Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, October 17, 2008

Universiti Putra Malaysia

Reactions: 
Sabtu 18hb. Oktober, 2008 sampai 22hb. Oktober, 2008, aku tak dapat nak update weblog ni macam biasa sebab... atas sebab-sebab yang munaSabah dan Sarawak, aku akan berada di Universiti Putra Malaysia tempat aku main guli dulu-dulu.

Dulu masa mula-mula aku tinggal kat serdang dulu, Universiti ni depa panggil Universiti Pertanian Malaysia, tak tau macam mana boleh jadi Universiti Putra Malaysia aku tak tau...

Aku buat apa kat sana?

Oleh sebab harga bahan bakar dah tak macam 6 bulan dulu, maka hasil pendapatan bulanan aku amat-amat tidak memuaskan. oleh itu aku pun mula nak meniaga secara kecil-kecilan untuk tampung duit subsidi minyak kepada KERAjaan...

Aku ni jenis manusia yang prihatin pada KERAjaan.aku tau KERAjaan tengah susah, jadik aku tak nak susahkan KERAjaan dengan mintak subsidi yang bukan-bukan walaupun aku tak mampu.

Aku perasan yang tiap kali aku isi minyak, aku jugak memberi subsidi pada KERAjaan (cilaka sungguh KERAjaan nih).

Aku dah merapu ni... sebenarnya aku ambik 1 gerai dekat UPM sempena Pesta Konvokesyen UPM yang ke berapa entah... aku meniaga kat sana. ingat nak jual Sup Gearbox...

Korang kalau nak makan sup Gearbox, korang carik la gerai aku dekat Koperasi UPM.sape-sape yang turun Pesta Konvo UPM & kenal aku, tegur-tegur la oi...

Pasal weblog ni pulak... kalau aku ada masa aku cuba update... ada geng janji nak supply PC, Laptop dan jugak Internet kat sana... kah kah kah kah kah... tak la... sape nak kasik semua tu?

Kat sana ada CC ke? kalau ada best jugak kan?

Aku ingat nak carik student yang kena perambat keluar dari asrama tu la... ingat nak interview depa sikit apa cerita sebenarnya... media perdana ni bukan boleh harap sangat pun kan?

Jadik mintak tolong la pada student-student UPM yang terbaca blog ni, kalau hangpa boleh bawak aku jumpa 2 orang individu berkenaan untuk diambil keterangan depa tanpa ditapis dan diedit ceritanya mengikut apa yang keluar dari mulut depa, tolong-tolong la kontek-kontek aku...

Amende??? no hp aku? hangpa tengok kat atas belah kanan tu ada no hp aku...

Callo..!

Kicked out of hostel, students cry foul

Reactions: 
Two University Putra Malaysia (UPM) students claim they were kicked out of their dormitory less than a week before their final examination for being members of the percieved 'anti-establishment' Muslim Students Association (PMI).

Speaking to Malaysiakini today, third-year students Nur Shafiqa Ali and Nor Farhana Farzieana said they suspected that they were given a 24-hour evacuation notice on Oct 14 because the campus polls were drawing closer.

"Similar incidents have happened to other PMI members before but nothing like this has taken place… No one else has received any evacuation notices before," said Shafiqa who is majoring in biology.

Both students are currently lodging outside campus with a friend.

Shafiqa also said she and her roommate Farhana have had problems with their hostel management since the beginning of the semester in July when they were denied a room in the hostel.

Both friends claim that although they excelled in academics and are active in extra-curricular activities, the management had refused accommodation on the grounds of merits.

However, after appealing to the management at the beginning of the semester they were given a room.

But on Oct 10, the door to the room was sealed and there was an application form to live outside campus slotted in the door. There were no notices or official letters.

Four days later, both students were given a final notice to evacuate their rooms.

MP: Hasty Decision

According to Shafiqa, several cars from the university's students affairs department were circling their hostel when they were clearing their stuff while a group of ‘pro-establishment’ students jeered and teased them.

Contacted later, the university's hostel management said they were unaware of the matter and declined to comment further.

Meanwhile, Ampang PKR parliamentarian Zuraida Kamaruddin said the management had acted unwisely as the students were about to sit for their final examinations.

"The university acted too hasty in throwing out the students… they (management) should have taken into account of the fact that the students were due to sit for exams.

"The students should be given a chance and the management should be more tolerant… as the students were both active in academic and extra curricular activities,” she said in a statement.

"We want the hostel management to explain their action and give a chance for the students to deliberate the matter before they are thrown out," she added.

Zahid Pun Takut Kena Cabar ke?

Reactions: 
2 hari lepas ada sorang geng UMNO/BN bersungut "kunun" tempoh kempen panjang sangat... hari ni pulak mat Zahid pun bunyik nada yang sama jugak - Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau bersetuju dengan pendapat bahawa tempoh empat bulan bagi kempen pemilihan Umno adalah terlalu panjang.

Ada 2 kemungkinan mat Zahid "berbunyik" macam ni...

1 - Takut kena cabar.

2 - Kalau tempoh panjang sangat tapi pencalonan tak cukup... malu la pulak...

Hangpa ingat yang mana sesuai dengan mat Zahid?

Mula-mula Molotov Cocktail, Lepas Tu Bakar Terusss..! Apa Nak Jadik Ni?

Reactions: 
Awal-awal dulu pejabat Majlis Peguam jadi mangsa serangan molotov cocktail, tak lama lepas tu rumah Teresa Kok pulak kene baling dengan molotov cocktai, selang berapa hari ada pulak lagi insiden sama... 30 biji kereta terbakar lepas dibaling dengan molotov cocktail...

Hari ni pulak... kereta kepunyaan ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar rosak sebahagiannya, disyaki dibakar awal pagi ini.

Ketika dihubungi hari ini, pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) itu menuduh lawan politiknya dari MIC yang bertanggungjawab melakukannya.

Pemimpin PSM itu berkata, beliau percaya kumpulan yang sama yang membakar kereta Volkswagen Beetle miliknya itu, turut bertanggungjawab menganggu ahli-ahli parti itu di kawasan tersebut.

Gangguan tersebut, tambahnya, telah berlaku sejak lebih lapan tahun yang lalu.

"Jiran-jiran (saya) ternampak empat pemuda memecah cermin pintu kereta saya, dan membakarnya. Bahagian dalam kereta saya terbakar teruk."

Jeyakumar menjelaskan semuanya bermula tiga hari lalu ketika seorang ahli wanita parti itu berada seorang diri di pejabat parti itu, didatangi sekumpulan lelaki mabuk dalam lingkungan usia 20-an.

"Dia memberitahu saya yang kumpulan tersebut meminta wang dan bila dia enggan memberinya, mereka mengancam untuk memukulnya," kata Jeyakumar.

Apa dah jadi ni? sesuai ke negara ni dikatakan "Selamat. Aman, Makmur"?

Yang aku heran pulak lagi, awat asyik-asyik orang-orang yang tak sehaluan dengan KERAjaan je yang kena? Awat geng-geng UMNO/BN tak pernah pulak kena ugutan-ugutan dan ancaan-ancaman macam ni?

Nak cakap "kebetulan"? tak kan "kebetulan" orang-orang yang tak sehaluan dengan KERAjaan je yang kena?

Kesimpulannya tuduhan yang mengatakan penyokong pembangkang "ganas" sangat-sangat tak tepat sama sekali. hangpa pikiaq la sendiri...

Tempoh Jaminan Sheikh Kickdefella Dilanjutkan Sebulan Lagi

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) -- Polis hari ini melanjutkan tempoh jaminan ke atas penulis blog Sheikh Kickdefella atau nama sebenarnya Syed Azidi Syed Aziz sehingga 21 Nov depan bagi membolehkan siasatan ke atasnya disiapkan.

