Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, July 10, 2009

100 Hari Ketuai KERAjaan: Najib Gagal Ilham Idea Sendiri.

Reactions: 
Esok genap 100 hari Najib Razak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. Banyak dasar-dasar baru yang diperkenalkan beliau kononnya bertujuan untuk memacu ekonomi negara.

Malangnya, dasar berkenaan tenyata diceduk daripada idea asal dan hujah yang telah dikemukakan oleh Pakatan Rakyat kepada kerajaan tanpa sebarang penelitian dan kajian yang terperinci.

Dalam erti kata lain, Najib dengan bangga mengumumkan dasar yang dicuri daripada idea pemimpin Pakatan Rakyat namun mengimplimentasikannya dengan cara yang berbeza.

Ahli Parlimen Selayang, William Liong berkata, tiada apa yang boleh dibanggakan sepanjang 100 hari tempoh pentadbiran Najib kerana beliau gagal mengemukakan pemikirannya yang tersendiri.

"Beberapa pengumuman telah dibuat tetapi ia bukan idea baru.

Ia adalah idea yang dimaklumkan oleh PR, kehendak rakyat untuk membuat perubahan.

Apa yang diumumkan adalah apa yang PR kata kerana kita tidak boleh secara tiba-tiba membuat perubahan tanpa persedian.

“Ya (dia ceduk dari PR). Kita tanya apa idea original yang dia ada?," katanya yang ditemuramah di Dewan Annex Bangunan SUK Selangor.

Menurut beliau, cadangan yang diberikan PKR, Pas dan DAP sebelum pilihan raya umum ke-12 lalu agar kerajaan meliberalisasikan ekonomi kini digunapakai Najib dengan menamakannya Dasar Liberalisasi Ekonomi.

Kata William lagi tindakan tergesa-gesa Najib mewujudkan dasar tanpa persetujuan rakyat dan tanpa kajian terperinci terhadap perubahan corak ekonomi dunia yang telah berubah amat merbahaya kepada keutuhan ekonomi negara terutamanya para peniaga tempatan.

“Hari ini kerajaan BN bawah pimpinan Najib hendak liberalisasi beberapa sektor antarnya sektor perkhidmatan. Sektor pekhidmata amat penting 55% GBP daripada sektor perkhidmatan dan 57 % pekerja di bawah sektor berkenaan.

Kalau buka pintu dengan tiba-tiba, soalannya adakah syarikat-syarikat yang ada di bawah sektor ini sudah bersedia bersaing dengan multinasional?.

"Pada hari ini kita belum sedia, maknanya polisi dan dasar yang dihujah oleh PR adalah berbeza dengan apa yang dicadangkn oleh Najib.

Walaupun seperti sama tetapi implimentasinya tidak sama.

PR kata nak tukar pada agenda ekonomi baru dimana akan beri bantuan pada yang memerlukan, tidak mansuhkan sekali gus tanpa ada bantuan.

Apa yg kita ada hari ini, kita kata BN buka semua apa akan jadi?," katanya.

"Pada hari ini ada krisis kewangan, untuk buka ia sangat bahaya. Pelabur asing akan datang dan bawa kapital dan teknologi mereka dan peniaga tempatan kita tidak mampu untuk bersaing.

Mereka akan bawa peguam mereka, akauntan dan agensi pengiklanan mereka.

Akhirnya mereka akan datang, Najib kata ekonomi akan pulih tetapi mereka akan membawa pulang wang berkenaan.

Keuntungan akan dihantar pulang ke negara mereka.

Pemberi perkhidmatan tempatan, SMI kita dan pekerja kita dalam bahaya," katanya.

William berkata masalah berkenaan timbul kerana ia merupakan dasar yang diambil dari Pakatan Rakyat tanpa memikirkan cara terbaik untuk diaplikasikan dan tanpa membina infrastruktur.

Menurutnya lagi, BN memperakui implimentasi DEB telah gagal namun tindakan menggantikan dasar berkenaan tanpa program kukuh bukanlah langkah bijak sebaliknya merupakan satu kelemahan pentadbiran mereka.

Kegagalan BN mewujudkan program kukuh untuk membantu rakyat dengan perlaksanaan Dasar Liberalisasi Ekonominya tidak akan meningkatkan taraf hidup masyarakat.

"Hakikat DEB untuk basmi kemiskinan dan perkara ini BN akui, dasar implimentasi sudah gagal.

