Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, October 23, 2008

RM8k Dan Saya Kini Milik Negara

Reactions: 
Angkasawan pertama negara, Dato' Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha didakwa mengenakan bayaran sejumlah RM8,000.00 untuk satu jam berceramah, semenjak menerima pelbagai jemputan di seluruh negara setibanya dari angkasa lepas 21 Oktober tahun lalu.

Bayaran tersebut tidak termasuk penginapan hotel, tambang pengangkutan seperti penerbangan bagi ceramah yang diadakan di luar kawasan atau 'long distance' seperti Sabah dan Sarawak.

Menurut satu sumber korporat, Sheikh Muszaphar boleh memperolehi kira-kira RM1.2 juta hasil bayaran yang ditetapkan sehingga boleh menjadi 'jutawan segera' dalam masa singkat jika dikira secara purata sejumlah 150 badan korporat yang menganjurkan ceramah angkasawan sebelum ini.

Ramai yang telah membuat aduan dan dakwaan bahawa angkasawan terbabit tidak sepatutnya meraih keuntungan di sebalik kejayaannya yang ditaja melalui wang rakyat Malaysia sejumlah RM95 juta apatah lagi beliau merupakan seorang pegawai kerajaan yang berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Sheikh Muszaphar juga pernah menjawab kritikan lantaran dilihat menyertai kempen-kempen pilihan raya ke-12 lalu di bawah anjuran Barisan Nasinonal (BN).

"Saya kini milik negara dan kehadiran saya hanya untuk memenuhi undangan bagi sesi ceramah motivasi kepada pelajar, jadi saya tidak melihat majlis ini mempunyai agenda tertentu, sama ada untuk membantu kempen pilihan raya dan sebagainya," katanya

Hablaq betoi... ayat baguih - saya kini milik negara. lepas tu claim sampai RM8,000. milik negara ka barua negara?

Hang pi makan angin dekat bulan pakai duit rakyat negara Malaysia, hang satu sen pun tak keluaq duit. ni dah balik dok jadik barua pulak dok makan duit rakyat Malaysia jugak.

Haprak punya angkasawan..! muka macam ni lagi baik jadi "UngkaSawan". pi makan angin dah perabih billion-billion, balik kat dunia pulak dok cekau lagi... baguih la tu.

Awat tak mampuih masa dekat ruang Athmosphera dulu?

Apa La...

Reactions: 
Aku baru saja selesai melunaskan tanggungjawab sebagai pelakon untuk teater 'Operasi Oktober' yang tamat pada 19hb itu hari (sebenarnya ada lagi dua 'show' kat Galeri Petronas pada 1hb dan 2hb November ni - tapi ini lebih kepada 'lecture demo'). Apa yang aku dapat setelah sekian lama aku berhenti menulis, bertukang dan tumpu pada produksi ni? Jawabnya - aku gagal sebagai pelakon. Hehehehe... Produksi ni ialah sebuah teater 'devise' (total devise) yang langsung tak ada skrip. Jadi, setiap adegan adalah hasil perbincangan setiap kali hadir latihan. Aku, secara peribadinya, seorang pendiam. Jadi aku tak dapat nak bercakap banyak melontarkan idea-idea. Kepada ahli produksi, teman mintak maaf la ye kalau teman tak berapa nak 'memberi' untuk produksi ni...

Sehabis saja persembahan pada malam 19hb tu, aku dapat panggilan untuk sambung kembali kerja-kerja pertukangan yang terbengkalai agak lama juga... Dan pada pagi Isnin 20hb, aku terus masuk bengkel. Rindu pada bau 'kokcai' dan bunyi kompresor terubat jua. Sehinggakan jari hantu tangan kiri aku terkena tikaman paku yang laju keluar dari 'nail gun' sehingga tak terelakkan. Memancut darah segar di rembang tengahari. "Ini darah tukang kayu - memberi nyawa kepada hasil kerjanya - hahahahaha!" (jangan anggap serius untuk yang ini)

Nyata, aku cuma kaum buruh - golongan pekerja. Aku tak pandai untuk duduk kerja di pejabat, berkemeja, bertali leher dan mengadap birokrasi serta dokumen-dokumen yang menimbun. Aku lebih selesa dengan bau keringat dari bau pewangi 'Silky-Men-Brave'. Hahahaha... jangan lah ada manusia yang terasa hati. Aku mintak maaf le ye. Ini cuma pendapat peribadi aku.

