Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, August 30, 2008

Dr M kecam k'jaan haram Malaysia Today

Reactions: 
Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengecam kerajaan kerana memungkiri janjinya selama ini untuk tidak menapis kandungan internet - dasar yang perkenalkan semasa pentadbirannya dahulu.

mahathir hulu langat 120408 press conference"Bila kerajaan membuat janji kepada negara dan kemudian memungkirinya, maka kerajaan bukan sahaja hilang kredibiliti tetapi juga rasa hormat rakyat sebelum ini," kata Dr Mahathir dalam blognya - Chedet blog.

Dr Mahathir yang memperkenalkan dasar tiada tapisan internet pada pertengahan tahun 1990-an, berkata tindakan kerajaan itu menunjukkan "tahap keangkuhan yang menindas menyerupai sebuah negara kuku besi".

Rabu lalu, Malaysiakini melaporkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengarahkan semua penyedia perkhidmatan internet (ISPs) di negara ini supaya mengharam Malaysia Today.

"Saya tidak sentiasa bersetuju dengan Malaysia-Today.net dan (editor lamanweb itu) Raja Petra Kamaruddin. Beliau adakalanya agak tidak bertanggungjawab," tambah Dr Mahathir.

"Tetapi tindakan mahkamah telahpun diambil terhadapnya. Jika dia didapati bersalah, terdapat hukuman yang mencukupi yang boleh dijatuhkan (ke atasnya)," tambahnya.

malaysia today website 270808Raja Petra (kiri) sedang berdepan dengan beberapa saman, termasuk tuduhan menghasut dan melakukan fitnah selepas beliau mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya dengan kes pembunuhan seorang wanita Mongolia.

Tapisan internet


Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar mempertahan tindakan terhadap Malaysia-Today, dengan berkata lamanweb itu diharamkan kerana ia menyiarkan kandungan yang berunsur 'fitnah'.

bar council sedition forum 110808 raja petraSementara itu, parti pembangkang, PKR turut mengecam keputusan kerajaan itu, yang disifatkannya sebagai tindakan terdesak kerajaan Barisan Nasional.

Sambil menyifatkannya sebagai serangan terbaru terhadap kebebasan awam, parti itu berkata, keputusan tersebut merupakan tapisan terhadap internet.

"Ia juga merupakan satu tindakan terdesak kerajaan BN yang masih tergugat selepas mengalami kekalahan berturut-turut dan enggan menerima isyarat yang jelas dari rakyat berulang-kali melalui peti undi.

"Alasan yang diberikan bahawa Malaysia Today merupakan sebuah lamanweb yang berunsur menghasut adalah tidak berasas sama sekali dalam mana-mana prinsip undang-undang, memandangkan terdapat undang-undang yang mencukupi yang mengendalikan aktiviti seumpama itu dan masih belum ada sebuah mahkamah pun di Malaysia yang telah mendapati lamanweb itu menyiarkan kandungan yang berunsur menghasut," tambah Setiausaha Agung PKR, Salahuddin Hashim dalam satu kenyataan hari ini.

salahuddin hashim pkr sec genSalahuddin menegaskan, PKR memandang serius tentang kemungkinan ia merupakan langkah permulaan dalam percubaan yang lebih besar untuk mengekang rakyat Malaysia daripada mengakses internet, yang selama ini menjadi benteng kebebasan bagi mereka yang mahu mendapatkan pandangan alternatif.

Laman alternatif


Oleh itu, katanya, PKR menggesa SKMM dan kerajaan supaya mengotai janjinya kepada KRM (Koridor Raya Multimedia) dan segera menarik balik arahan tersebut.

PKR juga, tambahnya, menentang sebarang percubaan untuk mengenepikan hak rakyat untuk mengakses maklumat alternatif.

Di bawah Bil Jaminan 10 Perkara KRM, kerajaan berjanji untuk memastikan tiada tapisan internet.

Raja Petra yang mengasaskan Malaysia Today, telah menyediakan laman alternatif melalui penyedia internet asing.

Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa tindakan kerajaan itu tidak akan menghalangnya untuk terus menulis.

Malaysiakini telah menyemak dengan laman alternatif tersebut dan sehingga 1 tengahari tadi, ia masih aktif.

-malaysiakini

Jangan Bohong Hal Merdeka - Hishamuddin Rais

Reactions: 
Setiap tahun - pada bulan Ogos - rakyat negara ini telah di tipu dan di bohongi oleh United Malays National Organisation tentang MERDEKA. Melalui media yang mereka miliki mereka telah memekik melolong menjaja fakta bohong tentang apa yang mereka panggil sebagai merdeka.

Malaysia ditubuhkan BUKAN pada 31 Ogos. Jangan bohong. Pada 31 Ogos 1957 ialah hari British lari setelah di perangi oleh rakyat Persekutuan Tanah Melayu. 31 Ogos TIDAK ada sangkut paut dengan projek Malaysia.

Malaysia di tubuhkan pada 16 September 1963. Malaysia ialah projek British.

British menjajah Tanah Melayu ( termasuk Singapura ). Rakyat telah bangun melawan dengan mengangkat senjata. Adalah bohong apabila di tulis dalam buku sejarah dimana Untied Malays National Organisation telah mengatakan kita Merdeka tanpa tumpah darah.

Ini bohong besar. Ribuan nasionalis telah mati berjuang melawan British.

Rakyat Tanah Melayu telah melancarkan Perang Rakyat melawan British semenjak Jun 1948. Penjajah British memanggilnya Darurat. Ini bukan darurat. Tidak ada sesiapa pun dalam darurat. Rakyat tidak darurat sakit perut. Yang dalam darurat ialah British kerana mereka sedang di serang.

Kesatuan Melayu Muda ( KMM), Parti Komunis Malaya (PKM), Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angakatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS ), Hisbul Muslimin adalah badan-badan politik yang lebih awal bagun berjuang untuk memerdekkan Persekutuan Tanah Melayu.

Ini sejarah bukan kelentong.

Di mana United Malays National Organisation waktu itu? Taraaak lagi.

Pada tahun 1941 ketika badan dan parti-parti politik ini bangun bergerila menentang Jepun , United Malays National Organisation belum wujud. Gerakan nasionalis ini telah mula menyususn gerakan untuk menghalau British sebelum Jepun sampai. Apabila Jepun datang ke Tanah Melayu pada tahun 1941 mereka berlajar bergerila dengan bergerila. Mereka belajar perang melaui perang menentang Jepun.

Ini sejarah bukan kelentong.

Dimana United Malays National waktu itu? Taraaaaak lagi.

Badan politik yang PERTAMA menuntut merdeka ialah KESATUAN MELAYU MUDA (KMM) yang di pimpin oleh Ibrahim Yacoob. Slogan parti yang ditubuhkan pada tahun 1938 ini ialah MERDEKA!

Apa slogan United Malays National Organisation …. Ciiis nak cakap pun malu. Parti hampeh ini di wujudkan oleh British pada tahun 1946 sesudah semua parti Nasionalis lain diharamkan atau pemimpin merek di penjara atau dibunuh. Slogan nya ….Hidup Melayu !

Ini sejarah bukan kelentong.

Apabila parti nasionalis lain angkat senjata bergerila, United Malays National Organisation pergi berunding dengan British. Hampeh ! Ini lah pembelotan namanya.

British kalah teruk. Untuk memastikan harta kekayaan British - lombong bijeh dan ladang getah - di jaga dengan baik British telah mengangkat United Malays National Organisation untuk ‘ jadi budak suruhan’.

Ini sejarah bukan kelentong.

