Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, February 16, 2009

Program MB Bersama Rakyat Di Pasir Panjang - malaysiakini

Reactions: 
Aku, Matsamankati, Sya Reformis & Zulmamak on the way ke Pasir Panjang, Lumut untuk Program MB Ir Nizar bersama rakyat malam ni.

Harap pihak polis & FRU tak kacau program malam ni.

Sampai karang kami akan buat laporan dari masa ke semasa. Kru kami malam ni dah standby untuk buat rakaman video, ambik gambar & kita akan cuba buat sikit rakaman temubual dengan pengunjung program.

Untuk sessi video & gambar, harap hangpa bersabaq. Paling awal, pagi esok baru boleh masuk dalam blog pasai berukband kurang baguih.

Ok geng... Karang sambung...MSK bawak kereta laju semacam ja... Aku nk tidoq sat... Callow...!!!

UMNO/BN & Sex Berpisah Tiada: Eliza's Next - malaysiakini

Reactions: 
Hari ni aku bangkit lewat. dekat jam 1 tengahari baru sedar pasai semalam aku tidoq lewat... padahal pagi tadi jam 7:30 lebih kurang baru aku tido.

Bukak PC tengok dok kecoh pasai gambaq bugel Eliza. ni bukan Eliza Kassim... ni Eliza EXCO Kerajaan Negeri Selangor. sikit habuk aku tak pelik bila berita ni aku baca. biasa... bagi aku kes-kes macam ni bila melibatkan yang bukan Islam, baik kita dok diam-diam.

Hal macam ni bagi aku la, kot biasa la pasai mek ni bukan Islam pun... dah agama dia ajaranya tak sama ngan kita yang beragama Islam ni... kalau Islam, mau nak kene sula terus. ada yang mintak Eliza ni letak jawatan dan dok bandingkan kes Eliza dengan Chua Soi Lek. dalam kepala otak aku, 2 kes ni berbeza.

Berbeza dari sudut moral. untuk kes Chua Soi Lek aku tengok boleh disabitkan dengan masalah moral sebab Chua Soi Lek bersabit dengan kes video hubungan sex dan masa tu jugak Chua dah berumahtangga.

Untuk kes Eliza ni pulak, disabitkan dengan penyebaran gambar bugel (pergh...!!!) dan bukannya gambar sedang mangadakan hubungan sex. sementelah pulak Eliza ni belum berlaki lagi, single ma...

Jelas lagi dekat situ gambar tu diambik tanpa pengetahuan Eliza. kalau ikut dalam kes Chua, situasi yang sama jugak berlaku. 2-2 pun diambil tanpa pengetahuan tuan punya diri tapi yang membezakan 2-2 kes ialah bilamana video chua menampilkan "aksi panas kelucahan melampau" atau dalam erti kata lain ada "aktiviti".

Bila sebut beza "video" dengan "gambar" aku rasa tak payah cerita panjang. hangpa pun tau. tak kan tak dapat beza tiang kayu dengan burung tengah terbang? oit... kalau hang bukak gambaq, hang tekan play dia jadik macam mana? hang bukak video hang tekan play dia jadik macam mana?

Sebut pasai gambaq bi aku dok teringat dekat sorang pelakon yang ada kes lebih kurang sama dengan 2-2 kes ni. yang aku heran sangat-sangat, bila gambaq Nasha Aziz dulu tersebar, boleh kata semua orang seluruh Malaysia dok bela dia. kena aniaya la, kene sabotaj la, ada jugak yang konon nak kumpul dana nak bantu Nasha sebab kena aniaya.

Tapi bila kena tang orang politik, semua jadik bingai. kena pulak kalau melibatkan orang politik belah pembangkang. pergh... semua nak jadik hero tukang bantai. Khir Toyo aku nampak minat sangat dengan kes ni. ala Khir... jangan sampai pecah lobang haaa...!!! hang tau kan..?

