Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, April 02, 2009

Yangan Lisau, Kuala Sepetang Pakatan Lakyat Puniya..! - malaysiakini

Reactions: 
Jam 4 petang teman pi usya Kuala Sepetang dengan Black dan jugak geng dari Laman Marhaen. ui... dekat sana best... sempat aku sembang dengan apek dekat kedai... apek tu cakap, You orang Pakatan Lakyat yangan lisau, semua olang Kuala Sepetang sudah tekad lalam hati kita misti kasi itu MB Haji Nizar menang besat.

Jeng... jeng... jeng... fuh... lega... apek tu pulak cerita dekat aku pasai joget lambak semalam. dia cakap itu GELAKAN puniya olang puniya function... olang panggey kita pi la. lagi ada makan-makan maaa... Tok Gulu Nik Ajis sudah pesan sama kita, olang kasi kita ambik, bila pangkah, kita pangkah bulan looo...

Best kan..?

Lawatan Tergempar Wakil PAS Ke Stesen Maya 1

Reactions: 
Berita ni sekadar nak "lebong" je... tak de apa sangat pun yang best... subuh tadi lebih kurang jam 1:00 pagi pintu rumah kami diketuk, salam diberi, kami tekejut. ingat kena rush...

Memang kene rush dekat wakil PAS, Ustaz Syuib. saje katanya nak melawat sambil skodeng-skodeng geng-geng BloggersNetwork@Perak buat kerja. bangga jugak la teman sebab Ustaz Syuib kenal teman... masa salam Ustaz Syuib cakap - Topeng Perak kan..? hehehe... teman ingat geng BPN je kenal nama teman, rupanya Ustaz dari PAS pun kenal teman siap cam muka lagi...

Hehehe... best kan sekali-sekala dapat "lebong"... kah kah kah kah kah...!!!

Jangan Marah Geng...

Sape Nak Beskal Free..? - malaysiakini

Reactions: 
Sape-sape nak beskal free, boleh pi usya-usya dekat Bilik Gerakan UMNO/BN Kampar...

Gambar beskal dekat bawah ni bukan untuk diberi secara percuma (buat masa ni) tapi ini adalah untuk kegunaan perayu-perayu undi (aku agak la pasai ada bendera). yang depa bagi-bagi semalam kaler kuning... hat ni kaler pink... hat Puteri UMNO nih..!

Zahid HadHari Says... - malaysiakini

Reactions: 
Menteri HadHari cakap "Ini budaya Cina"... betoi ka? awat member aku yang Cina semua cakap "Budaya Cina kepala bapak Zahid looo...!!!"

Zahid telah menghina bangsa Cina...

Penari Separuh Bogel Jadi Taruhan UMNO/BN - malaysiakini

Reactions: 
Berita ni lambat aku update sebab malam semalam aku tak pi mana-mana, stuck bila tak dak transport. semalam jugak aku terlepas berita pasai majlis Menteri Hal Ehwal Agama Islam HadHari. sat tadi baru aku tau rupanya menteri Hal Ehwal Agama HadHari bawak penari separuh bogel dalam ceramah kempen Pilihanraya Kecil depa semalam.

Kalau nak baca berita penuh, hangpa klik dekat [sini].

Jadi inilah rupanya pendekatan HadHari dalam mendekati orang bukan Islam. sogokkan lagi depa dengan hiburaan-hiburan ynag mengaibkan. eksploitasi wanita-wanita yang sepatutnya dilindungi sebaik-baiknya.

Kata Zahid "ia harus dihormati kerana ia sebahagian daripada budaya Cina." tapi bila aku call member aku yanng berbangsa cina, aku tanya dia betul ke ini budaya cina? member aku maki hamun dekat Zahid Hamidi.

Kepala hotak kau la Zahid..! mana kau belajar budaya cina macam ni woi? ni la dia rupa menteri kabinet (baca almari) UMNO. cakap ikut sedap anak tekak mak bapak dia je.

Sebut pasal budaya... benda-benda macam ni kalau sebut "Budaya orang UMNO" memang 100% betul. ada sape-sape nak nafikan?

Dalam UMNO ni, hangpa bangkit la apa-apa isu pun, semuanya depalah yang hero. depalah yang paling bagus. bab agama depa hero, ayat Al-Qur'an depa putar belit seboleh-bolehnya.

Aku nak sebut sikit ayat yang bakal korang dengar nanti "bersyukurlah kepada UMNO..!". tu ayat paling bangsat yang pernah aku dengar.