Sesudah British lari dari Tanah Melayu timbul pula gerakan nasionalis di Borneo. Rakyat Sabah, Serawak dan Berunai ingin Merdeka. Mereka memanggil negara mereka Kalimanta Utara dengan gerakan gerila bernama – PARAKU – Pasokan Rakyat Kalimantan Utara.

British melihat ini bahaya. Harta mereka di Tanah Melayu telah dapat di selamatkan kerana ada barua mereka di sini. Lalu projek Malaysia di telurkan. Malaysia ialah sebuah projek British untuk memastikan harta kekayaan mereka dapat dijaga terutama minyak di Berunai.

Dalam masa yang sama Parti Rakyat Berunai yang anti British di bawah pimpinan Al Zahari menang dalam pilihanraya. Parti Rakyat di haramkan. Al Zahari di tangkap. Anak raja yang berumur 9 tahun ketika itu di nobatkan. Tentera British dan Ghurkha menjaga Berunai. Sultan Tua yang bersimpati terhadap nasionalis di ketepikan. Berunai menjadi tanah jajahan syarikat minyak Shell/BP. Berunai tidak masuk dalam gagasan Malaysia.

Singapura yang semenjak beribu-ribu tahun ialah sebahagian dari Tanah Melayu keluar dari Malaysia pada tahun 1964. Ini juga projek British berjangka panjang. Singapura diperlukan untuk memainkan peranan seperti Isreal dalam dunia Arab. Singapura kini adalah ‘Israel’ dalam dunia Melayu.

Dunia Melayu – Indonesia/Tanah Melayu/Selatan Siam - adalah sebahagian dari konsep Melayu Raya yang di bawa oleh KMM pada tahun 1938.

Ini sejarah bukan kelentong.

Jadi apa kena mengena 31 Ogos dengan Malaysia. Taraaaaaakkkkk!!

Ini kelentong. Rakyat Sabah dan Serawak di paksa masuk Malaysia oleh British. Kerana itu hingga ke hari ini majoriti rakyat Sabah dan Serawak ingin merdeka dan berkerajaan sendiri. Mereka tidak ambil pot tentang 31 Ogos.

Apabila United Malays National Organisation bungkus nanti – kita wajib menulis kembali sejarah perjuangan kaum agama, kaum nasionalis, kaum kiri, kaum buruh, kaum tani dan kaum komunis yang telah berjuang dan berkorban mati untuk memerdeka kan Persekutuan Tanah Melayu termasuk Singapura.

Esok 31 Ogos tidurlaaaa sampai meninggi hari. Tidak ada apa-apa yang hendak di sambut. 31 Ogos BUKAN hari Malaysia. Itu pesta kelentong United Malays National Organisation.

( Cuba fikirkan sejenak kenapa nama parti ini United Malays National Organisation - Ini nama Mat Salleh kan? Period.)

-Tukar Tiub

HIMPUNAN KELUARGA MERDEKA

Reactions: 
Sempena bulan kemerdekaan, Wanita Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) akan mengadakan Perhimpunan Keluarga Merdeka pada tarikh berikut:

HIMPUNAN KELUARGA MERDEKA 2008:

Tarikh :- Sabtu, 30 Ogos, 2008
Masa :- 3:00 Petang
Tempat :- Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru Kuala Lumpur (lokasi "Black 14")

Tetamu :-
1 - YB Dato' Seri Anwar Ibrahim - MP Permatang Pauh
2 - Datuk Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail - Presiden KeADILan
3 - YB Zuraida Kamaruddin - MP Ampang/Ketua Wanita KeADILan Pusat
4 - YB Saifuddin Nasution Ismail
5 - Datin Paduka Dr.Tan Yee Kee

Pada majlis tersebut, Wanita KeADILan akan menganugerahkan DSWA "Tokoh Serikandi Rakyat" diatas sumbangan beliau didalam parti dan juga kepada rakyat.

Turut diraikan dalam majlis tersebut, Ketua Pembangkang baru, DSAI diatas kemenangan dan lantikan beliau kedalam Parlimen.

Turut diundang :- semua ahli & penyokong-penyokong Pakatan Rakyat

Tidak lupa juga :- Seluruh Rakyat Malaysia. Kemerdekaan ini milik semua.

SEMUA DIJEMPUT HADIR. BAWA SELURUH KELUARGA UNTUK KITA SAMA-SAMA MERAIKAN.

Pay Time..!: Dr. Mahathir kecewa

Reactions: 

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad juga mempertikaikan kebebasan media dengan menekankan banyak perkara yang disentuh beliau pada sidang media baru-baru ini, susulan kemenangan Datuk Seri Anwar Ibrahim, tidak dilaporkan oleh media arus perdana.

"Selepas pengumuman Barisan Nasional kalah di Permatang Pauh pemberita datang ke Yayasan Kepimpinan Perdana dan mendesak supaya saya adakan satu sidang akhbar.

"Dalam sidang akhbar itu saya secara terus terang berkata sidang akhbar tidak berguna kerana mereka tidak akan dibenar melaporkan jawapan-jawapan saya melainkan yang boleh diputar supaya ternampak saya menyokong Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi dan kerajaannya.

"Seperti yang saya jangka laporan yang dibuat berlainan dengan apa yang saya perkatakan," kata beliau dalam tulisan terbaru blognya hari ini.

Kata Dr. Mahathir, apabila ditanya berkenaan dengan penurunan harga minyak, beliau menjawab bahawa ia ada kaitan dengan Permatang Pauh.

"Kita patut ada lebih banyak pilihan raya kecil supaya harga minyak dikurangkan lagi.

"Yang dilapor ialah saya berkata penurunan harga minyak adalah baik untuk rakyat. Itu sahaja," katanya.

Malah, kata Dr. Mahathir, beliau juga ditanya tentang perancangannya selepas Permatang Pauh dan sama ada akan kembali ke UMNO.

"Saya ingatkan mereka bahawa saya keluar UMNO dengan bersyarat. Saya akan mohon kembali ke UMNO jika Dato Seri Abdullah tidak lagi menjadi presidennya, iaitu jika dibenar.

"Apabila saya kembali saya akan turun padang dan bekerja keras untuk menarik balik bekas-bekas penyokong UMNO dan BN yang telah sokong parti lawan dalam pilihan raya Umum ke-12," katanya.

Beliau keluar Umno Mei lalu.

Kata bekas Presiden Umno itu, beliau menjelaskan yang kerja tersebut memerlukan masa.

"Kalau kepimpinan bertukar pada Jun 2010, tidak ada masa untuk pulih parti sebelum pilihan raya umum ke- 13.

"Semua ini tidak sedikitpun dilapor dalam mana-mana akhbar atau televisyen. Inikah yang dikatakan kebebasan media yang dijanjikan oleh Dato Seri Abdullah," soal beliau.

-mSTAR Online

TP - zaman che'det dulu, kami dipihak pembangkang dah tempoh macam-macam, bila kami suarakan perkara-perkara tu semua, che'det cakap - tak dak...mana ada berat sebelah...masa tu che'det adalah PM...hari ni, che'det dok sebaris dengan kami. giliran che'det pulak nikmati hidangan dari pemerintah sebagaimana kami terima dulu...bezanya sekarang, kami dah kalih dengan semua ni manakala che'det pulak.........kesian...orang baru...pasti bengang bila kenyataan diputar belit kan???

Pay Time..!

Pantun ‘Cari Ganti’

Reactions: 


cilok dari Minda Mufti

Entah...

Reactions: 
Saje nak imbas balik post mortem yang setengah pihak pro KERAjaan buat lepas kekalahan UMNO/BN masa PRU-12 hari tu.

