Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, August 05, 2008

Lima Pemimpin Dikenalpasti Berpotensi Jadi Kambing Itam

Reactions: 
PULAU PINANG, 5 Ogos (Bernama) -- Umno Negeri Pulau Pinang telah mengenalpasti lima pemimpin yang berpotensi untuk menjadi calon pada pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah bagaimanapun enggan mendedahkan nama lima pemimpin berkenaan.

"Yang pasti calon terdiri daripada anak tempatan, kita (Umno Negeri) tidak menyediakan senarai nama tetapi sudah kenal pasti ada lima orang yang berpotensi.

"Umno Negeri menyerahkan keputusan kepada Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk membuat keputusan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pengurusan Umno di sini hari ini.

Calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding merebut kerusi Parlimen berkenaan bagi berhadapan dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim masih lagi menjadi teka teki.

Abdul Rashid berkata Umno Pulau Pinang mempunyai ramai pemimpin yang berwibawa untuk menentang Anwar dan mampu merampas kembali Permatang Pauh walaupun ia "dilihat sangat sengit".

Pilihan raya kecil Permatang Pauh akan diadakan berikutan pengunduran penyandang kerusi itu yang juga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pada 31 Julai lepas bagi memberi laluan kepada suaminya bertanding.

Esok, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menetapkan hari penamaan calon dan pengundian pilihan raya kecil itu.

Abdul Rashid berkata Umno Negeri telah membuat persediaan sepenuhnya dan mengatur strategi bagi memastikan proses pilihan raya berjalan lancar.

"Jentera telah disusun untuk mengawasi 28 peti undi yang meliputi 92 cawangan Umno, kesemua peti undi itu juga akan dipantau oleh 12 bahagian Umno dengan dibantu oleh Umno dari negeri-negeri lain," katanya.

UMNO Kalut...Depa Nak Gubal Undang2 Baru...

Reactions: 
KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran supaya menggubal undang-undang bagi menghalang mana-mana wakil rakyat daripada meletak jawatan dengan sewenang-wenangnya bagi membolehkan satu pilihan raya kecil diadakan.

Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata di bawah undang-undang yang dicadangkan itu, wakil rakyat tidak dibolehkan meletak jawatan dalam tempoh empat atau lima tahun daripada tarikh sesuatu pilihan raya umum diadakan, kecuali sekiranya berlaku kematian atau kurang upaya ke atas seseorang wakil rakyat.

"Pilihan raya adalah proses demokrasi untuk menegakkan kepimpinan negara melalui suara rakyat dan tidak wajar jika ada mana-mana pihak mengkhianati proses tersebut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Syed Ali yang juga Ketua Umno bahagian Cheras berkata langkah larangan tersebut akan menjimatkan wang rakyat apabila pilihan raya kecil yang disengajakan tidak berlaku di samping ia akan mengekalkan kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Apabila setiap kali berlakunya pilihan raya kecil, kerajaan khususnya SPR akan mengeluarkan peruntukan besar bagi membiayainya dan ini adalah wang rakyat serta berlaku pembaziran ketara," katanya.

Syed Ali merujuk kepada pilihan raya kecil kawasan Parlimen Permatang Pauh yang terpaksa diadakan semula selepas pilihan raya umum 8 Mac lepas, apabila penyandangnya Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail yang juga presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah melepaskan jawatan itu bagi memberi laluan kepada Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga suami beliau untuk bertanding.

"Tindakan Dr Wan Azizah mengosongkan kerusi telah mengkhianati amanah pengundi di Permatang Pauh dan tidak menghormati prinsip demokrasi," katanya.

-mSTAR Online

Laporan HKL : Apa Sebenarnya..?

Reactions: 
Assalamu'alaikum...

Betul pening kepala aku...pasal laporan dari HKL yang dilaporkan sebelum ni, masih tak dapat apa-apa update yang dapat sahkan berita tu benar atau tak...sms yg aku hantar untuk confirmation dari individu-individu tertentu pun tak terjawab lagi...so buat masa ni masih tergantung kesahihannya...

Dalam net memang aku tak jumpa langsung laporan selain yang dicopy & paste dari blog p99 ( macam aku jugak daaa... ).tapi aku dah try belek-belek media perdana...

Ni aku jumpa 1 laporan yang berkaitan tapi detailnya tak de...pun ceritanya tergantung jugak...aku taipkan untuk korang baca -

Wanita PKR beri bunga pada Hospital Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur - Wanita Parti KeADILan Rakyat (PKR) berkata pengurusan Hospital Kuala Lumpur (HKL) telah melaksanakan peranannya secara profesional berlandaskan etika bidang perubatan semasa mengendalikan apa jua kes di hospital tersebut

Sehubungan itu, mereka hari ini menghantar 10 jambangan bunga kepada pengurusan hospital itu sebagai tanda penghargaan dan terima kasih terhadap khidmat bakti HKL selama ini.

Ketuanya Zuraida Kamaruddin, yang datang bersama 15 anggotanya memberitahu wartawan bahawa mereka tidak mampunyai apa-apa niat selain mahu menolak dakwaan negatif terhadap hospital berkenaan dan profesion seorang doktor bagi sebarang rawatan perubatan yang diberi kepada pesakit

Ketika ditanya dakwaan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dibogelkan semasa pemeriksan di hospital itu sebelum ini, Zuraidah berkata: "jika benar tindakan itu perlu untuk mencari kebenaran dan menegakkan keadilan maka bagi pihak kami tiada masalah."

Sementara itu, Timbalan Pengarah Perubatan (HKL) Dr Lailanor Ibrahim enggan mengulas mengenai pemberian jambangan bunga itu kerana tidak menjangkakkannya. - BERNAMA


Kat atas ni laporan dari akhbar Sinar Harian mukasurat N6.

Pening...pening...pening...apa yang disembunyikan??? siapa yang menyembunyikan??? kenapa nak sembunyikan???

Ketua Polis Johor Elak Media

Reactions: 
JOHOR BAHARU, 5 Ogos (Bernama) -- Usaha mendapatkan ulasan mengenai kehilangan bahan bukti kes dadah bernilai RM1 juta dari bilik bahan bukti Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor hari ini gagal apabila Ketua Polis Negeri Datuk Mohd Mokhtar Mohd Sharif mengelakkan diri dari pihak media.

Bertindak atas maklumat yang menyatakan Mokhtar sedang menghadiri satu mesyuarat, seramai lebih kurang lapan wakil media di sini telah berkumpul di perkarangan IPK Johor pada lebih kurang 10 pagi.

Mereka bagaimanapun kecewa apabila diberitahu Mokhtar tidak ada di situ sebaliknya melawat Ibu Pejabat Polis Dearah Kota Tinggi.

Timbalan Mokhtar, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah yang ditemui enggan memberikan ulasan sebaliknya memberitahu media agar berjumpa dengan Mokhtar sendiri.

Pihak media kemudiannya berkejar ke IPD Kota Tinggi pada pukul 11 pagi untuk mendapatkan Mokhtar.

Mereka kemudiannya bertembung dengan kereta yang dinaiki Mokhtar di taman perumahan Polis Kota Tinggi namun menyedari kehadiran media, pemandu kereta tersebut yang diiringi oleh tiga anggota trafik dan dua kereta peronda terus memecut ke arah bandaraya ini.

Pihak media yang kemudiannya sampai ke IPK Johor pada pukul 2 petang gagal sekali lagi untuk berjumpa dengan Mokhtar dan akhirnya bersurai pada lebih kurang pukul 3 petang.

Hari ini, tiga akhbar Media Prima - New Straits Times, Harian Metro dan Berita Harian - melaporkan berita kehilangan sebahagian dadah rampasan jenis syabu dari bilik bahan bukti itu minggu lalu yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 juta yang menjadi bahan bukti kes rampasan dadah bernilai RM48 juta Mac lalu.

Akhbar berkenaan melaporkan seorang pegawai bertugas mendapati mangga bilik berkenaan telah dirosakkan dengan asid.

Laporan juga menyebut satu laporan polis dibuat di Balai Polis Sentral di mana 60 orang pegawai dan anggota yang ditugaskan menjaga bilik berkenaan diarahkan menjalani ujian air kencing untuk mengenalpasti sama ada mereka terlibat dalam kehilangan dadah itu.

Hasilnya seorang pegawai ditahan Sabtu lalu setelah gagal ujian tersebut.

Anwar sedia serah diri, mungkin 'ditahan' bila-bila?

Reactions: 
PETALING JAYA: Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia untuk 'menemui' polis jika diperlukan untuk menghadapi kemungkinan tuduhan meliwat berhubung dakwaan yang dibuat oleh bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan lebih sebulan yang lalu.

Peguamnya, Saiful Izham Ramli berkata, pihaknya sudah menghantar surat kepada pejabat Ketua Polis Negara bagi meminta agar dimaklumkan jika Anwar akan 'ditahan'.

Tujuan surat itu dihantar ialah bagi mengelakkan pihak polis membuat tangkapan seperti yang berlaku pada 16 Julai lalu.

“Kami meminta supaya polis maklumkan agar Datuk Seri Anwar boleh pergi sendiri untuk serah diri, tak perlu nak hantar pasukan polis bertopeng lagi,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Saiful berkata salinan surat bertarikh 28 Julai tersebut juga telah dihantar kepada Peguam Cara Negara, Datuk Idris Harun untuk makluman.

Tambah beliau, polis tidak memberi sebarang maklum balas mengenai surat itu dan mengakui turut mendengar khabar angin bahawa Anwar akan ditahan dalam tempoh terdekat.

“Khabar angin memang banyak sejak disahkan siasatan polis telah selesai. Ada yang kata nak tangkap Isnin (semalam) dan ada juga kata Jumaat ini,” katanya.

Namun pihaknya hanya menunggu tindakan selanjutnya oleh pihak berkuasa.

Anwar yang kini masih berada dalam jaminan polis setelah dibebaskan pada 17 Julai lalu akan hadir ke ke Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur pada 18 Ogos ini untuk melapor diri.

“Kalau tiada apa-apa yang berlaku (tangkapan) dalam tempoh ini, maka kita boleh tahu sama ada Anwar akan didakwa atau tiada kes terhadapnya semasa melapor diri,” katanya.

Bagaimanapun beliau kesal kerana hingga kini pihaknya masih belum menerima salinan waran tangkap terhadap Anwar daripada pihak polis.

-mSTAR Online

TP - i'm week of this shit..!

