Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, November 20, 2009

Perhatian Untuk PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional)

Reactions: 
Baru-baru ini (Ogos/Sept 2009) aku telah menerima surat makluman dari mahkamah meminta aku hadir kemahkamah dan sebenarnya ini ialah kali ke 3 aku menerima surat makluman sedemikian dari peguam lantikkan PTPTN.

Tapi hampa sekali, hajat aku untuk membuat rayuan berkenaan dengan masalah pembayaran pinjaman PTPTN terbantut buat kali ke 3 kerana kegagalan Peguam yang dilantik oleh pihak PTPTN untuk hadir kemahkamah semasa sebutan kes dibuat.

Pejabat peguam hanya menghantar surat untuk peminjam kes mahkamah, RM300 dah tentu PTPTN akan masuk ke akaun mereka tanpa perlu peguam itu ke mahkamah, tanpa peduli apa berlaku dimahkamah. wang sebanyak RM300 itu sebenarnya akan dicharge dari peminjam dan apa yang menghampakan ialah, peminjam terpaksa membayar bayaran tersebut walaupun tidak dapat membela diri dimahkamah lantaran kegagalan pihak peguam PTPTN hadir dimahkamah.

Sebelum ini memang banyak media massa menyebarkan pelbagai tarikan bagi peminjam membincangkan permasalah dengan PTPTN, tetapi nampaknya konsep management customer skill PTPTN masih dibawah paras standard... bukan setakat 20 kali menelefon tetapi 50-60 kali panggilan dibuat seharidan kadang-kadang tak dapat dapat berkomunikasi langsung, cuma kedengaran rakaman mesin - "pengawai kami sedang sibuk, talian anda akan disambung kemudian", kemudian sehingga hari yang berikutnya perkara yang sama juga berlaku.

Sebelum ini aku pernah beberapa kali buat rayuan untuk membayar sedikit demi sedikit tapi dukaciti apabila dilayan macam orang bodoh, "anda nak bayar bayar habislah semua tu", kata pegawai PTPTN. mereka sambil lewa sahaja tidak mahu membantu menyelesaikan masalah kita dalam melunaskan pinjaman. Apa yang paling menyedihkan ialah apabila pihak PTPTN mengambil keputusan menyenarai hitamkan nama peminjam.

Logikkah mereka membuat begitu..? apa yang lebih menjadi masalah nanti ialah majikan tidak akan menerima pekerja yang telah disenarai hitam. maka kami yang sememangnya sudah bermasalah dalam melunaskan pinjaman menjadi semakin tertekan.

Kisah ini terjadi kepada aku sendiri, setelah beberapa tahun mencari kerja, akhirnya aku berjaya mendapat kerja disebuah syarikat swasta... masuk 3 minggu aku bekerja, majikan telah dapat mengenal pasti kebolehan aku dan dengan itu, majikan telah memilih aku sebagai duta syarikat dan majikan juga telah menyenaraikan nama aku ke USA untuk 1 bulan dalam business trip.

Permasalahan bermula dan ianya menjadi tekanan kepada aku sebab aku juga telah disenarai hitam oleh imegresen, jadi, tiada lagi masa depan aku, dengan diam-diam aku tidak menceritakan masalah ini kepada majikan kerana takut di tendang kerana dalam application letter memang aku tulis semua klear tick no no no...!!!

Bermula dari hari itu (30 okt 2009) sehingga sekarang beratus-ratus kali dan berhari-hari aku menghubungi PTPTN sebelum majikan menghantar aku ke USA tengah bulan disember ini, apa jawapan yang aku dapat hanyalah - "perlu membayar semua itu kerana itu prosedure kami".

Kemana aku nak cari duit berpuluh K..? aku hanya ada masa beberapa hari sahaja untuk memberitahu kepada majikan masalah imegresen aku dan aku perlu terima takdir mencari kerja lagi selepas ini, inilah PTPTN memberi peluang berupa pengetahuan dan penutup periuk nasi peminjamnya.

