Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, October 29, 2008

K "Jack" Daniel's

Reactions: 



Sama tak botol minuman dalam gambar sebelah ni dengan botol minuman yang ada dekat depan KJ dalam gambar dekat atas tu???

Dengan ini, aku Isytiharkan KJ sebagai Khairy "Jack" Daniel's!!!

Cheer's...!!!

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmm seng...!!!

Saya cadangkan kita buat debat terbuka.

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmm seng...!!!

Tajuk debat: Minum (minum ape tu?) bersama akar umbi untuk menguatkan parti.

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmm seng...!!!

Kronologi beli Eurocopter

Reactions: 
18 Julai 2007 - Kerajaan melalui mesyuarat Kabinet memutuskan untuk membuat perolehan bagi menggantikan pesawat Nuri.(masa ni UMNO/BN dah "sakit" sebab 5 negeri kaya jatuh ketangan Pakatan Rakyat...maka dengan itu KERAjaan memutuskan untuk "membuat perolehan bagi menggantikan pesawat nuri" dengan harapan dapat mencilok sedikit wang yang bakal digunakan untuk pembelian tersebut.)

3 September 2008 -
Kementerian Pertahanan menerima keputusan dan persetujuan daripada Kementerian Kewangan untuk memilih tender Eurocopter, pesawat milik Eurocopter Malaysia Sdn Bhd, anak syarikat European Aeronautic Defence and Space Co (EADS). Kementerian itu mengeluarkan Surat Hasrat kepada Eurocopter pada 15 September 2008.(Mat Najib yang berselindung disebalik "kementerian pertahanan" menerima keputusan persetujuan Pak lah yag berselindung disebalik "kementerian kewangan" didalam menjayakan rancangan "cilok sebelum berundur" ini...pengarahnya mungkin jugak geng-geng tingkat 4...Pak Lah reti berfikir ka?mungkin tidak...)

26 September 2008 - Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan Eurocopter memperoleh kontrak untuk membekalkan pesawat baru bagi menggantikan penggunaan Nuri.(gerombolan ini berjaya dalam rancangan awalnya...masa ni depa pakat-pakat dok kire dah berpae tingkat 4 nak bagi kemisen masing-masing...)

13 Oktober 2008 - Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Abdul Aziz Zainal memberitahu Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan membeli kumpulan pertama lapan hingga 10 helikopter keluaran Eurocopter EC725 bagi menggantikan pesawat Nuri secara berperingkat.(Panglima ATM yang tak tau apa-apa dipergunakan "kunun" untuk menutup rancangan depa)

13 Oktober 2008 - Ketua Pembangkang membangkitkan isu pembelian Eurocopter di Dewan Rakyat, didakwa dibeli dengan harga yang begitu tinggi dan memberi keuntungan kepada pihak-pihak tertentu.(kantoi...depa ingat geng-geng Pakatan Rakyat tak de akses maklumat berkenaan eurocopter...depa ingat geng-geng Pakatan Rakyat ni lembab macam pencacai-pencacai UMNO...depa jugak lupa nak cover rege item yang sama yang negara lain beli dari eurocopter sebab depa bodo...)

19 Oktober 2008 - Kabinet bersetuju pembelian helikopter Eurocopter EC725 bagi menggantikan Nuri yang dipertikaikan pihak tertentu diperhalusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).(oleh kerana dah terkantoi, maka langkah untuk meng"cover" balik hal-hal yang dah terdedah terpaksa dilakukan...kabinet bersetuju sebab nak tunjuk ketelusan...cit podah..!)

19 Oktober 2008 - Datuk Seri Najib Tun Razak mempertahankan kewajaran Kementerian Pertahanan dalam pembelian Eurocopter EC725, sambil menegaskan tidak ada sebarang penyelewengan dalam urusan dengan syarikat pembekal.(Mat Najib Monggol masih nak cover...dia ingat lepas dapat cover kes Atlantuya, yang ni pun dia dapat cover jugak tapi dia lupa sebelum ni dia dah terkantoi dalam kes budak pejabat yang kene liwat...mula-mula habaq tak kenal, pas tu bila kantoi, tergagap-gagap macam budak kene paku karat...sikit lagi nak kancing gigi masa kena soal dekat wartawan...belit, jangan tak belit Najib...)

20 Oktober 2008 - Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR membuat laporan polis berkaitan penyelewengan wang yang didakwa mereka berlaku dalam pembelian Eurocopter EC725.(gedegang...Mat Najib dan jugak Pak Lah dan jugak geng-geng tingkat 4 dah gegar sikit-sikit...tak pe...bertahan...)

24 Oktober 2008 - Badan Pencegah Rasuah (BPR) memberitahu akan meneliti laporan berhubung dakwaan berlaku penyelewengan dalam proses pembelian helikopter Eurocopter.(BPR pulak masuk campur...mampuih...masa ni Mat Najib dah terkedu...Pak Lah langsung hilang...mungkin Pak Lah masih menunggu "Ilham"..."Ilham"???bodo betul Pi Em nih...eh...Pi Em tak bodo...Pi Em jugak yang rilek sebab jawatan menteri kewangan dah passing dekat Najib...bakal Pi Em ni la yang bodo...jadik punching bag Pak Lah la mamat monggol nih...kah kah kah kah kah...)

28 Oktober 2008 - Perdana Menteri mengumumkan keputusan kerajaan menangguhkan pembelian tersebut.(oleh kerana pembelian telah ditangguhkan, maka segala hasil siasatan BPR dipercayai tidak akan dibentangkan walaupun terdapat penyelewengan...hangpa tak percaya ke? alasan BPR lepas ni ialah... tidak berlaku urus niaga, maka tiada kes...)

Percaya ka tak percaya???

Kit Siang: Brokers in chopper deal?