Jurugambar dikasari selepas ceramah Anwar, PKR mohon maaf

Reactions: 
PULAU PINANG: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini memohon maaf kepada media berhubung kejadian seorang jurugambar wanita akhbar Guang Ming Daily dikasari selepas membuat liputan ceramah perdana parti itu di tapak ekspo Seberang Jaya, dekat sini malam Ahad lepas.

Setiausaha Badan Perhubungan PKR Pulau Pinang, Abdul Malik Abdul Kassim berkata, perkara itu sepatutnya tidak berlaku dan PKR kesal dengan kejadian itu.

"Saya bagi pihak parti memohon maaf kepada pihak media terutama jurugambar berkenaan. PKR akan siasat perkara ini secepat mungkin dan jika yang terlibat itu adalah anggota parti, kita akan mengambil tindakan iaitu memecat mereka daripada parti.

"Saya dan beberapa Exco kerajaan negeri akan pergi melawat jurugambar berkenaan hari ini bagi memohon maaf secara peribadi bagi pihak parti dan kerajaan negeri," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11.40 malam itu, Loh Hoay Hoon, 25, mengalami bengkak di belakang kepala setelah dipukul ketika hendak meninggalkan tapak pesta itu sebaik sahaja selesai membuat liputan majlis ceramah yang dihadiri Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Loh kemudiannya mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Seberang Jaya sebelum membuat laporan polis di Balai Polis Seberang Jaya, pada malam itu.
Abdul Malik berkata, pihaknya akan memastikan perkara seperti itu tidak berulang.

"Untuk memastikan keadaan itu tidak berulang, pihak media akan disediakan tempat," katanya.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, ACP Dr. Mohamed Shah Hussin Shah ketika dihubungi berkata polis akan mengambil keterangan daripada jurugambar itu bagi membantu siasatan kes itu.

-mSTAR Online

BREAKING NEWS..! Jangan Mudah Terpedaya...

Reactions: 
Pagi tadi aku terkejut bila dapat sms mengatakan laporan HKL bocor & keputusan laporan mengesahkan bahawa DSAI disahkan tidak terlibat dalam kes liwat keatas Saiful Bukhari...

Laju je aku bangun berkejar ke PC aku & search dengan Google & resultnya tak banyak laporan yang aku dapat...setakat tengahari ni aku cuma dapat laporan dari blog p99 Parlimen Ampang milik YB Zuraida yang mengesahkan laporan tu...tak lama lepas tu bila aku nak update tak dapat nak akses dah...apa yang terpapar hanya "sedang dikemaskini"...

Aku bukak blog Suara KeADILan attachmentnya sama dengan yang aku dapat dari blog YB Zuraida pas tu dari result enjin carian google pun aku dapat attachment yang sama...that's mean sumber tak banyak & bagi aku belum cukup tepat walaupun YB Zuraida dah publish dalam blog dia...

Bukan nak pertikai kenyataan YB Zuraida tapi cuma berhati-hati...mana la tau ada malaun pegi hacke blog YB Zuraida pas tu publish berita bukan-bukan ( puaka-puaka cyber ni bukan boleh caye sangat... ).stakat tika & saat ni pun aku tak dapat nak sahkan lagi berita ni benar atau tak...

Sedang dekat blog Suara KeADILan pun lepas keluar berita ni ( laporan HKL ) tetiba keluar pulak berita DSAI nak kena tangkap...tu yang aku bengong tu...nak caya ke tak nak caya???dalam blog/web lain tak de pulak publish pasal keputusan laporan terbaru ni...kalau government punya media lagi la jangan harap kalau berita ni tak nguntungkan depa...senyap-senyap dah la...lagi baik keluar berita MRR2 nak runtuh dari berita sensasi makan diri lagu ni...

Jadi setakat waktu korang tengah baca posting aku yang ni...aku mintak maaf banyak-banyak...apa yang aku publish ( laporan HKL ) tu mungkin betul tapi setakat ni aku masih tak dapat confirmkan kesahihannya...aku anggap...berita sensasi je...

Tapi aku harap 100% betul la berita tu...padahal dari semalam dah aku dengar & dapat berita sok sek sok sek cuma tak sape-sape dapat buat confirmation...nanti la...aku try akses mana-mana sumber yang boleh sahkan berita nih...buat masa ni kita jangan happy sangat...

Korang sendiri tau kan macam mana "GAME" ni...kita bukan baru dalam permainan sorong tarik ni...

Zuraidah beri bunga kepada Pengarah HBKL

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 5 OGOS (SK)- Ketua Wanita KeADILan yang Juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin semalam menghadiahkan sejambak bunga kepada pihak Hospital Besar Kuala Lumpur (HBKL) kerana mengeluarkan laporan keatas dakwaan liwat keatas Ketua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim.

Dalam sidang medianya selepas pertemuan bersama pihak Pengarah HBKL, beliau berkata 10 Jambak bunga yang dihadiahkan beliau mempunyai mesej tersirat dan pihak hospital agak terkejut dengan kehadiran beliau.

Menurut catatan di blog beliau, p99ampang.com, beliau mengucapkan tahniah kepada pihak hospital kerana tulus jujur dan amanah dalam mengeluarkan laporan tersebut.

Katanya, beliau telah mendapat tahu isi laporan yang dikeluarkan oleh HBKL yang menyatakan bahawa tidak ada unsur-unsur liwat oleh Anwar Ibrahim keatas Saiful Bukhari Azlan.

“Menurut sumber sejurus laporan perubatan rasmi telah di keluarkan ternyata DSAI tidak bersalah namun Pihak Kerajaan berusaha untuk menukar fakta dengan menyuruh Pihak Hospital untuk menukar kembali laporan tersebut. Namun malang ianya sudah terlambat,” kata blog berkenaan.

Tambah tulisan blog berkenaan lagi, “salah seorang pegawai di hospital berkenaan sudah tidak mahu terlibat serta bersubahat untuk melakukan jenayah tersebut. Walau selicik mana sekalipun jika pekara itu benar walau di sorokkan tetap akan timbul kebenarannya.”

-SK

BREAKING NEWS : HKL Sahkan Anwar Tidak Liwat Saiful.

Reactions: 
Hospital Kuala Lumpur hari ini telah mengeluarkan laporan di mana Dato’ Seri Anwar Ibrahim tidak terlibat dalam kes meliwat Saiful. Laporan ini telah di bocorkan oleh salah seorang pegawai di hospital berkenaan dan Pejabat Parti Keadilan telah menerima laporan tersebut pada tenghari tadi.

Ternyata Dato Seri Anwar tidak bersalah dan pihak kerajaan cuba untuk mereka cerita demi kepentingan politik mereka. Sejurus menerima laporan tersebut ketua wanita keadilan Puan Zuraida Kamaruddin telah menghadiahkan sejambak bunga bagi mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak hospital berkenaan kerana tulus, jujur dan amanah.

10 Jambak bunga yang di hadiahkan sebenarnya ada motif yang tersirat.

Bunga yang di hadiahkan Puan Zuraida adalah untuk menyampaikan mesej bahawa pihak Parti Keadilan sudah mengetahui mengenai laporan perubatan tersebut. Pihak Hospital agak terkejut kerana laporan yang asal itu telah di bocorkan.

Menurut sumber sejurus laporan perubatan rasmi telah di keluarkan ternyata DSAI tidak bersalah namun Pihak Kerajaan berusaha untuk menukar fakta dengan menyuruh Pihak Hospital untuk menukar kembali laporan tersebut. Namun malang ianya sudah terlambat. Salah seorang pegawai di hospital berkenaan sudah tidak mahu terlibat serta bersubahat untuk melakukan jenayah tersebut. Walau selicik mana sekalipun jika pekara itu benar walau di sorokkan tetap akan timbul kebenarannya.

Dato’ Seri Anwar juga sebelum ini telah membuat kenyataan walau apa sekali pun yang terjadi Beliau tetap akan bertanding walau waktu kempennya berada di Balai Polis. Namun dengan laporan perubatan yang sahih dikeluarkan tidak ada sebab lagi untuk DSAI ditahan.

Jika ramai yang sedar Pihak B.N juga ingin mempermainkan lagi rakyat dengan kenyataan mereka untuk turunkan harga minyak. Jika benar ingin turunkan, turunkan sekarang. Jangan tunggu sehingga pilihan raya kecil tamat. Semata-mata ingin menipu pengundi. Dalam debat baru baru ini mereka memberitahu bahawa minyak tidak boleh diturunkan dan mengangap DSAI hanya beromong kosong.

Tetapi sebaliknya mereka yang tidak bijak dalam mengurus ekonomi. Menurut mereka harga minyak tidak boleh turun kerana mengikut harga pasaran global. Tetapi bila sudah hampir dengan pilihan raya kecil tiba-tiba sahaja ingin menururunkan harga minyak. Adakah ini yang di katakan harga global ? Adakah kerana Permatang Pauh Harga Global minyak terjejas ? Hebat sungguh penipuan keajaan BN. Ini jelas membuktikan mereka tidak pandai dalam ekonomi. Padanlah Malaysia mengalami kemerosotan kebelakangan ini.

Ini merupakan berita gembira bagi rakyat Malaysia. Akhirnya komplot mereka sudah hampir terbongkar dan cerita yang semirip novel ini sudah mahu sampai ke penghujungnya. Nantikan kesudahannya dengan penangkapan seorang demi seorang dari ikan yang kecil hingga ke ikan yang besar.

BersamBUNG...

Umno tercari-cari calon lawan Anwar

Reactions: 
dikemaskini Bekas ketua Umno Permatang Pauh berkata bahagian itu menghadapi masalah untuk mendapatkan calon sesuai bagi mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil nanti.

"Umno bahagian ketandusan pemimpin yang boleh menjadi calon untuk menentang Anwar.

"Beberapa nama yang disebut menjadi calon, sebenarnya tidak mencapai standard untuk mencabar bekas timbalan perdana menteri itu," kata Datuk Ahmad Saad.

Beliau yang memimpin bahagian itu antara 1997 hingga 2004 dianggap bekas seorang penyokong kuat Anwar.

Ahmad menambah, ada dua faktor yang menentukan kemenangan BN dalam pilihanraya kecil kali ini.

Pertama, calon yang boleh diterima oleh semua pengundi Permatang Pauh dan satu lagi, katanya, kecenderungan pengundi Cina dan India yang berjumlah kira-kira 20,000 orang.

"Kita perlu ingat kemenangan lebih 13,000 undi majoriti (presiden PKR Datuk Seri) Dr Wan Azizah (Wan Ismail) dalam pilihanraya umum lalu disebabkan pengundi Cina dan India.