Ini ada satu cerita - aku tak tahulah sama ada aku dah cerita ke belum cerita ni. Tapi cerita ni baru saja berlaku pagi tadi.

Semalam, aku bekerja di Masjid Wilayah Persekutuan (kononnya Masjid ni projek Anwar Ibrahim semasa menjadi Menteri Kewangan, jika benar, Masjid ini juga menjadi tempat pilihan Saiful bersumpah diliwat Anwar Ibrahim - jadi, mana satu projek Anwar Ibrahim di masjid ini yang boleh diterima?) Aku di masjid itu bukanlah untuk bersumpah laknat, tapi aku menyiapkan set untuk majlis agihan 'baitulmal' yang disempurnakan oleh Zahid Hamidi. Bermula jam 8 malam semalam dan berakhir jam 8 pagi tadi aku di situ. Penat, memang penat sebab siang semalam aku di bengkel, bertungkus-lumus bertukang.

Setelah selesai, barang-barang serta peralatan hendak dimasukkan ke dalam van. Untuk menjimatkan tenaga, van kami menumpang sebentar di petak pakir (parking) 'Imam Besar' sebab berdekatan dengan pintu. Tak perlulah kami terkengkang-kengkang mengangkat peralatan yang berat-berat dan banyak! Sedang kami memasukkan barang-barang tu, datanglah seorang makhluk yang tak tahu apa sebab dan musababnya menegur kami dengan nada yang agak marah - "Tak boleh letak van kat 'parking' ni! Ini Imam Besar punya! Sekejap lagi dia nak datang!"

Dengan spontan 'tokeh' aku menjawab - "Sekejap je bang, dah nak habis dah. Bukan parking sampai malam pun..."

Aku dok pelik lalu terfikirlah di dalam hati yang kami ni parking di atas petak kubur 'Imam Besar' ke? Apakah Imam Besar masjid ni tak boleh langsung bertolak-ansur kalau dia datang dan dilihatnya petak parkingnya diambil? Adakah Imam Besar masjid ni boleh 'claim' duit tol dan duit minyak? Dia tu Imam Besar ke, Mafia Besar?

Sepanjang perjalanan balik ke rumah tadi aku dok terfikirkan bahawa 'tokong' kat Petaling Street' lagi best dari masjid sambil menyumpah lahanat kepada mamat tadi tu!

-pojok riang-riang

Mahdet Habaq SRK "Berjasa"

Reactions: 
Mahdet habaq :

Bekas perdana menteri berkata bintang Bollywood itu "lebih berjasa" daripada beberapa tokoh negara luar yang pernah diberikan anugerah dan pingat kebesaran Malaysia.

shahrukh khanMenurut beliau lagi, Shah Rukh Khan antara pelakon tersohor yang berminat membuat filem di negara ini selepas ditawarkan olehnya sehingga Malaysia menjadi destinasi pembikinan filem beberapa lagi syarikat dari Mumbai.

"Saya telah usaha untuk menarik syarikat-syarikat perfileman Bollywood untuk membuat filem di sini kerana ia akan memperkenalkan Malaysia bukan sahaja kepada penonton filem di India tetapi di Eropah juga.

"Tujuannya ialah untuk menarik pelancong ke Malaysia.

"Antara yang sambut jemputan saya ialah Shah Rukh Khan. Dia amat tertarik dengan pemandangan di Malaysia.

Memang la hang sokong sebab "sedarah sedaging" dengan hang... entah-entah SRK ni pun keturunan "Kutty" jugak...

Sekarang ni bila aku dengar nama orang yang ada title "Datuk" atau "Dato'", terus respect level aku turun pada tahap paling rendah dalam sejarah "Penghormatan" diri...

Ada jugak member-member aku dah start panggil pekerja restoran mamak dengan panggilan "Datuk"...

Kah kah kah kah kah...

*sapa makan cili, dia rasa pedas

Zulkifli: We must strengthen Islam

Reactions: 
Zulkifli Nordin (PKR-Kulim Bandar Baru) today launched a scathing attack against certain quarters - including from Barisan Nasional and his own Pakatan Rakyat coalition - for challenging the position of Islam.

lina joy court hearing palace of justice 300507 zulkifli nordinIn his budget speech, the lawyer also chastised former premier Dr Mahathir Mohamad, non-governmental organisations and the Bar Council for eroding the institutions of Islam - which he said is the ‘pillar’ maintaining the country’s political stability and social harmony - to the detriment of the Muslim community.