Lagi 1 aku dok perati dari dulu lagi... kalau ada kes sex yang melibatkan orang politik belah KERAjaan, bukan main nak cover lagi... ingat kes dekat Melaka? apa cerita dengan sejarah Port Dickson? Havana Club? "Ayam dah ready...???" (yang ni orang-orang berkenaan je tau...).

Awat bila kena tang orang politik yang beragama Islam (kebanyakannya dalam UMNO/BN) pakat-pakat dok cover, pakat-pakat dok nafi, setel dekat luar tak pun twist dekat orang lain kes... carik kambing hitam ramai-ramai kasik taruk cukup-cukup sampai mengaku salah. yang kena penaya pi sorok (versi awal hantu kopek sebenarnya bermula di Melaka Bandaraya Bersejarah).

Kes Norita macam mana? sampai la ni tak selesai... pasai apa tak selesai? pasai melibatkan VVIP. sapa VVIP tu? sapa sorok VVIP tu? yang kena bunuh depa perbogel cukup-cukup. dedah aktiviti dia, kerja apa, dekat mana, dapat habuan berapa tiap kali servis. yang tukang bunuh (suspek) sampai la tak leh nak jumpa. memang la kerja dia tak baguih, tapi buat apa nak malukan seluruh keluarga dia? mana pembelaan?

Bila time nak sedap, hangpa ratah cukup-cukup, lepas tu pasing-pasing dekat member-member. habis sedap, bunuh teruih... kes gantung sampai la... dah la kena bunuh, hangpa pi perbogel lagi pulak kisah hidup dia. dok sebok apa ngan kisah hidup dia? macam mana dia mati hangpa tak nak selesai. kita yang hidup ni nak jawab macam mana ngan Allah esok-esok? hari ni hangpa sembunyi, esok-esok dalam kuboq nak sembunyi mana?

Macam jugak dalam kes Atlantuya, bila sebut ada cerita sex dalam tu, pakat-pakat seghonok. tapi bila sampai bab melibatkan VVIP, pakat-pakat sorok. awat tak dedah? yang seghonoknya bila sampai dekat statement polis masa sessi soal jawab dalam mahkamah.

Ada pulak polis bingai habaq tak siasat VVIP tu tapi dia tau VVIP tu tak terlibat. macam sial statement tu. tak makan nasik bungkuih tapi tau dah nasik tak sedap. apa punya bodo statement... wat malu PDRM je. dah la PDRM pun orang dah tak berapa respek skarang. tambah lagi ada anggota yang bingai, lagi laaa... Khak Ptuih...!!!

Tu antara contoh-contoh skandal-skandal sex yang melibatkan orang-orang politik belah UMNO/BN. bila kena tang depa pakat-pakat cover. dalam media perdana tak yah cakap la... kalau tengah kecoh, jangan harap nak kluaq dalam media perdana. macam depa tak tau langsung berita tu... media pala pak depa la...

Tapi kalau kena tang orang politik pembangkang... NAH KAU...!!! muka surat depan memang sah dok jadi tajuk utama seminggu direct. tengok berita siap ada slot khas untuk cerita tu. dunia nak terbalik depa tak hirau dah.

Tu unik dekat Malaysia. kes sex politik kalau UMNO/BN - cover gila-gila, kalau pembangkang... sendiri mau ingat..!

Dah aku malas nak ulas panjang-panjang dah... aku tau hangpa paham.

Last skali aku nak ulang lagi skali. untuk kes Eliza bagi aku, setakat gambaq tengah tidoq tak cukup baju... alahai... aku pun tidoq tak cukup pakaian... apa nak kecoh? bukan gambaq dia "beraksi" pun... lagi pulak mek ni bukan Islam... nak marah apa? kita yang Islam pun bukan berdosa pun kalau kita tidoq telanjang. tak gitu?

Kalau kata dia bersekedudukan ngan boifren dia... biaq pi la dia... tak cemar agama Islam pun... dah agama dia tak marah, kita nak buat macam mana? KITA BUKAN TUHAN AGAMA DIA pun yang kita nak marah dekat dia kan?