"Malah kalau tidak kena calon (BN kali ini), orang Umno akan mengundi pembangkang," katanya lagi.

Ketua bahagian itu Datuk Abdul Jalil Abdul Majid berkata calon BN dalam pilihanraya kecil paling dinanti-nantikan itu akan ditentukan oleh pengerusi parti Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Mesyuarat Umno bahagian malam tadi, tambahnya, diadakan sebagai persiapan menghadapi pilihanraya tersebut dan bukannya membincangkan isu calon.

Mengulas kemungkinan beliau turut disenaraipendekkan sebagai calon menentang tokoh pembangkang itu, Abdul Jalil berkata "saya bersedia menjadi calon."

Ahmad menegaskan, beliau kini tidak lagi menyokong Anwar kerana penasihat PKR itu bersekongkol dengan DAP.

Katanya, beliau tidak suka pada seseorang pemimpin Melayu yang sanggup menggadaikan bangsa sendiri.

"Oleh kerana itu saya tidak boleh menyokong perjuangan Anwar walaupun sebelum ini merupakan penyokong kuat beliau," katanya.

-malaysiakini

TP - amende la susah-susah...letak je la Say Fool dengan Uncle "Pet"...itupun masalah ke???

Malaysiakini - Kes pelajar hilang ke Bukit Aman

Reactions: 
Umur - 17 tahun

Jantina - Perempuan

Bangsa - India

Tarikh hilang - 19hb. Jun, 2008

Tarikh lapor kehilangan - 19hb. Jun, 2008

Tindakan Polis - Tiada ( PDRM tengah sibuk nak pantau DSAI...jangan kacau depa )

Reference : Malaysiakini - Kes Pelajar Hilang ke Bukit Aman

Komen Topengperak_Xinwugi - apa la nak heran..? dulu Polis Di Raja Malaysia ( PDRM ), sekarang sudah tukar maaa... Polis Raja Di Malaysia ( PRDM )...polis tak sempat dah nak layan kes-kes hilang ni...korang ni tak paham-paham lagi ke?depa kan tengah standby nak pi Permatang Pauh...semalam Syed Hamid Albab dah announce dah...nak tambah jumlah PDRM kat sana untuk Pilihanraya Kecik P44...

Menteri tak cerdik, polis ikut sama jadi tak cerdik...dok layan ke menteri-menteri sakai kat Malaysia ni...langsung PDRM jadi PRDM...hampas...lepas ni jangan terkejut la kalau ada antara mangsa-mangsa jenayah mula pandai ambik tindakan sendiri kalau jadi apa-apa...

Ye la kan...nak harap dekat polis...jauh la...polis bukan layan sangat report-report ni...depa layan "sumber risikan" je...kalau "risikan" cakap ada khabar angin nak buat perhimpunan...mampuih 1 Malaysia ni depa jalan road block...kalau kes jenayah...lepak balai lagi baguih maaa...orang jahat jangan lawan ma...nanti kene tembak maaa...lawan demonstrator lagi baguih ma...boleh pukul orang tapi orang tak lawan maaa....

Ni kes kehilangan yang keberapa dalam tahun ni aku tak tau la...elok bubar je Polis Di Raja Malaysia...tubuhkan Pasukan Anti Demonstrasi Malaysia ( PADM )...tugas senang je...road block je...bediri tengah jalan...tengok orang lalu lalang...senang...

Patut la ramai menyampah dekat polis...kene pulak polis yang pakai baju biru ( polis balai )...ramai makan gaji buta...yang hilang tetap hilang...yang tak tau betul ke tak...itu la yang depa tekan...dasar bengong...pagi tadi UMNO buat perhimpunan ada permit??? nape tak buat road block??? sumber "risikan" tak dapat maklumat ke??? tak dapat maklumat ke, dah kene beli dekat UMNO/BN???

Khak Ptuih..!!! amik kau DNA aku..!

Sumpah, Sesumpah & Sumpah-sumpah bakal gegar Permatang Pauh..!

Reactions: 
Assalamu'alaikum...

Peringatan buat rakyat marhaen di Permatang Pauh...kawasan anda bakal digegar oleh sumpah, sesumpah & sumpah-sumpah sebaik hari penamaan calon untuk pilihanraya kecil diumumkan oleh SPR esok...


Bukan calang-calang sumpah,sesumpah & sumpah-sumpah yang bakal bersumpah-sumpah di Permatang Pauh,tapi trio "sumpahan" yang dikepalai oleh pakar sumpah sumpah dengan kekuatan 6 kotak rahsia KERAjaan bakal gegar kawasan korang.


Aku nasihatkan supaya korang-korang di Permatang Pauh bersiap sedia...guruh bakal berdentum,kilat sabung-menyabung,ribut akan melanda tanah tumpah darah korang sedikit masa lagi.
Antara ahli-ahli trio "sumpahan" yang bakal menonjolkan diri dalam sessi "aku sumpah aku AKAN dedah" ialah Anuar Shaari , Abdul Ghani Haron, Khairul Anuar Rosli, Ahmad Daud Che Ghani, Azwan Hamzah, Mohd Nazmi dan S D Johari...masing-masing punya kepakaran "berjanji akan bersumpah" dengan kelulusan setinggi kepala lutut ( Universiti of Pejuang Ikhlas - UPI ) dibawah pimpinan pemegang pHD jurusan sumpah keramat@kerabat saudara Ezam Mohd Nor...

Menurut maklumat tak sahih yang pihak kami terima, kesemua ahli trio tersebut sebelum ini telah bersumpah setia akan bersama-sama bersumpah di Permatang Pauh walaupun ketua mereka Ezam tidak dicalonkan ( aku dengar Ezam bersyukur sangat tak dapat lawan DSAI ) sebagai lawan DSAI...

Antara sumpah-sumpah yang akan disajikan kepada penduduk Permatang Pauh ialah seperti lazim ( macam korang tak tau ) "saya bersumpah AKAN mendedahkan siapa sipolan sipolan SEANDAINYA bla bla bla...( ayat ni familiar sangat la... )

Aku nasihatkan kat korang semua supaya menyediakan payung setiap masa kerana dikhuatiri hujan lebat diselangi dengan ribut petir bakal melanda Permatang Pauh sebaik sumpah keramat@kerabat pertama dilafazkan...

Yang seronoknya aku dengar bekalan bantuan dah on the way dah, tapi tak dapat dipastikan akan sampai dekat korang atau tidak ( kemungkinan besar tengah jalan dah kena songlap@sumpah )...

Korang perasan tak 1 benda..?dari tahun 1998 sampai ke la ni mamat Ezam ni asyik AKAN dedah je...bila nak dedah nye???

Kes pelajar hilang ke Bukit Aman

Reactions: 
Wakil rakyat Kapar S Manikavasagam meminta polis menyiasat segera kehilangan seorang remaja perempuan berusia 17 tahun dua bulan lalu.

Pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Perempuan Kapar itu dipercayai hilang pada 19 Jun lalu ketika dalam perjalanan ke sekolah yang terletak lebih kurang 3 kilometer dari rumahnya di Taman Intan Jaya, Kapar.

Kejadian itu dilaporkan berlaku lebih kurang jam 7.30 pagi

Keluarga pelajar itu membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Klang pada hari yang sama.

Mereka turut mengemukakan maklumat kepada pihak berkuasa itu dari semasa ke semasa untuk memantu siasatan tetapi sehingga kini kes itu belum diselesaikan.

Menurut S Manikavasagam, ahli parlimen Kapar, kehilangan itu dipercayai dilakukan oleh kumpulan suspek yang sama dalam kes-kes penculikan lain di kawasan itu.

Ibu mangsa Vijaya Lectchumy hari ini akan membawa aduan ini kepada ibu pejabat polis persekutuan di Bukit Aman jam 2 petang dengan suaminya Parmasiram bersama iringan 20 penyokong PKR dari Kapar yang diketuai ahli parlimen tersebut.

Manikavasagam menambah, keluarga mangsa sangat sedih dengan kehilangan anak mereka itu.

Anak sulung itu daripada empat orang adik-beradik dikatakan seorang pelajar yang berprestasi baik di sekolahnya.

Manikavasagam memberitahu Malaysiakini, beliau telah menghantar surat kepada polis bagi membincangkan peningkatan jenayah di kawasan parlimennya.

-malaysiakini

Glitz & glamour at MTV Asia awards in Malaysia

Reactions: 

The Pussycat Dolls provided the show opener for the MTV Asia Awards in Kuala Lumpur, Malaysia Saturday night. American actor and singer Jared Leto and Hong Kong singer Karen Mok hosted the show, at which 18 regional awards were presented.

The 6,000 seat Arena of the Stars was filled to capacity. There were performances by Leona Lewis, and One Republic.

Lewis, the British songstress wowed the crowd with her hit "Bleeding Love".

Asia's Mandarin pop queen, Stefanie Sun won Favorite Artist for Singapore. It's the fifth time she's won the crown.

Korean heartthrob Super Junior won the Favorite Artist for Korea Award. Show Lo beat rival singer Jolin Tsai to win Taiwan's Favorite Artist Award.

American rockers Linkin Park took the award for Favorite International Artist.

The winners were decided by millions of votes from fans all over Asia.

-CCTV

TP - baguih...bawak lagi banyak-banyak persembahan phorno macam nih...cepat sikit langkah ke neraka jahannam..!


Umno veteran lodges corruption report against top party leaders

Reactions: 

KUALA LUMPUR, Aug 5 — Veteran Selangor Umno leader Datuk Mazlan Harun today lodged a report with the Anti-Corruption Agency against Umno president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and his deputy Datuk Seri Najib Razak for alleged abuse of power.

"The report is based on a letter," he said, referring to the letter written by Petaling Jaya Selatan Umno division head Kapt (R) Datuk Zahar Hashim which accused Abdullah and Najib of "political corruption of the highest order".

In the letter addressed to the Umno secretary-general, Zahar said the two top leaders had been campaigning to defend their positions despite asking others not to do the same. He also wrote that the top two leaders' actions were in violation of the guidelines issued by the party headquarters.
Mazlan (in blue) entering the ACA office to make the report. With him is Umno veteran Datuk Kadar Shah Sulaiman. — Picture by Choo Choy May
"This is to ensure that nobody will abuse their position and government machinery during the Umno elections. It is up to the ACA whether to take any action," said Mazlan.

"It is not only Umno members who want a fair election but also Malaysians and especially the Malay community want the same thing," he told reporters.

Mazlan, however, refused to say whether Abdullah's and Najib's names were mentioned in the report. "I can only say that my report is against the powers that be. Who are the most powerful people in this country?" he said.