“It is this pillar that is being challenged from the left, from the right, from above and from below, from behind and from the front,” said Zulkifli.

Those from the ruling parties as well as from the side of the opposition had begun to challenge the religion and its institutions and manifestations, such as the azan (call to prayers), the Jawi script, or showing disrespect to Islamic celebrations by bringing in unIslamic elements into them, he said.

He also went on to criticise the same groups for “unashamedly and rudely” calling for Muslims to be allowed to leave their religion.

bar council islamic forum controversy inccident 090808 04He recounted the Bar Council forum last August (photo) that sought to hold an open forum on the negative impact of religious conversions.

“I understand there are times that we need to hold dialogues to settle inter-religious issues, but to have such open discussions is not the way.

“Experts on the issues should be called in (to the closed forum), not in an open debate. We know how religious issues are sensitive, especially to Muslims,” he said.

Regulate Conversation

Some quarters, Zulkifli added, have even sought to appropriate the Muslims’ use of the name Allah for God as their own use and “dragging the issue to court”.

Singling out Mahathir, Zulkifli said the former is “the last person who should speak for Islam and defend the Malays”.

“His hands are sullied with having eroded the right of Muslims, the Islamic institutions and Council of Malay Rulers,” said Zulkifli, citing the sacking during the 1980s of one mufti for defying the government’s position on a matter.

Among his proposals to strengthen the position of Islam, Zulkifli called for amendments to the Federal Constitution to clearly regulate conversions to and from Islam.

He also called for those states who have yet to put in place constitutional provisions relating to restrictions against the propagation of religions other than Islam to do so immediately.

In addition to the current civil-criminal division, a Syariah division should also be added to the Federal Court, said Zulkifli.

There should be a separation between the prosecution and enforcement of Syariah laws, and the equivalent of the Bar Council should be set up for Syariah lawyers, he added.

He also agreed to the suggestion by Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) that the Syariah equivalent of an Attorney-General’s Chambers be set up to coordinate Syariah matters.

Acknowledging that some from within Pakatan may not agree with his sentiments, Zulkifli said" I am not afraid of what people may say. I am more concerned with how I answer to God who will question me (on Judgement Day)."

Musa Hitam Dan "Penyakit Tua"

Reactions: 
Dalam Sinar Harian hari ni (muka depan, berita mukasurat N6) Musa Hitam minta generasi muda ubati "penyakit tua" UMNO.

Ni lagi sorang "orang lama"(kalau aku panggey "orang tua" sah ramai "pak tua pencacai" mengamuk!) yang tak berapa reti bahasa alam.

Setau aku penyakit tua ni memang tak de ubat dia. hangpa pi la jumpa mana-mana pakar perubatan pastu hangpa tanya dia - penyakit tua ada ubat tak?aku gerenti dia akan jawab dengan satu soklan yang hangpa rasa sakit hati nak jawab iaitu - hang baru hidup ka?

Kot kalau orang tu, buleh la jugak ejas-ejas dengan alat-alat kosmetik.make up lebih kurang bagi nampak muda balik tak pun inject "botox"(yang ni kena refer dekat Khir Toyo).tapi dengan benda-benda tu semua ketuaannya cuma hilang pada rupa tapi tak pulak pada usia.

Sementelah lagi pada aku, generasi baru dah tak minat nak perubat "barang lama" yang dah rosak teruk.kot kereta lama macam VW atau Mini tu mungkin ada la jugak peminatnya tapi tak tau la pulak aku kalau ada yang minat nak "memperbaharui" parti karat UMNO nih.

Kalau kereta lama kos untuk pulihkan mungkin makan duit yang banyak (kalau nak pulihkan, kalau tak nak pulihkan tak habis barang sesen pun) tapi kalau parti karat UMNO ni lain sikit.hangpa nak pulih pun kena banyak perabis duit (jual beli sokongan) tapi kalau tak nak pulih, lagiii la banyak habis duit (barang keperluan reti naik tapi tak reti-reti nak turun).

Mana satu hangpa nak? nak habis banyak duit ka, nak habis lagiii banyak duit???

Kalau aku la kan... aku rela perabis sikit duit untuk "kebumikan hidup-hidup" barang macam ni daripada dok hidup segan mati tak mau tapi cekik darah mauuu manjang...

betoi tak?

*Pembetulan - artikel awal menggunakan tajuk dan nama Rais Yatim.aku tukaq balik sebab kesilapan pada mata aku.sebenarnya Musa Hitam

Pak Lah Kelentong Pulak Ka?