Bukan apa... ni aku tengok melalui bacaan keputusan PRK P-044.aku tak tau orang lain punya bacaan macam mana, tapi dari awal lagi aku dok main teka-teki betul atau tak post mortem yang setengah pihak buat tu.

Ada pendapat mengatakan bahawa keputusan pengundian masa PRU-12 hari tu dipengaruhi oleh undian "lepas geram" penyokong-penyokong & ahli-ahli UMNO/BN yang cenderung memangkah Pakatan Rakyat sebab tak puas hati dengan sesetengah pimpinan UMNO/BN.

Hasil post mortem tu buat bacaan sokongan pada Pakatan Rakyat 50:50 sebab kami yang bertugas tak tau adakah mereka-mereka yang tergolong dalam golongan "pengundi lepas geram"(suka UMNO/BN tapi sokong Pakatan Rakyat)akan mengulang trend yang sama dalam PRK P-044 atau tak...

Lepas PRK P-044 berlalu dengan keputusan yang amat cemerlang - majoriti Pakatan Rakyat bertambah & minoriti UMNO/BN makin berkurang aku dapat simpulkan bahawa sebenarnya post mortem yang dibuat oleh sesetengah pihak lepas PRU-12 adalah post mortem yang salah...

Bacaan sebenarnya ialah mereka yang mengundi Pakatan Rakyat ialah mereka yang mahukan perubahan & bukannya kerana undi simpati atau undi lepas geram.

Untuk yang ni aku yakin sangat-sangat.

Kenapa aku yakin? aku ada beberapa asas yang aku jadikan sandaran... siapa yang tak kenal ahli-ahli & penyokong-penyokong UMNO/BN?taksubnya pada parti memang terkenal seantero dunia hatta kalau parti depa ditegur pasti yang menegur akan dianggap sebagai penderhaka pada Tanah Melayu.

Disaat ini jugak kita sedang melihat kejatuhan UMNO/BN pada graf terendah dalam sejarah politik Malaysia.bagi aku tak mungkin ada pro UMNO/BN yang sanggup menjatuhkan parti depa sendiri pada saat ini lebih-lebih lagi bila isu "melayu" dimainkan oleh bos-bos depa sementelah pula DAP adalah kerajaan memerintah di Pulau Pinang.isu ni paling sensitif bagi UMNO/BN & tak mungkin pro UMNO/BN akan mengundi Pakatan Rakyat pada saat isu ini dimainkan oleh sivaji.

Apa yang aku nampak sekarang ialah perubahan graf pengundian ke 2-2 pihak di P-044 adalah kerana 2 faktor berikut :

1 - Pengurangan undi dipihak UMNO/BN adalah kerana pengundi yang dahulunya mengundi UMNO/BN(kerana kurang yakin pada Pakatan Rakyat ketika PRU-12)kini telah beralih arah memberi undi kepada Pakatan Rakyat kerana semakin hilang keyakinan kepada UMNO/BN yang semakin hari semakin jelas putar belitnya.

2 - Pertambahan majoriti Pakatan Rakyat adalah kerana pengundi yang dahulunya mengundi UMNO/BN(kerana kurang yakin pada Pakatan Rakyat ketika PRU-12)kini telah beralih arah memberi undi kepada Pakatan Rakyat hasil dari kecemerlangan pemerintahan Pakatan Rakyat di negeri-negeri yang dikuasai mereka seterusnya menjadi faktor yang meyakinkan pengundi untuk mengundi Pakatan Rakyat.

Aku jangkakan lepas ni, kalau ada lagi PRK dimana-mana mukabumi Malaysia, akan dimenangi oleh Pakatan Rakyat kerana telah menunjukkan kecemerlangan dalam mentadbir negeri-negeri dibawah penguasaannya dengan baik walaupun diserang dari segenap arah oleh UMNO/BN.

UMNO/BN boleh terus buat post mortem kekalahan depa dalam PRK P-044 tapi aku yakin result yang depa dapat mesti tak sama dengan aku sebab aku bukan pakar... tapi kalau tak percaya, boleh cuba beranikan diri adakan 1 lagi PRK kat mana-mana & kita tengok keputusannya...

Ada berani ka?

Post Mortem

Reactions: 

Semalam, hari Jumaat, ada member nak buat kenduri sikit pasai nak sambut puasa. Tambahan pulak, sebagai tanda puas, kerja dia kat Permatang Pauh berbaloi. Oleh kerana dia jiran dekat rumah, dia minta aku tolong belikan ayam.



Nak mintak tolong, tak jadi masalah. Tapi bila dia mintak sponsor…..teruk sikit. Tapi bila aku pikir balik, hari tu banyakorang sponsor aku kat Matang Pauh. Malaysiabiz sponsor duit minyak. Topeng Perak sponsor nasi kandaq. Matcomot sponsor McDonald. Ummi sponsor cucoq. Kalau keluar duit sendiri, dah tentu habis tujuh lapan puluh. Tapi dah takdir, kalau Tuhan kata kena keluaq…keluaq la.



Aku pun pergi kat market Kuala. Pergi market pukul 11.00… apa yang tinggal? Dari jauh Ah Hee jual ayam dah jerit. “Ah Mat aaaa! Matang Pau apa macam? Atak lawan ka?”



“Whoa!! lugi la lu. Manyak syiok lo. Ciak beh liao!”



“Talak bikin makan busat ka?” Ah Hee tanya aku.



“Tu pasai la aku datang cari ayam. Nak buat kenduri”



“Ayam atak bulu ka…..tatak bulu punya?”



“Yang tak dak bulu la…yang dah proses. Yang ada bulu nak kena potong…kena buang bulu…sapa nak buat?”



“Mau ayam PKR ka…mau ayam BN?” Ah Hee tanya lagi.



“Cilaka hang..aku nak yang murah..Tak kira la…ayam BN ka…ayam PKR ka…ayam Pas ka…”



“Mau mulah punya…lu angkat ayam BN.” kata Ah Hee.



“Ayam hang ni…hang potong ka…hang katuk?” aku tanya kat Ah Hee.



“Haiya!..Gua mana atak potong punya. Itu Haji kasi potong punya. Gelenti olang Melayu boleh makan punya.”



“Aku tau la hang tak potong. OK..bagi aku lima ekor.” Yang tu saja aku mampu.



“Thieu na seng….lima ekoq mau kasi sapa makan? kita olang semayang hantu pun talak cukup punya. Angkat sepuluh ekoq la..”



“Aku ada tujuh puluh ringgit saja…cukup atau tidak.. itu saja bajet aku”



“Cincai la…lebih gua sponsor.” kata Ah Hee. Selamaaat!



“Mau post mortem ka?” Ah Hee tanya kat aku.



“Potong saja la..”



“Gua manyak syiok post mortem ini BN punya ayam.” kata Ah Hee.”Mula-mula buang dia punya kepala.” Cut! sekali tetak putus kepala ayam. ” Ini kepala tak boleh pakai punya…sudah rosak. ini ayam aaa….tatak akai punya. Lu kasi lepas sama dia aaa…dia tak tau cali makan punya. Hali-hali, dia tunggu olang kasi makan. Satu hali olang tatak kasi makan aaa… gelenti mati punya. Itu PKR punya ayam aaa… tiga hali talak kasi makan pun boleh hidup punya.



Ini ayam BN punya mulut aaa.. lagi tak boleh pakai. Itu ayam PKR aaa..pagi-pagi sudah bunyi…koo…koo.koo..koooooo! Tapi ini ayam BN, kali-kali cakap busuk punya. Lu talak caya…lu dengar apa dia cakap..cock…cock…cock…cock….cock.