He was also reluctant to reveal whether he was in possession of any evidence of corrupt practices in Umno. "It is up to ACA," he added.

There had been talk earlier that Umno members would gather at Dataran Merdeka this morning before walking to the Kuala Lumpur ACA branch office which is located nearby. But there were more journalists than party members present this morning.

Mazlan, the son of the late Datuk Harun Idris who was a former Menteri Besar of Selangor, denied he had called for such a gathering. He spent about 45 minutes at the ACA office.

-TMI

Anwar gains more believers after March 8 polls

Reactions: 
AUG 5 — Datuk Seri Anwar Ibrahim will win the Permatang Pauh by-election by a mile. And Pakatan Rakyat could end up snaring more seats if snap elections were held soon.

This scenario is not far-fetched judging by findings of a recent survey which debunks the notion that there is widespread remorse bias among Malaysians for supporting the Opposition in Election 2008.

Indeed, the poll shows that the sentiment towards Pakatan Rakyat has strengthened since March 8, especially among Chinese and Indians voters. The comprehensive survey on political developments in the country saw more than 3,000 people being interviewed last month.

Just over 31 per cent of those polled said that their view of the Opposition has remained the same since March 8 while 36.7 per cent said that their view of the Opposition has improved.

Only 22 per cent of respondents gave the Opposition the thumbs down.

The Malaysian Insider sighted the poll findings which confirm that the seismic shift in the political landscape was not a flash in the pan but the result of deep dissatisfaction with the Barisan Nasional and the path the country was taking. Also, it shows a country that has become even more polarised along political, racial and religious lines since the general election.

On March 8, the Opposition alliance of Pas-PKR-DAP denied Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and the ruling coalition its customary two-thirds majority in Parliament and took control of Perak, Kedah, Penang and Selangor. This outcome surprised political pundits who believed that it was a fluke, the unintended consequence of Malaysians wanting to register a protest vote.

In the months since then newspapers have carried reports based on anecdotal evidence to suggest that Malaysians have little confidence in the Opposition and were regretting their decision to vote for Pakatan Rakyat candidates on March 8. In a column in the New Straits Times, group editor Syed Nadzri put forward five reasons why Anwar could lose the by-election in Permatang Pauh. He listed reason No. 5 as voter sentiment.

"It cannot be denied that the ground has shifted much since March 8 with a change in state government and, with that, political leaning. It cannot be denied too that some of the policy changes instituted by the DAP-led Penang administration have not gone down well with at least some of the 58,449 registered voters in Permatang Pauh, 69.4 per cent of whom are Malays, 24.5 per cent Chinese and 5.7 per cent Indians.

"BN is expected to capitalise on this to the core.''

Clearly, the survey on political developments in Malaysia shows that the non-Malay support for the Opposition is intact and may have strengthened since Election 2008. More than 45 per cent of Chinese polled said their view of the Opposition has improved while 33.9 per cent said the perception has remained the same. Only 8 per cent said that their view of Opposition has deteriorated.

The pattern was the same with the Indians. Just under 5 per cent of Indians said that their opinion of the Opposition had suffered since March 8.

Fifty-five per cent of Malays felt that their opinion of the Opposition was the same or had improved since Election 2008. With this sentiment, Anwar will be the overwhelming favourite to return to Parliament, regardless of who the BN fields in Permatang Pauh.

For he will be preaching to a larger pool of believers — Malaysians.

-TMI

Permatang Pauh: SPR tidak beri layanan istimewa, Anwar masih diyakini menang

Reactions: 
PETALING JAYA: Tinggal kurang 24 jam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bakal menetapkan tarikh pilihan raya kecil bagi kerusi Permatang Pauh, penganalisis-penganalisis politik masih yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim akan kembali mewakili bahagian itu di Parlimen selewat-lewatnya awal bulan depan.

Prof. Dr Chandra Muzaffar, bekas 'orang kanan' Anwar yang membawa kepada penubuhan Parti Keadilan Rakyat (PKR) 10 tahun yang lalu, yakin pemilihan kerusi ‘selamat’ Permatang Pauh sememangnya langkah bijak diambil Anwar untuk menjamin kemenangannya selepas menyandangnya dari 1982 hingga 1999.

“Memandangkan kepada faktor sejarah iaitu beliau merupakan penyandang kerusi itu sejak tahun 1982 hinggalah beliau ditahan pada 1998, mungkin tiada calon tempatan yang boleh menandingi Anwar.

“Calon untuk bertanding memanglah ada tetapi bolehkah beliau menandingi kekuatan Anwar?” kata beliau ketika dihubungi mStar Online.

Chandra, kini Presiden pertubuhan JUST keluar daripada Keadilan (kini PKR) kira-kira enam tahun yang lalu disebabkan beberapa faktor, termasuk tidak dapat menerima hala tuju parti tersebut.

Meskipun begitu, Chandra berpendapat bahawa walaupun bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohamad Ezam Mohd Noor menyatakan kesediaannya untuk mencabar Anwar di Permatang Pauh, tetapi ia bukan sesuatu yang boleh menggugat kedudukan Anwar di kerusi tradisinya itu.

“Ezam memang bersedia untuk bertanding tetapi beliau juga tidak dapat menjamin kemenangan BN kerana beliau bukan anak tempatan.

“Tambahan pula, beliau merupakan bekas setiausaha politik Anwar. Justeru dari segi budaya politik, orang tempatan tentunya tidak senang bila Ezam mencabar bekas ketuanya,” katanya.

Chandra berkata, antara faktor lain yang dilihat menjadi penghalang kepada BN untuk merampas kawasan tersebut adalalah keyakinan pengundi terhadap parti itu yang masih belum pulih sepenuhnya sejak pilihan raya umum lalu.

“Selain itu, pilihan raya ini akan berlaku ketika harga minyak masih tinggi dan ekonomi juga belum stabil yang merupakan masalah yang belum mampu diselesaikan kerajaan,” katanya.

Kata beliau, pilihan raya kecil ini berbeza dengan pilihan raya umum lalu kerana Permatang Pauh kini berada dalam negeri yang dikuasai oleh pembangkang.

“Sebelum pilihan raya umum, Pulau Pinang milik BN tetapi kini sudah menjadi milik DAP.

“Bagaimanapun, walau sesukar manapun jalan untuk BN, mereka tetap terpaksa bertanding,” katanya.

Chandra berkata, terpulang kepada BN untuk mengatur strategi di Permatang Pauh kerana mereka tentunya akan mengambil kira suara akar umbi tetapi katanya, BN seharusnya mengutamakan anak tempatan daripada orang luar.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman ketika dihubungi berkata, tiada keistimewaan diberikan dalam menguruskan pilihan raya kecil kali ini - yang pertama selepas pilihan raya umum ke-12.

Sebaliknya, kata beliau, ia akan diuruskan mengikut peruntukan perundangan - undang-undang pilihan raya.

Ketika ditanya sama ada pilihan raya kecil ini akan diadakan secepat yang mungkin, Abdul Rashid memberitahu, ia terpulang kepada anggota panel SPR untuk memutuskannya.

"Saya serahkan kepada anggota untuk membuat keputusan. Mereka akan menentukan esok (Rabu)," katanya.

Sementara itu, pensyarah sains politik Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Azeem Fazwan Ahmad Faruk berkata, walaupun BN sedang mempertimbangkan beberapa nama yang berpotensi untuk mencabar Anwar, namun kerusi Parlimen itu memang sukar untuk dirampas.

“Sebelum Anwar, kerusi itu adalah milik PAS. Hanya apabila Anwar bertanding di situ pada 1982, kerusi tersebut menjadi milik BN.

“Kemudian, apabila isteri Anwar, Datuk Seri Dr. Wan Azizah (Wan Ismail) bertanding, kerusi itu menjadi hak milik PKR.

“Justeru, kita dapat lihat pengundi lebih mengutamakan individu itu sendiri daripada parti,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kesediaan Ezam untuk mencabar bekas timbalan Perdana Menteri itu, Dr Azeem turut berpendapat, itu tidak akan menyumbang kepada kemenangan BN.

“Ezam bukan anak tempatan. Sedangkan Datuk Pirdaus Ismail (wakil BN di Permatang Pauh pada pilihan raya umum lalu) yang merupakan bekas imam dan berasal dari Pulau Pinang juga gagal merampas kerusi itu,” katanya.

Katanya, kerusi itu akan menjadi milik PKR memandangkan parti itu sentiasa bercakap mengenai kepentingan rakyat dan menunjukkan rasa simpati mereka ekoran kenaikan harga minyak.

“Itu antara kekuatan PKR. Anwar sering menyatakan yang beliau prihatin terhadap nasib rakyat berikutan kenaikan harga minyak sedangkan kerajaan tidak dapat berbuat apa-apa berhubung isu itu,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Sains Politik, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Ghazali Mahyuddin berkata, siapa pun yang diletakkan BN di Permatang Pauh tidak akan mampu menyekat kemaraan Anwar untuk mendapatkan kerusi itu.

“BN akan tetap memberikan saingan tetapi Permatang Pauh merupakan kubu Anwar. Justeru, agak sukar untuk merampasnya,” katanya.

Beliau berkata, tidak dapat dinafikan tindakan Anwar memilih Permatang Pauh untuk bertanding sebagai langkah selamat tetapi katanya, Anwar juga mempunyai peluang untuk menang jika bertanding di kawasan lain memandangkan pengaruh besar yang ada padanya.

Kerusi Parlimen Permatang Pauh kosong selepas penyandangnya, Dr.Wan Azizah, yang juga Presiden PKR mengumumkan peletakan jawatannya berkuat kuasa serta merta pada Khamis lepas bagi memberi laluan kepada suaminya, Anwar untuk bertanding di kawasan Parlimen berkenaan.

Kelmarin, Anwar sendiri menyatakan keyakinannya yang tinggi untuk menang dalam pilihan raya kecil pertama selepas pilihan raya umum ke-12 itu berdasarkan kekuatan parti yang telah menakluki kawasan berkenaan sejak sekian lama yang diwakili oleh Azizah.

-mSTAR Online

BRAVO PDRM..!Seized syabu worth RM1m missing from Johor police HQ | Two other occasions when drugs disappeared

Reactions: 
JOHOR BARU: Some RM1 million worth of syabu, believed to be from the biggest drug bust of the year, has been reported missing from the state police headquarters.

Although police did not want to comment, the loss of the 5kg of drugs has now placed the case against 12 suspected members of an international drug syndicate in jeopardy.

The drugs were part of the RM48 million worth of narcotics seized. Police also seized RM1.1 million from the syndicate.