Reactions: 
updated 5.30pm The Eurocopter deal may have been postponed indefinitely, but this has not stopped opposition stalwart Lim Kit Siang from continuing to press for information on the intended purchase.

dap education roundtable meeting 111006 lim kit siangAt a press conference in the Parliament lobby today, Lim said postponing the purchase does not exempt the government from coming clean on many unanswered questions.

He called on the parliamentary Public Accounts Committee (PAC), which has started an inquiry, to “investigate whether there were any middlemen in the procurement of the (RM1.7 billion Eurocopter) aircraft, and if they received a commission”.

Lim alleged that brokers for the RM3.2 billion purchase of Russian Sukhoi jets and the RM3.4 billion purchase of the French Scorpen submarines received more than RM370 million and RM540 million respectively. The Defence Ministry has denied any irregularities.

The planned Eurocopter purchase is to replace the aging fleet of Nuri helicopters, but this has been dogged by allegations relating to the price and tender process.

abdullah ahmad badawi and eurocopter ec725 suspended 281008While RM1.1 and RM2.3 billion have previously been quoted as the price tag, premier and Defence Minister Abdullah Ahmad Badawi yesterday clarified that the cost was RM1.7 billion, when he announced the suspension of the deal until the economy improves.

Lim, describing the decision as “the fastest shotgun suspension of a mega-defence deal” by the government, also demanded when the letter of intent had been issued.

He pointed out key “discrepancies” in information provided to date.

Defence Ministry secretary-general Abu Bakar Abdullah said Eurocopter had offered an ‘off-set package’ worth RM250 million, said Lim.

Abdullah, in saying that the government had not asked for the investment by Eurocopter to offset the purchase, quoted a higher sum of RM350 million.

Noted Lim: “This RM350 million is a new figure. All along, what has ben reported by the press is an ‘offset package’ offer by Eurocopter amounting to RM250 million. So I don’t know whether the prime minister was wrongly advised on this matter.”

He said Abdullah should further explain why the specifications for the Cougar EC 725s preferred by the government warrant a much higher price tag than that of the Supercougars purchased y Brazil.

'Close Proximity' To Decision

Lim then turned on PAC chairperson Azmi Khalid, demanding his withdrawal from investigations into the Eurocopter deal.

This is because Azmi (right) was natural resources and environment minister at the time when the cabinet decided that the Nuri helicopters should be replaced.

nuri helicopter crashes 180707“Nobody will believe that he (Azmi) will be able to go all out to probe this deal [...] He was part of the decision-making process. This is close proximity, political khalwat,” said Lim.

“Not only must justice be done, but justice must be seen to be done. We should allow the deputy PAC chairperson (DAP’s Kepong MP) Dr Tan Seng Giaw to take over the entire investigation.”

Other than looking into specific questions surrounding the Eurocopter deal, Lim said PAC should “investigate the entire Ministry of Defence procurement process”.

He also said the PAC should look into the reasons behind the disastrous history in the performance of Nuri helicopters.

Since the first crash of April 25, 1969 which killed four armed forces personnel, there have been 14 other crashes involving 19 deaths and costing RM86.9 million in losses, he noted.

“I think the PAC should widen its inquiry into the history of Nuri crashes over the last 40 years to find out the reason for the high rate of fatalities here compared to other countries,” he added.

“Whether it’s because of mechanical fault, helicopter fault, or human failure or error, I think that should be an important part of the PAC investigations.”

Azmi's Respons

When met by reporters, Azmi disclosed that PAC has been told that if the Eurocopter purchase is deferred for more than 12 months, the price may change.

kelau klau dam 070207 azmi khalid“Even if there’s deferment, if it goes beyond 12 months, the price doesn’t hold. That’s what we were told today,” he said.

He also said that “up until now, the technicalities from what we saw have been quite professionally done”, but declined further comment on the issue.

Denying that the PAC had been pressured by any quarters to conduct the probe, Azmi said the committee had decided on the inquiry even before cabinet was said to have requested the committee to do so.

The inquiry is not the only issue the PAC was looking into, Azmi said, citing Maybank's acquisition of a major Indonesian bank, and the RM11 billion broadband project as other matters to be investigated.

“We were there already. The PAC already made a decision. There’s no pressure from anyone,” he said.

Asked about the view that he should withdraw from the Eurocopter inquiry, Azmi said it was merely Lim's opinion.

Windows 7 ganti Vista Januari 2010

Reactions: 
SAN FRANCISCO: Pengeluar terbesar perisian Amerika Syarikat, Microsoft hari ini secara rasmi mengumumkan Windows 7 akan menggantikan sistem operasi Vista yang tidak memuaskan pada Januari 2010.

“Kami sedang membuat penyeledikan yang mendalam terhadap produk Windows dan kami berbangga kerana maklum balas dan prestasi yang baik daripada produk yang dihasilkan,” kata Ketua Jurutera Windows Ray Ozzie.

Antara keistimewaan Windows 7 adalah memudahkan penyambungan jaringan komputer dengan alat telekomunikasi seperti telefon bimbit, mesin pencetak, kamera digital dan lain-lain.

Menurut penganalsis Microsoft Matt Rosoff, syarikat berkenaan dijangka melancarkan Windows 7 menjelang tahun 2010.

“Secara relatifnya kami perlu membuat sedikit perubahan terhadap produk terbaru ini kerana Vista tidak mendapat sambutan yang menggalakkan,” kata Rosoff kepada AFP.

“Kami tahu ada perkara yang tidak digemari dalam Vista jadi kami berpendapat untuk merekacipta system tersebut kembali. Saya rasa Microsoft sedang memberi keutamaan kepada meningkatkan kualiti program berkenaan dan mengurangkan adua daripada pengguna,” katanya.