Syed Azidi, 38, yang berkemeja putih tiba di Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Perdana Jalan Datuk Onn di sini pada kira-kira pukul 10 pagi dengan ditemani seorang rakannya.

Katanya, beliau dipanggil untuk melaporkan diri ke jabatan itu disebabkan tempoh jaminannya tamat hari ini dan berikutan itu polis melanjutkan tempoh jaminannya selama sebulan lagi.

"Tempoh jaminan saya dilanjutkan dengan jaminan polis kerana saya difahamkan siasatan kes saya belum lagi selesai," katanya kepada pemberita di luar perkarangan pejabat itu selepas melaporkan diri.

Beliau kesal dengan kelewatan siasatan kes tersebut dan mendakwa lanjutan jaminan itu hanya akan mengongkong kebebasannya.

"Saya bersedia didakwa di mahkamah kerana saya boleh membuktikan kebenaran dan membersihkan semula nama saya. Menang atau kalah itu bukan perkara utama kerana saya percaya pada sistem keadilan dan hukuman," katanya.

Syed Azidi berkata beliau berasa pelik kerana tempoh siasatan mengambil masa yang lama dan mengapa sepanjang beliau ditahan tiada sebarang kenyataan diambil ke atas dirinya sebaliknya hanya kenyataan berhubung latar belakang dirinya yang diambil.

"Polis sepatutnya tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menyiapkan siasatan kerana semua bukti adalah melalui hasil tulisan saya yang dipaparkan dalam laman blog dan segala bahan yang diperlukan seperti komputer riba dan cakera padat telah saya serahkan.

"Saya juga tertanya-tanya berapa ramai individu di luar sana yang terhasut akan kenyataan saya," katanya.

Pada 17 Sept lalu, penulis blog itu ditahan pada pukul 5.05 petang oleh tiga anggota polis yang berpakaian preman.

Beliau dipercayai ditahan ekoran cadangan di dalam blognya agar Jalur Gemilang dikibarkan secara terbalik semasa menyambut ulangtahun kemerdekaan negara.

Beliau sebelum itu melaporkan diri kepada pegawai penyiasat kes tersebut ASP Annuar Amri Abd Muluf sebelum keluar kira-kira 40 minit kemudian.

Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Tegur Kesilapan

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) -- Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah hari ini dukacita kerana telah berlaku satu kesilapan kecil dalam penyiaran berita/percetakan artikel yang menyentuh kenyataan akhbar khas Raja-Raja Melayu semalam.

Menurut beliau, ada pihak yang melaporkan bahawa kenyataan akhbar khas itu adalah hasil daripada perbincangan dan keputusan yang diperbuat dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja.

"Apa yang sebenarnya ialah bahawa kenyataan akhbar khas itu adalah hasil daripada perbincangan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu yang diperbuat dan diputuskan sebelum baginda berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja pada 16 Okt 2008," jelasnya.

Kenyataan Akhbar Khas Raja-Raja Melayu itu adalah berhubung hak-hak keistimewaan, kedudukan, kemuliaan atau kebesaran Raja-Raja Melayu, Agama Islam, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, Kedudukan Istimewa Orang Melayu dan Kepentingan Sah Kaum-Kaum Lain mengikut Perlembagaan Persekutuan.

3 Pi Em, 1 Bakal Pi Em & "YA"

Reactions: 
Tunku Abdul Rahman - Kemerdekaan MalaYA

Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj lahir pada 8 Februari 1903 di Alor Star, Kedah. Ayahanda beliau, Sultan Abdul Hamid Halim Shah adalah Sultan Kedah yang ke-24 dan bonda beliau, Cik Menyalara, adalah anak kepada Luang Naraborirak (Kleb), seorang pegawai daerah dalam kerajaan Thai ketika pemerintahan Raja Rama V.Semasa kecilnya, putera raja ini suka mencuri keluar daripada kawasan istana. Beliau suka bergaul dengan orang kebanyakan dari semua peringkat masyarakat. Beliau telah mulakan persekolahan di Sekolah Rendah Melayu, kemudian ke English Medium School di Alor Star, dan mengaji Quran di sebelah petang, sebelum dihantar bersama tiga orang kekandanya ke Debsirindir School di Bangkok pada 1913. Pada 1916, beliau pulang ke Kedah dan memasuki Penang Free School.selanjutnya di [sini].

Mahathir Mohamad - CyberjaYA, PutrajaYA

Dilahirkan pada 20 Disember 1925, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad ialah Perdana Menteri Malaysia sejak 22 tahun yang lepas. Dr Mahathir menerima pendidikan rendah dan menengah di Alor Star sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di King Edward VII College of Medicine (yang kemudiannya dikenali sebagai Universiti Malaya) di Singapura pada 1947. Selepas mendapat ijazah perubatan, Dr Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Star, Langkawi dan Perlis Dari 1954 higga 1957. Pada 1957 beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri, Maha Clinic di Alor Star.selanjutnya di [sini].

Abdullah Ahmad Badawi - Koridor RaYA

Dilahirkan pada 26 November 1939 dalam sebuah keluarga ternama di Bayan Lepas, Pulau Pinang, Abdullah mendapat pendidikan awal di kampungnya dan kemudian menyambung pelajaran di Sekolah Tinggi Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Penang Methodist Boys' School dan sekolah agama yang telah diasaskan oleh keluarganya. Abdullah seterusnya melanjutkan pengajian ke Universiti Malaya di mana beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam Pengajian Islam pada 1964.selanjutnya di [sini].

Najib Tun Abdul Razak - AtlantuYA

Kah kah kah kah kah... lawak petang jumaat...

Gerakan Anggap Tidak Wajar Haramkan Hindraf

Reactions: 
IPOH, 17 Okt (Bernama) -- Gerakan menyifatkan keputusan kerajaan mengharamkan pertubuhan Hindu Rights Action Force (Hindraf) sebagai tidak wajar kerana langkah itu akan menutup sepenuhnya isu-isu yang diutarakan kumpulan berkenaan selain menimbulkan masalah lain.

Timbalan Presidennya Datuk Chang Ko Youn berkata walaupun banyak tindakan yang dibuat oleh Hindraf sebelum ini amat tidak sesuai tetapi kerajaan mesti mencari jalan bagi memberi laluan kepada mereka untuk bersuara.

Kebanyakan isu yang dibangkitkan oleh pertubuhan itu adalah berhubung keadaan ekonomi, tahanan ISA, hak asasi kemanusiaan dan kawasan tapak ibadat yang merupakan perkara asas tuntutan badan bukan kerajaan yang lain, katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat Gerakan Perak di sini hari ini.

Chan berkata berkata dengan pengharaman itu, kumpulan ini akan mencari saluran lain untuk bersuara dan berkemungkinan menubuhkan satu pertubuhan baru bagi menyampaikan niat yang sama.

"Untuk itu, kerajaan harus mengambil langkah proaktif bagi mengelak mereka berkompromi dengan parti pembangkang dalam mencari jalan untuk mencapai hasrat dan cita-cita mereka...sepatutnya diadakan satu dialog...supaya semua masalah yang dihadapi mereka dapat diselesaikan," katanya.

Beliau mencadangkan kerajaan memberi laluan kepada badan itu didaftarkan.

Menteri Dalam negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam berkata kerajaan mewartakan Hindraf sebagai pertubuhan haram kerana kegiatannya bertentangan dengan Seksyen 5 (1) Akta Pertubuhan 1996 dan ia boleh memudaratkan keselamatan awam, keamanan, ketertiban dan nilai-nilai moral negara ini.

Dalam perkembangan lain, Gerakan meminta kerajaan negeri Perak supaya tidak menjadikan sambutan Deepavali yang menjelang tiba sebagai "pentas" politik.

Chang yang juga Pengerusi Gerakan Perak berkata tindakan kerajaan negeri Pakatan Rakyat memasukkan logo parti pada kain-kain pemidang di sekitar bandar raya ini sempena meraikan Deepavali adalah tidak wajar.