“Kaki… lu mau ka tak mau?” tanya Ah Hee



“Aku nak buat apa dengan kaki? ” aku bagi tau Ah Hee.



“Lu manyak pandai!!! Ini kaki aaaa.. Cina pun tak mau ooo. OK…Sikalang kita belah dua.. lu tengok dia punya hati…manyak hitam. Ini tali perut aaa…juai pun talak laku pasai dia punya bau manyak busuk. Hali-hali makan pellet. Ini pedai aaa…lu kasi potong.Ayam BN punya pedai….itu bulu ayam pun ada. Tapi itu PKR punya ayam…dalam itu pedai ada pasir. Itu pasai Cina punya olang manyak suka itu PKR punya ayam!”



“Hei! Ayam PKR ni ayam apa?” aku tanya Ah Hee.



“Niamah ka hai! itu kampong punya ayam la…. “



-mat saman kati

Malam Ni Tak Payah Balik...

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 30 Ogos (Bernama) -- Sempena sambutan perayaan Ambang Merdeka di ibu kota Sabtu malam, perkhidmatan komuter akan dilanjutkan sehingga pukul 2 pagi Ahad bagi kemudahan orang ramai.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dalam kenyataan akhbarnya berkata perkhidmatan tren tambahan ini beroperasi di semua laluan perkhidmatan KTM Komuter meliputi laluan Seremban-Rawang-Seremban, Sentul-Pelabuhan Klang-Sentul dan Rawang-Kuala Kubu-Rawang.

Katanya perkhidmatan tambahan bermula pada 11 malam dan ketibaan tren adalah setiap 20 minit.

Orang ramai juga dinasihatkan membeli tiket perjalanan dua hala bagi mengelak kesesakan di mesin jualan tiket.

TP -maka berbodong-bodong lah nak-nak muda membawa segala yang berharga ke ibukota/e untuk menjaja untung nasib...untung baik, dapat menuai hasil sembilan bulan lagi... untung tak baik, dapat menadah bontot untuk serotan dua...apalah ada pada nafsu? serakah itu tak penting, yang penting "perayaan"...ayuh kita merdekakan diri mereka...

Born in Sabah, but she’s an illegal

Reactions: 

ZAMBOANGA, Aug 30 — Rina, 17 years old and heavily pregnant, is waiting for her husband to be deported.



The two were caught in a round-up of illegal immigrants in the city of Sandakan in Sabah in early June.



After spending several weeks in a detention centre, she was put on a ferry to the southern Philippine port of Zamboanga, along with around 100 other Filipinos without papers. It was the first time that she had set foot in the country. Her parents were Muslim Filipinos from the impoverished Sulu islands, who migrated to Sabah in the early 1980s in search of better-paid work.



Both eventually got the coveted identity cards allowing them to stay in Malaysia. But like the children of many second-generation migrants, Rina (not her real name) was born into a shadow world. She never went to school or visited a doctor for fear of being exposed as an “illegal”.



“It was too hard for my parents to get my papers,” she said.



Her 18-year-old husband comes from a village on Jolo, an island in the Sulu chain, but she does not know its name.



So she spends her day listlessly waiting for him to arrive at a government centre for displaced persons in Zamboanga.



“I want to stay in the Philippines and finally have the peace of mind that I never had in all my life in Sabah,” she said.



Most of the Filipinos deported from Sabah are from an autonomous region for Muslims in the south. Its provinces are among the country's poorest.



Philippine government figures show that some 8,000 Filipinos were deported from Sabah in the first seven months of this year. Last year, nearly 12,000 were sent packing.



The numbers are set to rise sharply since Malaysia launched a crackdown earlier this month on illegal immigrants. Most of them are Filipinos and Indonesians working on oil palm plantations or construction sites and factories. Many of those deported will try to return to find work or rejoin their families.



Among them is Amina Hasan, 20.



She and her two-month-old daughter arrived in Zamboanga from Sandakan on Aug 13, along with 127 other deportees. Her husband, a construction worker, is still in Sabah.



“I hope I can secure the documents and finances to return legally, but if not I'll be forced to go back the other way,” she said.



That will probably be her only option. Under the clampdown, Malaysia is now registering deportees using biometric fingerprint readers. Even if she secures valid papers to return to Sabah, she will be denied entry under new regulations.



Most slip back from Sulu's southernmost islands. The night trip, usually in outrigger boats called bancas, costs between 3,000 and 4,000 pesos (RM285), say those that have done it.



Deportees are on at most twice-weekly ferry sailings from Sandakan to Zamboanga. They are met at the dockside by government social workers, put on trucks and taken to the centre for displaced persons in the city's Mampang district.



The clients — as the staff call them — usually stay only for a few days before being given a small allowance to get home. Around 70 per cent of the deportees are male, typically aged between 18 and 35. Everybody there complained earlier this month of poor food or too little of it during their detention in Sabah. But nobody said they had been mistreated.



The centre's director Nadzma Hussein said around 20 per cent of deportees arrive with health problems, mainly respiratory and skin conditions. A few cases of tuberculosis also turn up.



But she said: “The situation is improving and their physical appearance is much better this year; they used to arrive looking very dirty.”

-TMI

Pakar Politik Boomerang.

Reactions: 
Korang tau tak Boomerang tu apa?kalau tak tau Boomerang tu apa, korang baca nih:

A
boomerang is a simple wooden implement used for various purposes. It is primarily associated with Australian Aborigines, but other forms are found amongst peoples of North East Africa, Sardinia, Arizona and southern California Native Americans and in India. Besides the ancient boomerangs of Egypt and Sardinia, another old one found so far was discovered in a cave in the Carpathian Mountains in Poland and is believed to be about 20,000 years old.[1]

Boomerangs come in many shapes and sizes depending on their geographic/tribal origins and intended function. The most recognizable type is the returning boomerang, a kind of
throwing stick that, when thrown correctly, travels in a curved path and returns to its point of origin. Other types of boomerang are of the non-returning sort, and indeed, some are not thrown at all but are used in hand-to-hand combat by Aboriginal people.[2]

Boomerangs can be variously used as hunting weapons, percussive musical instruments, battle clubs, fire-starters, decoys for hunting waterfowl, and as recreational play toys. The smallest boomerang may be less than 10 cm from tip-to-tip, and the largest over 2 meters in length. Tribal boomerangs may be inscribed and/or painted with designs meaningful to its maker. Most boomerangs seen today are of the tourist or competition sort, and are almost invariably of the returning type.-referance
[ here ]

Aku alih bahasa secara ringkas.

Boomerang ialah sejenis senjata yang kalau hangpa baling kuat-kuat dia akan berpatah balik tepat mengenai kepala hangpa...

Balik pada cerita asal pasal Boomerang...

Kat Malaysia ni semenjak bermulanya PRU-12, makin ramai pakar Boomerang timbul terutamanya pakar politik Boomerang.

Sebab apa aku panggey depa ni pakar politik Boomerang?sebab selalunya senjata yang depa hantar & isu yang depa hantam kuat-kuat pada pihak lawan jarang tak kena balik kepala otak dungu depa...

Ketua pakar politik Boomerang pada pengamatan aku ialah Pak Lah Badol...Pak Lah Badol masa pi kat Permatang Powh kempen Pilihanraya Kecik dia habaq dekat rakyat Permatang Powh - Sudah Sampai Masanya Orang Tinggal Tetap Jadi Wakil Rakyat Permatang Pauh - rujukan [sini].

