Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Sunday, March 22, 2009

Majlis Pelancaran Markas Pakatan Rakyat Matang Gelugor - malaysiakini

Reactions: 
Petang tadi ada majlis perasmian Bilik Gerakan DUN Kuala Sepetang di Kampung Matang Gelugor yang dilancarkan oleh Dato' Fauzi. kami tolak dari Stesyen Maya Bukit Gantang jam 2:30 petang. berkumpul di Pejabat PKR berhampiran pekena nasik dulu sorang sikit lepas tu terus gerak ke lokasi majlis.

Masuk je ke jalan kecik menuju ke Kampung Matang Gelugor...

Awas..! kerja-kerja mee segera sedang dijalankan. kesabaran anda amat dihargai... baguih... aku ingat kalau dalam setahun ada 8 kali pilihanraya dekat tempat yang sama, mau naik 5-6 kaki jalaan kampung tu. nak masuk rumah orang kampung kena pakai gear rendah, nak keluar pulak macam test JPJ laluan berbukit.

Bab turap jalan kampung ni aku puji sebab memudahkan perjalanan. tapi tetap ada tapi... tapi kenapa nak turap jalan bertar yang dah sedia elok? tapi kenapa lepas di tar, jalan tu rasanya main teruk... korang tau tak macam mana kerja dengan kaki? gitulah dianya... macam turap jalan pakai kaki... berbukit bukau, makin tak rata jalan tu... betul-betul mee segera... ikut sukaa hangpa lah...

Sampai dekat lokasi program... ada bbudak-budak muda tengah buat ni...

Replika wau berlambang PAS... tak sampai lima belas minit aku sampai... snap gambar budak-budak ni buat kerja...

Dah terpacak... laju sungguh... ni kira projek mee segera dari Pakatan Rakyat. tapi pakai duit sendiri... tak payah kontrektor. hahaha...

Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh ketua pemuda PKR Kampung Matang Gelugor, saudara Khairul. aku dok tengok budak ni ada potensi untuk naik ni...nampak macam tak dak apa, tapi bila bercakap, penuh dengan isi, penuh dengan fakta... kalau bagi dia debat ngan budak-budak BPN, SAH-SAH BPN tumbang..

Ramai jugak aku tengok pimpinaan--pimpinan Pakatan Rakyat datang dalam program tu. setakat ni komitmen dari 3-3 parti komponan Pakatan Rakyat tak mengecewakan... majlis besar depa pi, majlis kecik pun depa sampai...

Aku seronok tengok YB Tee datang dengan mercedes lama dia dan tak dak drebar pun... gambar kereta dia aku simpan dulu. nanti aku publish lepas aku dapat gambar kereta YB-YB lain... kita compare kan semua tengok sape paling hebat...

Aku paling syok bila pi majlis-majlis Pakatan Rakyat ni sebab kita tak tau bila depa-depa ni sampai... tengah sembang-sembang, tau-tau ada orang tepuk belakang nak salam... la... YB sampai tak dak orang sambut...

Macam mana nak sambut? selalu kalau YB datang, 20 batu depa nak sampai kita tau dah pasai bunyi siren polis dok menjerit dah dari jauh... kereta pulak jarang sangat tak dak lambang jata-jata. keluaq kereta orang tolong bukak pintu. nak salam kena mintak kebenaran bodyguard, tak kang saja makan penumbuk.

Beza dengan YB Pakatan Rakyat. datang tak tau dari mana, kadang-kadang kereta lagi cekai dari kereta orang ramai (aku pernah tengok sivakumar naik kereta kelisa pi satu majlis).


Sambung cerita majlis. ucaptama dimulakan oleh Haji Malek. macam biasalah... aku pbukan dengar sangat pun pot pet pot pet ni... balik karang baru dengar balik rakaman yang MSK buat, baru cerita.

Buat masa ni aku tak sempat nak dengar lagi. nanti aku ada masa, aku dengar lepas tu aku ulas.

Saja tak nak release apa-apa buat masa ni sebab semuanya kami standby untuk kempen PRK nanti. jadi korang standby je lah...

Banyak cerita-cerita best kita akan lepaskan dan bongkar 1 persatu dalam tempoh kempen nanti.

Kalau release semuanya sekarang tak best la pulak.

Tapi aku nak bagitau 1 hal. kes risalah menghina Sultan dan Mufti tu. kami ada dapat maklumat yang tak berapa sahih (suber dalaman) yang mengatakan bahawa pada hari risalah tu ditabur, ada pihak penyiaran yang rupanya dari awal dah sediakan rakaman propaganda untuk ditayangkan pada berita sebelah malamnya.