Windows 7 juga direka dengan ciri terkini yang dapat mempercepatkan tugas-tugas komputer serta memberi tumpuan kepada keserasian diantara aplikasi komputer dan alat penghubung yang lain.

“Kami membawa jaringan Web to Windows dan Windows to the Web yang terbaik untuk dalam produk terbaru kami ini,” kata Ozzie.

Microsoft juga turut mengumumkan mereka akan melancarkan versi online bagi software ‘Microsoft Office’.

Antara program yang boleh dimuat turun secara online adalah Word, Excel, Power Point dan One Note. Program-program berkenaan boleh dimuat turun di Office Live dengan memohon lesen yang sah daripada Microsoft.

Email Pembaca: SCAM by KWSP

Reactions: 

This is another method for KWSP to steal our money!

Remember during Budget 2008 announcement last yr, our Finance Minister (cum PM) announced that in order to assist KWSP members to reduce theburden in housing load repayment, KWSP will allow monthly withdrawal from members' A/C II for the purpose?

Sounds like a nice goodies!

When you apply for the monthly withdrawal, you only need to provide KWSP yr housing loan & instalment details from yr bank and the bank a/c # you like KWSP to bank the monthly withdrawal into it. KWSP will approve yr application based on the available amt in yr A/C II and compute the withdrawal period by dividing the approved amt with the monthly instalment amt. Application process takes about a month and you will receive the monthly payout promptly into yr bank a/c!

Well everything appear to be nice and good. It was indeed a noble plan until you take to close look at yr KWSP Statement!

The withdrawal plan is actually a SCAM!

This is how the KWSP SCAM works.......

Assuming you have RM100,000 in yr A/C II and yr housing loan's monthly instalment is RM2000/mth.

KWSP will approve yr application of withdrawal from yr A/C II of RM100,000 and pay you RM2000/mth for the next 50mths.

Everything appears to be in order BUT.......

What KWSP didn't highlight to you is that when the application was approved, the TOTAL AMT (RM100,000) is removed from yr A/C II! It appears to be transfered to an unknown a/c to effect the monthly payment from therein.

The impact to the member are as follows :-

1. You just lost RM100,000 from yr A/C II. Assuming the KWSP Dividend is 5%, you will lose RM4,000 in dividend during the 1st year. Based on the above example you will will lose >RM10,000 over the 50 mths period!

2. There is no statement to account for the amt approved vs amt paid, hence you would need to keep the monthly payment voucher to reconcile against the approved amt over the 50mths period to ensure there is no missing amt!

Assuming there are 100,000 members who innocently fell prey to this SCAM, based on the above example, KWSP would have cheated the members of 100,000 X RM10,000 = RM1,000,000,000 (that's RM1 BILLION) over the period!

Furthermore, if you discovered this SCAM early and intend to stop the plan, KWSP would not allow any cancellation of the plan until at least 1 year. That would mean, once the application is approved, based on the above example, you would have lost >RM4,000.

100,000 members would have lost 100,000 X RM4,000 = RM400,000,000
(RM400 MILLION) in One Year!!!

If you're a victim of this KWSP SCAM, would suggest you call yr MP to raise hell in Parliament!

For others who have not fallen into this SCAM, pls continue to watch out and alert yr family & friends about this.

HOW COULD THE GOVERNMENT ALLOW ITS AGENCY TASKED WITH SAFEGUARIDNG ITS CITIZEN'S HARD EARNED MONEY TO CHEAT ITS MEMBERS IN THIS MANNER??

Harga minimum rokok RM6

Reactions: 
Harga minimum rokok mungkin ditetapkan RM6 sekotak menjelang akhir tahun ini sebagai satu lagi usaha kerajaan mengawal gejala merokok terutama di kalangan remaja.

Kementerian Kesihatan kini dalam peringkat akhir menyiapkan draf Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Kawalan Penjualan Hasil Tembakau) 2008, yang akan menyaksikan penetapan harga minimum bagi semua rokok yang dijual di pasaran tempatan.

Menurut Bernama, perkara itu dibincang dan dipersetujui semua pihak termasuk industri dan kabinet pada 17 September lalu, kata Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai.

smoking rokok 291008 02"Menurut hasil kajian Bank Dunia, cukai tembakau dan harga rokok di pasaran adalah strategi paling utama dan amat berkesan sekali dalam usaha mengawal penggunaan tembakau, khususnya bagi generasi muda, iaitu kanak-kanak, remaja dan golongan berpendapatan rendah," beliau dipetik berkata hari ini.

Apabila harga lantai dikuatkuasakan nanti, peruncit yang didapati melanggar peraturan ini boleh didenda sehingga RM10,000 atau penjara hingga dua tahun, atau kedua-duanya sekali, katanya.

Mulai Jun pula, semua kotak rokok diwajibkan mempamerkan cetakan amaran kesihatan bergambar, maklumat kesihatan tentang bahaya kandungan rokok dan pernyataan larangan jualan kepada orang berumur bawah 18 tahun melalui pewartaan peraturan itu 15 September lalu.

Melalui pewartaan itu juga, tambah Liow, istilah-istilah seperti 'low tar', 'light', 'ultra-light' atau 'mild' adalah dilarang berkuat kuasa serta-merta.

Menurut agensi berita itu lagi, peraturan baru itu juga mengisytiharkan Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) sebagai kawasan larangan merokok, termasuk kakitangan dan pelawat.

Penakrifan semula kawasan larangan merokok di kompleks beli-belah kini turut merangkumi kawasan kaki lima di sekeliling bangunan berkuatkuasa serta-merta.

Mengulas mengenai penguatkuasaan, Liow berkata tahun ini sahaja sebanyak 2,622 perokok telah dikompaun dengan nilai RM564,000 bagi kesalahan-kesalahan berkaitan, manakala 1,946 kes lagi dibawa ke mahkamah.

