Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, March 30, 2009

Penjelasan DSIN Berkenaan Isu Solat - malaysiakini

Reactions: 
Hari penamaan calon PRK P-059 Bukit Gantang berjalan lancar dengan sedikit huru-hara sewaktu saya dan isteri bersama-sama pimpinan PAS lain memasuki pintu pagar dewan perbandaran Taiping jam 8.45 pagi.

Namun sewaktu pergi menunaikan solat maghrib di Masjid Simpang, saya diminta oleh imam Tuan Hj. Hisham untuk mengimamkan solat tersebut dan saya bersetuju. Sewaktu masuk ke masjid saya diberitahu Tan Sri Muhyidin Yasin, Timb. Presiden UMNO, Dato' Zambry Kader, calon Ismail Saffian dan ramai lagi pimpinan UMNO pusat dan negeri juga ada bersama. Pimpinan UMNO berada disaf pertama.

Pada raka'at pertama saya telah membaca ayat "wa'tasimu bihablillahi jamiian, walaa tafarraqu..." dan raka'at kedua surah Al-kaafirun.

baca selanjutnya di[sini].

BPN, Bloggers Network dan Blogawan Stand Alone

Reactions: 
Maaf kalau tajuk penulisan ini ada "kacukan" bahasa penjajah. Dunia blog semakin meriah dan berpuak-puak. Tidak kurang dari sepuluh permuafakatan blogger yang diwujudkan dengan konsep perjuangan tersendiri.

Namun, di mata Harimau hanya nampak 3 pemain utama dalam dunia blog politik terutama di arena BN lawan PR. Malangnya antara ketiga-tiga golongan tadi, jelas kelihatan hanya BloggersNetwork@Perak sahaja yang bersungguh di lapangan tidak kira samada di Pilihanraya Kecil ataupun di mana-mana demonstrasi jalanan.

Golongan kedua adalah dari permuafakatan Bloggers Pembela Negara. Entah apa sebabnya, Harimau merasakan (mungkin silap), yang majoriti (tidak semua) blogawan Bloggers Pembela Negara hanya duduk mengangkang di rumah dan menembak dari balik semak.

Golongan ketiga adalah yang tergolong dari blogawan "Stand Alone" tidak mengira kecenderungan parti politik yang disebelahinya samada BN, PR atau gabungan kedua-duanya sekali. Harimau Menaip (setakat ini) bolehlah dikategorikan sebagai Blogawan Stand Alone. Terkadang mengangkang juga ketika menulis. Hahaha.

Dari ketiga-tiga pemain utama dunia blog itu, yang sama adalah nama. Nama semacam tidak kebangsaan walaupun ramai antara mereka yang menentang PPSMI.

Pokok pangkalnya, matlamat Harimau Menaip menulis hari ini adalah, untuk mengucapkan Selamat Maju Jaya buat ketiga-tiga golongan blogawan di dalam menghadapi Pilihanraya Kecil Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Saya (Ai). Kalian tetap sahabat walaupun terkadang berlainan pandangan dan pendapat.

-Bila Harimau Sudah Menaip

Jom Meronda Ke Markas UMNO/BN - malaysiakini

Reactions: 
Aku nak keluar pi meronda dekat markas-markas UMNO/BN... tau nak buat apa?

Aku nak pi snap gambar-gambar dekat markas-markas UMNO/BN pasai geng call bagitau tempat-tempat tu lengang-selengang-lengangnya. geng tanya aku, betoi ka UMNO/BN tak bertanding?

Jadi... untuk geng-geng UMNO/BN yang dok baca post ni, tolong bagitau geng-geng hangpa, Topeng Perak Unmasked on the way meronda dengan kamera. penuhkan cepat-cepat markas hangpa kalau tak nak malu...!!!

Kalau aku tengpok lengang, siap la hangpa... satu Malaysia aku kasi tengok..!

Nak bertanding ka tak mau woi..?