Bukan setakat rakaman propaganda, malah rakaman interview dengan menteri-menteri pun dah siap, cuma tunggu masa nak tayang je pada belah malamnya.

Tapi sebab pihak kita telah bertindak dengan amat-amat profesional dan efisyen ditambah dengan tindakan para blogger-blogger yang ada di Malaysia yang mempublishkan berita tu sebaik saja dapat maklumat.

Tambah pulak lagi dengan laporan-laporan polis yang pihak Pakatan Rakyat buat (hampir sepuluh semuanya lengkap dengan bukti bergambar dan saksi), maka propaganda tersebut tak menjadi.

Korang tak heran ka sebab apa berita tu tak keluar dalam mana-mana berita TV? selalunya mesti meriah sampai 2-3 minggu kan?

Lepas tu lagi satu pulak, korang tak heran ke kenapa tak de satu pun laporan polis dibuat oleh pihak UMNO/BN? biasekan depa yang hebat sekali.

Mana pemuda UMNO? hat ni yang aku paling heran sekali padahal kalau korang tengok dari gambar dalam blog ummi anni, risalah tu ditabur depan bilik gerakan depa jugak..! macam tak kesah je... apahal?

Lagi satu... mana pergi semua NGO-NGO yang selalu dok melalak memperjuangkan Raja-raja Melayu dan jugak melayu? hangpa tak heran ka?

Hanngpa pikiaq la sendiri.

Wakil dari Srikandi Malaysia dan jugak BloggersNetwork@Perak juga hadir... dalam kempen PRK Bukit Gantang, kami akan cuba menghadirkan sekurang-kurangnya seorang wakil kami bagi membantu kempen PRK dan juga untuk mendapatkan beriat sebenar di majlis-majlis dan program yang dijadualkan.

Yang ni Pak Ketua Kampung... semangat Pak Ketua ni memang harus dicontohi dan diteladani. kata Pak Ketua "Berani kerana benar, Takut kerana salah".

Majlis pelancaran Markas Pakatan Rakyat Kampung Matang Gelugor.

Ok geng... sebenarnya panjang lagi nak taip. tapi masa tak mengizinkan. aku cerita sikit dalam post lepas ni.

Chow..!

Terima kasih dari Bloggers Network

Reactions: 
Malam ni baru relax sikit. Sejak hari Khamis, apabila kami berpindah ke Bukit Gantang, hari ni baru boleh melayar internet tanpa sangkut. Ingatkan, bila dekat dengan pekan Taiping, kemudahan broadband tentu la bagus, tapi rupanya kat Bukit Gantang lagi baik.

Tu pun orang macam Taiping Mali masih belum sedar. Tak macam orang Bukit Gantang…sokong PR..kehidupan lebih sempurna. Ketika orang-orang Bukit Gantang berbangga dengan broadband, orang macam Taiping Mali masih berbangga dengan Taman Tasik yang dicemari.

Sejak beberapa hari lalu, kami semua sebok berpindah…tak sempat nak melayan komen-komen dari pemaya-pemaya. Sori semua. Sekarang kami dah ready.

Hari tu, bila puak-puak belah sana cabar berdebat…kita sambut. Tapi bila akhirnya ajak berdebat dalam bilik…baik tok sah. Memang dah agak dah.

Hari ini aku perkenalkan member-member dari Team Bloggers Network @ Bukit Gantang. Bukan nak tunjuk berani…tapi nak tunjuk juga yang kami juga tak lah takut sangat sampai tak berani nak tunjuk muka macam puak belah nun.

Bloggers Network akan turun padang mulai esok. Dan kepada para pemaya, diminta supaya jangan hanya menumpu kepada satu-satu blog. Ini kerana setiap blog itu ada tugas sendiri, dan setiap blog dalam team Bloggers Network mempunyai tanggungjawab berlainan. Bloggers Network juga akan beroperasi dari tiga lokasi berlainan kerana kami sering menjadi perhatian. Dua malam ketika kami beroperasi dari Kota West, kami diekori oleh sebuah kereta Avanza AGJ 13**.

Albanjari akan terus menjadi Anchorman, beroperasi dari Bilik Media 2. Beliau akan mengupdate blog setiap masa, terutama bila krew yang lain berada dilapangan. Kami akan memaklumkan kepada Albanjari secara terus mengenai apa yang berlaku di Bukit Gantang. Untuk mendapatkan berita terkini, layari Albanjari Online @ http://politikbanjar.blogspot.com/.