Kenyataan bangang Pak Lah Badol dijawab sinis selepas ceramahnya oleh pengunjung ceramah tersebut dengan 1 soklan maut - Wakil Rakyat Kepala Batas tinggal kat mana? Pak Lah Badol tak jawab soklan tu sebaliknya terus bergegas ke Lapangan Terbang & berlepas pulang ke kediaman rasminya di Putrajaya berdekatan Kepala Batas...samdol punya PM...

Pakar politik Boomerang yang seterusnya pulak ialah Mat Bijan...Mat Bijan pernah keluarkan kenyataan dalam mukasurat depan akhbar perdana jaminan bahawa rege minyak tidak akan naik selepas pilihanraya...

Kenyataan bangang Mat Bijan pulak dijawab sinis oleh Pak Lah Badol dengan kenaikan rege minyak yang "mampu bayar" oleh semua penduduk Malaysia sehingga mengakibatkan Mat Bijan terdiam terusss tanpa sebarang komen semasa isu kenaikan rege minyak berkumandang dicorong telinga Mat Bijan...ni lagi sekor samdol...TPM samdol...

Pakar Politik Boomerang seterusnya yang aku rasa berada dalam carta ke-2 tertinggi ialah Mat Ezam Kotak...Mat Ezam Kotak suatu masa dolu-dolu amat sinonim dengan rehsia 6 kotaknya & pembongkaran salahlaku rasuah dipihak KERAjaan...tup tup sekarang Mat Ezam Kotak sudah berada dalam parti KERAjaan yang Mat Ezam Kotak anggap pusat rasuah negara.

Kenyataan Mat Ezam Kotak dalam kebanyakan ceramahnya ialah - Saya tau banyak rehsia penyelewengan DSAI & saya akan dedah...sampai ke la ni Mat Ezam Kotak masih tak dedah apa-apa pun salahlaku DSAI sebaliknya 6 kotak Mat Ezam Kotak pulak dipersoalkan kebanyakan pengunjung ceramahnya sehingga mengakibatkan Mat Ezam Kotak hilang pada hari terakhir kempen Pilihanraya Kecil P-044 kerana tak sanggup berhadapan dengan soklan pengunjung yang jugak berkotak-kotak...ni samdol muncong panjang..."kerrana apa?"...kerana kotak......

Pakar Politik Boomerang yang seterusnya ialah pegawai khas Mat Bijan...dikhabarkan Pegawai Khas Mat Bijan ialah individu yang menyusun & menjayakan acara sumpah mubahalah Saiful sehari sebelum hari penamaan calon dengan tujuan untuk menjatuhkan kreadibiliti DSAI dimata pengundi-pengundi di Permatang Powh...

Tapi akhirnya dengan izin Allah swt bom yang dihantar ke kem Pakatan Rakyat, makan tuan bilamana disaat-saat akhir kempen P-044 Ustaz Ramlang telah muncul di Permatang Powh menjelaskan perihal sebenar sumpah Saiful.kenyataan & penjelasan Ustaz Ramlang itu akhirnya telah menjadi Bom yang amat kuat & impaknya telah menaikkan kembali kreadibiliti DSAI & menjunamkan UMNO/BN kedalam jirat cina berhampiran Yayasan Aman, Permatang Powh...lagi sekali senjata makan tuan...bertambah sekor lagi samdol...patut la TPM kita samdol...pegawai khas dia samdol...sesuai...

Pakar Politik yang berada dalam carta tertinggi samdol-samdol pakar politik boomerang ialah Nallakarupan@NallaKURAPan...

Kenyataan "killer" dari Nallakarupan@NallaKURAPan ialah bilamana Nallakarupan@NallaKURAPan mendedahkan bahawa DSAI telah menerima wang sebanyak RM60juta dari Magnum corporation untuk tujuan-tujuan tertentu & akibat dari kenyataan Nallakarupan@NallaKURAPan, BPR telah membuka kertas siasatan terhadap Nallakarupan@NallaKURAPan berhubung dakwaan tersebut...

Buat masa ini Nallakarupan@NallaKURAPan telah menghilangkan diri sebab masa dia buat kenyataan tersebut mungkin dia tengah mabuk todi haram & terlupa kesan & akibat dari kenyataannya...dia ingat senang-senang boleh cakap ikut suka mak pak belah sepupu bini tiri mak dia je kot...

Sebenarnya ramai lagi pakar politik boomerang dalam kem dacing tapi aku malas nak detail satu persatu...kalau aku detail satu persatu, mau makan 3-4 muka surat...tu pun bahagian KJ je...belum lagi masuk bahagian Mat Buih disiring bibir lagi tu...

Apapun yang aku list kat atas tu kira hardcore la...sebab nampak sangat bangang...yang lain pun bangang jugak, tapi yang kat atas tu aku hilite sebab jawatan depa kira jawatan tertinggi & yang 2 ekor lagi tu tak de jawatan tapi lagak mengalahkan Koffi Annan...

Samdol, samdol, samdol, samdol & samdol...

Santai Kejap...Rilekskan minda...

Reactions: 









Bonus kakitangan awam antara 50 insentif Bajet 2009

Reactions: 
(Dikemas kini) PETALING JAYA: Bajet 2009 yang bertemakan Kerajaan Prihatin menyediakan hampir 50 insentif termasuk bonus sebulan gaji atau minimum RM1,000 serta pencen minimum RM720.

Bonus kepada lebih sejuta kakitangan awam akan dibayar melalui dua kali pembayaran iaitu pada September dan Disember.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, pemberian bonus itu sebagai menghargai peningkatan produktiviti dan sumbangan kakitangan sektor awam kepada pembangunan negara.

"Kerajaan bersetuju memberi bonus bersamaan sebulan gaji dengan minimum RM1,000 bagi tahun 2008. Bonus akan diberi dalam dua bayaran, pada bulan September dan Disember 2008," kata Abdullah, yang juga Menteri Kewangan, ketika membentangkan Bajet 2009 di Parlimen, hari ini.

Pada tahun lepas, tiada bonus diberikan selepas kerajaan pada Julai memberikan pelarasan gaji antara 7.5 dan 35 peratus.

Dalam pada itu, pesara kerajaan yang berkhidmat sekurangkurangnya 25 tahun akan menerima pencen tidak kurang daripada RM720 sebulan mulai 1 Januari 2009.

Seramai 75,000 pesara wajib termasuk penerima pencen terbitan akan mendapat manfaat ini, dengan peruntukan tambahan RM140 juta pada tahun depan.

Abdullah berkata, langkah itu bertujuan untuk membantu pesara berpendapatan rendah yang menghadapi kesukaran menampung sara hidup harian.

Kerajaan menghargai jasa pesara yang telah menyumbang kepada kemajuan yang negara kecapi hari ini, kata Abdullah yang juga Menteri Kewangan semasa membentangkan Bajet 2009 di Dewan Rakyat.

Sementara itu, isu rumah yang mempunyai bil elektrik RM20 ke bawah sebulan tidak akan dikenakan bayaran berkuatkuasa 1 Oktober 2008 sehingga akhir 2009.

Abdullah berkata, langkah untuk meringankan beban kewangan golongan berpendapatan rendah itu akan memanfaatkan 1.1 juta isi rumah.

Kerajaan akan menanggung kos bil berjumlah RM170 juta itu.

Abdullah berkata, kerajaan yakin matlamat menghapuskan kemiskinan tegar akan dapat dicapai pada 2010.

Tahun lalu kakitangan awam tidak mendapat bonus.

-mSTAR Online

GEMPAQ !!! TAHUKAH ANDA ??

Reactions: 
1 – Tahukah anda belanjawan SUKOM 1998 – masih lagi BELUM di audit. Sudah 10 tahun. Telah ada 3 Menteri Belia dan Sukan silih berganti TETAPI kenapa belanjawan SUKOM 98 masih belum di bentangkan ke Parlimen.

