidak adanya butter yang di gunakan oleh Brando. Semasa Bernardo Bertolucci membuat adegan ini berapa kilo butter terbarai. Ini baru skrip yang meyakinkan.

Dalam Sodo Mee Part Two ini tidak ada adegan melawan. Ini amat-amat kurang meyakinkan. Hampir mustahil seorang anak hero yang lubang bontotnya hendak di jolok tidak dapat melawan. Kalau dia tidak jaga bontonya siapa yang akan menjaga. Apakah perlu JJ datang membantu? Lagi bahaya nanti, kena raba-raba sebelum dijolok.

Orang ramai telah mula bercakap tentang skrip filem Sodo Mee Part 2 ini. Kegagalan skrip ini sudah nampak jelas. Kalau skrip ini gagal satu lagi krisis pasti akan timbul. Matt Madey tuan punya skrip original akan bertindak menyaman pengarah filem ini. Saman akan diajukan kerana filem Part Two ini telah memalukan Matt Madey penulis asal skrip ini.

Dari majalah Cine Revue du Fou, saya difahamkan mungkin skrip filem ini dapat di selamatkan dengan prop yang cukup menarik. Kali ini TILAM dan Bantal buruk yang ada dalam skrip asal tidak akan dipanggil untuk berlakon. Saya difahamkan tilam dan bantal akan diganti dengan minyak lintah dan kain gebar. Dan besar kemungkinan ada beberapa prop baru yang sedang direka oleh Brad Pittail. Prop-prop inilah nanti diharapkan akan meyakinkan penonton Malaysia.

Saya juga mendengar beberapa ekor lintah hidup juga akan dibawa sebagai pembantu 'special effect' untuk mengeluarkan darah dalam babak pemeriksaan doktor. Darah perlu menitik keluar dari bontot Sinful Buka Harihari untuk menyeramkan penonton. Satu kamera angle yang unik sedang disusun di mana lintah tidak kelihatan tetapi darah menitis keluar dari bontot. Ini gua rasa akan menjadi satu adegan yang lebih hebat dari Last Tango.

Kalau adegan darah meleleh keluar dari bontot Sinful Buka Harihari ini dapat dikamerkan maka gua yakin filem Sodo Mee Part Two ada peluang untuk di murtabakkan sebagai filem lawak Melayu Internasional untuk kurun ini. Gua rasa kalau scene ini berjaya gua yakin Sodo Mee Part Two boleh bertanding untuk mendapat piala Le Fou du Monde di Cuntt Filem Festival. Kah kah kah. Filem kita berwajah kita.