Dia pulak bujang. biaq la dia setel ngan X boifren dia ikut undang-undang... kita-kita ni tak yah sibuk...

Tapi kalau keluaq gambaq Eliza dok beraksi dalam majalah Play Boy dengan rela hati, hat tu kita kena serang dia cukup-cukup..!

Hangpa paham dak..?

Gambar "bogel" Exco Selangor: mangsa bekas kekasih?

Reactions: 
Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat pula dilanda masalah dengan tersebarnya gambar berkeadaan "bogel" Elizabeth Wong, salah seorang exco negeri itu.

Malam tadi, Wong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kerusi Bukit Lanjan telah membuat laporan di Balai Polis Damansara berhubung gambar-gambar "bogelnya" yang kini disebarkan menerusi internet dan MMS.

Maklumat-maklumat awal menunjukkan gambar-gambar beliau berada dalam keadaan "berbogel" - ketika sedang tidur di atas sofa, diambil tanpa pengetahuannya.

Difahamkan gambar itu diambil menggunakan telefon bimbit sebelum pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu.

Komen MB Selangor

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, pihaknya akan membincangkan isu itu di peringkat parti dan mesyuarat exco negeri, Rabu ini.

Khalid berkata, adalah penting untuk mendengar penjelasan daripada Wong berhubung isu tersebut dan membiarkan siasatan dijalankan terhadap laporan polis yang telah dibuat Wong semalam.

"Kita akan adakan perbincangan mengenainya dan saya rasa, adalah penting memberi mangsa (Wong) ruang untuk memberi penjelasan kepada kita.

"Adalah tidak adil untuk kita buat kenyataan sekarang tanpa penjelasan yang sesuai. Mana tahu jika ada orang yang mahu memerangkap beliau," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

Khalid berkata, pihaknya terbuka untuk menghadapi sebarang kemungkinan berhubung insiden yang menimpa Wong.

"Bagaimanapun, perkara yang terbaik adalah memberi peluang kepada mangsa hak untuk didengar dan kita akan mendengar penjelasannya.

"Kita akan membincangkan perkara itu dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri," katanya.

Khalid berkata, Wong telah berjumpa dengan beliau dan menerangkan mengenai insiden itu.

"Beliau dah mengaku dan telah buat laporan polis. Sebab itu saya bagi masa kepada beliau untuk mengambil tindakan apa yang perlu," katanya.

Wong merupakan salah seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR). Khalid pula ialah Pengerusi PKR Selangor.

Di Sebalik Tabir Bilik Operasi BlogNet

Reactions: 
Hangpa dok syok-syok tido kat rumah, ada yang peluk bantal, ade yang peluk bini, ada yang peluk tubuh. bangkit pagi, masing-masing bukak PC/laptop surf internet bukak blog. carik berita terkini.

Itu hangpa punya cerita. kami dekat sini (bilik operasi) tido tak tau kemana, bantal tak tau kemana, semua tak tau kemana, siang malam dok ngadap menatang PC/laptop masing-masing carik berita nak bagi hangpa senang hati. kot tak dak berita, ramai yang heran.

Hari ni kita tengok balik tabir. antara mereka-mereka yang bertugas sebelah gelap waktu hangpa dok layan mimpi.

Mat Saman Kati
Biasa waktu siang ada 2-3 team akan keluaq untuk carik sumber berita lepas tu report dekat geng-geng yang standby dekat bilik operasi, lepaih tu depa yang standby dekat bilik operasi akan terus update dlam blog masing-masing.

Talian hotline dekat luar bilik operasi dengan dalam bilik operasi tok sah cerita la dia punya sibuk. start dari lepaih subuh sampai tengah malam memang BZ manjang, sms masuk mcm ayaq, call tak putuih-putuih dok tanya perkembangan. mana yang sempat kita jawab, kita jawab. mana sms yang tak terjawab tu hangpa jangan kecik ati. kadang tak menang tangan nak jawab sms.