PR bila hujah dasar ekonomi agenda baru kita kata mesti ada a firmative action program. Kerana mereka sendiri telah mengakui bahawa lepas 52 tahun Kaum Melayu masih yang termiskin.

Kaum Cina, India Kadazan masih miskin.

Kalau kita buka tanpa a firmative program bagaimana mereka dapat meningkatkan kehidupan mereka?.

"Beberapa program mesti diadakan untuk bantu mereka dan saya mendapat apa yang diumumkan oleh PM tidak langsung ada estimete tidak ada 1 program yang cukup.

Hanya ada Ekuinas tetapi ekuinas hanya 1 venture capital untuk menolong perniaga Bumiputera yang ada potensi.

Tapi pekerja dimana program untuk tolong mereka? "Ini adalah kelemahan 1 dasar yg dipanggil needed reaction untuk memenangi semula populariti support.

Umumkan 1 dasar dengan tiba-tiba, dimana kerajaan belum follow thru belum being thru the proses.

Dimana kita tukar satu dasar tetapi tidak ada satu dasar untuk gantikan kelemahan," katanya.

Kerajaan menurut William perlu mencontohi Jepun yang menaikkan gaji golongan buruh bagi meningkatkan produktiviti dan menjamin kehidupan yang lebih selesa.

Sekiranya kerajaan gagal, pasaran buruh tempatan akan lembab kerana perlu bersaing dengan buruh asing yang akan menjadi pilihan pelabur dan majikan.

"Kita nak naikkan value added industri.

Ditunjuk oleh negara Jepun dan australia tahun 60an keluarkan rice cooker, lowcost produk.

Hari ini mereka telah berkembang buat komputer, high technology, di mana pekerja mereka gaji naik untuk mengadakan produktiviti yang lebih dan kehidupan lebih mewah.

"Kita hendak ikut negara ini kalau tidak 50 tahun kerja kita sama. Bandingkn hari ini gradute yang keluar dapat gaji RM1500 RM1800 20 tahun lalu gaji sama.

Maknanya kehidupan rakyat turun sebab 20 tahun dulu 1 botol air 20sen 1 nasi lemak 20 sen.

Hari ni roti canai dah RM1.20 sebab itu tidak boleh adakan pekerja gaji rendah nak bagi rakyat naik taraf hidup.

"Kalau tidak dan kalau tak buat pada hari ini kemasukn pekerja asing 2.5 juta bagaimana pekerja kita tidak akan dapat naikkan gaji dan nak naikan standard of living kita.

Kita tak bagi mereka masuk majikan x ada pilihan," katanya.

William berkata, tindakan Najib mewujudkan Ekuinas bagi menggantikan FIC tidak akan berjaya menarik pelabur seperti yang didakwa selagi beliau tidak menghapuskan rasuah, birokrasi dan menjamin keselamatan negara.

Katanya, Najib tidak seharusnya mengatakan FIC gagal memainkan peranaannya kerana kegagalan berkenaan berpunca daripada kelemahan kerajaan menyalahgunakan FIC.

"Implimentasi yang terpesong FIC telah disalahgunakan, bagaimana salah guna? Kerana rasuah kerana kita ada birokrasi yang lemah ambil masa buat keputusan.

Keselamatan di negara kurang, kehakiman kita, rakyat dan pelabur asing kurang keyakinan. Ini punca rakyat kurang keyakinan pada institusi-institusi.

"Bukan FIC yang diadakan sahaja maslah ini berpunca, kalau kita tidak ada keazaman politik untuk tukar dan naikkan kepercayaan rakyat pada institusi kehakiman, polis dan sebagainya.

Pelabur asing dan tempatan takkan datang. Sebab tak selesai dan tak ada penawar yg tepat. "Ubat yang salah mansuhkan FIC bukan ubat yang betul untuk naikkan hak kebebasan kehakiman ada kan polis yang berkesan adalah ubat yang betul.

Ini adalah masalah needed reaction untuk memenangi popular support," katanya.

Tambah beliau tindakkan Najib meningkatkan jumlah pegangan ekuiti asing di negara ini sehingga 70% memperlihatkan beliau tidak membela nasib rakyat terutamnya kaum Melayu apabila Najib sendiri mengakui kini hanya ada RM2 bilion IPO di tangan kaum Melayu.

"Kita hendak PM yang bela Malaysia dan rakyat, kalau bela US itu tugas Obama dan orang asing yang lain.

Apa yang kita hendak, penting pertahan dan bela rakyat Malaysia,"katanya.