"Dulu mereka pernah meminta agar kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mempolitikkan agama tetapi mereka kini melakukannya secara terang-terangan," kata Chang, juga bekas anggota Exco kerajaan negeri Perak.

You Talk, I Talk... Mi No Spik Inglish..!

Reactions: 
Che'Det cakap ada usaha pihak tertentu untuk memburukkan imej Datuk Seri Mohd. Najib Razak bertujuan menggagalkan langkah Timbalan Presiden Umno itu untuk mengisi jawatan Presiden.

TP cakap - Dah imej Bijan tu memang buruk, tak kan nak belit pi cerita dia baik?

Che'Det cakap apa yang dihadapi Najib sekarang sama dengan pengalaman beliau sendiri yang dilempar dengan pelbagai tuduhan setelah bersara Oktober 2003 untuk menimbulkan kebencian rakyat terhadapnya.

TP cakap - dah ngko ngan Bijan sama je, jadi situasinya pun akan jadik sama la... apa punya TURRR...!!!

Che'Det cakap tindakan membuat bermacam-macam tohmahan yang tidak dapat dibuktikan terhadap Najib itu tidak menghairankan beliau kerana memang itulah pendekatan yang digunakan pihak tertentu untuk menghakis kepercayaan rakyat terhadap Timbalan Perdana Menteri itu.

TP cakap - macam mana nak buktikan kalau banyak laporan dah dibuat tapi siasatan 1 pun tak jalan? macam mana rakyat nak percaya yang tu semua cuma "tohmahan" kalau siasatan atas laporan tak dibuat langsung?

Che'Det cakap Saya pun menghadapi perkara yang sama. Saya dilabelkan dengan macam-macam nama dan banyak tohmahan dan tuduhan dilemparkan terhadap saya, sehingga ke peringkat menubuhkan satu Suruhanjaya Diraja bagi mencari kesalahan saya, tetapi tidak satu pun yang dapat dibuktikan.

TP cakap - macam mana nak buktikan kalau semua "kepala-kepala" institusi di"cekup" telurnya oleh hang? correct correct correct correct correct correct correct correct apa cerita? siasatan masih berjalan atau "tergantung" siasatan?

Che'Det cakap akhbar juga digunakan untuk memburuk-burukkan saya.

TP cakap - kah kah kah kah kah kah kah... kenyataan paling kelakar... kenyataanya "masa saya berkuasa dulu, saya menggunakan akhbar juga untuk memburuk-burukkan "musuh" saya"... kah kah kah kah kah... tak gitu Che'Det? amik kau depa pulang paku buah keras...

Che'Det cakap saya tahu akhbar diberi arahan oleh pihak tertentu untuk buat begitu.

TP cakap - kah kah kah kah kah... memang la hang tau pasai dulu hang pun dok amal mende macam tu kan? Khak Ptuih..!

Che'Det cakap - arahan dikeluarkan oleh pihak tertentu menghalang pemimpin-pemimpin Umno dan anggota-anggota Kabinet daripada menghadiri program di mana beliau sendiri akan hadir.

TP cakap - arahan? tu semua kan "ajaran" hang dulu... dah lupa ke? aku ingatkan "melayu" je yang mudah lupa... rupanya "mamak" pun mudah lupa jugak... kah kah kah kah kah...

Che'Det cakap "Saya juga tidak diberikan platform untuk memberikan pendapat. Media pun disekat. Ini tidak sepatutnya berlaku."Ia tidak pernah berlaku pada pemimpin-pemimpin sebelum saya,"

TP cakap - kah kah kah kah kah kah... macam la pemimpin-pemimpin pembangkang zaman hang dulu diberi "platform"... kah kah kah kah kah... hang tu tua nyanyuk dalam UMNO dan jugak sekarang terkenal sebagai "pembangkang" dalam UMNO...hang kena sedaq, sebagai "pembangkang" hak-hak hang dalam parti ada 1 je dan hak itu ialah - DOK DIAM-DIAM JANGAN DOK KACAU ORANG NAK REBUT KUASA...!!!

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...!!!


Che'Det penah dengar tak pasai "Deja'Vu"..?

Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...!!!

Habuan seks "sedekah" di Perak, ahli perniagaan hadapi tuduhan

Reactions: 
[DIKEMAS KINI] IPOH: Isu seks "sedekah" timbul semula hari ini dengan seorang ahli perniagaan, yang pernah mengaku kepada Jabatan Agam Islam Perak bahawa dia mengadakan hubungan seks dengan wanita China sebagai habuan, pagi ini menafikan tuduhan melakukan kesalahan tersebut.

Fairul Azrim Ismail, 30, yang dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini mengaku tidak bersalah apabila tuduhan dibacakan ke atasnya.

Fairul dituduh menerima habuan rasuah seks daripada Mohamad Imran Abdullah di bilik 401, Tingkat Empat, Sri Sayang Apartment, Jalan Batu Feringghi, Pulau Pinang pada 14 Ogos lalu, kira-kira pukul 8.10 malam.

Habuan itu didakwa diberikan untuk membantu Mohamad Imran memperoleh projek pembangunan bersama di Bandar Baru Seri Iskandar melibatkan Majlis Daerah Perak Tengah.

Tuduhan dikenakan di bawah Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan jika sabit kesalahan Fairul boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai habuan ataupun RM10,000 atau kadar mana yang paling tinggi.

Fairul, dari Bota, merupakan individu keenam dikenakan tuduhan berhubung projek tersebut yang bernilai RM180 juta.

Kira-kira sebulan selepas lima orang dihadapkan di Mahkamah Sesyen Ipoh, Fairul yang juga ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR), yang pernah ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) bersama Exco Kerajaan Negeri Perak berhubung satu kes rasuah, mengaku membuat hubungan seks dengan seorang wanita China.

Pengakuan itu dibuat di Jabatan Agama Islam Perak pada 23 September lalu.

Fairul bagaimanapun mendakwa dia telah diperangkap oleh BPR dan Mohamad Imran.

Dia mengaku melakukan seks dengan wanita itu tetapi mendakwa dia tidak pernah meminta rasuah atau habuan seks.

Dia membuat pengakuan tersebut dalam surat aduannya yang diserahkan kepada jabatan itu.

Dalam surat aduannya, Fairul mendakwa, pada 14 Ogos lalu, semasa dalam perjalanan ke Permatang Pauh, Pulau Pinang, dia bersama rakannya Zul Hassan dan Ruslan Sahat telah singgah di Hentian Rehat dan Rawat Kuala Kangsar untuk bertemu dengan Mohamad Imran yang membawa bersama tiga wanita yang dikatakan berasal dari China.

Katanya, Mohamad Imran kemudian membawa mereka pergi ke Batu Feringghi, Pulau Pinang dan menginap di Tingkat 4, Sri Sayang Apartment.

"Saya telah diberikan seorang wanita China oleh Mohammad Imran dan pada malam tersebut saya telah melakukan hubungan seks dengan wanita itu di dalam sebuah bilik di Sri Sayang Apartment.

"Semasa dalam soal siasat saya telah diberitahu oleh pegawai BPR, perlakuan seks kami bertiga telah dirakam oleh BPR," katanya dalam surat aduan itu.

Rakannya, Zul yang ketika itu merupakan Ahli Majlis Daerah Perak Tengah turut membuat laporan kepada Jabatan Agama Islam Perak tetapi tidak mengedarkan salinan surat aduannya kepada wartawan.

Penghujung bulan lalu kerajaan negeri telah meminta Zul melepaskan kedudukannya sebagai Ahli Majlis Daerah Perak Tengah.

Dalam surat aduan itu juga, Fairul yang dilepaskan oleh BPR dengan ikat jamin pada 21 Ogos lalu, turut meminta Jabatan Agama Islam Perak supaya menyiasat dan mengambil tindakan ke atas orang tertentu yang telah memfitnah, menghina dan menganiayanya.