The drugs were discovered missing on Thursday and investigations have begun following a report lodged by a police officer from the state police headquarters at the Johor Baru (South) police headquarters.

It is learnt that the thieves, alleged to be policemen, had used acid to melt the padlock to the evidence room where the drugs were kept.

It is understood that more than 60 policemen who were on duty at the police headquarters at the time, were made to take urine tests following the report. However, it is not known what the results of the tests were.

Sources, however, said a police officer was detained on Saturday after failing a urine test.

Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar and Federal Narcotics Department director Datuk Zul Hasnan Najib Baharuddin said they were "aware of the case" but declined to comment.

Johor police chief Datuk Mokhtar Shariff could not be reached for comment.
In the drug bust in March, police raided three premises here. The raids uncovered two makeshift laboratories that processed he-roin, Eramin 5, Ecstasy and ketamine for export.


It was reported that 12 suspects were arrested, including a 70-year-old man, believed to be a financier for the syndicate, three Singaporeans and a Thai woman.

Two of the three Singaporeans were said to be hardcore addicts and big-time pushers.


Two other occasions when drugs disappeared

THIS is not the first time that drugs kept in police custody have gone missing.

- In May 2006: More than 1,000 psychotropic pills, 7g of heroin and 400ml of cough mixture went missing at the Kota Baru district police headquarters.

The drugs, valued at more than RM40,000, had been seized in 12 operations in the district.

Also missing were investigation papers relating to the cases involving trafficking and possession, in which at least 10 suspects were implicated.

The loss was discovered by an inspection team from the state Narcotics Department during a visit to the station.

- In April 2005: Proceedings at a Shah Alam High Court came to a standstill when more than 60,000 psychotropic pills, said to be evidence in the trial, went missing.

The drugs worth almost RM1 million went missing from a vault at the Selangor Narcotics Department. Those present in the court watched in shock when each of the three boxes of pills turned up empty.

-TMB

ACA delves into IT project involving firm with Israeli directors

Reactions: 

ACAKUALA LUMPUR: The Anti-Corruption Agency (ACA) is investigating how a little-known IT company with little experience became the local partner in the RM1bil project to upgrade the Royal Malaysian Police's communication systems from analogue-based to digital.

The project has since been scaled down.

According to sources, the ACA was also probing how a Singapore-based company, several of whose directors are Israeli nationals, was awarded a slice of the project when it was against the Government's directive to do so.

The Israelis are said to be former officers in the Israeli Air Force.

The upgrading of the communications system would enable traffic policemen, those in mobile patrol vehicles and beat-duty policemen to communicate with each other and with their control centres.

The sources said the authorities had begun their preliminary inquiries into the companies to ascertain whether there was any irregularity in the awarding of the project and whether they could pose a security risk.

They said the ACA would call up several people, including police officers and senior government officials to assist in investigations following allegations that the company does not possess the requisite expertise.

It is learnt the Home Ministry had first awarded the RM980mil upgrading project to a well-known multi-national company in February.

However, in March, the company was informed that a local IT company had been appointed as local partner for the project, causing eyebrows to be raised.

With the latest development, sources said the IT company’s involvement in the project has since been limited to enable further discussions on the matter.

Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan said police were aware of the involvement of the Israelis in their communications systems upgrading project.

“We informed the Home Ministry as soon as we learnt about it,” he said, declining to elaborate.

It is learnt that the Government has decided to scale down the project for the time being and had only approved its first phase, estimated to cost around RM42mil.

The IGP had last October announced that the police planned to equip their personnel with hand-held computers, and micro-cameras fitted into walkie-talkies, as part of a massive plan to beef up the force's capability.

He had said the police wanted to use such high-tech devices and set up a network of camera surveillance systems to fight crime more effectively.

Musa said the force needed to have an e-solution system that would enable them to communicate with police helicopters, airplanes and marine police as well as with their mobile police vehicles.

“The Bukit Aman control centre will use the latest high-tech devices and communication systems to relay, monitor and coordinate operations throughout the country,” he said.

-TMB

Call logs are flawed evidence, says counsel

Reactions: 

Call logs are flawed evidence, says counsel Azilah's call records 'not genuine'
Exclude handphone logs as evidence, court told

SHAH ALAM: The call logs that placed C/Insp Azilah Hadri at the crime scene around the time of Altantuya Shaariibuu's murder should not be accepted as evidence, the High Court heard.

J. Kuldeep Kumar, counsel for the accused, said this was because the documents failed to adhere to the Evidence Act and their entries were inaccurate, inconsistent and contradicting.

He gave 17 reasons why the court should reject the Celcom call logs.

Among others, Kuldeep submitted that there had been a break in the chain of evidence in relation to the production of those documents in court.

Kuldeep also pointed out that no electronic record had been tendered to court, resulting in the absence of an audit trail for those call logs.

Noting that alterations and deletions had been carried out to produce the documents for relevance sake, he said the absence of the original state of the evidence made it difficult to determine if any of those logs had been tampered with.

The lawyer added that there was a possibility of concoction of evidence as there existed several suspicious circumstances, including one in which Haizal, while searching for the transmission stations, managed to bring investigating officer Asst Supt Tonny Lunggan to the crime scene.

“And ASP Tonny, who went a few times to the crime scene, could not remember where it was,” he said.

Kuldeep said a witness had also admitted to a technical glitch in the programming script used to extract data for C/Insp Azilah's cellphone number, which subsequently resulted in errors.

Furthermore, he said there were a total of 117 discrepancies between P27 and C/Insp Azilah's itemised bill.

Among Kuldeep's other arguments were that the coverage predictions of the transmission stations did not show the scene of the crime and are inaccurate, and that there was missing data that could exonerate his client.

The hearing continues today.

-TMB

Maruah Abdullah,negara akan menjunam jika Anwar ditangkap

Reactions: 
PERMATANG PAUH, 5 Ogos (Hrkh) - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Azmin Ali yakin, maruah Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi terus merosot seandainya beliau meneruskan usaha menangkap Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai usaha menghalang bertanding dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh.

Ujarnya, fenomena ini bukan ugutan sebaliknya realiti mengikut keputusan 'Merdeka Centre' yang membuat kajian di kalangan rakyat Malaysia bahawa kebanyakan rakyat negara ini berpendapat Perdana Menteri kelima terlalu lemah.

Buat kali pertama sambungnya, prestasi Dato' Seri Abdullah menjunam ke tahap bawah lima puluh peratus.

"Pemerintah jangan sekali-kali memperkecilkan atau memperbodohkan rakyat di Permatang Pauh kerana rakyat perlukan pembelaan dan tidak mahu bergelumang dengan kes yang jijik. Kemenangan di Permatang Pauh akan mempercepatkan 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bersama Pakatan Rakyat, " tegasnya lantang.

Keputusan 'Merdeka Centre' itu sekaligus memberikan gambaran prestasi ekonomi, pelancongan, pelaburan berada di tahap 'paras hidung' jika silap langkah pastinya Malaysia berada di kelompok negara miskin.

Lagipun kemenangan Dato' Seri Anwar ke parlimen boleh menarik minat anggota parlimen BN ke Pakatan Rakyat.

Rakyat tentunya tidak mahu negara menjunam menjadi miskin ekoran tidak bijak pemerintah yang ada,katanya.

Beliau juga yakin jika Dato' Seri Anwar menang,maka dapat beliau mengetuai menyelesaikan masalah ekonomi, jenayah serta menarik pelabur asing ke Malaysia semula.

Berhubung soalan hasrat bekas Ketua AMK, Ezam Mohd Nor untuk bertanding di Parlimen Permatang Pauh Azmin berkata, dia sebenarnya sedang 'angau' walhal Umno Bahagian sendiri telah menolak hasratnya itu.

"Ezam sedang 'angau' sekarang ini kononnya nak lawan di Permatang Pauh. Tapi sayang, bukan PAS atau KeADILan tidak mahu bahkan Umno Bahagian sendiri menolak hajatnya. Dia patut malu dengan peristiwa itu, " jelas beliau. - mks._

PAS Negeri Sembilan akan hantar petugas ke Permatang Pauh

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Hrkh) - PAS Negeri Sembilan akan menghantar seramai mungkin petugasnya bagi membantu kempen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh, kata Pesuruhjayanya, Zulkifly Mohammad Omar.

Ujar Zulkifly, PAS Negeri Sembilan akan memastikan kemenangan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan akan bertanding bagi Parlimen tersebut.

Beliau seterusnya menyambut baik tindakan yang dibuat Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang melepaskan jawatan sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan.

Kata beliau, tindakan itu juga adalah satu pengorbanan demi melihat perubahan dalam senario politik negara yang tidak stabil ini.

Justeru beliau berkata demi memastikan calon Pakatan Rakyat menang di Parlimen tersebut, PAS Negeri Sembilan akan menghantar petugasnya seramai mungkin.

Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh bakal diadakan dalam masa tedekat selepas penyandangnya, Wan Azizah mengumumkan peletakan jawatannya baru-baru ini.

Esok, Rabu 6 Ogos Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengumumkan tarikh penamaan calon dan pembuangan undi bagi pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Namun, cakap-cakap mengenai calon Barisan Nasional yang akan menentang Anwar dalam pilihan raya tersebut sudah tersebar luas antaranya nama bekas Ketua Angkatan Muda KeADILan, Mohammad Ezam Mohd Noor dikatakan mungkin akan mewakili Umno.

Begitupun Ezam yang cukup kuat menghentam Anwar selepas menyertai Umno baru-baru ini masih belum mengesahkan samada beliau akan dipilih mewakili Umno.

Laporan sebelum ini menyebut, Anwar Ibrahim bertegas akan meneruskan pertandingan pada pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh walaupun beliau berada ditangkap polis.

Beliau berkata, dalam apa keadaan sekalipun hasratnya untuk bertanding itu tidak pernah luntur bagi mencapai matlamat Pakatan Rakyat menawan Putrajaya, lapor Bernama.

"Saya tidak tahu sama ada saya akan dibenarkan berkempen atau tidak selepas ini. "Sama ada saya masuk lokap atau tidak, saya tetap akan bertanding di Permatang Pauh," katanya pada ceramah perdana PKR di Tapak Ekspo Seberang Jaya Ahad 3 Ogos lalu.

Dalam pada itu satu laporan akhbar internet menyatakan bahawa Ezam dikatakan 'lebih senang diperebah' jika terpilih sebagai calon BN menentang bekas ketuannya, Anwar Ibrahim dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh,

"Ezam tidak akan banyak membantu (Umno). Kalau beliau bertanding, saya rasa besar peluang kita. Lagi senang perebah (jatuhkan)" kata Pengarah Pilihan Raya KeADILan Pulau Pinang, Mustaffa Kamal Yusuf.