-malaysiakini

Coming soon: Fatwa on yoga

Reactions: 
The National Fatwa Council will be issuing a ruling soon relating to yoga exercise, which is deemed to be deviationist in nature for the Muslims.

yogaAn announcement on the matter is expected to be made soon by the fatwa council's chairperson Prof Dr Abdul Shukor Husin.

This was revealed by the deputy director-general of the Department of Islamic Development Malaysia (Jakim) Othman Mustapha, reported Bernama today.

Yesterday, UKM lecturer Prof Zakaria Stapa advised Muslims who have taken up yoga - a widely popular exercise which has its roots to India and Hinduism - to stop practising it for fear that it could deviate them from their belief.

"Yoga originated from the Hindu community and it combines spiritual as well as their religious aspects. They believe it brings them closer to their god," he was reported as saying in Berita Harian today.

Zakaria was reported to have said that more Muslims were resorting to yoga exercise to find a balance in their hectic lifestyle.

He added that they should instead apply the Islamic teachings such as prayers to find peace and good health.

"If the Muslims want a healthy body, prayers are the right choice... why must we find alternate ways... a single mistake can deviate our teachings as yoga movements follow the style and tradition of Hinduism," he was reported as saying.

Ban On Tomboys

The perils of yoga to the Muslims is learnt to have been discussed at the recently held fatwa council meeting in Kota Baru, Kelantan.

dr abdul shukor husinAt the fatwa council meeting, the religious scholars have also decided to issue a fatwa against females from dressing or behaving like men and engaging in lesbian sex.

Council chairperson Abdul Shukor had said that many young women admired the way men dress, behave and socialise, violating human nature and denying their feminity.

"It is unacceptable to see women who love the male lifestyle including dressing in the clothes men wear," Abdul Shukor was quoted as saying.

UMNO Perlu Badan "Punahsihat"?

Reactions: 
BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Umno memerlukan badan penasihat khas yang bebas daripada sebarang kepentingan peribadi jika ingin melakukan perubahan positif.

"Kita perlu ada badan penasihat, tapi badan penasihat itu perlu tidak mempunyai apa-apa kepentingan diri," katanya dalam satu wawancara khas yang bertajuk Budaya Pemilihan Umno siaran Astro Awani.

A?amende?bab badan penasihat tu aku paham...bab "tidak mempunyai apa-apa kepentingan diri" tu aku tak berapa paham.

Adeke penasihat yang tak de kepentingan diri dalam UMNO?

Mahdet mimpi ka?

Kalau pikiaq pakai akal dalam kepala, setakat nak nasihat, tak payah susah-susah buat badan itu badan ini.rasa aku la, 1 Malaysia dah bagi macam-macam nasihat yang sepatutnya UMNO dengar sebelum ni tapi depa tak pernah hirau pun dengan nasihat-nasihat tu.

10 tahun lepas dah banyak dah badan-badan profesional, individu-individu luar UMNO, penganalisis politik bagi macam-macam nasihat dah dekat UMNO tapi ada ke depa dengar?

Ni dah tertonggeng dekat 5 negeri baru nak dengar nasihat?

Meh aku bagi beberapa nasihat yang berguna untuk UMNO...

1 - UMNO tak payah dok sembang pasal "melayu" kalau nama parti sendiri pun dok pakai bahse omputih.

2 - UMNO tak payah sembang pasal Islam kalau isteri pemimpin UMNO pun berpakaian tak ikut Islam.

3 - UMNO tak payah sembang jugak pasal memartabatkan Islam selagi anak-anak pemimpin UMNO dok ralit togak arak dekat kelab-kelab malam, berpeleseran dengan anak-anak gadis kaki disco dan jugak selagi ada pemimpin-pemimpin UMNO yang dok togak ayaq setan macam togak teh "o".

4 - UMNO tak payah sembang pasal demokrasi selagi pemilihan dalam parti hangpa sendiri pun tak dak dok amal demokrasi...politik wang tu bukan demokrasi, tu kita panggil politik taik babi.ada duit semua jadi..!

5 - Bubar je terus UMNO tu, makin lama makin dok perosak anak bangsa je.bukan makin lama makin baguih.makin lama makin teruk dah.dari luka, cambah jadi kudis, lepas jadik kudis, cambah jadik nanah, sekarang dah jadik barah...elok bubar...parti hangpa tak dak harapan langsung dah.dengan Anwar sorang pun hangpa tak leh lawan...menang pun sebab manipulasi semua kemudahan yang ada disamping serba sedikit unsur-unsur salah guna kuasa yang berjaya ditutup dengan wang ringgit.

Kalau dah bubar nanti tak payah susah-susah nak carik kubur.biar hilang gitu je tanpa tanda.tak de sape-sape nak kenang dah parti hangpa tuh.

*kalau buat badan penasihat mampuih aku tak caya...kalau badan "punahsihat" 20% memang aku caya.

Hentikan yoga, bimbang rosak akidah

Reactions: 
Pensyarah Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Zakaria Stapa menasihati orang Islam yang mengamalkan senaman yoga supaya menghentikannya kerana bimbang boleh memesongkan akidah.

zakaria stapaBeliau dilaporkan berkata demikian selepas menyampaikan syarahan Ajaran Sesat di Malaysia di Universiti Sains Malaysia, semalam.

Bagaimanapun Majlis Fatwa Kebangsaan belum membuat keputusan rasmi berhubung senaman tersebut.

Majlis itu akan membuat keputusannya dalam tempoh terdekat, kata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Yoga yang diperkenalkan sekitar 3,300 Sebelum Masihi dikatakan dapat membantu melambatkan proses penuaan, mengurangkan risiko kencing manis, darah tinggi, lelah dan penyakit berkaitan jantung.