"Saya membuat laporan ini kerana telah difitnah oleh Pengarah BPR Perak, Samsiah Abu Bakar dan pegawai-pegawai agensi itu yang mengatakan saya meminta rasuah wang dan seks.

"Mohamad Imran telah menganjur dan menggalakkan saya berbuat maksiat dengan membekalkan seorang wanita China," ujarnya.

Zul pula berkata, dakwaan BPR bahawa dia dan dua rakannya meminta perempuan China daripada Mohamad Imran adalah tidak benar.

"Kita tak minta, tak cari, Mohamad Imran yang hantar. Serupa juga kalau orang bagi sedekah, awak tak terima ke sedekah itu?" ujarnya.

-mSTAR Online

Cukai pintu naik 500 peratus kerana nilaian semula hartanah

Reactions: 
IPOH 16 Okt. - Bayaran cukai pintu di Bandar Baru Sri Klebang meningkat sebanyak 500 peratus bermula November ini, ekoran penilaian terbaru ke atas hartanah di kawasan itu.

Pejabat Perhubungan Awam Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dalam satu kenyataan memberitahu, Lot 186990 hanya dikenakan cukai tahunan sebanyak RM108.80 sebelum ini kerana dinilai sebagai tapak kosong pada 2005.

Menurutnya, tapak itu kemudian telah dimajukan dengan pembinaan sebuah rumah banglo berkeluasan 277.694 meter persegi dan pindaan nilaian ini dibuat berdasarkan nilai tahunan berjumlah RM4,320.

''Nilai tahunan ini diperoleh daripada penilaian sewa berjumlah RM360 sebulan iaitu pada kadar RM1.29 satu meter persegi yang merupakan kadar atas nilaian tahun 1982 kerana kerajaan negeri tidak membenarkan MBI membuat penilaian semula ke atas harta-harta dalam kawasannya," kata kenyataan itu di sini hari ini.

''Untuk makluman, kadar sewa semasa di kawasan tersebut untuk harta jenis banglo ialah RM800 hingga RM1,500 sebulan.

''Sepatutnya nilai tahunan berdasarkan sewa semasa itu ialah antara RM9,600 hingga RM18,000 tetapi nilai tahunan yang dikenakan oleh MBI ke atas harta ini cuma RM4,320 sahaja," kata kenyataan itu.

UMNO Makin Celaru - Perwakilan Gelang Patah Ugut Letak Jawatan

Reactions: 
Sembilan orang ahli jawatankuasa Pemuda Umno Bahagian Gelang Patah mengancam untuk meletak jawatan jika mesyuarat perwakilan Pemuda bahagian terbabit yang diadakan minggu lalu tidak diadakan semula.

Jurucakap anggota jawatankuasa terbabit, Faisal Supada berkata, cara pengiraan undi bagi pertandingan dan pencalonan jawatan dalam mesyuarat terbabit dijalankan secara tidak telus dan melanggar peraturan parti.

"Aduan rasmi telah pun dibuat kepada Jawatankuasa Disiplin Badan Perhubungan Umno Johor dan kami meminta supaya mereka mengarahkan supaya mesyuarat perwakilan itu diadakan semula."

"Jika mesyuarat perwakilan tidak diadakan semula, kami akan meletak jawatan," katanya yang juga merupakan Ketua Pemuda Umno cawangan Kampung Kangkar Pulai kepada Bernama di Johor Bahru, hari ini.

Kebanyakan perwakilan tidak berpuashati dengan proses pengiraan undi oleh pasukan penyelaras mesyuarat dari Pemuda Umno Bahagian Pulai yang diketuai oleh Ketua Pemudanya Abdullah Yusof, yang dilakukan di dalam bilik hotel tanpa sebarang pengawasan daripada wakil-wakil calon.

"Bukan sahaja pengiraan undi dilakukan secara rahsia di dalam bilik hotel, tetapi apa yang memeranjatkan kami adalah ia (undi) dikira di atas katil bilik tersebut," dakwanya.

Faisal turut mempersoalkan tempoh lima jam yang diambil oleh pasukan penyelaras diketuai oleh Abdullah untuk mengira undi yang dilakukan oleh 146 perwakilan Pemuda Umno Bahagian Gelang Patah.

Proses pengiraan undi sepatutnya diadakan secara telus di hadapan para perwakilan dan wakil calon, katanya sambil menambah, Abdullah juga didakwa bersikap kasar terhadap anggota perwakilan Pemuda Bahagian.

Ketua Pemuda Umno Pulai itu, katanya, turut meninggalkan persidangan secara tergesa-gesa sejurus selepas Pengerusi Tetap Umno Bahagian mengumumkan keputusan pengundian dan pencalonan tanpa mengendahkan bantahan oleh perwakilan.

Reformasi Umno menjelang PAU 09, 'signal' salah dari ahli parti

Reactions: 

Oleh Zukri Aksah



BAGI kebanyakan pendokong Umno, Pilihanraya Umum 8 Mac yang lalu adalah tragedi, sementara Pilihanraya Kecil Permatang Pauh selepasnya pula adalah pengesahan kepada tragedi tersebut.



Maka tersentaklah Umno, di sana-sini riuh ahli-ahli Umno dari yang tinggi kepada yang rendah bercakap soal perubahan, Umno perlu berubah, sefaham mereka inilah signal yang ditunjuk oleh rakyat dalam kedua-dua pilihanraya tersebut.



Sementelah lagi, Barisan Nasional yang diterajui Umno berada dalam keadaan paling lemah sejak penubuhannya ini menyaksikan pula munculnya ramai “Lee Kim Sai” baru dari kalangan parti komponennya, maka suara-suara perubahan dalam Umno menjadi semakin kuat.



Lalu atas nama perubahan Abdullah Ahmad Badawi si Presiden parti merangkap Perdana Menteri yang dilihat semakin hilang kawalan dipaksa berundur awal (tuduhannya Abdullahlah yang berjasa besar atas prestasi dan kemelut terburuk Barisan Nasional ini).



Tersenyum lebarlah Najib Tun Razak, sudah hampir pasti dia akan bergelar Presiden parti dan Perdana Menteri Mac ini, Tengku Razaleigh Hamzah akan terus kekal menjadi gurkha Umno paling setia. Suara perwakilan suara keramat, kata Najib, inilah perubahan!



Berlumba-lumbalah pula orang seperti Muhammad Muhd Taib dan Ali Rustam menawarkan diri untuk menjadi Timbalan Presiden parti, kononnya inilah kehendak akar-umbi Umno yang mahukan perubahan.



Mukhriz Mahathir, Khairy Jamaluddin dan Khir Toyo nampak ghairah sangat akan jawatan Ketua Pemuda Umno, kesemuanya ada sokongan perwakilan, masing-masing membawa moto tersendiri, tetapi yang jelas semuanya bercakap tentang mengubah Umno.



Hari ini, “reform” atau reformasi bukan lagi hak eksklusif Anwar Ibrahim atau Parti Keadilan, bukan juga lagi hanya menjadi laungan Gobalakrishnan, Tian Chua, Chegu Bard mahupun Jonah (teringat saya tarikh 4 April 2006, saya menganjurkan sebuah acara deklamasi puisi, di mana dewan dikepung di segenap penjuru oleh Unit Anti Rusuhan (PORU), Pasukan Gerakan Am Kem Galing dengan kekuatan empat trak dan saya bersama tujuh sahabat yang lain ditahan, hanya kerana programnya bernama “Baca Puisi REFORMASI”).



Hari ini reformasi juga sudah menjadi genre lagu politik nyanyian hampir segenap lapisan pimpinan Umno. Kalau dulu perkataan ini begitu traumatik buat mereka, hari ini mereka berebut-rebut untuk menyebutnya.