Reactions: 
Dalam The Malaysian Insider Pak lah habaq -

The Umno president said that even if the party holds its elections in December, he will still hand over power to the new Umno president only in March assuming Barisan Nasional (BN) remains in control of the government.(walaupun pemilihan UMNO mungkin diadakan pada Disember, Pak Lah tetap akan meneruskan peralihan kuasa pada bukan Mac).

Apahal..? aku dah habaq awal-awal, selagi Pak Lah tak letak jawatan, selagi tu la aku tak caya cakap orang tua ni yang dia nak letak jawatan dan serah pada Najib.

Hangpa percaya ka orang tua ni? sukati hangpa la... aku tak percaya semua orang UMNO/BN.

Berita penuh dalam bahasa Malaysia :

KUALA LUMPUR:
Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada 30 Oktober ini akan memutuskan sama ada mengekalkan tarikh asal peralihan kuasa pada Disember ini.

Ketika mengumumkan, Presiden Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata tarikh peralihan kuasa akan tetap dilaksanakan pada Mac depan.

MT Umno belum memutuskan tarikh sebenar pemilihan Umno Mac depan. Persidangan perwakilan akan berakhir pada 9 November ini.

Khak Ptuih..!

Dakwa hina Islam: Pelajar UPM adu ke Jakim

Reactions: 
kemaskini 5:50pm Sewaktu mulai reda isu dua pelajar cemerlang Universiti Putra Malaysia (UPM) dibuang asrama, universiti itu kini berdepan satu lagi isu panas yang dibangkitkan oleh pelajarnya.

Seorang pegawainya Fahmi Azar Mistar dituduh menyentuh sensitiviti agama apabila didakwa berkata "tidak guna solat kalau tidak bayar yuran" kepada seorang aktivis pelajar sewaktu dua mahasiswi tersebut diarahkan keluar asrama minggu lepas.

Nor Farhana Farzieana Azmi dan Nur Shafiqa Mohd Ali mulai semalam dibenarkan kembali menginap di Kolej Tun Perak sepanjang minggu peperiksaan yang sedang berlangsung.

Persatuan Mahasiswa Islam UPM (PMIUPM) membuat aduan tersebut kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Putrajaya hari ini berhubung kenyataan pegawai Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) itu yang disifatkan boleh menimbulkan kekeliruan.

"Kami harap pihak Jakim dapat merujuk perkara ini dengan universiti dan beliau (pegawai terbabit) harus minta maaf," kata presidennya Mohd Safwan Ab Ghani, yang membuat aduan tersebut, kepada Malaysiakini.

Mohd Safwan, yang baru sebulan memegang jawatan presiden persatuan berpengaruh itu berkata, dua pelajar termasuk aktivis itu Mohd Lukman Al-Hakim Low Abdullah yang menjadi saksi kejadian turut hadir.

Lima lagi pelajar mengiringi mereka bertiga.

Ketika pindah barang

Mereka turut menamakan Fahmi Azar dalam aduan kepada jabatan Islam itu.

Menurut Mohd Safwan, aduan tersebut diserahkan kepada bahagian perhubungan awam Jakim.

Pada 15 Oktober lepas, Fahmi Azar didakwa pernah berkata kepada Mohd Lukman Al-Hakim sewaktu sekumpulan pelajar hadir untuk melihat Nor Farhana Farzieana dan Nur Shafiqa memindah keluar barang-barang dari kolej tersebut.

Kedua-dua pelajar wanita itu dibuang dari Kolej Tun Perak atas alasan "tinggal secara tidak sah".

Pegawai HEP berkenaan enggan mengulas sewaktu dihubungi sebentar tadi.

Sementara itu, satu blog Angin Perubahan mendakwa Mohd Lukman Al-Hakim pernah menumbuk Fahmi Azar susulan kenyataan pegawai itu.

Menurut blog itu, satu laporan polis telah dibuat berhubung kejadian tersebut.

Bagaimanapun aktivis pelajar itu menafikan dan membuat satu lagi laporan polis pagi dengan mendakwa coretan blog itu "palsu" dan "menjatuhkan maruahnya."

-malaysiakini

Pak Lah to be PM till March; party polls may be in December

Reactions: 

OCT 23 - Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi said today the Umno supreme council will meet next Thursday to consider bringing forward Umno polls to December.



However the Umno president said that even if the party holds its elections in December, he will still hand over power to the new Umno president only in March assuming Barisan Nasional (BN) remains in control of the government.