"Kita pasang saja rakaman (ucapan) beliau dulu-dulu," katanya kepada dalam satu laporan akhbar internet hari ini.

Menurut Mustaffa, pengundi kawasan parlimen Permatang Pauh 'cukup kenal' dengan bekas Setiausaha Politik Anwar itu. _

Tsu Koon accepts public debate with Guan Eng, with two conditions

Reactions: 

Tan Sri Dr Koh Tsu KoonPENANG, Aug 4 -- Provided two conditions are fulfilled, former Penang chief minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon will accept an open debate with his successor, Lim Guan Eng, on a land issue involving RM40 million.

The Gerakan acting president wants Lim to ensure a truly fair debate and to protect the interest of the state in a pending court hearing on the case.

"The condition is not an excuse to avoid or delay the debate but it is important because some of the points raised in the debate may jeopardise the state government's position in the court hearing," he said in the statement here Monday.

However, he said the chief minister's office and the state government's various departments must be declassified and made available to him to enable the debate to proceed fairly.

"I cannot remember the specific facts and dates related to the case although I can still recall roughly the basic aspects of this case," said Dr Koh, adding that such information was needed by both sides to prepare for arguments in the debate.

He said Lim must inform him and the public on the date fixed for the court hearing on the previous state government's appeal to reduce the amount claimed by the plaintiff in the case.

"The debate can only take place after the conclusion of the court hearing. Irrespective of who eventually wins the debate, the important thing is that both parties should try, by all means, to reduce the amount claimed from the state government," added Dr Koh.

For the record, both men faced each other in an open debate in the 1990s, at the Penang Chinese Town Hall when both were still youth chiefs of their respective parties.

-TMB

Sodomy II as an election campaign? No thank you, says Penang Umno

Reactions: 
(UPDATE)SEBERANG JAYA, Aug 5 — What will Umno leaders do to prevent Datuk Seri Anwar Ibrahim from returning to Parliament through the upcoming Permatang Pauh parliamentary by-election?

Although to some of them, the Sodomy II allegations seem to be the likely answer, Penang Umno leaders are hesitant to admit whether they would play up the issue during the election campaign period.

Penang opposition leader Datuk Azhar Ibrahim, who is also the state Umno secretary, assured voters that he would not use the new sodomy allegations against Anwar for the Barisan Nasional election campaign.

"Personally I will not use the allegation while campaigning. But I cannot guarantee others would not use it. During the campaign, not only Umno members from Penang will be here," he told The Malaysian Insider.

He said the state BN would resort to a clean election campaign to ensure a fair victory for the federal ruling coalition.

He was confident of wresting the seat despite the odds of having to contest in Parti Keadilan Rakyat's stronghold.

PKR de facto leader Anwar was the MP since 1982 until he was sacked and jailed in 1998. His wife Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail took over a year later and held the seat until her resignation last week to make way for her husband to contest the by-election.

All signs point to Permatang Pauh.
"Let the court decide on the sodomy issue," said Permatang Pauh Umno division chief Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

He said Umno election machinery was prepared to face Anwar as the party had already expected Wan Azizah to vacate the seat.

Abdul Jalil, however, dare not predict the outcome of the by-election. "I leave it to God."

He was the BN candidate for the Penanti state seat under the Permatang Pauh constituency who lost to PKR's Mohd Fairus Khairudin, who is now Penang deputy chief minister.

"I have offered myself for the seat but even if I'm not selected to be the candidate, I'll work hard to ensure BN's victory. Let the leaders decide on candidates; I am a party worker and I will work hard," he added.

Another Permatang Pauh Umno leader, Datuk Arif Shah Omar Shah, who is among the 11 all-Umno opposition representatives in the 40-member state assembly, is confident that Anwar can be defeated.

"We have ways to convince the people to vote for BN. Voters have realised that the Pakatan Rakyat is only good with promises but have yet to deliver them," said the two-term Seberang Jaya state assemblyman.

He was also disappointed with Wan Azizah's resignation merely to allow her husband to contest, saying that there was no need for the by-election because "this is the time to serve the people".

He too agreed that the Sodomy II allegations should be separated from the by-election campaign and be left to the relevant authorities.

Despite the Umno leaders' assurance, some PKR leaders are not convinced as they are expecting a dirty election campaign.

"I wouldn't be surprised if they come up with doctored pictures of Datuk Seri Anwar," said Pantai Jerejak assemblyman Sim Tze Tzin, who warned the opponent to play it clean because the by-election would be watched closely by many quarters.

He added that the by-election would be a chance for the government to prove that democratic principles are respected.

State Exco member Abdul Malik Kassim, who also Batu Maung assemblyman, is also convinced the BN would exploit the sodomy allegations.

"I believe it is going to be used as they have no other issues. But we are not worried as we have more important issues to highlight," he said.

Both the PKR representatives are confident of their leader's victory but admit that they have to work harder to fend off an all-out BN political onslaught.

For local resident Marok Mastan, 35, he is confident of Anwar's victory. He too believes that the sodomy allegations would be the highlight of the BN's campaign.

"But I personally don't believe in these allegations," said the self-employed Permatang Pauh voter.

Another voter Raymond Lee, 43, is not interested at all in Sodomy II, claiming that he did not even read about it the newspapers or on the Internet.

"My only concern is the sluggish stock market. I don't know whether I will have enough for my retirement. I think some changes are necessary," he added.

He only offered a smile when asked who he would likely vote for.

-TMI

Anwar case: Police ‘won't act before DNA Bill is passed’

Reactions: 
KUALA LUMPUR, Aug 5 — Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is unlikely to be arrested until a new DNA Bill is passed in Parliament later this month, according to influential daily Nanyang Siang Pau on Sunday.

Speculation had been rife that Anwar would be arrested and charged with sodomy last week, after it was reported that police investigations were complete. But nothing has materialised.

Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said the investigation papers were being handled by Solicitor-General Datuk Idrus Harun.

The cautious move not to arrest Anwar suggested that the police were treading carefully. Quoting unnamed sources, Nanyang said the police had gathered enough evidence, but still lacked the DNA sample.

The police could not be contacted on Sunday for comment.

Anwar, accused of sodomy by his 23-year-old former aide Saiful Bukhari Azlan, has refused to give his DNA sample on fears that it could be manipulated.

Under current laws, the police cannot force anyone to give a blood sample. That will change once the DNA Identification Bill is passed. The Bill makes it illegal for anyone to refuse DNA testing in criminal cases.

It was initially expected to be tabled in December, but Deputy Home Minister Datuk Chor Chee Heung said last month that the ministry will try to table the Bill this month.

This resulted in the government having to deflect accusations that it was fast-tracking the Bill in order to nail Anwar. Officials said the police had wanted the Bill tabled since last year, as a DNA data bank would help solve cases.

Tian Chua, information chief of Anwar's Parti Keadilan Rakyat, remains unconvinced of the Bill's urgency.

“I don't see why it's so urgent to push through this law. Even if the police has the law behind them, it's obvious they're rushing it to go after one man,” he told The Straits Times yesterday.

Nanyang also reported that the police will not move against Anwar while he is contesting the by-election in Permatang Pauh, so that they will not be accused of not allowing a fair contest.

However, the newspaper noted that if the former deputy premier is convicted of the charges after becoming an MP, he will lose his post.

-TMI

Samy Vellu Baru Perasan...

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Bernama) -- Draf Pelan Struktur untuk membangunkan Kuala Lumpur sehingga 2020 mempunyai kecacatan dan perlu diperbaiki, kata Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu.

"Pelannya antara lain mencatat bahawa Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur hanya mempunyai kira-kira 160,000 masyarakat kaum India. Saya dapati ini agak aneh. Kami mempunyai kira-kira 80,000 pengundi berdaftar kaum India di Kuala Lumpur.

"Sekiranya satu keluarga mempunyai dua orang anak dan sekiranya kita darab dengan empat (termasuk dua ibu bapa), angkanya akan mencatat terdapat sebanyak 320,000 masyarakat India. Macam mana pula dengan masyarakat India yang tidak mendaftar sebagai pengundi.

"Oleh itu draf tersebut perlu diperbaiki sebelum ia menjadi polisi," katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat draf tersebut oleh konsultan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di ibu pejabat MIC di sini, Isnin.

"Kami telah mengkaji pelan drafnya dan kami akan mengemukakan pelan cadangan kami sendiri kepada Dewan Bandaraya. Antara isu yang dibangkitkan ialah mengenai penghijrahan setinggan ke flat kos murah, kemudahan di flat murah, kewujudan Sekolah Tamil dan nasib pemilik tanah," katanya.

Pak Lebai bernama TV3

Reactions: 
Mutakhir ni, disebabkan aku tak tahu nak buat apa di rumah, maka jam 8 malam, aku pun layanlah Buletin Utama. Ada dua perkara yang membuatkan aku terkejut hingga hampir aku masuk UMNO apabila aku menonton rancangan sitcom ni.

Pertama - setiap slot dalam sitcom ni dah ada penaja tersendiri. Slot berita dalam negeri ditaja oleh Petronas (mestilah, nak bagitau yang Petronas ni milik negara). Berita luar negeri ditaja oleh Bank Islam (nak tunjukkan kerajaan Malaysia ni masih Islam dan peka kepada masalah saudara di Palestin). Sukan pula ditaja oleh LG (sebab sukan dah jadi hiburan di Malaysia ni).

Kedua - sejak akhir-akhir ni aku perasan, sitcom ni dah masukkan dakwah-dakwah Islamiah. Pada Israk Mikraj yang lalu, tiba-tiba sitcom ni bertukar kepada rancangan agama Hal Ehwal Islam. Aku ingatkan ada berita yang mengatakan haiwan syurga bernama bura' tu ditemui. Akan tetapi, menerangkan apakah itu Israk Mikraj. Kemudian, tadi, dilaporkan berita kemalangan motosikal dan statistiknya. Sempat lagi pemberita tu nasihatkan supaya penunggang motosikal memakai topi keledar dan jangan lupa baca doa naik kenderaan! Hahahaha sejak bila TV3 ni masuk Islam? Apa nama Islam kepada TV3 ni - Haji 'Ta' 'Va' Al-Salasa? Hahahaha

Hey, kalian jangan salah faham. Aku tidak menghina Islam di sini. Aku cuma terkejut, betul-betul aku tak sangka. Bagi aku, baguslah usaha TV3 ni nak berdakwah sampai dalam rancangan sitcom Buletin Utama pun nak berdakwah. Ini baru betul-betul sitcom! Tapi, apakah yang menggerakkan hati hitam TV3 ni kepada cahaya kudus? Adakah TV3 ni dah sampai ke Gunung Sinai bertemu Allah? Ataupun, TV3 ditegur oleh Amy Search dan Sheila Rusly?