Ya, perubahanlah yang dimahukan rakyat, perubahanlah yang dituntut rakyat. Perubahan juga yang dimahukan ahli Umno, maka Umno perlu dipimpin Presiden baru, Timbalan Presiden baru, Ketua Pemuda baru dan Ketua Wanita baru.



Tetapi jika perubahan yang dimahukan rakyat itu A dan perubahan yang dimahukan ahli Umno itu B, apakah A=B? Saya rasa satu ujian hipotesis perlu dilakukan.



Apa yang berubah bila Umno nanti diubah presidennya dari Abdullah Ahmad Badawi kepada Najib Tun Razak (yang dituduh berkendak dengan Mendiang Altantuya Sharibu - sekurang-kurangnya inilah yang terkandung dalam akuan bersumpah pertama Bala si penyiasat persendirian itu, juga belum reda isu Sukhoi dan Scorpene, muncul pula Eurocopter)?



Apa pula harapan perubahan yang disandarkan oleh akar-umbi Umno Selangor kepada orang seperti Muhammad Muhd Taib yang terus dikenang sebagai orang yang suka membawa duit tunai yang banyak?



Ali Rustam sudah tentu akan membanyakkan filem Shah Rukh Khan dalam siaran televisyen kita nanti (sebahagian perubahan?).



Atau apakah aspirasi perubahan yang boleh dipenuhi oleh orang seperti Isa Samad yang sudah terbukti perasuah dan pernah digantung oleh Umno sendiri kerana politik wang?



Perubahan untuk pembaharuan yang macam mana pula yang boleh dijanjikan oleh orang seperti Mukhriz Mahathir atau Khairy Jamaluddin jika mereka sendiri mewarisi legasi “lama” tinggalan bapa dan bapa mertua mereka?



Rakyat (baca: bukan ahli Umno) yang mahu melihat kelangsungan hidup Umno tetapi telah menolak Umno kerana mereka mahu Umno berubah SISTEMnya, berubah BUDAYAnya, berubah MORALnya, berubah DASARnya! Safnya boleh siapa sahaja, asalkan iltizamnya ada.



Saya kata mustahil, tetapi Datin Ismalina (calon Ketua Puteri Umno) kata boleh, namun janganlah harap perubahan ini berlaku semalaman, seperti perokok mahu berhenti, kata Datin Ismalina, ia ambil masa, mungkin bertahun-tahun.



Jika tidak drastik, bertahun-tahun itu berapa tahun? Setahun, sepuluh tahun atau seratus tahun? Bagi rakyat, buat apa menunggu kalau ada pilihan lain untuk memenuhi aspirasi perubahan mereka?



Bagi saya, selagimana ahli-ahli bawahan Umno yang katanya mahukan perubahan masih lagi boleh memilih seorang penyeludup dan bekas penagih ubat batuk, serta gagal SPM sebagai Ketua Pemuda bahagian mereka, saya tidak nampak jalan, gelap gambar kata orang sekarang.

Police extend blogger's bail

Reactions: 
Blogger Syed Azidi Syed Abdul Aziz who was arrested for posting allegedly seditious material in his blog
MCPX
kickdefella
has had his bail extended to Nov 21.

Syed Azidi was arrested on Sept 17 for his alleged campaign to fly the Malaysian flag upside down and was freed three days later on police bail.

kickdefella syed azidi syed abdul azizHis bail expired today and he was called in by the Commercial Crimes Investigation Department (CCID) headquarters in Kuala Lumpur to have his bail extended.

According to Syed Azidi, the police required more time to investigate and will confirm if he will be charged when the extension expires.

"I don't know why they have to extend the bail, everything they need to know is there in my posting. It is quite unnecessary," Syed Azidi told a press conference outside the CCID headquarters.

Asked why the bail was extended, Syed Azidi said he believed that the authorities were trying to "stretch the psychological intimidation" on him.

"This is definitely politically motivated. However the police are just doing their job and follow instructions and I don't blame them.

"It's their superior that is doing this. They are trying to place a psychological hindrance," he said.

He reiterated that his detention treatment was fair and the police obliged his requests for medicine, prayer mats and soft drinks - in lieu of his low blood sugar.

'Intimidation Won't Stop Me'

The Kelantanese also vowed to keep going despite the intimidation he felt.

"The police had confiscated my laptop and they still have it. Once I get it back I will get back to writing. I wont stop," he said laughingly.

Azidi is not the first blogger to be arrested or allege government intimidation.

Penarik Beca
webmaster Abu Bakar Mohd Rashid was arrested for lampooning the Royal Malaysian Police logo.

And Raja Petra Kamarudin - MalaysiaToday webmaster - is in Kamunting detention centre under the Internal Security Act for his blogging.

Awas! Sejarah Malaysia Bakal Di"Politik"kan UMNO/BN...!!!

Reactions: 
2-3 hari lepas Pak Lah ada suarakan hasrat supaya Sejarah Diwajibkan Di Sekolah Rendah, dalam artikel bertajuk Sejarah Malaysia: Berani Ke Pak Lah Perbetul Fakta..? aku ada komen sikit sebanyak berkenaan kenyataan Pak Lah.lepas Pak lah buat kenyataan tu, ada pulak 2-3 orang menteri buat kenyataan sokongan atas kenyataan Pak Lah tu.

Isi kandungnya aku tengok penekanan pada topik sejarah tu lebih bersifat politik.rata-rata komen menteri-menteri berkenaan menjerumus kepada masalah konflik pemahaman "perjuangan bangsa" dan jugak "sejarah bangsa" dan antara alasan-alasan yang diberi ialah kebanyakan generasi muda telah lupa pada "perjuangan" menuntut kemerdekaan negara Malaysia.

Maksud yang tersirat yang aku faham ialah "generasi bari semakin melupakan dan menolak UMNO/BN".itu yang aku faham.sebab itu aku katakan motif ditimbulkan isu matapelajaran sejarah di Sekolah Rendah lebih bersifat "politik".

Hari ni dalam berita bertajuk Subjek Sejarah bantu wujudkan kestabilan politik, menteri berkenaan (yang mengulas kenyataan Pak Lah) secara terang-terangan telah mengesahkan "agak"kan aku."Politik".

UMNO/BN semakin dilupakan dan para juak-juak UMNO/BN melihatnya sebagai satu perkara yang amat tidak baik untuk masa depan survival UMNO/BN, maka rancangannya ialah menanam minda generasi baru melalui matapelajaran sejarah "kununnya" kontrak sosial dan isu perpaduan kaum perlu diterap pada peringkat awal untuk menjayakan matlamat jangka panjang keharmonian negara.

Soalan untuk juak-juak UMNO/BN - kontrak sosial dan isu perpaduan kaum perlu diterap pada peringkat awal untuk menjayakan matlamat jangka panjang keharmonian negara ataupun untuk menghidupkan kembali "kepercayaan" mistik bahawa hanya UMNO/BN sahaja yang "bijak" memerintah Malaysia?

Kenapa ketika UMNO/BN masih gagah dengan 2/3 majoriti di Parlimen ke 2-2 isu tersebut tidak pernah ditimbulkan?

Antara kenyataannya lagi ‘‘Oleh kerana negara kita bersifat majmuk, maka soal dasar, pendekatan dan formulanya turut berbeza jika dibandingkan dengan negara-negara lain,’’.tapi aku baca kenyataan tersebut begini : ‘‘Oleh kerana negara kita bersifat majmuk, maka soal dasar, pendekatan dan formula UMNO/BN turut berbeza jika dibandingkan dengan Pakatan Rakyat,".

Perbezaannya ialah UMNO/BN menggunakan pendekatan "pecah dan perintah" manakala Pakatan Rakyat pula menggunakan pendekatan yang lebih baik iaitu "pecahkan pemerintahan pembelit"...kah kah kah kah kah... itu pada mata aku la...