Ya..! marilah kita bersama-sama bersyukur kepada UMNO/BN yang telah membawa banyak kebangsatan kepada anak bangsa dan agama kita.

Parti UMNO ni kalau bercerita pasal mendaulatkan agama Islam inilah heronya, inilah yang paling kedepan.

Kedepan dalam menghancurkan Islam. cakap pasal Islam tapi dalam masa yang sama, parti inilah yang dok melaga-lagakan bangsa melayu dan cina di negeri Perak.

Siapa yang dok menyalak kononnya bangsa cina yang mendapat geran tanah hak milik kekal ialah "komunis"? siapa lagi kalau bukan UMNO.

Kalau nak sebut parti lidah bercabang, inilah dia partinya dan memang tak syak lagi. jumpa dengan melayu dok lebong PAS boneka DAP, DAP nak ambik alih kerajaan, Cina sedang mengatur rancangan untuk mengambil alih kuasa.

Tapi bila jumpa dengan Cina yang baru tadi dikutuk-kutuk, diburuk-burukkan, depa habaq pulak UMNO membela semua kaum..!

Khak Ptuih..! oi Pertubuhan KeBANGSATan Melayu Bersatu..! kejap tadi hang dok hina cina-cina semua, lepas tu tiba-tiba hang habaq hangpa bela dia pulak..!

Kepala Pak Hang la..!

Terima Kasih Bloggers UMNO - malaysiakini

Reactions: 
Aku terima berita gempaq. Pagi kelmarin aku buat satu eksperimen. Kebetulan aku dapat senarai pengundi atas pagar di tujuh peti undi (daerah mengundi). Tapi nama peti undi tu rahsia laa. Dalam senarai tu siap ada maklumat peribadi, Alamat, pekerjaan, tempat kerja, nama isteri/suami, nama anak menantu yang layak mengundi dan satu dua perkara lagi. Yang bestnya, siap ada nama-nama petugas yang sesuai untuk approach pengundi-pengundi tu.

Aku pilih 30 pengundi dan 24 petugas. 18 petugas masing-masing menguruskan satu pengundi. 6 petugas masing-masing urus 2 orang. Fuh! macam pegi perang wo!

Semua 30 pengundi tu berumur antara 49 hingga 52 tahun. Lahir lebih kurang merdeka laa. 17 guru, 6 bekas tentera, 4 kakitangan kerajaan dan 3 peniaga. Aku pilih nama-nama tu sebab percaya depa tentu ada pengaruh sikit-sikit.

Aku gunakan 1 set bahan yang aku print-out dari laman blog. Bukan dari blog aku, tapi dari blog Perak Bangkit, Gomo, Parpu Kari dan satu dua rakan gerombolan BPN.

Hasilnya ... marvellous!

Aku pesan pada petugas-petugas, bila jumpa pengundi tu jangan terus lagang cerita Bukit Gantang. Ceritalah apa pun selain politik P-059. Cerita murtabak ke, cerita tayar kereta ke. Apa-apalah. Aku yakin dua tiga minit kemudian diorang sendiri yang akan bukak cerita Bukit Gantang. Bila diorang bukak, sambut laa. Tapi jangan hentam UMNO dan jangan penaik PR. Goreng-goreng je ikut rentak. Bagi can (chance) empat lima minit, lepas tu buat-buat terkejut ada barang baik kat dalam kereta atau dalam raga/bakul motosikal. Ambik kertas-kertas tu bagi pengundi atas pagar tu tengok (dan baca).

Tau ke apa jadi?

26 confirmed undi PAS-PR. 3 belum pasti. 1 tak dapat ditemui. Memang marvellous! Tau apa sebabnya? Alkisah begini ceritanya ...

Mengikut maklumat yang aku terima tu, 30 pengundi ni jenis tak ambil pot tentang politik. Tak nampak gaya pun jadi ahli mana-mana parti. Tapi diorang ni memang komit dengan masyarakat ikut bidang masing-masing. Misalnya yang cikgu-cikgi tu memang rajin dengan program bimbingan dan motivasi pelajar. Yang kakitangan kerajaan tu pulak jenis yang aktif sukan. Yang berniaga tu selalu menderma untuk program kemasyarakatan. Cuma diorang ni tak mau join politik parti. Undi tak tau le pulak kemana peginya.

Oleh kerana tak minat politik parti maka diorang ni tak pernah layari laman web atau blog politik. Blog cyberboron diorang tak layan, blog perak bangkit pun diorang tak hingin. So diorang tak tau lah macam mana perangai orang politik BN atau PR di pentas cyber.