Ummi Anni akan membantu dari Bilik Media 3. Beliau mungkin tidak secepat Albanjari kerana perlu berada dilapangan membantu Muslimat Pas, selain dari mendapatkan berita terutama program-program yang melibatkan Muslimat Pas. Layari http://haninasution.blogspot.com/.

Topeng Perak akan mengendalikan Bilik Media 1. Selain daripada mengemaskini blog, beliau juga akan berada dilapangan untuk merakam peristiwa melalui kamera beliau. Bagi pelayar-pelayar blog-blog didalam team Bloggers Network, pasti sudah dapat memahami tugas beliau.

Berita-berita terkini akan keluar dulu didalam Albanjari Online, dan selepas itu, Topeng Perak akan mengemaskini berita tersebut beserta dengan gambar-gambar. Untuk melihat gambar-gambar tentang apa yang berlaku di Bukit Gantang, layari http://perisik-rakyat.com/.

Tapi buat masa ni, kemaskini untuk blog Topeng Perak agak terbatas memandangkan kami menghadapi masalah BerukBand coverage tapi jangan risau, masalah ni akan selesai dalam sedikit masa lagi setelah kami memperolehi perkhidmatan streamyx.

Mulai hari ini juga Topengperak_Xinwugi telah menukar nicknya daripada Topengperak_Xinwugi kepada Topeng Perak Unmasked sesuai dengan pendedahan ini.

Dugong Darat bertanggungjawab tentang video. Semua video-video yang dihasilkan oleh Bloggers network adalah hasil suntingan beliau. Kami akan cuba memuatkan video-video terkini, tetapi buat masa ini…kerja-kerja masih slow sehinggalah kami mendapat line streamyx dalam tiga atau empat hari lagi.

Alfa Berlian bertanggungjawab tentang peralatan. Hardware and software. Kalau tak ada dia…susah sikit.

Sya-reformis semakin sebok sekarang. Sejak menjadi Ketua Srikandi PKR, beliau lebih banyak terlibat didalam program-program PKR. sejak seminggu yang lalu, dia banyak menghabiskan masa mengikuti program-program Srikandi…dari Bukit Selambau ke Bukit Gantang sehinggalah ke Batang Ai, Sarawak. Tetapi dari dia jugalah team Blogger Network mendapat berita dan gambar-gambar sekitar pilihanraya di tiga tempat ini. Dan sejak tiga hari disini, dah dua kali dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Taiping. layari http://syaomel85.blogspot.com/.

Jangan telefon Cyberboron dari pukul 7 pagi hingga 12 tengahari. Itu masa rehat dia. Disebelah malam, beliau akan menganalisa semua berita-berita dan mengolahkanya mengikut apa yang dia suka. Artikel-artikel yang dihasilkanya agak serius, (bukan posting didalam blog). Yang ditulis dalam blog agak santai, tetapi hasil penulisan beliau akan dapat dilihat beberapa hari lagi dalam bentuk buku. Untuk artikel yang berat sikit, layari http://cacamerbamakhlukpolitik.blogspot.com/.

MSK menjadi koordinator diantara Bloggers Network dengan pelbagai pihak. Dari mencari tempat penginapan, makan minum team members, temuramah dan berurusan dengan Bilik Gerakan Pakatan Rakyat. Kalau nak tau tentang program-program yang dijalankan di Bukit Gantang, layari http://perakexpress.com/.

Dibelakang Bloggers Network ialah Pak Karamu. Walaupun tidak berada secara fizikal, tetapi beliau sentiasa ada bersama kami bila diperlukan. Kadang-kadang tak payah bagi tau…tiba-tiba saja beliau muncul. Layari http://abnnasution.blogspot.com/.

Ada lagi..yang bekerja dibelakang tabir. Cenangau mungkin tidak sempat mengemaskini blog kerana beliau terlibat didalam Unit IT. Beliau berada dibelakang kamera dan laptop untuk siaran langsung yang akan disiarkan oleh TVPas. Dan tak lupa juga Sam Ahmad yang mengemaskini perakexpress dengan rangkuman berita dari pelbagai sumber.

YANG PALING PENTING…..semua kerja-kerja ini dapat dilakukan dengan bantuan dan sokongan rakyat yang sudah sedar dan meluat dengan kebobrokan UMNO/BN.