Dengan beberapa kenyataan-kenyataat Pak Lah dan juga menteri-menteri KERAjaan itu, jangan terkejut kalau lepas ni (mungkin akan bermula tahun depan "sekiranya" UMNO/BN masih lagi KERAjaan) anak-anak anda akan balik kerumah lepas persekolahan, dan mula bertanyakan sejarah UMNO/BN dan juga sejarah hidup beberapa menteri-menteri dan juga X X menteri-menteri UMNO/BN.

Ini tidak mustahil akan berlaku sebab tak kan hangpa tak reti-reti perangai-perangai, pendekatan dan juga formula UMNO/BN dalam mengekalkan survival parti karat tu?

Tu kita boleh nampak bila depa dah mula tekankan bab "Sejarah bantu wujudkan kestabilan politik".selama ni kita dimomok dengan sejarah palsu tentang kemerdekaan negara dan jugak seolah Sabah dan Sarawak dinafikan penglibatan mereka dalam sejarah pembentukan negara Malaysia.

Tanpa kita sedar, kian lama kita tertipu dengan banyak fakta-fakta sejarah, nama-nama mereka-mereka yang terlibat dalam perjuangan menuntut kemerdekaan.mana nama-nama mereka-mereka yang berjuang selama ini?yang adapun semuanya disifatkan sebagai "pengkhianat" (kununnya) sebab nama-nama itu tidak berada dalam parti UMNO/BN.

Pengkhianat yang sebenarnya diangkat sebagai wira manakala pejuang dicop sebagai pengkhianat.lepas ni apa lagi? jangan terkejut kalau anak-anak generasi baru diajar pula bahawa pembangkang dari Pakatan Rakyat adalah "traitor"...

Siapa tau? dulu KERAjaan yang bising supaya jangan berpolitik di Sekolah, tapi sekarang bila dah tersepit dihujung tanduk, KERAjaan sendiri pula yang cuba membawa "politik" kedalam matapelajaran Sejarah di Sekolah Rendah.

Tndakan yang lebih BERUK daripada BERUK bagi aku.

Lim akan temu kali kedua dengan Abdul Hadi

Reactions: 
KUALA LUMPUR, 16 Okt: Mungkinkah pergeseran pendapat mengenai pendekatan politik yang berlaku antara DAP dengan PAS sebelum ini sehingga menyebabkan kedua parti itu dilihat bermusuh dan menimbulkan masalah kepada Pakatan Rakyat akan berakhir?

Perkembangan terbaru memperlihatkan kedua parti itu kini kembali berada atas landasan dan nawaitu sama iaitu untuk memperkuatkan Pakatan Rakyat bagi menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Kunjungan hormat Lim Kit Siang ke atas Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semasa hari raya Aidifitri lalu di rumah Presiden PAS itu di Rusila, Terengganu (gambar) membuka lembaran baru bagi kedua parti berkenaan terutamanya kedua pemimpin penting parti itu.

Tanpa sesiapa menduga Lim Kit Siang mengambil pendekatan harmoni telah mengunjung Abdul Hadi pada hari raya lalu bersama berberapa pemimpin DAP lain.

Walaupun beliau memberi alasan kunjungan itu sebagai perkara biasa dan kebetulan beliau bercuti di Terengganu namun ianya nampak disengajakan, Lim berusaha untuk mendekati Abdul Hadi.

Tidak ada kenyataan dari kedua pihak apa yang dibincangkan oleh kedua pemimpin berkenaan.

Media alternatif hanya melaporkan berita pertemuan itu dengan menyiarkan gambar mereka berjabat tangan saja. Siasah minggu lalu turut menyiarkan gambar mereka berdua berjabat tangan dan berbual mesra.

Mungkin keduanya telah bersetuju untuk tidak menjadikan pertemuan itu sebagai bahan berita sensasi dan mendedahkan butiran perbincangan itu secara mendalam. Adalah tidak munasabah kalau pertemuan itu tidak merangka sesuatu untuk kebaikan bersama.

Bagaimana pun Lim Kit Sing ketika ditemui di rumah terbuka Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah di Kelab Sultan Sulaiman Ahad lalu, agak keberatan untuk mendedahkan isi pertemuan beliau dengan Abdul Hadi itu. Dalam keadaan cuba mengelak beliau hanya menyebut pertemuan itu bagus dan "kami seronok".

Ditanya apakah akan ada pertemuan kedua selepas ini, Lim mengatakan beliau akan mengatur satu lagi pertemuan dengan Abdul Hadi; "iya saya akan bertemu beliau sekali lagi selepas ini sedikit masa lagi."

Ketika ditanya bila pertemuan itu, Lim tidak mahu menjelaskan tetapi menegaskan ia akan diadakan lagi selepas ini yang agak khusus bagi membincangkan perkembangan politik semasa!

Ditanya bagaimana perasaan Abdul Hadi dengan kunjungan beliau itu, Lim menjelaskan Abdul Hadi juga nampak seronok dan gembira. Turut sama dalam pertemuan itu ialah Pesuruhjaya Pas Terengganu Datuk Mustafa Ali.

-SIASAH

3 Anak Bekas PM Lepas. Menantu Pi EM Apa Cerita?

Reactions: 
Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak; Ketua Pemuda, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Exco Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir berada di kedudukan teratas senarai pencalonan masing-masing jawatan Presiden, Naib Presiden dan Ketua Pemuda.

Setelah 30 bahagian selesai mengadakan persidangan perwakilan sehingga kelmarin, Najib memperoleh kesemua pencalonan bagi jawatan Presiden.

Bagi jawatan Naib Presiden, Hishammuddin pula telah memperoleh 25 pencalonan, disusuli Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (16), Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal (15), Datuk Seri Mohd. Khaled Nordin (11), Datuk Seri Syed Hamid Albar (6), Datuk Seri Dr. Rais Yatim (4), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad (4), Datuk Seri Shahidan Kassim (3), Datuk Seri Mohamad Hasan (2), Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis (2), Tan Sri Annuar Musa (1).

Jawatan itu memerlukan pencalonan minimum 20.

Bagi jawatan Timbalan Presiden yang memerlukan 39 pencalonan, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memperoleh 24 pencalonan manakala Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Tan Sri Muhammad Muhamad Taib masing-masing tiga pencalonan.

Bagi jawatan Ketua Pemuda, Mukhriz telah memperoleh 41 pencalonan.

Beliau disusuli oleh Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dengan 20 pencalonan; Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo (12) dan Datuk Zahidi Zainul Abidin pula satu pencalonan.

Najib merupakan anak kepada Perdana Menteri kedua, Hishammuddin (anak Perdana Menteri Ketiga) dan Mukhriz pula anak Tun Dr. Mahathir, Perdana Menteri keempat.

KJ masih "berharap" dan "yakin"... kah kah kah kah kah...

Lagi pencalonan untuk Mukhriz, Khairy

Reactions: 
Datuk Mukhriz Mahathir terus mendahului pencalonan jawatan ketua Pemuda Umno apabila mendapat satu pencalonan dari bahagian Merbok semalam.

Berikutan itu, kini pencalonan yang diperolehi oleh exco pergerakan Pemuda Umno itu meningkatkan kepada 41 pencalonan.

Pencabar utamanya, Khairy Jamaluddin juga kini di tempat kedua, turut mendapat satu lagi pencalonan malam tadi - menjadi 21 setakat ini.

Mukhriz pencalonan daripada Pemuda Merbok manakala Khairy dicalonkan oleh bahagian Sekijang.

bm version umno 2009 nomination of candidates post as of 11 52 am 17 october 2008 171008Manakala bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Dr Mohd Khir Toyo turut mendapat satu lagi pencalonan dari Petaling Jaya Selatan.

Dengan itu, beliau kini memperolehii 13 pencalonan untuk menduduk tempat ketiga.

Seorang lagi calon iaitu timbalan ketua perhubungan Umno Perlis, Datuk Zahidi Zainul Abidin, kekal dengan satu pencalonan.