Link Semua Blogger Di Lokasi Bukit Selambau - malaysiakini

Reactions: 
Oit... mintak mahap... tadi salah tajuk...mekasih dekat geng yang sms bagitau... gua mamai la, baghu bangun tidoq...

Ramai yang call, sms dan email aku dok tanya dari mana nak dapat info-info terkini dari Bukit Selambauink bloggers-bloggers yang berada di Bukit Selambau dan sedia mengupdate sebarang berita dan perkembangan dari Bukit Selambau.

HA..! TUNGGU APA LAGI..? - malaysiakini

Reactions: 
TUNGGU KAPLA BAPAK APA LAGI?

JAWAB LA... JANGAN TAK JAWAB...

Tolong sampaikan kepada yang berkenaan :

Pemimpin, Bloggers Dan Penyokong UMNO. Tolong Jawab...!!!

Salam semua pengunjung dan pembicara minda Kerajaan Rakyat, semoga kalian berada dalam peliharaan ALLAH s.w.t hendaknya...

Seorang penitip bicara minda bernama ‘Guest’ bertanya soalan berikut:

Persoalan berkaitan kes Dato’ Seri Najib Razak, presiden UMNO. Demi untuk tidak mengelirukan dan membuatkan RAKYAT tertanya-tanya, maka laman Kerajaan Rakyat.com mempersilakan dan memohon jasa baik para pemimpin, bloggers dan penyokong UMNO/BN untuk menjawabnya.

Andainya tiada jawapan yang konkrit dan logik, maka dengan sendirinya RAKYAT Malaysia akan menghakimkan bahawa Dato’ Seri Najib Razak, presiden UMNO sebagai bersalah dan cuba berselindung menggunakan statusnya sebagai Timbalan Perdana Menteri. Perlu diingat, mengenepikan kesalahan sendiri dengan menggunakan status sebagai timbalan perdana menteri boleh ditakrifkan sebagai menyalahgunakan kuasa!!!

Sekiranya para penyokong dan bloggers UMNO juga gagal untuk memberikan jawapan, maka ini memberi maksud bahawa bloggers dan penyokong UMNO/BN juga adalah dalam kalangan mereka yang tidak bermaruah, maka bolehlah RAKYAT anggap mereka seperti “Lembu yang dicucuk hidung” - mengikut pemimpin mereka tanpa usul periksa kerana mereka bebal, bahalol dan tolol.

Soalan-soalannya seperti berikut:

1 - Kenapa Najib tidak disiasat?? (merujuk kepada kes pembunuhan Altantuya Shariibuu)

2 - Kenapa Najib tidak siasat dan jelaskan bagaimana C4 boleh terlepas keluar dari kawalan tentera??? (sedangkan beliau adalah Menteri Pertahanan semasa kes itu berlaku)

3 - Kenapa sewaktu YB Gobind Singh menggelar Najib pembunuh di parlimen, Najib bertindak untuk keluar dari dewan persidangan dan tidak menafikan gelaran tersebut??

4 - Kenapa Najib tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap wartawan Perancis yang memberi bukti tentang kes pembunuhan Altantuya???

5 - Kenapa apabila RPK memberi bukti tentang penglibatan Najib, Najib tidak disiasat dan RPK pula yang ditahan di bawah ISA??

6 - Kenapa Najib berdalih kononnya beliau tidak mengenali Saiful Bukhari tetapi kemudiannya Najib mengaku beliau ada berjumpa Saiful di rumah dan pejabat TPM??

7 - Kenapa Najib tidak berani dirinya dibicarakan di mahkhamah untuk membuktikan beliau tak bersalah??

Kepada pemimpin, blogger dan penyokong UMNO, sila jawab kesemua soalan yang diutarakan.

Nota: Kepada para pengunjung, sekiranya ada lagi apa-apa keraguan, sila titipankan di ruangan komen dan harap penitip bicara minda pro umno dapat membantu untuk meleraikan keraguan RAKYAT.

Salam Takzim.