Kadang credit habis, tapi ada jugak yang murah hati dok tolong top-up tiap-tiap hari. yang tu kami nak habaq terima kasih banyak-banyak. nak balas tak reti & tak berapa mampu, yang kami larat cuma carik berita untuk semua.

Al-Banjari
Dalam bilik operasi pulak masing-masing ada tugas (aku tak tau sapa bagi tugas dekat depa tapi aku dok tengok dalam ni cukup tersusun... mintak apa semua dah sedia...).

Pagi ada tukang bungkuih sarapan. tengahari kadang ada yang mai hantaq makanan, kadang kena elok sampai terlebih-lebih makanan boleh bawak sampai ke malam. yang ni pun kami nak ucap terima kasih jugak pasai ramai yang dok bagi sumbangan makanan, minuman & makanan ringan.

Cyber Boron
Setakat ni bilik operasi tak pernah sunyi, bil kumpul reramai bloggers-bloggers, banyak perangai ada. yang serius susah nak carik. semua kepala huru-hara. tau nak melawak je. hangpa tengok dalam gambaq ni macam serius tapi hangpa tak tau... aku malas nak cerita bab ni... nanti hangpa tau la...

Dugong Darat
Nak tengok hangat, tunggu time berita tv1, tv2, tv3 kecoh bagai (team ni tak leh nak boikot media perdana. kena pantau setiap masa berita-berita dari media perdana sebab kita nak jawab terus fitnah & tuduhan depa).

Kalau tv tu mak bapak depa punya tv, dah lama dah berkecai kena lanyak... nasib baik tv pinjam.

Manjung Mari
Dekat sini paling tension bila internet/berukband buat hal, kena pulak tengah dok upload gambar. kalau selalu hangpa bukak post tapi tak dak gambaq tu hangpa tok sah dok nak marah ka, kecik ati ka... bukan kami tak mau letak gambaq, tapi masalah berukband yang buat gambaq tak leh nak diupload.

Kalau waktu siang, tak payah mimpi nak ada peluang untuk upload gambaq, selalu subuh-subuh jam 3:00 pagi sampai jam 7:00 pagi baru line ok untuk upload gambaq. teruk sungguh... tapi apa nak buat. kita buat setakat yang kita mampu. tak yah kalut.

Berita Paling Dahsyat Hari Ini - malaysiakini

Reactions: 
  • Pertubuhan Warisan Persahabatan Malaysia (Sahabat) hari ini menggesa kerajaan agar mengembalikan kekebalan raja-raja sepenuhnya bagi menggelakkan institusi itu dari terus diperlekehkan.
  • Presiden serta pengasasnya, Syed Husain Syed Mansur Al-Shahab berkata, kekebalan itu secara tidak langsung akan mengembalikan semula kedudukan raja-raja Melayu selain menutup mulut mereka yang menderhaka serta menghina institusi berkenaan.
  • Beliau yakin sekiranya kekebalan raja-raja diwujudkan kembali, isu-isu berbentuk penghinaan terhadap institusi itu yang kini berlaku tidak akan timbul.
  • "Gesaan ini adalah persediaan bagi mengelakkan perkara-perkara yang lebih dahsyat daripada berlaku," katanya kepada pemberita selepas upacara simbolik Menjunjung Kasih dan Sumpah Taat Setia kepada Raja-Raja Melayu di Kampung Baru di sini hari ini - UMO
TP - kah kah kah kah kah kah kah kah kah ... !!!

Mangkuk ayun ni buat lawak baghal ke?
  • "Gesaan ini adalah persediaan bagi mengelakkan perkara-perkara yang lebih dahsyat daripada berlaku,"
  • "Pertubuhan Warisan Persahabatan Malaysia (Sahabat) hari ini menggesa kerajaan agar mengembalikan kekebalan raja-raja sepenuhnya bagi menggelakkan institusi itu dari terus diperlekehkan."
Mangkuk ayun ni tak tau ke perkara yang paling dahsyat tu dah berlaku lebih 15 tahun dulu dan yang paling dahsyatnya ialah mangkuk hayun ni pergi gesa supaya dikembalikan "kekebalan raja-raja" dekat "Kerajaan" yang menghilangkan "kekebalan raja-raja"..!