Menurutnya ekonomi negara akan menerima impak yang sangat teruk sekiranya pelabur asing yang melabur di atas liberalisasi ekonomi ini menarik semula pelaburan mereka.

Katanya, kerajaan seharusnya memikirkan dasar yang baik untuk rakyat dan ekonomi negara kerana kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk menjaga negara.

"Efek teruk. Kita tengok pada masa ni negara-negara dah buka pintu mereka.

Bank-bank orang asing masuk mereka hanya ada 1 motif untuk mendapat keuntungan.

Mereka tidak akan tolong penduduk, bantu ekonomi tempatan, hanya ada 1 motif dapat keuntungan dan bawa balik pada negara mereka.

Bila suprime ada, stock market akan jatuh kerana fund manager akan jual saham mereka untuk ambil wang balik.

"Kalau kita bukak semual ekonomi kita pada masa ini dan mereka dah pegang saham, akan jual saham mereka x peduli dan saham kita akan jatuh.

Ini ialah satu insident yg kita hendak jaga.

"Sudah pasti hari ini satu dasar yang salah sebab itu kita x boleh ikut ape yang dikatakan dengan tidak tengok dengan teliti.

Kita kena tahu pada hari ni the rule of game dah bertukar.

Mengapa kita hendak bukak? tidak boleh, mereka kata buka untuk untungkan mereka sendiri.

Kita hendak bela negara sendiri kena fikir apa yang baik untuk rakyat kita dan ekonomi kita sendiri kerana orang asing xkan bela kita, ni kita kena jaga," katanya.

Sumber: Anjung Info

Babi Merajuk: Dah balik kandang..!

Reactions: 
DAP Kedah hari ini memutuskan untuk menarik balik keputusannya keluar dari kerajaan Pakatan Rakyat Kedah.

Sebelum ini, DAP negeri menarik balik sokongan kepada kerajaan PAS Kedah ekoran perobohan satu-satunya rumah sembelih babi di Kampung Berjaya di Alor Star.

Berikutan itu, pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang telah mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak bagi menyelesaikan isu tersebut.

Azizan juga dilaporkan berkata kerajaan negeri akan mencari tempat gantian bagi membina rumah sembelih babi yang baru.

Pengerusi DAP Kedah, Thomas Su berkata mesyuarat pagi ini bersetuju untuk menarik keputusan keluar dari Pakatan kedah.

Katanya, keputusan itu dibuat ekoran janji menteri besar Kedah untuk menyelesaikan isu berhubung perobohan rumah sembelih tersebut.

Thomas berkata, surat mengenainya akan dihantar secepat mungkin bagi memaklumkan keputusan terbaru tersebut.

Dari - Malaysiakini

PPSMI: RM40 Juta Setahun Untuk Siapa Selama Ni..?

Reactions: 
Lama sangat dah aku dok fikir-fikir kenapa masa lulus PPSMI dulu boleh je buat secara tergesa-gesa, lepas tu bila nak tarik balik lepas "GAGAL", makan masa sampai lebih dari 6 tahun...

Rupa-rupanya sebab melibatkan kos sebanyak RM40 JUTA SETAHUN..!

Agak-agak korang la, bajet sebanyak tu masuk dalam poket kroni sape..?

Tunggu... sikit hari nanti terdedah la... yang selama ni dok MASYUUUK je mesti bukak mulut sebab lepas ni akan MISS SORU...

Pemansuhan PPSMI jimat kos RM40 juta: Sumber - mStar Online.

KUALA LUMPUR: Pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), yang berkuat kuasa 2012, mampu menjimatkan perbelanjaan kira-kira RM40 juta setahun, kata Timbalan Menteri Pelajaran Dr Puad Zarkashi.

'Demo lagi,Segerakan mansuh PPSMI'!!!-Malaysiakini

Reactions: 
Dari:Malaysikini


Bagi memansuhkan serta-merta dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), seorang Sasterawan Negara mencadangkan satu lagi demonstrasi diadakan.

anti ppsmi rally 070209 tear-gasBercakap kepada Malaysiakini malam ini, Datuk A Samad Said menyatakan "tidak begitu senangnya" dengan keputusan kerajaan semalam yang hanya memansuhkan dasar kontroversi pada 2012.

"Apa yang berlaku sekarang ini bukan memansuhkan (terus) PPSMI tetapi pemansuhan berlaku pada 2012, ini hanya pengumuman penangguhan PPSMI," katanya.