2 – Tahukah anda bahawa Senator Jins Shamsuddin telah 'kelentong' kerajaan negeri Perak dengan projek filem Pasir Salak?

3 – Tahukah anda hingga ke hari ini belum ada laporan polis yang lengkap tentang percubaan membunuh Sharifah Aini di hadapan Sri Pentas?

4 – Tahukah anda hingga ke hari ini masih belum di ketahui laporan tentang siapa yang membakar Dewan Tunku Chancelor Universiti Malaya pada tahun 2001. Keyvaas dan Azlina pada minggu kejadian mengakui memiliki bukti. Mana buktinya?

5 - Tahukah anda siapa pembunuh Norita Shamsuddin ? Apa terjadi dengan kes ini?

6 – Tahukah anda apa terjadi dengan 6 BUAH KOTAK MAT EZAM?

7 – Tahukah anda syarikat mana yang membuat lebuhraya MRR2 yang runtuh rantah?

8 – Tahukah anda apa terjadi dengan saman Edry KRU yang menuduh ‘gambar bogel’ Pemuda United Malays National Organisation ini adalah kerja ‘copy n paste’?Siapa yang 'copy n paste'?

9 – Tahukah anda dimana Samy Veloo dan Siti Hasmah membuat rambut palsu?

10- Tahukah anda siapa nama isteri Najib yang pertama?

-Tukar Tiub

Dairi P-044: Kolumpo Ke Permatang Powh

Reactions: 
Padahal semua ni dah seminggu lepas berlaku, tapi saje aku cerita balik... saje aku nak kongsi cerita dengan korang.

Haritu tak sempat nak cerita, maklumlah masa tu sibuk dengan agenda lain.sibuk cari info, sibuk kempen, sibuk bercakap, sibuk berjalan, sibuk ambik gambar, sibuk cari bahan & sibuk cari kawan.

Lagipun aku rasa kalau aku cerita masa tu tak de sape nak baca, korang mesti nak tau perkembangan... bukan nak tau pengalaman aku kan?

Sekarang dah ada masa nak dengar cerita aku?pedulik la korang... aku nak cerita jugak.

Aku bertolak dari rumah aku jam 11:00tghr. naik teksi pergi ke hentian Rawang sebab aku dah janji ngan konvoi DUN paroi.depa tumpangkan aku ke Permatang Powh atas usaha MD Rozali yang dipanjangkan pada YB Taufek.thanx bro...

Kami gerak dari hentian Rawang Tepat jam 1:00tghr.aku naik kereta proton saga.sorry...tak ingat nak tanya nama brader tu...masa tu ramai sangat.aku pun tak nak orang tau aku sape.baik diam.

Dari hentian Rawang kami konvoi & hentian pertama pun aku tak ingat.aku bukannya biase ingat nama tempat-tempat ni...

Kat situ kami berhenti rehat, solat & makan tengahari.kat situ jugak kami selisih dengan berbelas kenderaan PDRM - trak & bas.atas trak PDRM ada 4 bijik motor.3 kuda putih & 1 scrambler...kuda putih buat race atas highway & scrambler tu mungkin bajet nak bajak sawah.

Atas bas pulak ada ramai penumpang...ntah SB, entah unit khas aku pun tak tau...malas aku nak tanya, kang tak pasal-pasal kena lokap.bukan buleh kira depa nih.

Note : gambar atas sekali tu aku ambik masa kat hentian pertama.trak polis dengan muatan kuda putih & scrambler.

gambar kedua tu aku ambik masa kami berenti dekat kawasan rehat lepas tol Ipoh sebelum terowong.berenti sebab nak perbetul bendera yang dipacak sama tinggi dengan KLCC(semangat nye pasal)lalu dekat tol, terus patah riuk tiang bendera.

gambar 3 - geng Paroi...korang ingat orang melayu je ke sanggup jalan jauh untuk bagi sokongan pada Pakatan Rakyat?lu silap beb...

Brader sebelah ni lagi la semangat. setakat ni boleh dikatakan semua aktiviti Pakatan Rakyat mesti aku jumpa brader ni.

4x4 dia pulak siap pacak bendera & gantung banner - MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA ! Merdekakan Malaysia Dari RASUAH, Perasuah Adalah PENGKHIANAT NEGARA !Perasuah Mesti Bersumpah Laknat Seketurunan (Mencuri + Menipu = Rasuah)

Korang tau dak? sepanjang perjalanan dari hentian Rawang sampai la ke Permatang Powh kereta-kereta yang berselisih dengan kami tak putus-putus dok tekan hon...kami yang dok dalam kereta ni tak menang tangan dok lambai...damai betul beb...

Sampai dekat tol Juru lebih kurang jam 5:00pm...kami lepak tepi jalan sebab tunggu Zul Mamak & Che'Gu Bard yang akan urus tempat penginapan rombongan ni.sementara tunggu depa sampai, macam biase lah... pon pen pon pen hooonk tin tin beeep tuuuuut tak renti-renti.yang tak tahan bila lori yang lalu bantai tekan hon sipi-sipi kat telinga...kuat beb...

Dalam setengah jam jugak la kami lepak tepi jalan sampai naik lenguh ketiak dok lambai kenderaan yang lalu sambil bagi sokongan.aku penat.lepak kat atas devider sambil layan rokok.

Malaysiabiz-aloha call aku.katanya pas ni Zul Mamak akan bawak aku lari pi tempat persembunyian geng-geng blogger.aku ok je...

Che'gu Bard sampai je kami terus gerak menuju ke markas PKR Sama Gagah.

Sampai kat PKR sama Gagah aku tengok ramai dah orang ada kat situ. Che;gu Bard, Tian Chua sebaik sampai terus umumkan penyertaan bekas ahli UMNO Paroi ke PKR dekat situ.

Aku pulak lepas majlis tu, terus si Zul bawak aku lari.destinasi kami - Kubang Semang.sebenarnya bukannya nak pi sembunyi.

Kami nak pi pekena mi special kat situ.aku tak tau apa yang specialnya.tapi sebab dah lapar, aku belasah sampai 2 pinggan.lupa nak cerita.

Kat situ sebenarnya kami kumpul geng kami...aku, mat saman kati & malaysiabiz-aloha.aku lupa lak blogger otai yang join kami petang tu...dah nyanyuk dah aku nih...

Lagi gambar, klik kat [ sini ]

Nanti sambung......

Pertemuan Rahsia Anwar: Telur Pak Lah Kecut..!

Reactions: 
(Dikemas kini) PETALING JAYA: Dilihat sebagai amaran kepada pihak-pihak yang cuba untuk membentuk kerajaan persekutuan menggunakan jalan belakang, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengingatkan agar tidak merampas kuasa yang diberikan oleh rakyat secara tidak sah.

Ketika membentangkan ucapan Bajet 2009 di Parlimen hari ini, Abdullah tidak merujuk dengan khusus mana-mana pihak tetapi pemerhati politik melihat ia menjurus ke arah Pakatan Rakyat yang dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar, bekas Timbalan Perdana Menteri kembali ke Dewan Rakyat semalam selepas memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh Selasa lalu.

Bekas Menteri Kewangan itu telah berulang menegaskan akan membentuk kerajaan menjelang 16 September ini.

mStar Online
difahamkan semalam beliau mengadakan pertemuan dengan sekumpulan Ahli Parlimen dari Sarawak di ibu negara - kira-kira lapan jam selepas mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Rakyat.