Bagi jawatan naib ketua Pemuda, ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim mendahului kedudukan dengan mendapat 38 pencalonan.

13 mesyuarat hari ini

Semalam beliau mendapat dua lagi pencalonan dari Pemuda bahagian Merbok dan Sekijang.

Manakala Datuk Reezal Merican Naina Merican pula satu lagi pencalonan - menjadi 32 setakat ini - dari Petaling Jaya Selatan.

Empat lagi calon jawatan naib ketua Pemuda Umno ialah Bahrul Razha Chuprat, Faisal Abdullah, Marzuki Yahya dan Megat Firdaus Megat Junid.

Bahrul Razha mendapat dua pencalonan dari Kota Kinabalu dan Sepanggar, Faizal satu pencalonan dari Machang, Marzuki satu pencalonan dari Bagan dan Megat Fidaus satu pencalonan dari Gombak.

Sebanyak 12 bahagian Pemuda akan mengadakan mesyuarat perwakilan masing-masing hari ini.

Bahagian-bahagian berkenaan ialah Kubang Kerian, Kuala Nerus, Kemaman, Kuala Kedah, Pendang, Ledang, Batu Pahat, Sembrong, Putatan, Padang Terap, Tanjong Malim dan Selayang.

Mukhriz dijangka bakal mendapat tambahan pencalonan dari tiga bahagian Pemuda di Kedah iaitu Kuala Kedah, Pendang dan Padang Terap.

Khairy pula dijangka mendapat pencalonan tambahan dari Pemuda Perak iaitu Tanjong Malim, manakala Dr Mohd Khir dari Selayang.

-malaysiakini

Kontrak social senjata ampuh Umno

Reactions: 

Oleh Wan Hamidi Hamid



OKT 17 — Tidak ada sesiapa yang perlu mempertikaikan kontrak sosial antara kaum yang telah mewujudkan Malaysia merdeka lebih 50 tahun lalu. Ia adalah tolak ansur yang telah diterima ramai sejak lebih setengah abad.



Oleh itu, keputusan mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-215 yang meminta semua pihak tidak mempertikaikan kontrak sosial adalah pengulangan pendirian wajar yang telah pun dipersetujui bersama antara kaum. Memang ia patut disokong.



Namun, apa yang dipersoalkan selama ini adalah penyalahgunaan tafsiran dan penyelewengan kontrak berkenaan yang mempunyai kaitan rapat dengan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berhubung keistimewaan Melayu.



Malah, Prof Diraja Dr Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid pernah membangkitkan isu itu apabila beliau menyatakan istilah "kontrak sosial" dalam konteks politik hari ini digunakan oleh ahli-ahli politik untuk kepentingan mereka.



Dalam satu forum pada Mei lalu, tokoh akademik itu menjelaskan kontrak itu sebenarnya justifikasi kepada tindakan afirmatif untuk membantu golongan miskin memperolehi peluang dalam beberapa bidang termasuk pendidikan.



Dalam hal ini, apa yang dimaksudkan oleh Majlis Raja-Raja ialah menghormati Perlembagaan kerana ia adalah persetujuan bersama bapa-bapa Merdeka dalam usaha mewujudkan sebuah negara berdaulat pada 1957.



Tetapi hari ini apabila kontrak sosial dibangkitkan di celah-celah kemelut politik, ia lebih jelas menjurus kepada permainan politik kaum. Agenda ini sering digunakan oleh Umno sebagai tulang belakang parti pemerintah Barisan Nasional untuk menolak kritikan terhadap kelemahan pentadbiran kerajaan.



Apa yang berlaku selama ini adalah parti-parti pembangkang, malah parti-parti komponen BN sendiri telah mempertikaikan penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan diskriminasi kaum oleh pimpinan Umno, dan bukannya mengkritik Perlembagaan Persekutuan.



Namun untuk mengalih pandangan rakyat, terutamanya orang Melayu, Umno sering berselinding di sebalik kontrak sosial sebagaimana yang dijelaskan oleh Ungku Aziz, agar tidak ada sesiapa yang berani mara untuk menentang "lembu suci" itu.



Inilah masalah yang sering dihadapi oleh pengkritik-pengkritik Umno, termasuk pemimpin politik Melayu dari pelbagai parti lain. Dengan bertopengkan perkauman, kepimpinan Umno telah menggunakan manipulasi politik untuk menjerat sesiapa sahaja yang menegur mereka dengan menyorong ke arah kontrak sosial.



Mesej Umno mudah sahaja — mengkritik Umno bererti mencabar kontrak sosial, dan ini membawa maksud menentang Perlembagaan Persekutuan.



Sedangkan rekod penyelewengan dan manipulasi Umno terhadap kontrak sosial dan Perlembagaan telah menjalar jauh ke dalam masyarakat sehingga menimbulkan barah perkauman; menyemai rasa benci antara kaum.



Yang tragis, ada juga pemimpin Melayu dalam Parti Keadilan Rakyat dan Pas yang terperangkap dengan politik perkauman Melayu ciptaan Umno sehinggakan slogan Ketuanan Rakyat — keadilan untuk semua kaum dan agama — seolah-olah diketepikan atas nama perpaduan Melayu.



Apakah ini bermakna Ketuanan Rakyat — sebagai alternatif kepada Ketuanan Melayu — yang dilaungkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan lenyap ditenggelami politik perkauman Umno?



Walaupun PKR, Pas dan DAP meraikan kemenangan tsunami politik Mac 8, semangat perkauman di kalangan rakyat masih menebal. Anwar seolah-olah semakin hilang pengaruh di segi membanteras ketuanan kaum kerana selain DAP, dua lagi parti sahabat Pakatan Rakyat lebih banyak berdiam diri apabila berdepan dengan isu-isu berasaskan Melayu.



Sehinggakan Pas yang melaungkan slogan Islam Untuk Semua turut merasa bersalah apabila dicabar Umno berhubung keistimewaan orang Melayu. Apakah pemimpin-pemimpin Pas sendiri tidak yakin dengan ideologi agama mereka sehingga tunduk dengan tekanan perkauman?



Jika ini berlarutan, usaha Pakatan Rakyat untuk membentuk masyarakat baru yang lebih bertolak ansur dan muhibah yang beteraskan keadilan akan berkubur begitu sahaja dibawa arus perkauman.



Kaum bukan Melayu sudah lama akur dengan pendirian Raja-Raja bahawa mereka tidak perlu "khuatir dan bimbang dengan hak-hak sah mereka tersebut telah dijamin mengikut Perlembagaan Persekutuan dan peruntukan-peruntukan yang terkandung dalam Undang-undang Tubuh Negeri-negeri di Malaysia yang termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan" kerana ia sememangnya telah terjamin.



Namun yang dipersoalkan ialah muslihat Umno dalam manipulasinya untuk memastikan ketegangan kaum sentiasa di tahap yang tinggi. Selagi masyarakat Malaysia syak wasangka antara satu sama lain, Umno akan tetap relevan kerana kekuatannya bergantung kepada politik kaum.



Apabila kaum-kaum di Malaysia merasakan perbezaan warna kulit dan agama bukan lagi perkara penting yang boleh memisahkan tali silaturahim mereka, ia akan menjadi berita buruk buat Umno.



Tetapi Umno tetap gagah hari ini. Dan ini bererti politik perkauman masih menjadi pilihan ramai, termasuk kalangan tertentu dari parti-parti pembangkang Melayu. Apakah Ketuanan Rakyat akan kecundang di tangan Ketuanan Melayu?

Abdullah must look without to push reforms

Reactions: 
OCT 17 - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi could be out of office by December and his plans to push through several important reforms for Malaysia could end up stillborn.

Unless… unless he summons from somewhere the spirit and ability to fight off a new campaign by Tan Sri Muhyiddin Yassin and other senior Umno officials to get him to step down earlier than the March transition date.