Beliau diminta menjelaskan lebih lanjut kenyataan awalnya di akhbar web PAS yang menyebut "demonstrasi jalanraya perlu diadakan sekali lagi tanda komitmen seluruh rakyat membantah PPSMI dan mendesak kerajaan segera memansuhkannya."

"Setiap perkara yang tidak dapat diselesaikan di dalam Dewan Rakyat perlu diadakan demonstrasi dan demonstrasi itu halal," Harakahdaily hari ini memetik A Samad sebagai berkata dalam satu wawancara.

gmp protest 310108 samad saidSatu demonstrasi besar diadakan 7 Mac lalu, diketuai antaranya oleh A Samad sendiri, bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong memohon baginda campur tangan membatalkan dasar tersebut yang sentiasa dibantah sejak ia diperkenalkan.

A Samad (foto kiri), yang juga penasihat Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP), dilaporkan berkata "tidak ada sebab bagi kerajaan menangguhkan pemansuhan dasar tersebut hingga ke tahun 2012 sedangkan ketika mahu melaksanakannya ia boleh dilakukan dalam tempoh enam bulan."

Pengumuman Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata tokoh sastera itu lagi, bersifat "mengumpan rakyat untuk menghadapi pilihanraya kecil DUN Manek Urai dan juga pilihanraya umum ke-13."

"Apa yang diumumkan oleh Muhyiddin itu hanya menangguhkan pemansuhan PPSMI bukan memansuhkannya terus.

NONE"Jika benar mansuhkan, sepatutnya tahun depan semua pelajar Tahun Satu, Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat sudah mula belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu," A Samad dipetik berkata.

"Alasan mengatakan untuk mansuhkan perlu ambil masa tidak logik kerana ketika perdana menteri keempat dahulu (Tun Dr Mahathir Mohamad) mahu laksanakan hanya boleh ambil masa enam bulan, kenapa perdana menteri keenam (Datuk Seri Najib Razak) perlu ambil masa tiga tahun untuk mansuhkan?"

GMP pula menganggap pengumuman kerajaan semalam bermakna "mulai 2010 semua pelajar baru Tahun Satu sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan, sekolah menengah Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 akan memulakan sesi baru tahun (depan) dengan menggunakan bahasa kebangsaan atau bahasa ibunda sepenuhnya."

"Untuk tujuan itu kementerian seharusnya telah bersedia untuk menyediakan buku teks dan bahan-bahan yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa kebangsaan atau dalam bahasa ibunda," kata Pengerusi GMP Datuk Dr Hassan Ahmad.

"GMP penuh berharap agar perubahan ini berlaku bukan sahaja di peringkat sekolah rendah atau sekolah menengah sahaja malah meliputi semua peringkat pendidikan termasuk peringkat universiti."

anti ppsmi math and science education in english school childrenUntuk menangani kelemahan penguasaan Sains dan Matematik sewaktu PPSMI dilaksanakan, menurut satu kenyataannya hari ini, GMP menggesa Kementerian Pelajaran "mengadakan kelas pemulihan untuk membaiki pencapaian mereka" setaraf dengan mutu dua mata pelajaran tersebut sebelum 2003.

Dr Hassan juga mengumumkan satu majlis Sambutan Pemansuhan PPSMI yang akan diadakan di Stadium Baru Bandar Bangi pada 9 malam 19 Julai ini.

Sementara itu Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar pula dilaporkan berkata pengumuman ini bertujuan menjaga "kepentingan kroni" yang membekalkan peralatan pengajaran dan pembelajaran PPSMI.

"Patutnya ia dimansuhkan hingga tamatnya persekolahan akhir tahun ini. Maknanya tahun hadapan, dasar itu tidak perlu lagi dilaksanakan.

"Kenapa mereka tidak mansuh segera, jawapannya ialah kerana masih ada projek termasuk membekal buku, laptop dan peralatan sebagainya yang diberi kepada kroni dalam dasar PPSMI ini," katanya seperti dilaporkan Harakahdaily.

Menyifatkan pengumuman itu "tidak boleh dipercayai", Mahfuz juga bimbang keputusan terbaru kerajaan itu tidak akan dilaksanakan "memandangkan dasar kerajaan sering bertukar".

Beliau dilaporkan berkata, jika BN berjaya kekalkan kemenangan kerajaan pusat pada pilihanraya umum akan datang, pemansuhan pastinya boleh berubah dengan pelbagai alasan.

"Ini sering berlaku kerana pemimpin yang ada hari ini jugalah yang mengampu dasar PPSMI ini semasa ia diumumkan Tun Dr Mahathir enam tahun lalu," Mahfuz dipetik berkata.