Abdullah has already announced he will not seek re-election as Umno president, and Datuk Seri Najib Razak is the favourite to take over the party's leadership.



The party's general assembly had been postponed to next March to ensure a smooth transition of power, but some senior Umno leaders have been asking recently for the polls to be held in December instead.

Blog dakwa siswa tumbuk pegawai HEP

Reactions: 
Seorang aktivis pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) membuat laporan polis hari ini terhadap blog yang mendakwa beliau telah menumbuk pegawai Bahagian Hal Ehwal Pelajar sewaktu dua mahasiswi berpindah kolej minggu lepas.

upm student fiasco 23108 blog websiteMohd Lukman Al-Hakim Low Abdullah memberitahu Malaysiakini, laporannya di balai polis Serdang pagi ini berkaitan artikel 'Pegawai HEP Dipukul Mahasiswa Propembangkang' pada 16 Oktober yang didakwa "palsu" dan "menjatuhkankan maruahnya".

Dalam blog Angin Perubahan, aktivis itu didakwa memukul pegawai berkenaan Fahmi Azhar Mistar sewaktu mereka hadir menyaksikan perpindahan keluar dua mahasiswi Nor Farhana Farzieana Azmi dan Nur Shafiqa Mohd Ali dari Kolej Tun Perak sehari sebelumnya.

Blog itu mendakwa insiden itu bertelingkah dengan Fahmi "sebelum bertindak ganas memukul pegawai terbabit" pada 12.15 tengah hari 15 Oktober lepas.

Kejadian itu telah dilaporkan kepada polis dengan nombor Serdang/006582/08, lapor blog itu lagi.

"Mangsa menegur Norfarhana dan rakan-rakannya agar menjelaskan hutang kepada kolej sebelum berpindah kerana menduduki kolej secara haram.

"Kemudian tiba-tiba mangsa dipukul sekuat hati oleh Lokman," coretan di blog itu dipetik.

Dalam laporannya, Mohd Lukman Al-Hakim yang juga jurucakap kumpulan pelajar 'promahasiswa' itu turut menyebut Fahmi Azhar mempunyai kaitan dengan blog tersebut berdasarkan gambar yang dimuatkan dalam blog itu.

upm student fiasco 23108 blog website 2"Pada masa itu, ada seorang pekerja ambil gambar menggunakan telefon bimbit,” katanya. “Macam mana gambar itu boleh ada (termuat) dalam blog itu?"

Pada masa kejadian, tambahnya, beliau tidak nampak orang lain mengambil gambar.

Jelasnya, pada waktu kejadian, beliau hanya menepis tangan pegawai tersebut kerana tidak puas hati dengan kata-kata yang dianggapnya "menghina Islam".

Laporan ini dibuat selepas beliau menemani presiden Persatuan Mahasiswa Islam UPM, Mohd Safwan Ab Ghani mengadu kenyataan Fahmi kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Putrajaya.
Nur Shafiqa, exco persatuan itu, dan Nor Farhana Farzieana, bekas exco Majlis Perwakilan Pelajar UPM, dibenarkan kembali ke kolej kediaman itu mulai semalam sepanjang minggu peperiksaan sekarang.

-malaysiakini

UPM: "Harimau Maut" Dalang Disebalik Penyingkiran?

Reactions: 
14hb. Oktober, 2008 beberapa hari menjelang final exam yang dijadualkan bermula pada 20hb. Oktober, 2008, warga UPM dikejutkan dengan berita Penyingkiran 2 pelajar ahli ProM UPM dari kolej kediaman mereka.rujuk [sini].

Sebenarnya aku pun tak tau sangat perkembangan awal hal-hal berkaitan isu berkenaan, tapi kebetulan pulak aku berada di majlis konvo UPM dari hari pertama sampai semalam dan sempat jugak aku jumpa dan berhubung dengan beberapa pelajar yang berkenaan lepas dapat tau berita tu dalam malaysiakini.

Hasil perjumpaan dengan pihak yang berkenaan, semuanya buntu bila diajukan sebab-sebab yang menyebabkan terjadinya penyebab kepada sebab-sebab yang jadi penyebab.nah kau...

Aku sempat jumpa sorang member dari unit Multimedia UPM (geng lama) sembang-sembang hal-hal yang tak berkenaan lepas tu tersembang lak hal yang mungkin ada kaitan.tapi geng tu tak tau la pulak pasal hal penyebab kena singkir ni... aku tak sembang pun dengan dia.