The Umno vice-president flagged off the push by saying that he did not agree with the pushing back party elections from December to March.

“The campaign period is the longest in years and has never happened before. We will be on the campaign trail for four months compared to one month previously. All this because we want to accommodate the so-called transition plan," he said.

When asked whether it would be better to bring forward the Umno elections from March 2009, he played coy, saying that he would leave the matter to Abdullah and Datuk Seri Najib Razak to decide.

Abdullah’s supporters expected his political enemies in Umno to agitate for his early removal even though Najib, Muhyiddin and the rest of the Umno Supreme Council endorsed the March transition plan. They warned Abdullah that as soon as he made public his intention not to defend the party president’s position, there would be a move to shorten the transition period from March to December or January.

They cautioned him that several senior Umno leaders were uninterested and even alarmed by his desire to reform the judiciary and strengthen the Anti-Corruption Agency, believing that strengthening the institutions would undermine Umno.

But Abdullah – either because he was weighed down by the constant speculation over his future or because he genuinely feared that contesting the party polls could split Umno – still went ahead and announced on Oct 8 that he would not defend his party president’s position.

Even as late as last week, government officials told him that he had only one or two months to push through his reforms before the conservative forces in Umno pushed him out.

Now his supporters and some government officials worry that Najib will once again talk about a groundswell of discontent against the transition plan and persuade him to stand down earlier.

Will he fight to stay on to complete the reforms? Privately, he has said that he wants to ensure that, before he retires, the Judicial Appointments Commission is set up; the Anti-Corruption Commission is formed and legislation on the special tribunal on enforcement agencies is passed by Parliament.

Work has been going on behind the scenes to speed up the drafting of legislation covering these reforms.

But this is the reality: his power and standing in Umno weakens by the day. The party warlords and some ministers, born and bred on the concept of power and patronage, are deserting him. They know that there is little that he can do to influence their wealth or political fortunes.

Worse yet, they are not interested in his reforms. Against this backdrop, what are the odds on Abdullah fighting the “party momentum” and staying on until March? Slim to none.

Unless… unless he takes his platform of reform outside Umno and makes the Opposition and Malaysian public his allies. Abdullah versus Umno - now that's an interesting proposition. But time is not on his side.

-TMI

MCA wants deputy BN chair

Reactions: 
KUALA LUMPUR, Oct 17 — The MCA will continue to back Umno as chairman of the ruling Barisan Nasional coalition.

But outgoing MCA Youth chief Datuk Liow Tiong Lai says a deputy chairman’s post should be created for the party.

“We support Umno to chair the BN. But we can add another deputy chairman so that one is filled by a leader from the MCA.”

He said this in his speech at the opening of the 45th MCA Youth General Assembly.

Stating that the March 8 general election showed that voters wanted political stability and racial harmony, he said that the BN needed to revise its structure.

“The structure must ensure that the position, importance and representation of all component parties are suitable.

“We understand the desire for reforms among voters. The ‘siege mentality’ that has always existed is no longer suitable,” he said.

Liow, who is running for vice-president in the party elections, added that the MCA has worked with other BN component parties since independence and has always contributed to the spirit and principle of multiracial cooperation.

His stand appears to be a reflection of pressure from party grassroots for a more assertive MCA within the BN framework.

The pressure towards a more vocal MCA stems from the party’s poor performance in the March general election.

Reform has become the catchphrase in the party’s election campaign, and various candidates have been scurrying to represent such a goal.

At a press conference later, Liow was asked if he was suggesting two deputy prime ministers as well.

“Let's reform BN first, then the government. One step at a time,” he said.

Quizzed on whether this would result in other parties such as the MIC or those from Sabah and Sarawak asking for a deputy chairman’s post as well or a rotation system among BN component parties, he clarified that his suggestion was aimed at starting reforms and other suggestions could be studied later.

“Based on the components, the MCA is the second largest party in the BN,” he said to explain this first step.

MCA deputy president Tan Sri Chan Kong Choy, who will be retiring tomorrow, said the suggestion was “appropriate and timely” as “there is no hard and fast rule that says Umno must take up all the senior posts.”

He added that the suggestion was not without precedent, citing Tan Sri Michael Chen’s tenure as secretary-general when the BN was founded in 1974.

“The top leadership in the BN should look at this seriously if they want to have meaningful power-sharing,” he concluded.

BN and Umno Youth chairman Datuk Seri Hishammuddin Hussein accepted that the suggestion was made in “the right spirit” of wanting to revitalise the coalition but that it needed to be discussed by the top leadership.

“There have been a lot of suggestions but we must ensure that the understanding and respect between components is maintained,” he told reporters after attending the opening of the MCA Youth General Assembly.

“It is not for BN Youth to decide,” he said, adding that this was the first time he had heard such a suggestion.

Also present was his counterpart from the People’s Progressive Party, T. Murugiah, who said he supported the suggestion “100 per cent”.

“But I would like to further suggest that there be three deputy chairmen,” he said.

He explained that one would be a Bumiputera, another a Chinese and the third one from the Indian community.

He also used the term “deputy prime minister” in describing his suggestion.

-TMI

Gov't guarantees bank deposits 'til Dec 2010

Reactions: 
Malaysia has issued a guarantee for all bank deposits until December 2010, following the lead of several other nations in a measure to maintain the stability of its financial system.

malaysia stock exchange market klse 141008 05"These measures are pre-emptive and precautionary, since Malaysian financial institutions are well-capitalised with ample liquidity, and confidence of depositors remains intact," the central bank said in a statement.

The move was announced late yesterday in tandem with a similar measure in Singapore and follows action to protect banks in Australia, Hong Kong, New Zealand and several European countries.

Bank Negara said that with immediate effect, the guarantee would cover all ringgit and foreign currency deposits with domestic and locally incorporated foreign banking institutions.

Insurance companies and takaful operators, which provide products that mimic insurance but comply with Islamic law, would also have access to the liquidity facility.

Bank Negara: More Measures If Necessary

The central bank said that if there was any further destabilising fallout from the global crisis, it would take additional measures to protect the financial system.

"In addition to ensuring adequate liquidity in the banking system at all times, (it) would also guarantee interbank obligations of banking institutions and facilitate efficient access to capital for banking institutions to maintain capital adequacy at target levels well above the minimum standards."

Authorities around the world have been scrambling to shore up public confidence in the global financial system by nationalising banks, guaranteeing deposits and putting together massive bank bailout packages.

zeti akhtar with bank negara reportCentral bank governor Zeti Akhtar Aziz said this week that the Malaysian economy, which posted a strong performance in the second quarter, would not be severely affected by the US subprime crisis.

"I want to emphasize that ... the impact on Malaysia would be less pronounced than what we experienced previously, because we are a more diversified economy and more importantly we have a stronger domestic economy (now)," she said.

S'pore Set Aside US$101 Bil


Singapore said it had set aside US$101 billion to guarantee all bank deposits in the city-state until the end of 2010, but insisted the banking system remained sound.

Singapore, like Hong Kong, is a regional financial centre and one Singapore-based bank, DBS, is Southeast Asia's largest lender.

malaysia stock exchange market klse 141008 04"The government has decided to take precautionary action to avoid an erosion of banks' deposit base and ensure a level international playing field for banks in Singapore," the city-state's authorities said.

Hong Kong on Tuesday said it would guarantee all bank deposits and set up an emergency capital fund for the city's banking industry, but insisted the sector remained stable despite global turmoil.

Financial secretary John Tsang said that retail deposits in the Chinese territory would be fully guaranteed until 2010, following similar moves by other governments.

European Union nations have already committed more than US$2.4 trillion to fighting the crisis by buying bank shares and providing loan guarantees to keep credit markets moving.

The United States has a US$700 billion rescue plan, and Washington announced on Tuesday that US$250 billion from that would be used to take stakes in nine major banks.