Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, December 18, 2008

Program Blogger's Bersama TGNA - malaysiakini

Reactions: 
Tak banyak berita nak diupdate dekat weblog ni...

Tak pe... saje nak war-warkan 1 program yang baru dapat last minute confirmation.

Hari - Sabtu (20hb.Disember,2008)

Lokasi - Pasir Puteh, Kelantan (Masjid Wakaf Berangan, tepi jalan besar Pasir Puteh ke Kota Bharu)

Acara - Majlis Ramah Mesra Blogger's-blogger's dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS dan juga Menteri Besar Kelantan.

Untuk blogger-blogger yang berminat, sila email aku poji2ya@gmail.comuntuk pengesahan kehadiran atau call 013-973-9721 (sms pertanyaan tidak akan dilayan sebab aku tak dak kredit*muakhakhakhakha...), sms pengesahan kehadiran akan dilayan, sila sertakan nama anda dan juga link blog anda. para komentar juga boleh hadir jika berminat.

Antara jadual program sessi soal jawab bersama TGNA, sessi tangkap-tangkap gambar, sessi salam-salam dan jugak acara bebas (jangan buat kacau sudah!).

Jerit serah memorandum kepada PM dan Ketua Pembangkang tengah hari ini.

Reactions: 
Seramai 100 orang daripada Kumpulan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) dijangka akan datang ke Parlimen bagi menyerahkan memorandum kepada wakil Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang pada jam 12 tengah hari ini.

Mereka dijangka akan memasuki Dewan Serbaguna di sini dengan menaiki basikal kira-kira jam 11.30 pagi.

Pihak polis telah pun mula mengawal pintu masuk ke Parlimen sejak pukul 7 pagi tadi bagi tujuan keselamatan.

Selangor says no to Zakaria’s family - malaysiakini

Reactions: 
The Selangor state executive council has rejected the appeal by Datuk Zakaria Md Deros’ family for temporary occupation of the state land next to the late politician’s famous mansion in Port Klang.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim said the executive council would now leave it to the Klang district office and municipal council to decide on what action to take.

“We will ask the district office and municipal council to hold a dialogue with the surrounding residents to gather feedback on the use of the state land.

“We will leave it to the residents in the area to decide on whether to turn the land into an open area or sell it to the family,” he told a press conference after chairing the state executive council meeting here yesterday.

Zakaria’s family had submitted a letter of appeal to the district office on Nov 17 following Khalid’s announcement on Nov 12, that an earlier application for temporary occupation of the 2,267sq m of state land had been rejected.

The family had fenced up the land next to the mansion and planted fruit trees on it.

On another matter, Khalid said, he hoped that the state government would be able to obtain the Public Works Department and the Malaysian Public Works Institute’s (Ikram) report on the Bukit Antarabangsa landslide tragedy by today.

“We promised to let the residents who were evacuated whether they can return home by Friday but we need a day to study the report,” he said.

Cleaning up Malaysia

Reactions: 
In the era of Blagojevich, Illinois isn't the only place considering how better to deal with political corruption. This week Malaysia passed its most aggressive anti-corruption legislation in a decade as well as a Bill that aims to protect judicial independence.

These steps are worth applauding, but they're a far cry from the reforms that Malaysia needs. Like many young democracies, Malaysia lacks the full separation of powers between the legislative, executive and judicial branches that lies at the core of successful democracies. Until these branches of government can act as checks and balances against each other, band-aid reforms will make little difference.

A case in point is the Judicial Appointments Commission Bill, proposed by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, which Parliament passed yesterday. High-profile scandals — including a videotape released last year that purports to show an attorney brokering judicial appointments with a top judge — have eroded trust in the judiciary. The Bill's purpose is to "provide a more transparent mechanism in the process of appointments and promotions of senior judges," a government spokesperson told us by telephone.

Yet the legislation still gives the prime minister sole power to appoint all senior judges in the nation's three highest courts. The Bill creates a body, the Judicial Appointments Commission, that makes recommendations to the PM, but he is free to reject them, ask for more recommendations or appoint someone else entirely. The PM also appoints the majority of the members of the commission.