Teringat pulak aku sikit perbualan dengan geng PMIUPM pasal aktiviti-aktiviti awal ProM UPM dengan PMIUPM sebelum berlaku penyingkiran tu. mungkin ada sikit kaitan.

Beberapa hari sebelum tu pihak ProM UPM ada menghantar memorandum kepada pihak HEP.rujuk [sini].

Antara tuntutan-tuntutan dalam memorandum tersebut ialah :

1 - Suruhanjaya pilihanraya melibatkan pemerhati luar yang adil dan saksama.

2 - Pilihanraya tidak berat sebelah.

3 - Mansuhkan penggunaan e-voting kerana pelaksanaannya diragui.

4 - Sistem bertanding atas tiket parti, bukan individu.

5 - Tiada gejala samseng atau pergaduhan berlaku.

6 - Tiada campur tangan pihak yang tiada kena mengena terutama pihak keselamatan dan pengurusan kolej.

7 - Wang cagaran calon dikurangkan daripada RM100 kepada RM30 atau RM50.

8 - Tempoh kempen rasmi dipanjangkan kepada tujuh hari bekerja berbanding lima hingga tujuh hari sebelum ini.

9 - Membenarkan penggunaan bahan kempen yang berwarna.

Yang no 3 tu jadik kaler lain sebab dia ada "special" sikit bagi aku.mungkin ada kaitan dan mungkin juga antara penyebab kepada penyingkiran 2 pelajar tersebut.

Apa tu e-voting?

E-voting ialah satu sistem pengundian online yang digunapakai oleh UPM sejak beberapa tahun dulu.kelebihan penggunaan sistem ini ialah pihak yang memantau perjalanan pilihanraya kampus dapat menjamin pengundian yang bersih dimana sistem ini tidak memungkinkan untuk mana-mana pelajar mengundi lebih dari 1 kali kerana adanya penggunaan id untuk setiap pelajar.

Sistem ini amat berkesan didalam menjamin peratusan mengundi yang tinggi iaitu melebihi 95%.mana la tak tinggi peratusannya, setiap pelajar yang belum mengundi akan dapat dikesan dengan mudah oleh para pemantau dan sekiranya anda dikesan sebagai individu yang "belum mengundi" kelibat anda akan dicari sehingga kelubang cacing (ni hangpa kena tanya geng-geng "Harimau Maut", budak-budak UPM tau la sape "Harimau Maut" ni... pada mata aku tak lebih tak kurang macam "Perintis Pemuda UMNO" je... berani dekat belakang.kalau kat depan jangan harap la... aku rasa geng-geng ni semua jenis pengguna "lampin pakai buang").

Manipulasi

Disebalik kebaikan dan kelebihan sistem e-voting, terdapat satu lagi kelebihan sistem ini yang amat-amat diminati oleh geng-geng "Harimau Maut" aka "Perintis Pemuda UMNO" iaitu ianya mudah dimanipulasi.

Sistem ini juga dapat mengesan undian setiap pengundi.kalau hangpa undi ProM atau Aspirasi maka para "sahabat-sahabat" yang punya kelebihan mengakses (pihak HEP confirm la dapat akses) sistem ini akan dapat mengesannya semudah menekan butang "enter" sahaja.

Kemungkinan jika pihak HEP adalah mereka-mereka yang tidak bebas (Pro Aspirasi atau Pak Penakan Aspirasi) maka kemungkinan anda akan menerima habuan tak cukup markah atau apa-apa sahaja yang berkenaan mengikut "budi-bicara" pihak HEP adalah cerah.

Anak-anak muda "Harimau maut" aka "Perintis Pemuda UMNO" yang berani dibelakang "Back-up" juga selalu memanipulasi keadaan ini.ramai pelajar yang mengadu diugut atau akan di"apa-apa"kan (aku tak tau la samseng tahap mana geng-geng "Harimau Maut" aka "Perintis Pemuda UMNO" ni tapi aku rasa tak lebih tak kurang macam kerismudin je kot) oleh geng-geng ini sekiranya didapati memilih lawan "Harimau Maut" aka "Perintis Pemuda UMNO" atau dengan erti kata lain memilih calon pro Pakatan Rakyat.

Lagi Tentang E-Voting


Satu perkara lagi yang mungkin tak ramai yang tahu tentang sistem e-vote ini ialah adanya satu urusniaga yang melibatkan pihak UPM dengan UTM (aku tak pasti yang mana tapi kemungkinan besar UTM Skudai) berkenaan sistem ini.