-abudol albahlol

Photo Penamaan Calon 10hrs - 11hrs - malaysiakini

Reactions: 
10:05am - Sessi bergambar oleh Pemuda PAS. tak tau depa ni dari mana. ada yang cakap Kelantan, ada yang cakap Key El, ada yang cakap Perak... senang kira - Pemuda PAS Malaysia. ngam..?

10:11am - Entah dari mana datang, tiba-tiba Kapal Selam Scorpene boleh timbul atas darat di Dataran Perbandaran Taiping. tapi yang ni lain macam sikit pasai dia ada gambaq mendiang wanita Mongolia dekat kapal selam tu. lain macam betul.

Mungkin bakal Pi Em kita tau macam mana kapal selam ni boleh timbul dekat Dataran Perbandaran Taiping.

Aku intai-intai jugak kot-kot Bala, Razak Baginda, Jamal, Osman, Hee dan Saiful pun nak timbul jugak dekat sini, tapi tak dak atau mungkin aku tak perasan.

Bik Mama dan isteri Rosmah pun tak timbul dekat sini.

10:29am - Ni kalau tak silap aku geng Mahasiswi... kalau tak silap aku la... kalau silap, hangpa bagitau la kasik betul...

10:33am - Pertandingan kibar bendera parti berlangsung antara penyokong Pakatan Rakyat dengan penyokong AMNO/Bi End... pusingan pertama AMNO/Bi End kalah teruk... kalau kain panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga..!

10:50am - Aku ingat penyokong AMNO/Bi End bergaduh sama depa, rupanya depa pi serang kenderaan pimpinan Pakatan Rakyat yang lalu dekat kawasan depa berhimpun. bingai sungguh...

Ni nak bagitau Tungaklangit ngan Zali... contoh dekat atas tu dah terang dan nyata menunjukkan parti mana yang menganjurkan keganasan. geng hangpa bilaa pimpinan kami lalu dekat geng hangpa, kome baling dengan batu, botol minuman, kayu dan macam-macam lagi.

Belah kami pulak, bila penyokong AMNO/Bi End lalu tempat kami, kami bagi 10 orang petugas Kawalan Keselamatan eskot hangpa biaq hangpa dapat jalan dengan selamat sampai ke kereta hangpa..! (nanti Dugong Darat upload rakaman sepasang suami-isteri yang lalu dekat kawasan kami tu).

Dah la Zali ngan Tungaklangit dan jugak geng-geng BPN... hangpa semua yang kurang ajar, tapi hang dok melebong fitnah Pakatan Rakyat ganas. aku malas nak nasihat orang yang buta hati.

Hangpa dok habaq kami gunakan agama untuk kepentingan politik tapi hangpa pulak kerana politik, agama hangpa anggap tak penting.

Mana lagi bahaya..?

Photo Penamaan Calon 9hrs - 10hrs - malaysiakini

Reactions: 
9:07am - Rombongan Boneka AMNO/Bi End berbondong-bondong tiba itupun setelah berhempas pulas cuba dikumpulkan. unit perisik kami dalam rombongan AMNO/Bi End maklumkan bahawa pada awalnya depa hanya dapat mengumpul sekitar 1000 orang sahaja penyokong (tu pasai lewat masuk padang) tapi dengan bantuan RM200 seorang, boneka-boneka AMNO/Bi End dari kem PLKN berhampiran berjaya juga dikumpulkan tapi masih gagal untuk mencecah angka 5000 ribu orang.

Geng-geng Puteri AMNO rasanya tak sampai 500 orang. wanita AMNO pun tak jijak angka 500 orang jugak, manakala dari Pemuda AMNO pula, depa berjaya membonekakan para pelatih PLKN untuk menyamar sebagai Pemuda AMNO.

Ketibaan menyokong AMNO/Bi End disambut oleh penyokong Pakatan Rakyat dengan laungan "RASUAH..! RASUAH..! RASUAH..!", manakala mereka pula membalas dengan laungan yang tak kedengaran... hehehe... amik kau..!