The other side of Abdullah's reform plan is the Anti-Corruption Commission Bill, which was passed on Tuesday. The Bill upgrades Malaysia's anti-corruption watchdog from an agency to a commission, and greatly increases the scope of its mandate, including, for example, the power to investigate relatives of corrupt officials. Abdullah said last month that the staff of the commission would be increased to 5,000 over the next five years. But the catch is that the commission is still tied to Malaysia's political establishment. Its members are appointed by the prime minister, with royal approval, and the commission must obtain approval from the Attorney-General or someone approved by the A-G before conducting certain types of investigations.

The PM also appoints, with royal approval, all members of the advisory board that oversees the commission. Abdullah is expected to step down in March, and he has made judicial reform and anti-corruption efforts high priorities during his last months in office. Bravo to him for drawing public attention to the problems. It will be up to a successor to establish the full separation of powers that Malaysia's democracy needs.

Undi Calon Anda Untuk PRK P-036 - malaysiakini

Reactions: 
Aku terbaca berita [ni] dalam malaysiakini. petikan berita - PAS akan menilai pandangan pelbagai pihak, termasuk penulis blog, sebelum menentukan calon untuk bertanding dalam pilihanraya kecil tersebut.

Satu perkembangan yang amat-amat baik dari pimpinan PAS Terengganu. jadi perkara pertama yang aku rasa aku perlu buat ialah adakan satu undian calon pilihan korang untuk mewakili PAS dalam PRK P-036.

Korang boleh mula mengundi calon pilihan korang dekat atas tu... setakat ni aku cuma ada 3 nama je yang aku dapat yang disebut-sebut oleh kawan-kawan aku dekat Kuala Terengganu.

Kalau sape-sape ada nama lain yang nak dicalonkan, boleh tinggal dekat mana-mana ruangan komen, aku akan update dari semasa ke semasa.

Untuk tidak menampakkan aku ni bias untuk mana-mana calon dalam senarai dekat atas tu, aku ambik keputusan untuk tidak akan menonjolkan mana-mana calon dalam mana-mana penulisan aku lepas ni hingga tarikh penamaan calon.

Keputusan undian boleh dilihat oleh sesiapa sahaja yang melayar blog ni dan aku mintak jugak supaya rakan-rakan bloggers yang lain-lain sama-sama mulakan undian macam dekat atas tu dalam blog dan web masing-masing untuk memudahkan pihak PAS Terengganu membuat pemantauan tinjauan dan tolong linkkan sekali blog masing-masing yang ada undian (tinggalkan url/link blog dekat mana-mana ruangan komen untuk aku linkkan sekali - akan diupdate setiap kali ada penambahan).

Apa-apa keputusan dalam undian diatas bukanlah keputusan peribadi pemilik blog tetapi itu adalah pilihan para pelayar blog. suara kami datang dari orang ramai, pandangan kami datang dari orang ramai. harap usaha ini dapat membantu PAS Terengganu didalam menentukan calon pilihan untuk mewakili PAS seterusnya memenangi kerusi Parlimen P-036.

Undilah dengan bijak UNTUK PERUBAHAN!!!

Taman Masjid Terapung 'sakit'

Reactions: 
Dewan Undangan Negeri hari ini diberitahu status projek pembinaan Taman Rekreasi Masjid Terapung di Kuala Ibai dekat sini yang berharga RM90 juta sebagai projek sakit.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Yahya Khatib Mohamad berkata, pembinaan projek tersebut di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah ditangguhkan.

Katanya, projek yang dilaksanakan bertujuan menyediakan kemudahan rekreasi kepada penduduk sepatutnya siap 19 Mei 2008, namun gagal disiapkan mengikut jadual.

''Surat menamatkan tender kontraktor terbabit sudah dikeluarkan dan ia dikategorikan sebagai projek sakit," katanya menjawab soalan lisan Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Burok) pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

PLUS Pantau Cerun Berisiko Dari Udara Dua Bulan Sekali

Reactions: 
PLUS Expressways Bhd (Plus) akan mengadakan pemantauan dari udara setiap dua bulan terhadap 176 cerun berisiko yang dikenalpasti Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM) di sepanjang lebuh raya kendaliannya.

Pengarah Urusan (Managing Director) Plus Noorizah Abdul Hamid berkata pemantauan dari helikopter itu akan dijalankan lebih kerap pada musim monsun.