Menurut Bernama lagi, amalan senaman harian itu kebanyakannya mempunyai pergerakan berdasarkan unsur dalam agama Hindu seperti manifestasi gerakan, konsentrasi dan posisi tubuh dilakukan sambil membaca mentera.

Bercakap selepas merasmikan persidangan Seminar Fiqh dan Pemikiran Islam Lestari di USM hari ini, timbalan ketua pengarah operasi Jakim, Othman Mustapha berkata keputusan itu akan diumumkan sendiri oleh pengerusi majlis berkenaan Prof Datuk Dr Abdul shukor Husin.

Seminar itu anjuran Bahagian Pengajian Islam, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, USM dan Jakim, mengetengahkan konsep kelestarian pemikiran Islam yang berupaya merentasi cabaran bersifat kontemporari di masa akan datang.

Sejumlah 47 kertas kerja dibincangkan pada seminar itu.

Antaranya bertajuk 'Konsep Fiqh Lestari', 'Konsep Pemikiran Lestari', 'Kelestarian Dalam Sosial: Toleransi Agama', 'Kelestarian Dalam Sosio-Budaya', 'Kelestarian Dalam Sains, teknologi dan Alam Sekitar', 'Kelestarian Dalam Ekonomi' dan 'Cabaran pemikiran Islam: Islam Liberal'.

'Kelestarian Islam dalam Pendidikan', 'Cabaran Fiqh Lestari: Aspek Mazhab', 'Institusi Kewangan Islam: Zakat', 'Kelestarian Dalam Politik dan Perundangan', dan 'Kelestarian Dalam Institusi Kewangan Islam: Waqaf'.

-malaysiakini

Pertandingan dalam UMNO tidak adil

Reactions: 
Shahidan habaq - Pertandingan merebut jawatan peringkat Majlis Tertinggi UMNO pada masa ini tidak berapa adil.

“Mereka dari negeri kecil payah sebab perwakilan kecil. Tetapi dalam persatuan dan persatuan sukan boleh sebab mereka hantar jumlah perwakilan sama. Kalau duduk di Perlis payah sikit,”

Aik?dulu masa hang jadik MB tak dak dengar pun pasal masalah-masalah macam ni?sekarang bila dok dekat bawah baru nampak ya?

Nilah masalah utama dalam parti "gergasi" UMNO...yang dok dekat atas selalunya "terlalu selesa" dengan kedudukan langsung tak pernah terfikir masalah-masalah macam ni.

Benda yang sama jugak berlaku pada Che'Det...masa dok atas menjawat jawatan tertinggi, semunya Che'Det bilang "ok"...UMNO the best, organisasi lain semua tak best.tapi bila dok kat bawah sekarang, tiap-tiap hari kita dapat baca komen Che'Det samada dalam blog dia ataupun dalam akhbar harian berkenaan ketidak pusan hati Che'Det dalam organisasi yang diterajui dulu.

Hal yang sama jugak berlaku kepada bekas-bekas Pi Em kita yang sebelum-sebelum ni. semuanya mula berkokok sebaik melepas jawatan tertinggi dan kesemuanya mengambil keputusan keluar dari parti UMNO kerana merasakan perjalanan parti tidak betul.

Lepas ni kita bakal lihat Pak Lah pulak berkokok lepas dia letak jawatan Pi Em bulan mac ni,tu pun kalau Pak Lah letak jawatan...kalau Pak Lah tak letak jawatan, aku percaya Pak Lah akan cakap UMNO is GOOD..!kenyataan badigol macam Pi Em yg lepas-lepas.

Surat Pembaca: Untuk Perhatian Kerajaan Negeri Perak

Reactions: 
Assalamualaikum

Saya ada cadangan untuk kerajaan Perak untuk menjaga kebersihan bandar.
Baru2 ini saya berkunjung ke Sabah.

Di sana saya sempat singgah di Sunday Market di KK. Setiap penjaja tidak mengira
apa jenis barang yg dijual sama ada pakaian @ makanan, mereka menyediakan
bakul sampah untuk pengunjung pasar tersebut. Setiap gerai ada bakul sampah.

Selepas penat berjalan perut terasa lapar. Jadi kami menjamu selera di sebuah restoran.
Saya perhatikan di setiap meja makan ada 1 bakul sampah kecil untuk yg menjamu selera.

Di sepanjang jalan di KK ada papan tanda yang menyuruh pengguna jalan raya tidak membuang sampah
dari kenderaan. Ada papan tanda yg megarah pengguna jalan raya melapor jika ada ternampak
sesiapa yg membuang sampah dari kenderaan.

Tong sampah juga memang mudah didapati di bandar ini. Jadi tiada alasan orang ramai utk membuang sampah
merata2

Jadi kesimpulannya masyarakat kita bukannya semua tidak bertanggungjawab. Tapi masalahnya tiada
kemudahan tong sampah, Apa salahnya kerajaan mewajibkan peniaga2 menyediakan bakul/tong sampah
di setiap premis.

Di Ipoh susah sgt nak jumpa tong sampah. Saya bukan nak merendah2kan org Perak kerana sy pun org Perak.

Dapatlah kiranya tuan memanjangkan idea ini ke MB / MBI / ADUN / MP / Blog2

Sekian, terima kasih.

Shahrul Nizam bin Abdullah

Tunku Aziz: PKNS staff shouldn't interfere

Reactions: 
Staff at the Selangor State Development Corporation (PKNS) should respect the menteri besar's prerogative in appointing a non-Malay to head the state agency, said DAP vice-chairperson Tunku Abdul Aziz Ibrahim.

judiciary crisis forum 290907 tunku abdul aziz"I hope the menteri besar's decision is respected by all and the PKNS staff will focus on doing their work professionally instead of questioning the prerogative of the state government to appoint the most suitable person for the post," he said in a statement today.