Kalian jangan fikir TV3 dah pergi Haji 3 kali, dan umrah 109 kali lalu mereka tergerak hati nak sampaikan dakwah. Tidak... Ini bukan soalnya. Soalnya di sini ialah dakwah TV3 ni samalah dengannya sebagai propaganda politik UMNO. Perhatikan betul-betul ya. UMNO hari ini tidak lagi membicarakan soal Melayu. UMNO hari ini sudah mula membicarakan soal ummah (samalah tu dengannya Melayu/Islam). Ini semua adalah umpan untuk memancing pengundi PAS. UMNO tahu, PAS tidak akan layan jika memperkatakan tentang nasib Melayu. Lalu di sini, UMNO terus menukar umpannya - perpaduan ummah. Ini semua taktik UMNO untuk mendapatkan kembali tanah dan fail-fail mereka yang kini di tangan Pakatan Rakyat. UMNO hari ini tidak bermain isu Melayu ditindas Cina, tetapi isu Islam diancam kafir! Hahahaha lawak, lawak...

Kalian harus berhati-hati dengan permainan UMNO yang baru ni. Segala taktik dan lakonan mereka ni akan terus-menerus menyerang pemikiran pakcik dan makcik di Kampung Sungai Korok. Isu agama adalah isu sensitif yang tak boleh dipermainkan di Malaysia ni kerana termaktub dalam perlembagaan - agama rasmi Malaysia ialah Islam (padahal perlembagaan pertama di dunia - Piagam Madinah, langsung tidak meletakkan Islam sebagai agama rasmi). Jadi apabila Pak Lebai TV3 ni memutarkan ayat-ayat Quran dan Hadis, maka manusia Sikh Karpal Singh dan manusia Buddha Lim Guan Eng dan manusia Hindu Sivarasa takut untuk mempersoalkan tentang Islam. Jika mereka mempersoalkan tentang Islam, maka seluruh penganut Islam akan melenting! Inilah yang UMNO mahukan! UMNO ingin membuktikan bahawa hanya UMNO sahajalah parti Melayu yang dirahmati Allah! Jika UMNO dapat dapat bergabung dengan PAS, maka mereka bukan saja dirahmati, malah 'confirm' masuk syurga! Hahahahaha...

Mungkin ada yang akan kata aku ni anti-Melayu dan ejen memporak-perandakan perpaduan di antara kaum. Tidak, aku tidak bermaksud untuk itu. Aku anti-perkauman! Habislah prinsip aku sebagai penganut kepercayaan Monotheis jika aku memecah-belahkan umat manusia. Tindakan UMNO mengislamkan TV3 itulah yang akan memporak-perandakan perpaduan. Percayalah. Kita, manusia di muka bumi bukanlah hamba kepada raja-raja, tetapi kita semua adalah hamba kepada Allah Ta'ala, Tuhan yang Maha Esa.

Tapi, kalau niat Haji TV3 ni betul, telus lagi integriti, tulus dan ikhlas kerana Allah Ta'ala, apa salahnya. Teruskanlah usaha murnimu itu.

-riang riang

Racial taunts spark protests by Indians in Malaysia

Reactions: 
KUALA LUMPUR: About 500 angry ethic-Indians on Monday staged a protest outside a school demanding action against a teacher who allegedly hurled racial slurs against students from the community in western Malaysia's Selangaon state.

According to the police report, a woman history teacher had allegedly called Indian students in a Class four and five 'Negro', 'black monkeys' and other derogatory names.

The crowd began gathering outside the Banting school's main entrance near here at noon and staged a protest for two hours.

The teacher had also allegedly said that the community members were stupid and prone to thievery, the Star daily reported on its website.

The alleged incidents took place on July 17 and 22 when the teacher had allegedly beaten up some Indians students.

A students also alleged in his report that the teacher had written the word 'keling pariah' on the board and lost her cool when the Indian students told her that they did not like being called names, it said.

Coalition of Malaysian Indian NGOs secretary Gunaraj George, who was among the protesters, said such abuse would only breed hatred and racial polarisation in schools.

"No one in his or her right frame of mind would have said these things. Given this, the best option would be for the teacher to be assigned to a desk job and not be allowed to be near youngsters anymore," he said.

Meanwhile, Deputy Education Minister Wee Ka Siong said the schoolteacher might be sacked if the allegations proved true. "The allegations were serious as no one was allowed to insult others, especially in a school environment," said Wee, who was asked to comment.

The ministry was awaiting an official report before taking any action, he added.

-THE TIMES OF INDIA

Najib: Umno perlu letak Beruk di Permatang Pauh

Reactions: 

KUALA LUMPUR: Umno perlu meletakkan calon pada pilihan raya kecil Permatang Pauh bagi memberi keadilan dan pilihan kepada pengundi kawasan itu untuk memilih wakil mereka, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata walaupun tidak menafikan akan ada yang menang dan ada yang kalah, "kita mesti memaparkan pilihan kepada pengundi di Permatang Pauh."

Timbalan Presiden Umno itu berkata demikian kepada pemberita selepas menutup program sehari "Wanita Bersama Pemimpin" di sini hari ini.

Beliau ditanya mengenai cadangan dua pemimpin Umno supaya Barisan Nasional memboikot pilihan raya kecil itu yang diadakan berikutan anggota Parlimennya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletakkan jawatan pada 31 Julai lepas bagi memberi laluan kepada suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan penasihat parti itu bertanding.

Sebelum ini dua pemimpin Umno Tan Sri Annuar Musa dan Datuk Dr Abdul Latif Ahmad mencadangkan BN memboikot pilihan raya kecil itu kerana ia dianggap membazirkan wang, dan tindakan Anwar itu hanya strategi politik bagi mengelak daripada tuduhan liwat.

Najib berkata pandangan keduadua pemimpin itu hanya merupakan pandangan peribadi mereka dan Umno "akan buat pertimbangan dalam sedikit masa lagi mengenai hal ini."

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bermesyuarat Rabu ini untuk menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian pilihan raya kecil itu.

-mSTAR Online

TP - aku setuju sangat dengan Pak Najib C4 ni...aku syorkan supaya Pak Najib letak calon yang aku cadangkan ni kat Permatang Pauh untuk mewakili UMNO/BN...bagi aku kat Malaysia ni dah tak de calon lain dah yang layak mewakili UMNO/BN...ni kira muktamad la ni...terimalah...

UMNO Anjur EXPO Gaduh, Pukul & Rasuah.

Reactions: 
(Dikemas kini) PETALING JAYA: Umno yang mengadakan mesyuarat tahunan peringkat cawangan sejak dua minggu lalu dicemari dengan siri pergaduhan dan gejala politik wang di seluruh negara ketika pengurusan parti berusaha untuk mengawal budaya kurang sihat daripada berleluasa.

Insiden terbaru melibatkan Bahagian Kota Tinggi di Johor, Bahagian Gopeng di Ipoh dan negeri Selangor melibatkan kawasan bekas Menteri Besar Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo.

Presiden Umno dan Timbalan Presiden Umno turut memberi perhatian berhubung perkembangan tersebut.

Di KOTA TINGGI, polis menerima lima laporan mengenai kejadian pergaduhan dalam mesyuarat agung beberapa cawangan Umno dalam Bahagian Kota Tinggi.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Supt Osman Mohd Sebot yang mengesahkan tentang kejadian pergaduhan itu hari ini berkata, polis menyiasat satu daripada laporan itu mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan dengan sengaja.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar yang juga Ketua Umno Bahagian itu dilaporkan oleh akhbar hari ini sebagai berkata, penjalanan mesyuarat cawangan kali ini adalah yang terburuk dan dibayangi dengan unsur-unsur "kemaruk kuasa."

Syed Hamid, yang telah mendapat 10 pencalonan, dijangka menghadapi saingan sengit dalam pemilihan kali ini daripada bekas naib ketua bahagian itu Daing A.Malik Daing A.Rahman yang telah mendapat 13 pencalonan setakat ini.

KOMEN PEMIMPIN UMNO SEMALAM & HARI INI.
  • Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Syed Hamid Albar mendakwa pelbagai cara digunakan di dalam pertandingan sengit merebut jawatan di dalam parti pada masa ini, termasuk politik wang, makihamun dan ancaman.
    Syed Hamid, yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, perkara-perkara negatif yang berlaku pada ketika ini diibaratkan seperti "penyakit barah" yang boleh menghancurkan Umno.
  • Mengulas mengenai seorang calon Ketua Umno Seremban yang ditahan BPR kerana disyaki terbabit dalam sogokan wang untuk mengundinya pada mesyuarat cawangan, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Umno akan mengkaji bentuk tindakan terhadap mereka yang didakwa oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung sogokan wang kepada ahli pada mesyuarat cawangan parti itu yang sedang berlangsung sekarang.
    Kata beliau, selain penguatkuasaan undang-undang rasuah menerusi BPR, Umno menerusi Lembaga Disiplinnya juga akan menangani isu politik wang berkenaan.
  • Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, perjalanan kempen itu akan dipantau ibu pejabat Umno.
    "Keputusan kita pada peringkat pengurusan ialah supaya perjalanan mesyuarat cawangan dan bahagian serta kempenkempen pemilihan nanti akan diawasi oleh ibu pejabat Umno.
    "Ibu pejabat Umno mempunyai pembantupembantu yang secukupnya untuk memberi perhatian kepada perkara ini khususnya kepada kegiatan yang boleh membawa kepada apa dianggap melanggar etika parti," katanya
DI IPOH, seorang anggota jawatankuasa (AJK) Umno Cawangan Pernas Charter Management (PCM) Bahagian Gopeng cedera di kedua-dua kaki akibat dipukul dengan kayu golf selepas seorang rakannya tidak berpuas hati berhubung pencalonan jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian itu semalam.

Mangsa, Abdullah Abdul Hamid, 44, yang menyertai Umno sejak 1985, menerima rawatan sebagai pesakit luar Hospital Permaisuri Bainun.

Abdullah berkata, selepas selesai mesyuarat, pukul 4.30 petang, beliau yang singgah di
Batu Gajah didatangi seorang lelaki yang tidak berpuas hati apabila abangnya yang juga setiausaha Umno Bahagian Gopeng tidak dicalonkan cawangan PCM untuk bertanding timbalan ketua Umon bahagian itu.