Terdahulu petang semalam ahli-ahli Parlimen Sabah dan Sarawak telah membuat ikrar taat setia untuk tetap bersama Barisan Nasional (BN) di bawah pimpinan Abdullah.

"Saya ingin menegaskan bahawa Kerajaan Barisan Nasional yang diberi mandat oleh rakyat pada bulan Mac lalu akan terus memelihara kestabilan politik dan meningkatkan kemakmuran ekonomi negara.

"Usaha pihak tertentu yang cuba menggugat kestabilan ini, dengan merampas kuasa secara tidak sah tanpa mandat majoriti rakyat, perlu ditolak," kata Abdullah yang juga Pengerusi Barisan Nasional.

Selepas pilihan raya umum ke-12 pada Mac lalu, tegas beliau, "kita tidak boleh membenarkan ketidakpastian yang timbul berterusan."

"Sedikit sebanyak ia akan memberi kesan negatif kepada pelabur asing, sentimen ekonomi dan juga pasaran modal," katanya.

Abdullah yang juga Menteri Kewangan menambah, beliau tidak akan membenarkan gangguan yang dirasai sekarang berterusan.

"Saya tidak akan membenarkan mandat rakyat dirampas daripada parti Barisan Nasional yang telah menang majoriti pilihan raya umum secara sah dan mengikut lunas demokrasi.

"Saya yakin rakyat akan terus memberi sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional untuk melaksanakan tugas-tugas mentadbir negara.

"We need to get on with the business of governing and not waste any more time with opportunistic threats to seize the people’s mandate through undemocratic means
, dengan izin," kata beliau.

Abdullah membangkitkan perkara itu di akhir ucapannya yang disiarkan menerusi televisyen tempatan.

Ucapan beliau memakan masa kira-kira 90 minit bermula pukul 4 petang tadi.

-mSTAR Online

Kutu-kutu di SUK

Reactions: 
Hari ini aku baca kat NST, Menteri Besar Perak mengarahkan semua pelawat perlu meninggalkan beg dan handphone kepada pegawai bertugas ketika hendak berjumpa MB atau EXCO.

Hari tu aku dah kata, Pejabat MB dan SUK dah jadi macam pasar borong. Macam-macam manusia ada kat sana. Ada yang betul-betul susah, datang nak minta bantuan, ada yang minta rekomen, ada yang datang nak duit kopi. Pasai apa semua perlu datang ke SUK nak minta tolong?

Sepatutnya, rakyat perlu diberitahu kat mana nak mengadu, yang berdekatan dengan tempat tinggal mereka. Bayangkan ada yang datang dari Bagan Datoh, nak minta EXCO selesai masalah tanah. Ada yang datang dari Bagan Serai, nak selesai pembahagian harta. Ni semua kerja gila. Aku tau, banyak pusat khidmat masyarakat ADUN dah dibuka, tapi perlu bagi tau kat orang ramai la. Kadang-kadang kesian tengok Mak Cik yang naik bas dari Kuala Kangsar, pergi pejabat SUK nak selesai masalah dia.

Aku tau, tujuan MB mengeluarkan arahan ini adalah untuk mengelakkan sabotaj dari puak-puak Ameno, tapi jangan la bebankan makcik-makcik dan opah-opah yang betui-betui datang nak minta pertolongan. Arahan tersebut sepatutnya ditujukan kepada kutu-kutu yang cari makan kat SUK.

Sejak PR memerintah, ramai kutu-kutu yang dulunya barua-barua Umno, sekarang beralih kepada PR. Masing-masing mengaku kenal MB, kenal EXCO, kenal YB… sapa nak kontrak, nak projek, depa boleh tolong. bukan sorang dua, tapi ramai.

Kerja depa duduk kat kafetaria SUK atau kat Kluang Station Cafe.Kalau dengar sembang, boleh ambil jadi menantu. Roslan Sahat yang kena cekup BPR, dituduh bersama dengan EXCO PKR tu pun kerja macam tu jugak. Dia mengaku, dia adalah Penasihat GLC bagi PKR Perak. Sapa nak buat investment kat Perak, boleh jumpa dia. Janji jolok sikit la. Orang macam ni memang pandai cakap, sampai Usaili pun boleh kena sembelih.

Ada lagi sorang yang aku kenai. Sekejap dia mengaku Pegawai Khas MB. Pi tempat lain, dia kata dia Pegawai Khas Pengarah Penerangan Negeri. Hari tu dia tipu orang PKR kat Kuala, sapa nak beli baju korporat lambang PKR, boleh order kat dia. Duit semua dah ambil, baju masih tak sampai. Kemudian dia pi masuk kampung-kampung, bawa borang dermasiswa Yayasan Perak. Kalau bagi kat dia RM50.00, dia boleh bawa borang tu terus kat MB. Gerenti dapat…..tapi habuk pun tarak.

Tadi aku pergi kat Pusat Khidmat Masyarakat DUN Lubuk Merbau. Ada sorang Mat Arop tu, dah jadi Pembantu Khas Hj. Zainudin, EXCO Perak. Tapi bila nampak aku, dia lari. Pasai dia pernah songlap duit aku RM130.00. Muka dia ni, sebut saja kat Kampong Station, semua orang tau kaki belit. Puih!! Masa kempen, …..aku tak mau nak ungkit lagi la… tapi malaun macam ni boleh jadi Pembantu Khas EXCO…apa dah jadi?

Malaun-malaun macam ni la yang akan menjatuhkan PR diPerak nanti. Pemimpin-pemimpin PR Perak kena tengok dulu orang yang depa ambil. Jangan sebab nak ambil hati orang Umno, hangpa pi kutip semua kutu-kutu ni masuk geng hangpa. Tukang pasang bendera, tukang bentang tikaq masa ceramah dulu, hangpa buat tak tau. Orang yang tolong menaikkan hangpa, hangpa tinggal…hangpa pi ambil geng-geng BN…kononya nak menangi undi depa. Orang ni la yang jatuhkan hangpa balik nanti.

Ada tiga lagi ADUN, yang kalau tak jaga-jaga, akan jadi macam EXCO PKR. Dua dari DAP, satu PKR. Tiga orang ni dah kena marked. Silap langkah, masuk lubang.

Pegawai-pegawai tinggi kerajaan pun ramai yang nak sabotaj PR Perak. Kena perhatikan Pengarah Perhutanan Negeri tu… tok sah kat EXCO, silap-silap MB pun tumbang. Macam mana 16 syarikat diberikan kelulusan untuk membalak? kebanyakannya diberikan kepada syarikat-syarikat yang dipunyai oleh orang Umno.

Setiausaha Kerajaan Negeri tu pun, kalau boleh tukarkan saja. Hari tu, dia cadangkan supaya dua EXCO Perak ini digantung tugas! Hello brader! Dua ekoq ni bukan pegawai kerajaan, depa ni pegawai yang dilantik untuk memegang jawatan politik, yang bukan ada kuasa eksekutif!

PR Perak bukan saja menghadapi lawan diluar macam UMNO/BN, tapi ramai lagi pegawai-pegawai kerajaan yang karat dengan Umnonya.

Kutu-kutu macam ni patut dibersihkan

-PerakExpress

Susupan Pagi

Reactions: 
Nak Percaya Tidak Percaya, Tidak Percaya Nak Percaya!

BEGITU terasa sekali susana di Parlimen semalam berbeza dengan hari-hari sebelum ini. Yang jelasnya para pemerhati makin ramai. Perbezaan itu bukan dari jumlahnya tetapi dari segi suasana dan semangat!