Bila diorang baca ayat-ayat power perak bangkit & the gang, terbeliak bijik mata. Ish ish ish! sampai lagu ni punya main politik noo ... kata cikgu berumur 52 tahun. Pendek cerita, petugas kemudian ambik laptop dari dalam kereta, on broadband dan bagi cikgu tu tengok sendiri blog perak bangkit, parpu kari, gomo dan PPC. Mengucap panjang cikgu tu.

Petugas pun ayat la sikit. Dengaq cerita depa ni makan upah. Mai pilihanraya ni pun bunyi habaq dok Hotel Syuen Ipoh nuu. MB suruh dok situ bunyi kata. Tak tau la betui ka dak.

Lagi sekali pendek cerita, lama-lama cikgu tu pulak tak boleh berhenti bersyarah. Tapi tak dak la dia maki hamun sapa-sapa. Sekadar meluahkan rasa kecewanya pada cara puak-puak tu. Ayat pi ayat mai, penutup ceritanya cikgu tu sendiri kata nak kena pi habaq kat kawan-kawan. UMNO ni melampau sungguh. Biaq kat depa, jahanam negara ni.

Petugas tak kata apa-apa dah. Diam saja.

Lagi 25 yang confirmed undi PR tu, ceritanya lebih kurang sama. Alhamdulillah. Terima kasih Perak Bangkit & The Gang! Terima kasih daun keladi.

-jeritan minda politik malaysia

Pondan-Pondan Terdesak Mula Bermain Gila - malaysiakini

Reactions: 
Setelah berbagai strategi habis diguna pakai untuk menjatuhkan kreadibiliti Dato' Seri Ir Nizar gagal, akhirnya senjata sulit UMNO/BN dan juga pencacai-pencacai peliharaan mereka (baca BPN) terpaksa menggunakan senjata terakhir mereka yang paling hina iaitu memfitnah dan juga cuba memporak-perandakan keluarga Dato' Seri Ir Nizar.

Siapa yang tak kenal strategi paling bangang-sebangang-bangangnya ini yang sering diguna pakai oleh UMNO/BN? padahal perkara ni sudah diketahui oleh pihak kami lebih sebulan yang lalu dan akhirnya seperti yang diduga, inilah senjata terakhir mereka.

Memang aku akui, kalau aku dipihak UMNO/BN, satu perkara yang sukar untuk dilaksanakan ialah menjatuhkan kreadibiliti pimpinan-pimpinan Pakatan Rakyat, silap percaturan, akan memakan diri.

Mahu dikaitkan dengan rasuah..? UMNO/BN apa kurangnya sampaikan bila sebut saja UMNO/BN, semua orang akan ingat rasuah atau dalam bahasa sopannya "Politik Wang". nak kaitkan dengan salah guna kuasa? aih... bila sebut saja salah guna kuasa, pasti orang akan tergambar wajah-wajah pimpinan UMNO/BN.

Jadi apa agaknya cara terakhir mereka? nak dikaitkan dengan perempuan simpanan memang sangat-sangat sukar lebih-lebih lagi bila berhadapan dengan Dato' Seri Ir Nizar yang orang-orang UMNO sedia maklum akhlaknya ditahap mana.

Dalam ketandusan isu, pencacai-pencacai UMNO/BN (baca BPN) akhirnya menggunakan strategi yang paling dilaknat Allah iaitu cubaan untuk memporak perandakan hubungan Dato' Seri Ir Nizar dengan Datin Seri Fatimah.

Dengan cara yang paling halus, mereka tidak memfitnah Dato' Seri Ir Nizar tetapi dengan sengaja, mereka mereka-reka cerita kononnya Dato' Seri Ir Nizar mempunyai seorang teman wanita dan ada memasang niat untuk bernikah dengan wanita tersebut yang disebut sebagai Cikgu Manishah.

Nampak seperti amat berakhlak sekali saranan mereka (baca BPN) supaya Dato' Seri Ir Nizar mengajukan niatnya untuk bernikah dengan wanita tersebut kepada Datin Seri Fatimah tetapi niat mereka yang sebenarnya ialah untuk memporak perandakan rumahtangga Dato' Seri Ir Nizar dan juga Datin Seri Fatimah.

Aku sarankan supaya mereka-mereka (baca BPN) tidak melampaui batas-batas keagamaan. Islam tidak mengajar umatnya mengadu-domba sehingga ketahap cuba mengahuncarkan rumahtangga orang lain.