Tunku Abdul Aziz was commenting on protests by six staff bodies against the appointment of the corporation's deputy corporate affairs and accounting manager Low Siew Moi as acting general manager.

The decision by Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim to appoint Low was met with objection from the corporation's own staff who submitted a protest memorandum to him.

At the same time Selangor PAS wanted to suggest its own candidate besides helping the state government find a suitable candidate.

Tunku Abdul Aziz expressed "great concerns" over the opposition shown by the staff bodies and opposition coalition partner PAS against Low's appointment on the grounds that the post should be filled up by a bumiputera.

Tunku Abdul Aziz said that the opposition based on someone's ethnic background augured badly for ethnic relations and national unity.

"The interference by the senior staff of PKNS runs counter to established management practices and may well be the result of the race-based policies and indoctrination that the nation had been subjected to for the better part of 50 years or so," he said.

'Blind Prejudise'


pkns selangor development corporation data 281008Tunku Abdul Aziz urged Malaysians to put aside "blind prejudices" and recognise that progress required the recognition for efforts and contributions of all citizens regardles of ethnicity or gender.

On the contrary, he said that a culture had developed where merit was overlooked while "less than relevant considerations" such as ethnicity and religion were prioritised.

"It is indeed sad that while we have progressed in economic and material terms, our nation is still bound to old ways of thinking and acting that have no place in a modern democratic society," he said.

The Selangor government, in particular Khalid, has come under fire from various groups and media over Low's appointment.

Filling The Gap

In a statement yesterday, Khalid defended Low's appointment, adding that she was the most suitable candidate to fill the post for the time being.

Khalid said Low's appointment should not be an issue because it was only temporary as she was needed to stand in to replace the void left by the current PKNS general manager Harun Salim would be retiring at the end of the month.

low siew moiLow, who is due to retire this year, was given an extention to undertake the new post.

Khalid had explained that if both Low and Harun retired at about the same time, it could affect to smooth running of PKNS.

Thus the state had asked Low to defer her retirement by a year until a suitable bumiputera successor was found, he had said.

Low was also quoted in the media as saying that a bumiputera candidate should be appointed to continue steering the government agency.



Hutang: Kelantan bayar Pusat RM204 sejak 1990

Reactions: 
Kerajaan negeri pimpinan PAS membayar RM204 juta hutang kepada kerajaan pusat sejak 1990, persidangan Dewan Undangan Negeri diberitahu.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata hutang pada 1990 adalah sebanyak RM718 juta.

"Kerajaan negeri membayar kira-kira RM11 juta hutang setiap tahun dan kini jumlah hutang yang tinggal adalah RM514 juta sahaja lagi.

"Ini adalah satu prestasi yang sangat membanggakan," katanya menjawab soalan Datuk Noor Zahidi Omar (BN-Pengkalan Kubor).

Husam berkata hutang badan berkanun kerajaan negeri pula kini adalah sebanyak RM208 juta berbanding RM572 juta pada 1990.

Beliau berkata hutang kerajaan negeri bagaimanapun tidak termasuk pinjaman bekalan air yang diterima sebanyak RM331 juta.

Menjawab soalan ketua pembangkang Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas), Husam berkata jumlah penduduk miskin tegar di seluruh Kelantan kini mengikut Jabatan Perangkaan adalah seramai 3,864 orang.

Beliau berkata bagaimanapun jumlahnya mungkin lebih ramai berikutan kenaikan kos sara hidup ketika ini.

Husam juga memberitahu bahawa kerajaan negeri menerima permohonan daripada Syarikat Trans Nusantara Petroleum bagi membina laluan paip gas dari Bagan Serai, Perak ke Bachok.

Menjawab soalan Abdullah Ya'kub (PAS-Air Lanas), beliau berkata syarikat itu berminat untuk menjadikan Jeli dan Bachok sebagai tempat penyimpanan dan pendaratan gas.

Kerajaan negeri masih mengkaji permohonan syarikat berkenaan, katanya.

TP - ni la nasib mana-mana parti yang ambik alih pimpinan negeri dari Barisan Nasional.nasib jugak PAS ambik alih, dapat la jugak balik dekat KERAjaan pusat.bayangkan kalau pimpinan negeri masih dibawah Barisan Nasional aka KERAjaan pusat jugak...aku gerenti hutang tak kan terbayar malah makin bertambah hari ke hari.

Lagi parahnya dalam dok tambah hutang tu, pembangunan tak gerak-gerak...wakil rakyat makin kaya raya, rakyat dok tang tu jugak...dekat pilihanraya baru reti nak turap jalan...

Cuba tanya ex ADUN Dabong berapa banyak duit turap jalan kampung Biak dia songlap...jalan kampung tak siap, tiba-tiba jalan nak pi rumah dia atas bukit tu yang siap dulu...last skali tertonggeng dalam PRU12 baru ni...

Bodo punya orang..!

Krisis Kewangan: RM10 Trillion Bakal Lenyap

Reactions: 

SISTEM kewangan dunia mungkin menghadapi kerugian berjumlah AS$2.8 trilion (RM10 trilion) akibat krisis kewangan, kata Bank of England semalam.

Bank of England juga menjangkakan untuk memotong kadar faedah seperti yang dilakukan di Amerika Syarikat (AS) untuk menangani krisis tersebut.

Kerajaan Britian sebelum ini bersetuju untuk menyuntik sebanyak AS$4 trilion (RM14.33 trilion) ke dalam industri perbankan serta pasaran saham untuk mengelak berlakunya krisis kewangan terburuk dalam tempoh 80 tahun.