9:09am - Tu tengok tu... mana la AMNO/Bi End dapat lawan... entah apa media perdana report hari ni aku tak tau... kalau depa habaq kehadiran penyokong "Pembangkang" cuma sekitar 2000 orang, sikit aku tak heran...

Lagipun depa belajaq Matematik dalam Bahasa Inggeris... lain kiranya... hehehe...

9:21am - Yang ni geng-geng Muslimah PAS... dari mana depa datang aku tak tau. yang aku tau, depa datang dengan semangat. bukan sebab RM RM RM..!

9:23am - Matahari mula memancarkan cahaya terang. bahang mula terasa. mujur ada yang bawak payung, boleh la berteduh sementara menanti keputusan pencalonan.

9:36am - Kelab Penyokong India PAS menghiburkan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat dengan paluan alat muzik tradisional mereka.

Kalau rasa-rasa nak tengok apa-apa pertunjukkan tradisional, rajin-rajinlah ikut program Pakatan Rakyat. aku selalu ikut dan kalau ada majlis sederhana atau majlis-majlis besar, pertunjukan-pertunjukan macam ni memang tak pernah miss. tapi kalau rasa nak tengok pertunjukan hiburan import karaoke, poco-poco atau apa-apa yang "Moden"... rajin-rajinlah ke majlis-majlis AMNO/Bi End.

Malam tadi pun dekat Bilik Gerakan AMNO/Bi End simpang ada majlis karaoke. tak caya tanya la geng-geng yang rumah depa dekat-dekat kawasan tu.

9:38am - Ni saat paling haru-biru untuk para penyokong AMNO/Bi End... sebelah Pakatan Rakyat dok sorak depa dengan sorakan "AMNO RASUAH..!" sambil julang RM RM RM di tangan masing-masing... simbolik sungguh...

Tahniah pada MC geng-geng dekat bawah ni. hangpa memang kreatif.

Snap-Snap Ikut Sedap Jiwa 3 - malaysiakini

Reactions: 

Snap-Snap Ikut Sedap Jiwa 2 - malaysiakini

Reactions: 
Nih nak habaq lagi sekali... ada yang call aku mintak gambaqdepa yang aku snap nak buat kenang-kenangan. bila aku tanya nak hantaq dekat mana, depa habaq hantaq by hand. umah dekat luar dari negeri Perak.

Mintak mahap... yang jauh-jauh aku tak dapat nak hantaq by hand. kalau nak, hangpa email dekat aku, lepaih tu aku email balik dekat hangpa. gambaq yang aku publish dekat sini kebanyakannya aku dah edit (crop). kalau nak yang full, aku hantaq by email je. aku tak dak bajet nak pi jauh-jauh sebab nak by hand sekeping gambaq. mintak mahap banyak-banyak.

Hangpa email dekat email aku poji2ya@gmail.com bagitau gambaq mana, lepaih tu aku email balik original copy kat hangpa. ok..?

Snap-Snap Ikut Sedap Jiwa 1 - malaysiakini

Reactions: 
Nih nak habaq... ada yang call aku mintak gambaq depa yang aku snap nak buat kenang-kenangan. bila aku tanya nak hantaq dekat mana, depa habaq hantaq by hand. umah dekat luar dari negeri Perak.

Mintak mahap... yang jauh-jauh aku tak dapat nak hantaq by hand. kalau nak, hangpa email dekat aku, lepaih tu aku email balik dekat hangpa. gambaq yang aku publish dekat sini kebanyakannya aku dah edit (crop). kalau nak yang full, aku hantaq by email je. aku tak dak bajet nak pi jauh-jauh sebab nak by hand sekeping gambaq. mintak mahap banyak-banyak.

Hangpa email dekat email aku poji2ya@gmail.com bagitau gambaq mana, lepaih tu aku email balik original copy kat hangpa. ok..?