Albanjari memulakan tabung seringgit seorang dan hari ini sudah melebihi empat ribu ringgit. Dan hari ini, Bilik Media 1 sudah dilengkapi dengan peralatan yang dibiayai oleh rakyat Malaysia. Bukan hasil komisen kapal selam, bukan dibayar oleh mana-mana parti politik, tetapi dari rakyat yang mahukan kebenaran.

Kami akan membuka satu blog khas mengenai perbelanjaan yang dibuat dari Tabung Bloggers Network. Terima kasih kami ucapkan dan Team Bloggers Network kini sudah mampu bergerak kemana saja diperlukan.

Terima kasih semua.

-PerakExpress.com

Risalah Haram Di Bukit Gantang - malaysiakini

Reactions: 
Mintak maaf sebab lewat post artikel berkenaan risalah haram yang ditabur oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. BerukBand... macam biasa lah... korang faham kan?

Ni nak cerita kisah hari jumaat (lewat sungguh blogger nih...). petang jumaat tu lepas solat jumaat di Masjid Batu 8, kecoh Bukit Gantang bila beribu-ribu risalah yang menghina Tuan Mufti Perak dan juga Sultan Perak ditemui bertaburan di beberapa tempat sekitar Bukit Gantang termasuk di Masjid Batu 8.

Ada sorang pakcik petugas sukarelawan pilihanraya nampak 2 orang lelaki dalam lingkungan umur 50 tahun berkereta Proton Waja warna putih mengedarkan risalah tu dekat makmum masjid lepas solat jumaat di luar perkarangan Masjid Batu 8 lepas solat jumaat.

Ikut kata saksi, 2 orang lelaki lengkap berbaju melayu mengedar risalah tersebut yang depa simppan dalam bonet kereta depa dalam keadaan tergesa-gesa lepas solat jumaat. bila pakcik tu nak pergi ambik jugak risalah tu, depa cepat-cepat tutup bonet lepas tu blah cepat-cepat.

Mungkin jugak depa takut orang caam depa dan ambik no plat kereta depa.

Susulan dari itu, kami kutip beberapa keping risalah tu (sempat mamat 2 ekor tu tinggal 1 bundle risallah tu dekat tepi Masjid) kemudian kami call Haji Ismail untuk tindakan susulan.

Haji Ismail mengarahkan kami untuk segera buat laporan polis di balai polis berhampiran. masa tu kami tak buat kata putus lagi untuk dedah siapa kami (team BloggersNetwork@Perak) jadi urusan laporan polis kami serahkan dekat Pihak Srikandi KeADILan yang kebetulan ada di kawasan berhampiran.

Laporan polis yang pertamma dibuat oleh Ketua Srikandi Malaysia di Balai Polis Trong daerah Larut, Matang, Taiping pada jam 3:52 petang dan diterima oleh Kons. Mohd Shahir. salinan laporan polis ada dekat bawah ni manakala yang dekat atas tu ialah risalah yang diedarkan oleh 2 ekor malaun dengan waja putih tu.

Laporan ke-2 pula dibuat oleh Haji Ismail pada jjam 4:30 petang di Balai Polis Simpang.

Banyak lagi pihak yang jumpa risalah-risalah jahat tu jugak ada buat laporan dan sampai hari ni tak kurang dari 10 laporan polis telah dibuat keatas penemuan risalah-risalah beniat jahat tersebut.

Setakat ni jugak kita mmasiih menunggu perkembangan seterusnya keatas laporan yang dibuat dan untuk tempoh waktu ni, kita jangkakan akan ada lagi risalah-risalah seperti ini akan ditemui dalam usaha pihak-pihak tertentu memburukkan Pakatan Rakyat.

Kalau dilihat pada risalah dekat atas tu, nampak sangat itu adalah cubaan untuk memburukkan Pakatan Rakyat dalam kempen PRK Bukit Gantang. tak pasal-pasal gambar Tuan Mufti dan jugak YTAM Sultan dipermainkkan sebegitu rupa.

Aku tak reti nak tuduh sape-sape yang terlibat tapi aku heran kenapa tak ada laporan polis dibuat oleh pihak sebelah UMNO/BN padahal risalah-risalah tu jugak ada bertaburan dekat depan bilik gerakan pilihanraya UMNO/BN di sekitar Bukit Gantang.

Orang cakap, kalau nak buat jahat, jangan la nampak sangat... aku tak tuduh sape-sape nih... hehehe...