Audit underway into PKFZ scandal

Reactions: 
International accounting firm PricewaterhouseCoopers (PWC) has begun auditing the controversial government 'soft loan' provided to Port Klang Free Zone (PKFZ), among other contentious issues.

lee hwa bengPort Klang Authority (PKA) chairperson Lee Hwa Beng told Malaysiakini that a six-member team led by a PWC senior manager has been conducting the probe.

“Auditing started this month and is expected to be completed by year’s end. Whether or not the report will be made public will be decided by the transport minister,” he said.

He said the audit team has been given authority to interview all current and former staff members as well as board members. Letters have been sent to all relevant parties and individuals involved in the probe.

ong tee keat pkfz klang visit 060508 05“We hope everyone will cooperate with the auditors,” Lee said.

He also said the appointment of an international audit firm is to build confidence that the probe is being conducted by an independent entity.

On why auditing has been delayed - when an announcement on this had been made in May - he attributed it to procedural requirements.

pkfz port klang free zone the white elephant project connections update 291008“PKFZ engaged the services of PWC by direct appointment instead of calling an open tender, he said. As such, approval had to be subsequently sought from the Finance Ministry.

The audit exercise was announced by Transport Minister Ong Tee Keat, following a public outcry over a RM4.6 billion ‘soft loan’ given by the government.

Ong said details of repayment would be properly audited and disclosed at the appropriate time, to avoid any misconception of a government bailout.

The project came to public attention after news reports raised issues linked to land acquisition and questioned if the project would become a 'white elephant'.

PKFZ, owned by PKA, was conceptualised as a regional hub for export and transhipment of manufactured goods costing RM1.85 billion. But the cost rose to RM4.6 billion by the time the project was completed.

'Business Picking Up'

On PKFZ’s performance, Lee claimed that business has picked up. Since May, proceeds from annual rental have doubled from RM7 million to RM15 million.

“Besides operating the port, our job is to get more tenants to occupy the industrial buildings in PKFZ,” he said.

Lee and new general manager Lim Thean Shiang were appointed to the PKA in April.

Ong had entrusted Lee with appointing the auditor and to assist the parliamentary Public Accounts Committee (PAC) should the latter conduct a probe.

Lee, however, said there has not been any follow-up on the matter by the PAC since he took over the post.

SPECIAL REPORT: Poser over mega 'ghost town'.

Six months after its completion, the ambitious Port Klang Free Zone resembles a ghost town, with only about a dozen tenants scattered about the site instead of the anticipated crush of clients.

PKFZ - modeled after the highly successful Jebel Ali Free Zone in Dubai - was conceptualised as the region's hub of choice for the export and transhipment of manufactured goods.

An estimated RM4.6 billion of government money has been spent in the mega-project.

But was it worth it? There was also accusations of conflict of interests and abuse of power.

Malaysiakini investigates in this four-part series.


Pengusaha Stesen Minyak Terpaksa Bayar Wang Perlindungan

Reactions: 
Aku tak pasti benda ni dah berlaku berapa lama tapi aku cukup yakin ianya dah berlaku sekian lama.nak salahkan pihak mana pun kita tak tau.agaknya sebab tersepit, tak berani nak buat laporan pada pihak yang sepatutnya, maklumlah benda macam ni selalunya berkait rapat dengan keselamatan keluarga.

Apa yang aku nak sembang dalam entri ni ialah satu cerita yang masih berlaku dalam beberapa individu diluar jangkaan kita tapi tak ramai yang tahu perkara macam ni.

Kalau tahu pun, mungkin agak terbatas kalau nak bantu.kalau berani sikit, mungkin bakal berlubang kepala otak sendiri tak pun kelapa otak mana-mana ahli keluarga.

Bulan lepas aku ronda-ronda dekat salah satu bandaraya sekitar ibukota.singgah isi minyak kereta.masa aku masuk dalam kiosk untuk buat pembayaran dekat kaunter stesen minyak, kebetulan ada 2-3 orang manusia yang pada pandangan aku tengah "enjoy" mengangkut apa saja bahan jualan yang sempat depa capai dalam kiosk tu.

Penuh sepemeluk hasil "enjoy" sakan depa aku tengok...dah penuh sepemeluk sorang, depa blah gitu je.tak bayaq pun... hari keluarga ke?

Aku rasa pelik... mula aku buat bodoh... lepas aku isi minyak aku tengok sorang attendant pam minyak dok lenggang dekat pam sebelah... aku panggil mamat tu, pastu aku tanya.

Sape budak-budak yang enjoy kat dalam tadi?mamat tu tengok kiri kanan pas tu dengan suara yang cukup perlahan dia habaq dekat aku - tu budak-budak "Boss" kawasan ni... budak tu habaq, tauke stesen tu kena bayaq wang perlindingan tiap-tiap bulan dekat "Bos" kawasan ni...

Betul ka aku tanya?... budak tu habaq kalau tak percaya hang sisat la sendiri...

La... terkejut jugak aku dengar... aku malas nak tanya banyak... dah tau dah... kalau report, sah kena dekat family... kalau tak report... duit habis tiap-tiap bulan... mau tak mau, baik la abis duit daripada hilang nyawa.

Tu baru 1 stesen minyak...

Hangpa agak berapa banyak lagi stesen minyak atau premis perniagaan yang dok bayaq duit perlindungan dalam negeri Selangor je?

Dalam hal ni sape yang salah?

Orang yang kene ugut salah sebab tak buat report?kalau report kang anak beranak kena apa-apa sapa nak tanggung?

Kalau report ada jaminan keselamatan untuk keluarga ka?

Kalau report agak-agak polis dapat selesai ke kes?

Hangpa rasa ungkapan Malaysia "Selamat, Aman dan Makmur" tu seswai ka tak seswai untuk kita pakai???

Tunda Sebab Kantoi... Bodo Betul...