Royalti Minyak: 1Malaysia Bakal Kena Kelentong..!

Reactions: 
Royalti: Jangan dengar dakyah pembangkang: Sumber - Utusan Malaysia Online.

KUALA LUMPUR 9 Julai - Rakyat negara ini khususnya dari Kelantan diminta tidak terpengaruh dengan dakyah pembangkang berhubung pembayaran royalti minyak daripada Kerajaan Pusat yang kononnya bernilai RM1 bilion.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, tuntutan itu dibuat hanya berdasarkan pemahaman serta kepentingan politik pembangkang dan tidak berteraskan peruntukan undang-undang yang sah.

Justeru kata beliau, kementeriannya akan mendedahkan perkara sebenar mengenai isu tersebut sedikit masa lagi berdasarkan lunas undang-undang agar ia tidak dipertikaikan lagi.

"Masyarakat perlu faham iaitu kesemua (tuntutan) ini mesti berasaskan kepada undang-undang negara dan bukan sentimen siasah atau prasangka.

''Pendedahan akan dibuat berpandukan Akta Pelantar Benua, Akta Petroleum dan perjanjian-perjanjian tertentu," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
TPU - Jaga-jaga...!!! 1Malaysia nak kena kelentong..!

Belit UMNgOk (2) - malaysiakini

Reactions: 
Mansuh PPSMI bukan desakan (Tun Abdullah): Sumber - Utusan Malaysia Online.

KUALA LUMPUR 9 Julai - Keputusan kerajaan mengembalikan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu bukan kerana desakan pihak tertentu sebaliknya ia hasil keputusan analisis pelaksanaan dasar itu selama enam tahun.

"Sebelum ini kita banyak mendapat memorandum meminta untuk mengkaji semula, maka kita menetapkan supaya satu kajian dibuat mengikut tempoh pelaksanaan dasar itu iaitu selama enam tahun (2003 hingga 2009).

"Dan semalam keputusan telah dicapai menerusi kajian selama enam tahun itu. Itu membuktikan keputusan semalam dibuat bukan kerana desakan," katanya.

TPU -

1: Bukan kerana desakan pihak tertentu.

2: Sebelum ini kita banyak mendapat memorandum meminta untuk mengkaji semula.

3: Keputusan semalam dibuat bukan kerana desakan.

Ni statement paling gila babi dari veteran UMNgOk... memorandun tu bukan "desakan" ke? buat kajian tu bukan sebab banyak dapat memorandum ke?

SAH makin ramai yang gila dalam UMNgOk...

Manek Urai: Belit UMNgOk (1) - malaysiakini

Reactions: 
Berita 1 -

Mansuh PPSMI tiada kaitan politik: Sumber - Utusan Malaysia Online.

PUTRAJAYA 8 Julai - Keputusan kerajaan memansuhkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) bukan berdasarkan pertimbangan politik, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tegas Timbalan Perdana Menteri, keputusan itu diambil setelah mengambil kira keperluan sistem pelajaran di sekolah-sekolah serta manfaat yang bakal diterima oleh golongan pelajar pada masa depan.

"Keputusan ini dibuat atas asas pertimbangan objektif berdasarkan kajian empirikal dan saintifik, iaitu penemuan-penemuan atas dasar kajian yang khusus dilakukan.

"Dan atas dasar itulah maka keputusan inilah yang kita lakukan, bukan pertimbangan politik," katanya yang juga Menteri Pelajaran pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan pemberita sama ada keputusan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah kebangsaan dalam bahasa Melayu dibuat kerana desakan politik, lebih-lebih lagi menjelang Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 14 Julai ini.

Berita 2 -

Pemansuhan PPSMI mampu raih undi (Mustapa): Sumber - Berita Harian Online.

KUALA KRAI: Keputusan kerajaan memansuhkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mampu membantu Barisan Nasional (BN) meraih sokongan pengundi dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Selasa ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Mustapa Mohamed, berkata sokongan guru dijangka bertambah kerana sebahagian daripada mereka tidak menyokong pelaksanaan PPSMI sebelum ini.

"Dengan tindakan Kementerian Pelajaran untuk tidak meneruskan dasar PPSMI itu, kita berharap ia dapat membantu BN meraih undi dari golongan pendidik.

TPU - TPM cakap tak de kena mengena dengan politik, Pengerusi Badan Perhubungan UMNgOk negeri cakap mampu membantu Barisan Nasiyonal dalam PRK N-41... macam mana ni...?