Lelaki itu yang juga AJK Umno cawangan Kampung Pisang itu naik berang lalu mengeluarkan sebatang kayu golf dari keretanya lalu memukul Abdullah, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sidang akhbar itu turut dihadiri Ketua Umno Cawangan PCM Hishamuddin Abdul Rahman.

Abdullah yang bekerja sebagai Eksekutif Tekun Nasional di sini kemudian berlari untuk menyelamatkan diri dan dibantu oleh orang ramai untuk mendapatkan rawatan di hospital Bainun sebelum membuat laporan di Balai Polis Batu Gajah.

Jurucakap Balai Polis Batu Gajah ketika dihubungi mengesahkan laporan yang dibuat oleh Abdullah.

Empat calon dijangka bertanding bagi merebut jawatan Ketua Umno bahagian itu selepas bekas ketuanya Datuk Seri Abdul Shamsuddin mengumumkan untuk melepaskan jawatan itu baru-baru ini.

Sementara itu, Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini mengesahkan ada menerima beberapa laporan berhubung kes rasuah dalam pemilihan cawangan dan bahagian Umno.

Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata BPR sedang melakukan siasatan terhadap laporan itu.

"Kita ada terima laporan ...tapi tak banyaklah, sejumlah kecil saja. Kita sedang mengambil tindakan sewajarnya," katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penahanan calon Ketua Umno Bahagian Seremban Mohd Nor Awang oleh BPR kerana disyaki memberi sogokan wang kepada seorang anggota Umno untuk mengundinya pada mesyuarat cawangan.

Ahmad Said menjelaskan definisi rasuah tidak berdasarkan kepada jumlahnya, asalkan ia dapat mempengaruhi keputusan pemilihan.

Beliau juga berkata, setiap aduan kepada BPR perlu disertakan dengan bukti dan fakta.

"Berikan kepada kami fakta yang benar dan kami akan ambil tindakan," katanya.

Ahmad Said berkata, BPR mendapat kerjasama yang baik daripada orang ramai dalam usaha membanteras rasuah.

"Anda dapat lihat sekarang ini kita menerima maklumat yang betul dan bernas daripada orang ramai dan ini menunjukkan satu perubahan baru... kita harap sokongan ini berterusan untuk samasama menentukan kesejahteraan rakyat Malaysia," katanya.

Di SUNGAI BESAR, Ketua Pemuda Umno Cawangan Belia 1, Mohd Zaki Sungib telah dipanggil memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung dakwaan berlaku amalan rasuah pada mesyuarat cawangan Umno Bahagian Sungai Besar baru-baru ini.

Mohd Zaki berkata, beliau mengambil masa kira-kira empat jam memberi keterangan di Ibu Pejabat BPR, Putrajaya bermula pukul 10 malam tadi.

Pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini, beliau berkata, tiga lagi anggota Umno cawangan itu turut dipanggil memberikan keterangan.

"BPR memerlukan maklumat berikutan desas-desus berlaku sogokan wang dalam proses pencalonan semasa mesyuarat cawangan-cawangan yang bermula sejak 19 Julai lalu.

"Setahu saya, setakat ini tiada mana-mana pihak membuat laporan rasmi kepada BPR mengenai perkara ini," katanya.

Mohd Zaki, 39, yang merupakan seorang usahawan tani sebelum ini menyatakan hasrat bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar yang disandang bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Sehingga kini, beliau belum menerima sebarang pencalonan setelah lebih 30 daripada 107 cawangan Umno Bahagian Sungai Besar bermesyuarat. Sekurang-kurangnya 21 pencalonan diperlukan bagi melayakkan beliau untuk bertanding pada pemilihan peringkat bahagian Oktober ini.

Sementara itu, Dr. Mohamad Khir ketika dihubungi mengesahkan ada meminta BPR memantau perjalanan setiap mesyuarat cawangan di bahagian itu berikutan menerima aduan daripada beberapa ketua cawangan yang khuatir berlakunya politik wang.

-mSTAR Online

Pesta Rasuah Menjelang Perhimpunan Agung UMNO

Reactions: 

PETALING JAYA: Gejala politik wang yang berlaku di kalangan ahli Umno sekitar pemilihan di peringkat cawangan menunjukkan segelintir ahli parti itu masih tidak belajar daripada kesilapan lalu.

Pemerhati politik, Profesor Dr. Chandra Muzaffar berkata, mereka yang masih mengamalkan politik wang untuk meraih undi supaya dipilih mewakili cawangan ini tidak mengambil iktibar daripada keputusan pilihan raya umum ke-12 pada 8 Mac lalu.

“Pilihan raya baru berlangsung lima bulan yang lalu dan keputusannya ternyata tidak menunjukkan kesan yang baik kepada Umno tetapi mereka masih lakukannya (politik wang) walaupun mereka sedar, ia adalah salah satu punca yang membawa kejatuhan parti,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Chandra berkata, amalan politik wang dilihat sudah menjadi darah daging di kalangan ahli-ahli parti itu terutama menjelang sesuatu pemilihan.

“Mereka ini boleh diibaratkan seperti perokok dan penagih dadah... terlalu ketagih untuk melakukannya demi kuasa dan kalau sudah namanya ketagihan. Ia memang tidak dapat dipisahkan,” katanya.

Katanya lagi, amalan politik wang yang tidak berkesudahan ini tidak mustahil akan dimainkan oleh parti pembangkang termasuk Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya kecil Permatang Pauh akan datang.

Sementara itu, pensyarah sains politik Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr. Ghazali Mahyuddin berkata, amalan politik wang dalam Umno bukanlah hal yang mudah untuk diselesaikan walaupun ada usaha untuk membasmi gejala itu daripada terus menular di kalangan ahli.

“Memang ada usaha untuk membasminya tetapi tidak menampakkan perubahan besar-besaran berlaku.

“Memang ada laporan dibuat (berhubung politik wang) tetapi ia baru sedikit. Mungkin ada banyak lagi yang tidak dilaporkan,” katanya.

Beliau berkata, walaupun mereka tahu amalan itu salah tetapi enggan menghindarinya kerana ramai yang beranggapan jika mereka tidak melakukannya, harapan untuk menang pada pemilihan adalah tipis.

“Selain itu, mereka juga fikir kalau mereka tidak melakukannya, orang lain akan tetap lakukan. Justeru, mereka menganggap tidak salah jika mereka melakukannya,” katanya.

Sementara itu, pensyarah sains politik Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Azeem Fazwan Ahmad Faruk berkata, amalan politik wang di kalangan ahli Umno akan mencemarkan nama parti itu di mata rakyat.

“Walaupun dalam pilihan raya lalu, politik wang atau rasuah ini merupakan salah satu isu yang dimainkan pembangkang tetapi apa yang berlaku hari ini tidak menunjukkan yang Umno telah melalui proses perubahan,” katanya.

Beliau berkata, amalan politik wang merupakan perkara biasa dalam parti lebih-lebih lagi parti pemerintah seperti Umno kerana mereka selalunya menjanjikan ganjaran berbentuk material kepada para pengundi.

“Berlainan dengan parti pembangkang, walaupun perebutan jawatan tetap berlaku, kebanyakan mereka menjanjikan ganjaran berbentuk ideologi, bukan material. Itu bezanya,” katanya.

-mSTAR Online

TP - anjing...kalau dah biase hidu taik...pegi la mana-mana pun...letak la dalam situasi macam mana pun, memang taik jugak yang akan dia carik...lepas PRU12 hari tu aku dengar ramai yang nak ubah UMNO, ramai yang nak perbetulkan UMNO...macam mana nak perbetul kalau sebelum nak perbetul tu hangpa dah buat bende tak betul? aku yang tak betul ke hangpa yang tak betul???...bagi aku la...UMNO memang bangsat...khak ptuih..!

Battle of Permatang Pauh begins...

Reactions: 

©Guang Ming DailySEBERANG PERAI (Aug 4, 2008) : A 25-year-old female press photographer was roughed up by some PKR officials while attempting to take pictures of Datuk Seri Anwar Ibrahim at a ceramah here on last night.

Loh Hoay Hoon of Guang Ming Daily was punched, kicked and held by the neck in the event at the Seberang Jaya expo grounds here.

"I was bewildered and confused," Loh told theSun today.

"All I was doing was taking some shots of Anwar before he left the grounds. I don’t understand why they had attack me like this," she said, choking with tears and still visibly traumatised.

Loh received outpatient treatment at the Seberang Jaya Hospital later, before lodging a report at the Seberang Jaya police station at about 3.15am.

She was taken to the hospital again for an additional check-up late this afternoon.

©Guang Ming DailyLoh said afterr the ceramah had ended, she wanted a few shots of Anwar getting into his car.

However, an unidentified man, believed to be an Anwar bodyguard, stopped Loh and pushed her aside, she said.

"I told the man ‘saya hanya buat kerja saya’ (I'm just doing my work)," she said.

She remembered hearing something like "Jangan kacau, jangan buat susah di sini." (Don't disturb, don't cause trouble here.)

Then she found herself being hit and held by the neck by the man and several others, as she was leaving the grounds.

A few other PKR members then tried to hold back the man, apparently to restrain him.

A scuffle then broke out, as the group that attacked Loh and the one that helped her shoved each other and traded insults.

Loh said she was also hit on the back of her head by an unknown assailant.

She said she had had an untoward incident with the same man earlier this year, and had complained to PKR state secretary Abdul Malek Abul Kassim.

"Some reporters have also been pushed by the same individual."

Penang Media Club acting president Zuraida Abdul Rahman condemned the incident.

"All we want to do is just report what happens at a ceramah as it is."

Abdul Malek expressed regret over the behaviour of the official, adding that stern action would be taken by the party to prevent a recurrence.

He explained that security had to be beefed up as there were death threats made against Anwar.

Most party officials who act as guards were PKR members and not trained professionals, he added.

"We really appreciate the job done by members of the media in giving us coverage," he stressed

National Union of Journalists (NUJ) president Norila Mohd Daud also condemned the Seberang Perai incident, saying that some members of PKR had become over-protective of Anwar and nobody knows "what is their reason or what is the stand of the party."

On July 15, during the televised debate between Anwar and Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek, three photographers were roughed up by security personnel hired by AgendaDaily, the organiser of the debate.

Police reports were lodged, but there has been no response from the police.

TheEdge executive producer Othman Abu Bakar, whose photographer was one of those assaulted, said so far they had been questioned by police on what happened. He wants the police to look into the matter.

-TMB