Pergh... ini adalah berita yang paling dahsyat untuk hari ini..!

You're a graduate from Oxford..! - malaysiakini

Reactions: 
A farmer named Lakbir Singh was overseeing his herd in a remote pasture in Bolehland when suddenly a brand-new BMW advanced out of a dust cloud towards him.

The driver, a young Malay man in an Armani suit, Gucci shoes, RayBan sunglasses and YSL tie, leans out the window and asks the farmer, "If I tell you exactly how many cows and calves you have in your herd, will you give me a calf?"

Lakbir looks at the man, obviously a yuppie, then looks at his peacefully grazing herd and calmly answers, "Sure, why not?"

The yuppie parks his car, whips out his Dell notebook computer, connects it to his Cingular RAZR V3 cell phone, and surfs to a NASA page on the Internet, where he calls up a GPS satellite to get an exact fix on his location which he then feeds to another NASA satellite that scans the area in an ultra-high-resolution photo.

The young man then opens the digital photo in Adobe Photoshop and exports it to an image processing facility in Hamburg, Germany.

Within mere seconds, he receives an email on his Palm Pilot that the image has been processed and the data is stored.

He then accesses a MS-SQL database through an ODBC connected Excel spreadsheet with email on his Blackberry and, after a few minutes, receives a response.

Finally, he prints out a full-colour, 150-page report on his hi-tech, miniaturized HP LaserJet printer and finally turns to the farmer and says, "You have exactly 1,586 cows and calves."

"That's right.

Well, I guess you can take one of my calves," says Lakbir.

He watches the young man select one of the animals and looks on amused as the young man stuffs it into the trunk of his car.

Then Lakbir says to the young man, "Hey, if I can tell you exactly what your business is, will you give me back my calf?"

The young man thinks about it for a second and then says, "Okay, why not?"

"You're a graduate from Oxford and a Member of Parliament for Umno," says Lakbir.

"Wow! That's correct," exclaims the yuppie with the customary Umno's Wow Factor, "But how did you guess that?"

"No guessing required," answered Lakbir.

"You showed up here even though nobody called you, you want to get paid for an answer I already knew, and to a question I never asked.

You tried to show me how much smarter you are, and you don't know a thing about cows.

This is a herd of sheep.

Now give me back my dog."

Pesanan Untuk Pakatan Rakyat P-059 - malaysiakini

Reactions: 
Zahid Hamidi adalah perancang utama dalam kemelut politik negeri perak masakini, dan Najib pula menjadi jurucakap UMNO perak.

Walau pun kita melihat Zahid Hamidi depan lensa kamera seperti lelaki pondan, tapi disebalik tabir dia adalah manusia yang amat garang lagi pemarah.

Cerita ini dikeluarkan oleh orang yang tidak tahan lagi bekerja dengannya. Walaupun Zahid Hamidi adalah menteri Islam HadHari, namun dia kini dilihat sebagai Syaitan HadHari yang baru pulang dari mekah.

Dikatakan, semua tempat dalam kawasan Bukit Gantang sudah diletakkan orang yang diupah untuk melaksanakan kempen pilihanraya dalam dua kumpulan.

Kumpulan pertama adalah kumpulan yang dilihat sebagai amat berhemah dalam kempennya.

Kumpulan kedua adalah kumpulan ala samseng. Kumpulan kedua ini akan digunakan jika keadaan terdesak.

Oleh yang demikian, kita tidak boleh terlepas pandang terhadap pergerakan dan percaturan Zahid Hamidi yang mahu mengkucar-kacirkan perpaduan Pakatan Rakyat.

Maklumat ini harus dinilai...!!!