Aku difahamkan bahawa pihak UTM telah membeli sistem ini daripada UPM dengan harga yang cukup tinggi (berapa juta aku tak pasti) dan ianya akan digunakan untuk sesi pilihanraya kampus UTM yang akan datang.ada sahabat dari UTM yang dapat sahkan berita ni? (aku dapat info ni dari unit Multimedia UPM).

Perkaitan Antara E-Vote, "Harimau Maut" & PRK


Disebabkan masing-masing gagal untuk mengesan sebab musabab ke 2-2 pelajar tersebut disingkirkan dari asrama mereka dalam keadaan yang cukup kritikal (menjelang final exam) dan pihak HEP UPM juga gagal memberi sebab-sebab penyingkiran maka aku buat kesimpulan hasil sembang-sembang aku dengan mereka-mereka yang terlibat dan juga beberapa info yang aku dapat ada 2 perkara yang mungkin menjadi penyebab kepada penyingkiran 2 pelajar tersebut dari asrama mereka.

Sebab yang pertama ialah campurtangan politik dalam kampus.hasil maklumat yang aku dapat memaklumkan bahawa geng-geng "Harimau Maut" mendapat back-up dari beberapa individu berpengaruh dalam HEP UPM atau dengan kata lain mereka "digunakan" oleh tangan-tangan tertentu dari luar kampus untuk mengekang pengaruh pro Pakatan Rakyat didalam kampus.

Kebangkitan pengaruh Pakatan Rakyat harus disekat didalam Universiti (ini tidak berlaku di UPM sahaja tetapi juga berlaku di pusat-pusat pengajian tinggi yang lain di Malaysia) dan mana-mana individu yang mempunyai bakat memperluaskan pengaruh pro Pakatan Rakyat harus disingkir dari asrama.

Sebab yang kedua ialah berkenaan dengan tuntutan ProM UPM mengenai pemansuhan e-vote.jika tuntutan ini (yang ke 3 - mansuhkan e-vote) mendapat sokongan yang menyeluruh dari para mahasiswa dan juga mahasiswi UPM, pihak UPM akan menghadapi masalah "kreadibiliti".ini membabitkan urusan penjualan sistem berkenaan kepada UTM yang bernilai "mahal" macam yang aku sebutkan diatas.

Macamana UPM nak jual produk yang "ditolak" penggunaannya di tempat ianya dilahirkan kepada UTM jika kampung halamannya menolak ketelusan sistem tersebut?

Sekiranya hal ini (penolakan sistem tersebut) diketahui umum lebih-lebih lagi para mahasiswa/siswi yang bakal menggunakan sistem itu nanti, pasti mereka juga akan bangkit menolak penggunaan sistem tersebut di UTM dan ini pasti menimbulkan krisis di UTM selepas ini.

Oleh itu aku melihat penyingkiran 2 pelajar tersebut dari asrama lebih kepada untuk melindungi kepentingan-kepentingan beberapa individu berkaitan dan juga 1 usaha untuk menyekat kebangkitan gelombang perubahan didalam kampus.

Ada beberapa perkara yang perlu diteliti lagi dalam hal ini.nanti kita bongkar pulak siapa "Harimau Maut"... sibacul atau pengecut?

Mengapa Tolak Islam ?

Reactions: 

Inginkah aku ceritakan kepada kamu akan sebuah kisah, bagaimanakah seorang manusia hina dahulunya, kini menjilat ludahnya sendiri. Bukannya ingin menimbulkan sensitiviti agama, tapi sekadar buat renungan kita bersama. Wahai para mujahid Islam sekalian, aku ini dahulunya adalah musuh kamu yang nyata. Aku adalah pejuang untuk memeriahkan lagi alam kemaksiatan di atas muka bumi ini. Bukan ingin aku membuka dosa silamku, tapi untuk agar kita sedar, bagaimanakah sebuah kehidupan dahulu yang penuh dengan kegembiraan,keseronokkan dan kebahagian, akhirnya kini ditinggalkan.