Antara kawasan yang dianggap berisiko ialah Bukit Lanjan, Gua Tempurung dan Sungai Buloh, katanya.

"Setiap cerun akan diperiksa dan jika terdapat sebarang perubahan, pasukan khas akan segera dihantar untuk pemeriksaan lanjutan. Setiap pemeriksaan dibuat oleh para jurutera yang telah dilatih," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Program Loyalti PLUSMiles di Restoran Jejantas Sungai Buloh, dekat sini, Rabu.

Noorizah berkata buat masa kini, kesemua cerun terbabit pada masa ini berada dalam keadaan stabil.

Berhubung program loyalti PLUSMiles itu, Noorizah berkata pengguna lebuh raya PLUS dan ELITE yang menyertai program loyalti itu berpeluang menikmati rebat tol sebanyak lima peratus apabila berbelanja RM200 ke atas setiap bulan di kedua-dua lebuh raya tersebut mulai 1 Jan tahun depan.

Program PLUSMiles itu tidak terhad kepada tempoh-tempoh tertentu, katanya.

Orang ramai boleh mendaftar untuk menyertai program ini dengan melayari portal PLUSMiles di www.plusmiles.com.my atau mengunjungi mana-mana pusat khidmat pelanggan di lebuh raya PLUS dan ELITE bermula hari ini.

PAS Dapatkan Pandangan Penulis Blog Tentukan Calon

Reactions: 
KUALA TERENGGANU, 17 Dis - PAS akan menilai pandangan daripada pelbagai pihak termasuk penulis blog sebelum menentukan calon untuk bertanding pada pilihan raya umum, 17 Jan depan.

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pemilihan calon yang benar-benar sesuai, adalah faktor yang paling penting dalam usaha mereka merampas kerusi tersebut daripada Barisan Nasional (BN).

"Kita akan lihat semua termasuk pandangan daripada penulis blog, malah surat layang juga kita akan lihat sebelum menentukan calon," katanya ketika ditemui di luar dewan selepas hari ketiga sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-12, di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Abdul Hadi, yang baru pulang mengerjakan ibadah haji dua hari lepas, berkata pada masa ini, pihaknya sedang membuat penelitian rapi terhadap calon yang boleh mendapatkan sokongan pengundi di Kuala Terengganu.

"Kita sedang tunggu laporan daripada PAS cawangan, kawasan dan negeri. Kajian terperinci perlu dilakukan bukan sahaja di kalangan penyokong PAS malah masyarakat keseluruhan di Kuala Terengganu," katanya.

Beliau berkata ketokohan seseorang pemimpin itu penting memandangkan pilihan raya kecil itu diadakan di sebuah bandar raya, dengan kemudahan infrastruktur bukan menjadi masalah kepada pengundi.

Abdul Hadi berkata Jawatankuasa PAS Pusat akan mengadakan mesyuarat khas di sini, Sabtu ini dan agenda utama adalah membincangkan soal calon.

"Selepas nama calon dipilih, kita akan serahkan kepada Majlis Syura untuk membuat keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian," katanya.

Beliau berkata daripada pemantauan awal yang dilakukan, parti itu yakin untuk merampas kerusi parlimen tersebut daripada BN.

Mengenai pandangan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berharap Naib Presiden parti itu, Mohamad Sabu dikekalkan sebagai calon pada pilihan raya kecil itu, Abdul Hadi berkata setiap PAS negeri mempunyai pandangan mereka sendiri.

"Kita dengar semua pandangan. Sebagai presiden, saya tidak mempunyai halangan jika Mohamad Sabu dicalonkan. Tetapi, akhirnya keputusan dibuat oleh suara majoriti," katanya.

-Muslimeen United

Al Fatihah: Nasir P.Ramlee meninggal dunia - malaysiakini

Reactions: 
Pelakon Nasir P. Ramlee, 55, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini hari ini akibat sakit jantung dan kencing manis.

Allahyarham yang juga anak kepada Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dengan isteri pertamanya Junaidah itu meninggal dunia di HKL kira-kira pukul 5 petang.

Jenazah Allahyarham akan dibawa ke kediamannya di Taman Setapak di sini dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Danau Kota, esok.

Filem terakhir lakonan Allahyarham ialah Budak Lapok yang dihasilkan pada tahun 2007.