Bukan begitu caranya. Syaitan menangis bilamana bersatunya 2 pasangan (bernikah) tetapi syaitan ketawa terbahak-baahak sekiranya 2 pasangan berpisah. kamu berjuang untuk Agama kamu (kununnya) tetapi kamu memuliakan kesukaan Syaitan yang direjam.

Cukuplah dengan fitnah-fitnah, maki-hamun, carutan-carutan yang kamu hambur saban hari. tak perlu menambah nanah dengan mengadu domba.

Jangan sampai senjata memakan tuan.

Apa Kelas Makan Dekat Gerai..? - malaysiakini

Reactions: 
Malam tadi aku, Mat Saman Kati, Dugong Darat dengan Ummi pi makan dekat Restoran Kanji Arab (tak silap aku la) ada member bawak.

Tengah syok dok makan, aku tengok pelayan kedai tu dok siap meja sebelah. lain macam je nampak persiapannya tu. aku tanya brader tu, sape nak datang bang? brader tu jawab - "MB...", aku tanya balik - "MB..?", brader tu habaq - "MB Nizar.."... ooo...

Kira kebetulan lak...

Tak sampai 15 belas minit lepas tu aku nampak CRV yang MB Ir Nizar pakai sampai depan kedai. turunlah MB Ir Nizar dengan beberapa orang masuk dalam kedai tu. bab ni aku respek lebih sikit dekat MB Ir Nizar, pasai masuk dalam kedai je, bila dia nampak kami (kebetulan tak ramai orang masa tu), terus dia datang salam dengan kami... kalau orang lain mampuih la kita kena bangun pi jumpa depa.

Tanya khabar lebih kurang (banyak hari dah aku tak ikut program MB Nizar pasai banyak sangat program lain, tapi ada jugak yang terserempak). lepas tanya khabar lebih kurang, MB Nizar duduk dekat meja tadi, makan dengan orang-orang yang ikut dia tu.

Tu je lah aku nak cerita... kalau MB lain, sure depa habaq "Apa kelas makan dekat gerai..!".

Hangpa tunggu la dalam tempoh kempen ni... lepas aku publish cerita ni, sure Zambry haraam pun sibuk nak makan kat gerai jugak... mana boleh MB Nizar lebih dari dia beb..!

Hangpa percaya dak..?

Kampung Matang Gelugur Tembus..! - malaysiakini

Reactions: 
Jam 11:30 pagi kami pi masuk Kampung Matang Gelugur. saje pi jenguk-jenguk suasana kempen dekat sana dan Kak Wan hugak nak ambik kesempatan melawat Parti KeADILan Rakyat Cawangan Matang Gelugur yang baru berumur sebulan.

Ikut penjelasan dari Ketua Kampung Matang Gelugur, sokongan dikawasan tu memang cukup baik. lepas aje depa bukak cawangan dekat kampung tu, sambutan amat menggalakkan. boleh cakap, tiap-tiap hari ada penambahan ahli baru terutamanya dari golongan pemuda.

Angin perubahan mula menjalar kesegenap kampung-kampung yang selama ini dikuasai oleh UMNO/BN. makin hari makin banyak bendera-bendera kati dan keris yang dicampak keluar dari kawasan rumah penyokong tegar UMNO/BN.

Tahniah buat ketua kampung Matang Gelugur kerana berjaya membawa perubahan didalam kawasan beliau.

Para hadirin kemudiannya diraikan dengan sedikit jamuan kecil-kecilan. kecik tak kecik, sendawa jugak beb lepas pekena Bihun goreng Matang Geluguq..!

Ni muka hensem Ketua Kampung Matang Gelugur yang banyak berjasa dan berjaya membawa angin perubahan dikawsan yang dulunya adalah mustahil untuk ditembusi Pakatan Rakyat. syabas dari kami..!

Erm... aku tengah pikiaq ni... yang belah kanan skali pun ok, yang no 2 dari kanan pun ok... ai... kompiyus sungguh... hehehe...

Aish... lupa nak sebut... masa kami masuk buat lawatan dekat Kampung ni, kami selisih dengan Van UMNO... hangpa tau apa depa buat? hehehe... depa dok punggah beskal (aaku nampak yang kaler kuning dalam plastik lagi) dengan Van UMNO... orang kampung habaq, hari ni ramai yang dapat bantuan beskal...

Kah kah kah kah kah ... !!! tak abis lagi pesen lama... rasuah jangan tak rasuah...!!! suburkan amalan rasuah dalam UMNO..!