Benar, dahulu aku adalah penggemar minuman arak, aku adalah budak samseng di jalanan, aku adalah golongan yang menghina agama Islam habis-habisan. Aku adalah anak derhaka kepada ibu bapa, aku adalah orang yang sangat benci kepada golongan yang masuk kepada agama Islam. Tidak dinafikan, walaupun keindahan dan kebersihan Islam itu telah ku lihat, namun kerana manusia Islam di hadapan ku, aku menjadi insan yang keliru, mungkin kerana aku terlalu menginginkan kebebasan di waktu itu. Jawapan ku mudah ketika itu, mengapa perlu ada halal haram, sedangkan Tuhan menyediakan untuk kita semua di atas muka ini, untuk kita menikmatinya. Berdosalah kita, kalau kita menolakknya. Ya Allah, mulut ini pernah menghina Mu Ya Allah, ampunilah dosa silam yang begitu berat untuk ku bayar, dengan perjuangan yang tidak seberapa ini. Ya… aku pernah mencaci, dan memaki hamun, Zat Tuhan Yang Maha Suci.



Kini aku terpaksa menelan kembali segala kata-kata dahulu yang aku ucapkan. Kata-kata hujan penghinaan kepada agama Islam yang suci, dan kini aku menjadi begitu taksub kepada agama ini. Semakin aku mendalaminya, semangatku semakin berkobar-kobar. Perasaan bertambah takut dan risau semakin membuak-buak, semoga aku akan selamat daripada azabnya. Amin.



Ya, dahulu aku seorang yang hebat menghina agama Islam, tidak terbayang dosa yang telah aku lakukan. Aku tahu dan faham, golongan yang kembali kepada agama Islam, diibaratkan seperti kain putih. Namun, kain putih ini akan sentiasa diancam debu dosa kesilapan dengan kelemahan diri seorang insan biasa bergelar manusia.



Baru-baru ini mereka dikejutkan, mengapa aku begitu marah dan melampau, sehingga aku digelar anak kurang ajar. Ya aku akui, memang sikap melampau yang aku lakukan itu adalah sikap yang melampau pada seorang pegawai Univerisitui. Aku ada menepis tangannya, dengar kata dia sudahpun membuat laporan polis, dan kini pihak Keselamatan Universiti sedang membuat siasatan, buatlah apa sahaja, aku mengharapkan satu hari nanti mereka akan faham. Kalau boleh aku ingin melakukan lebih daripada itu pada masa tersebut. Jiwa ku benar-benar memberontak, dengan mendengar ucapan yang benar-benar menghancurkan perasaan hormatku kepadanya. Kalau aku mengaku aku yang bersalah, bermakna aku mengiktiraf kembali kebiadapan aku di zaman kejahilan lampau.



Ya, hati ini mula merajuk dan berkecil hati. Mengapa mereka mempersoalkan tindakan aku yang sepatutnya. Sedangkan pandangan mereka sekadar pandangan dari jauh, tanpa merasai keadaan apakah yang berlaku ketika itu. Aku yang merasainya, aku yang mendengarnya, dan aku adalah saksinya, dan aku adalah insan yang bersalaman dan kata-kata itu jelas terdengar di telingaku. Semua yang ada di situ ada mendengarnya. Cakaplah apa sahaja, berilah pandangan apa sahaja. Adakah ucapan “Tidak Guna Sembayang… wajib ataupun haram sekali kita mengiktirafnya? Demi menjaga kesucian agama ini, sehingga kini belum ada dalil yang mereka berikan kepada ku. Berilah kalau ada, aku sedia mendengar dan memahaminya. Kerana dengan siapakah aku pelajari agama ini, kalau bukan dengan mereka semua……



Dia kata tak guna sembayang.. kalau tak bayar yuran kolej. (Yuran kolej sudah dibayar). Yuran kolej bukan syarat untuk kita menunaikan kewajipan mendirikan solat. Kalau begitu, semua pelajar-pelajar UPM yang tak bayar yuran kolej bagaimana kedudukan keislamannya. Sebagai Mualaf, aku mohon penjelasan. Kepada PMIUPM, sila buat tindakan, kalau benar-benar kamu ingin mengangkat martabat Islam di kampus hijau ini.

Tatkala maruah Islam dicabar, tatkala Mahasiswa dihina sebegitu rupa… adakah masih perlu berdiam diri dengan gaya…. “melihat sahaja”

Aku datang ke agama ini, malangnya.. mereka ibarat menolak kehadiranku dalam agama ini, Mengapa.. mengapa…. mengapa…..? Mengapa…? Sesungguhnya, dia adalah insan yang benar-benar nyata bersalah, adakah perlu dibiarkan saja, Islam dijatuhkan di hadapan mata dengan ungkapan yang hina… adakah masih boleh untuk diriku berdiam diri ???


-Suara Sepanjang Jalan