Parlimen untuk penggal ke-12 ini benar-benar mendapat perhatian. Parlimen sudah menjadi destinasi penting kepada pemerhati politik. Sebabnya satu saja kerana pembangkang telah menguasai dan menimbulkan kehangatan (perbahasan) dalam Parlimen.

Datang ke Parlimen bukan saja untuk bertemu teman, mendengar celoteh dan spekulasi politik atau mengenakan kueh mueh di kantinnya yang enak dan bersih, tetapi untuk melihat dan menanti perkembangan apakah "motion" yang seterusnya dilakukan oleh pembangkang.

Semalam suasana cerita dan wap kepanasannya makin terasa lagi. Semua kerana kehadiran pertama kali ahli Palimen Permatang Pauh yang baru Sdr Anwar Ibrahim ke dalam dewan untuk mengangkat sumpah menjadi ahli Parlimen selepas menang dengan majoriti besar Selasa lalu.

Kedatangan itu benar-benar merujakan dan mencipta suasana baru. Parlimen menjadi lebih bertenaga dan seakan akan berlaku perubahan drastik! Tetapi mereka yang membenci Penasihat PKR itu tetap mengatakan tidak ada apa-apa perubahan dan tetap menganggap Anwar seorang antogonis!

Nampak semalam mereka yang mendoakan agar beliau tewas dan ingin mengguburkannya di Permatang Pauh terkaget besar dengan kehadiran Anwar. Terkeyeh-kenyeh terkising-kising (macam budak dowm syndrom atau macam kera kena belacan) melihat dan memerhatikan Anwar mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Rakyat.

Ya ke Anwar itu... atau si pembacuh kopi yang angkat sumpah tu? Atau pun itu sebenarnya Mohamamd Ezam Mohd Noor atau pun Nalakarupan yang angkat sumpah? Bukan... dia ialah Anwar bin Ibrahim.

Realti itu mengejut dan menyebabkan orang terpaksa menyemak balik fikiran masing-masing. Menjadikan masing-masing berfikir kepada apa yang telah cuba dibungkuskan sebelum ini iaitu mengenai pembentukan kerajaan baru 16 September seperti mana diuar-uarkan oleh pembangkang.

Sebelum ini khasnya sebaik saja sdr Anwar di dakwa di mahkamah atas tuduhan liwat kali kedua, gema dan gempar 16 September itu seakan berlalu begitu saja. Tiba-tiba saja talun gempar itu mengencil dan seakan hilang dari arus pendengaran umum. Semangat yang begitu tinggi dan kuat untuk melihat perubahan juga tetiba menggendur.

Lalu mereka yang bimbang dengan 16 September boleh tersenyum semula dengan perkembangan itu. Mereka mengira kes liwat dan pendakwaan itu akan mematikan langkah Anwar dan 16 September tinggal sebagai angan-angan saja. Bagaimana pun kemenangan besar Anwar di pilihan raya kecil Permatang Pauh kelmarin bagaikan taufan mengubah semula suasana dan suhu perubahan naik kembali. Ingatan dan persoalan umum pada 16 September timbul semula.

Seorang Menteri (biar saya tidak menyebut namanya); sebaik selesai Anwar angkat sumpah semalam menarik tangan saya pergi ke satu sudut khusus untuk bertanya fasal Anwar. Kenapa?
"Macam mana Pak Sheikh, you fikir boleh ke dia ambil alih kerajaan 16 September ini?" tanya menteri itu pandir dengan wajah yang agak cemas. Mula saya ingat dia hanya main-main saja. "Kenapa?" tanya saya.

"Kalau jadi sungguh mampuslah kita (BN)!" ujarnya.

"Agak-agaknya boleh ke (ambil kerajaan)," acahnya lagi. Nampak diwajahnya begitu bimbang dengan apa yang berlaku. Dia juga seakan hilang keyakinan yang dipercayainya sendiri.

"Tak boleh kok?" saya mahu mengujinya. "Mana boleh berlaku lompat parti, semua sokong Pak Lah dan Najib?" balas saya sambil merenung tepat ke mukanya.

"Jangan, Anwar pandai bab ni, cuba you siasat. I dengar jadi apa yang Anwar nak buat ni!" katanya penuh mengharap sambil mengelapkan dahinya dengan sapu tangan merah jambu. Menteri itu kemudian berlalu. Saya nampak dia ni cemas dan tercari-cari jawaban di sebalik persoalan yang dia sendiri timbulkan itu.

Begitu juga semasa berdiri dan berbual-bual dengan seorang teman berhampiran cafeteria ahli Parlimen, seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertanya hal yang sama. Kalau dulu bukan main lagi menteri ini menafi dan menganggap cerita 16 September sebagai karut dan cerita Mat Jenin, kini dia nampak serius. Persepsinya mengenai alunan 16 September ini sudah berubah.

Semacam dia mempunyai maklumat detail mengenai perubahan kerajaan 16 September. "Saya dengar dua menteri Kabinet akan bersama Anwar, you dapat trace ke?" katanya sedikit mngejutkan saya. "Ai kalau sampai menteri ini kes teruk!" kata saya selamba sambil memetakan wajah-wajah menteri disebutkan itu.

"Betul.... itu yang saya dapat tahu, cuba you check, katanya bersungguh. "Apa nak check kalau betul eloklah Datuk juga akan ikut sama...lagi bagus," balas saya kepadanya. Dia hanya terdiam dan tidak terkata apa-apa. Dia lantas menarik tangan saya dan menggenggam kemas.

Dua peristiwa itu menunjukkan bahawa kisah 16 Sepetember menyenak dalam kepala ahli MP BN. Mereka resah dan gelisah dengan angan-angan Anwar itu. Jadi serah salah samada hendak percaya atau tidak.

Pertanyaan dan suasana mengenai 16 September begitu ketara sekali semalam. Secara diam-diam semua orang membicarakan itu. Ini semua gara-gara kehadiran Anwar. Terasa sekali susana dalam dewan sebaik Anwar masuk seolah ia memberi sinar dan merubah roh dewan. Aura yang ada kepada Anwar menyebabkan dewan itu seolah-olah dipenuhi suara rakyat dan rakyat sedang menguasainya.

Tidak hairanlah kalau persoalan 16 September itu menjadi topik hangat. Menjadi bahan renungan, kajian dan tilikan semua pihak. Di pihak BN mereka pantang mendengar bunyi dan rentak ia menyebabkan jantung mereka akan berdebar takut-takut perubahan itu berlaku.

Suasana kelam kabut di pihak BN ini juga semakin menjadi-jadi. Kenyataan bersama 20 ahli MP Sabah dan Sarawak semalam menjelaskan keadaan itu. Mereka juga dikatakan akan membuat akujanji sebagai menyokong kerajaan yang ada kini.

Persoalannya untuk apa kenyatan dan akujanji itu kalau ia tidak ada apa-apa? Kenapa perlu kepada komtimen itu, ia boleh dibiarkan begitu saja kalau desas desus itu palsu! Tetapi mungkin perkembangan kini cukup mencemaskan maka akujanji dan kenyataan sokongan itu dibuat. Persoalannya pula bolehkah akujanji dipercayai sedang sumpah menggunakan nama Allah pun diragui dan ditolak?

Dalam suasana; nak percaya tetapi tidak percaya, tidak percaya tetapi percaya ini sebenarnya menjadikan dunia politik kita segar dan sering diingati. Kesegaran dan susana inilah juga meunjukkan kesegaran dan kepintaran Anwar sebagai seorang ahli politik yang mampu mengocakkan suasana politik negara ini. Kegemparan itu juga setidak-tidaknya menjadikan rakyat Malaysia mempunyai harapan ke arah itu!

-MSO