Reactions: 
Pak lah habaq - Pembelian helikopter EC-725 keluaran Eurocopter yang bernilai RM1.67 bilion ditangguhkan sebagai langkah berjimat-cermat berikutan krisis kewangan global, kata perdana menteri.

.........sekarang kita tertanya-tanya... pembelian ditangguhkan untuk menutup beberapa kepincangan yang didedahkan oleh Pakatan Rakyat dalam urusan pembelian ataupun betul-betul sebab krisis ekonomi?

Kalau sebab krisis ekonomi, kenapa tak tangguhkan awal-awal lagi seawal ketika harga minyak berada pada paras tertinggi masa bulan Jun lepas?

Kalau sebab krisis ekonomi, kenapa tak tangguhkan sebelum Pakatan Rakyat buat pendedahan kepincangan dalam pembelian pesawat tersebut?

Kalau sebab ekonomi, kenapa sebelum ni sibuk dok buat pertahankan bahawa pembelian pesawat tersebut adalah tidak merugikan dan harganya adalah bersesuaian dengan apa yang ditawarkan pada jentera tersebut?

Kalau sebab ekonomi, kenapa tak tunda sebelum Pakatan Rakyat dedahkan harga sebenar pesawat yang dibeli oleh negara lain berbanding Malaysia?

Tunda sebab kantoi ka Pak Lah?

Lenkali jangan dok belit banyak sangat...makin banyak belit, makin banyak kantoi... la ni, anak-anak sekolah rendah pun dok bantai gelak tiap kali Pak Lah buat kenyataan... pasai apa gelak?

Depa habaq, kawan sekolah depa kelentong lagi power dari Pak Lah... Pak Lah punya kelentong budak tadika pun tau...

Bodo punya Pi Em..!

50 Tahun Selepas Merdeka......

Reactions: 
50 tahun selepas merdeka Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Mustapa Mohamed berpendapat belum sampai masa untuk parti itu mengadakan debat secara terbuka sebagai satu cara memilih pemimpin.

50 tahun selepas merdeka ada ahli UMNO "bimbang" debat secara terbuka akan menyebabkan perwakilan hanya memilih calon petah bercakap tetapi tidak mampu menunaikan tanggungjawab dengan baik kepada ahli dan rakyat.

50 tahun selepas merdeka ahli UMNO habaq banyak risiko harus difikirkan sekiranya diadakan debat terbuka yang mungkin akan mendedahkan kelemahan parti kepada musuh walaupun ia tidak disiar secara langsung di televisyen.

50 tahun selepas merdeka rupanya UMNO masih "belum bersedia" untuk "mendedahkan kebolehan bakal pemimpin" parti itu...

50 tahun selepas merdeka rupanya ahli UMNO masih "bodoh" sebab tak reti memilih pemimpin berdasarkan hujah dalam debat yang bakal diadakan...

50 tahun selepas merdeka rupanya UMNO masih takut untuk menghadapi "risiko"...

50 tahun selepas merdeka rupanya UMNO terlalu lemah sehingga takut untuk kelemahannya terdedah...

Dah 50 tahun merdeka rupanya masih ramai orang-orang "bodoh" yang bermati-matian menyokong parti "bodoh","lemah" dan "takut pada risiko"...

"Bodohnya" penyokong-penyokong dan ahli-ahli UMNO sebab menyokong parti bodoh yang diterajui oleh mereka-mereka yang lemah...

"Bodoh"...

No Komen..!

Reactions: 
Imej besar penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang menimbulkan kontroversi, akan diruntuhkan awal bulan depan jika permohonan mereka melanjutkan tempoh penegakannya tidak diluluskan.

TP - No komen...

"Permit tamat 4 November ini. Kita ingat mahu minta sambung (kelulusan). Tetapi kalau tidak dapat, tidak mengapalah, saya turunkanlah," kata pengelola projek itu R Viriya kepada Malaysiakini hari ini.

TP - No komen...

Tambahnya, beliau berharap dapat mengekalkan imej setinggi 12.2 meter tersebut di satu simpang dekat Wisma Keringat untuk tempoh kira-kira dua bulan lagi sehingga sambutan hari natal dan tahun baru.

TP - No komen...

poster gergasi anwar ibrahim batu caves 061008Ekoran itu, kata Viriya, beliau bercadang menemui wakil rakyat Batu Caves, Amiruddin Shari bagi mendapatkan pandangan beliau.

TP - No komen...

Bagaimanapun, tambahnya, permohonan baru untuk melanjutkan tempoh belum dibuat kepada pihak berkenaan Majlis Perbandaran Selayang.

TP - No komen...

"Mungkin dalam dua hari lagi (akan memohon)," kata Viriya yang juga timbalan pengerusi persatuan penduduk Kampung Indian Settlement dekat situ.

TP - No komen...

Penegakan imej itu genap sebulan lalu mula mencetuskan kontroversi apabila mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin awal bulan lalu dilaporkan mendakwa imej itu "berunsur keberhalaan" dan "perlu dihapuskan dengan segera."

TP - No komen...

Perkara itu bagaimanapun dinafikan Amiruddin, yang juga naib ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), yang menjelaskan “tidak pernah wujud aktiviti keberhalaan di tempat itu”.

TP - No komen...

Viriya sebelum ini berkata, penduduk setempat bersedia untuk merobohkannya jika kontroversi berlarutan berhubung penegakan replika gergasi itu.

TP - No komen...

Katanya, patung berharga RM5,000 itu yang dibina sempena sambutan hari raya awal bulan ini dan Deepavali semalam.

TP - No komen...

Pemuda PAS Selangor bagaimanapun menafikan imej gergasi itu termasuk dalam kategori patung yang diharamkan dalam ajaran Islam.

TP - No komen...

Patung ini dibina atas menggunakan duit sumbangan masyarakat setempat.

TP - No komen...

p/s - no komen...