Apa yang aku ingin rayu disini agar PTPTN lepaskanlah mereka, mereka tidak membayar bukan kerana degil, tetapi kerana betul2 menghadapi masalah... terimalah suara kami. PTPTN menuduh kami degil padahal peminjam seperti kami ini tiada peluang untuk bersuara membela diri dan melontarkan masalah kami.

Perbincangan sudah diadakan tetapi apa yang diminta lebih dari kemampuan peminjam. beribu masalah peminjam diluar sana, mungkin bukan aku sahaja yang menghadapi masalah ini, ramai lagi yang menjadi mangsa dihalang untuk keluar negara. aku bukan keluar melancong tetapi keluar untuk mencari duit bayar untuk membayar balik pinjaman PTPTN, tetapi meraka tak terima aku lagi...

Kemana lagi aku nak cari kerja sebab aku tiada semangat lagi untuk membayar duit PTPTN maupun hidup dalam keadaan tekanan ini, malu kepada keluarga dan masyarakat sekeliling...

Aku Rayu PTPTN pindalah syarat-syarat baru bagi menghapuskan konsep senarai hitam imegresen. banyak lagi cari boleh dibuat..!!! ini bukan sahaja memberi tekanan kepada peminjam tetapi juga merugikan lagi kerana kegagalan kami mandapat kerja boleh menggandakan lagi jumlah hutang...

Yang berhormat

Sedih Bin Pilu - Hafiz Abd Mahmud

1MALAYSIA - RAKYAT DIDAHULUKAN, TEKANAN DIUTAMAKAN"

Burmaa Oyunchimeg: Chisss... Durhaka Kau..!

Reactions: 
Artikel lama yang dicedok kembali dari Tukar Tiub buat tatapan pembaca... ada juga kaitannya dengan yang ini, ini, ini, ini dan ini...

ish ish ish ish ish...

Saya cukup marah apabila mendengar desas-desus melalui sistem pesanan ringkas bahawa bakal perdana menteri saya telah dikaitkan dengan....sapa namanya....daging se ketul? Nak sebut pun susah. Apa punya tuuur! Saya juga naik angin bila melihat akhbar petang Guang Ming Daily membuat laporan penuh di muka hadapan akhbar tersebut tentang cerita bakal perdana menteri yang baru disebut di mahkamah. Tidak cukup dengan laporan berita ada pula gambar si Minah itu bergaya di Paris. Dari mana gambar ini dikaut oleh Guang Ming wallahu a’lam bisawab.

Saya dengar petang itu Guang Ming jual laris - entah-entah ada ulang cetak. Saya hanya dapat beli naskhah terakhir di Jalan Petaling. Ramai member yang gigit jari terutama teringin melihat gambar Minah ini berlagak di kota Paris. Belek punya belek gambar Minah ini ok juga, boleh ‘stim’. Boleh buat teman ‘pa chu ching’. Tetapi, itu cerita lain. Yang saya nak tulis ini ialah perangai akhbar Cina yang tidak tahu hendak menyurukkan berita. Nasib baik orang Melayu tidak pandai Mandrin, kalau tidak malu besar bakal PM saya ini.

Perangai akhbar Inggeris pun sama. Macam ada agenda tersuruk lagi terpendam dengan niat busuk lagi masam untuk memburuk-burukkan bakal PM saya ini. Kerana itu kita rakyat Malaysia patut tabik hormat dengan Utusan Malaysia. Inilah satu-satunya akhbar yang TIDAK membuat berita laporan mahkamah tentang bakal PM saya yang telah dilihat makan bersama....sapa namanya....di Paris. Inilah contoh akhbar yang menyahut seruan glokal - goreng dan dangkal. Kita juga patut tabik hormat kepada semua stesen TV tempatan. Stesen-stesen ini cukup bertanggungjawab kerana tidak menunjukkan ‘kemaluan’ negara kita ke muka dunia. Stesen TV luar negara sedikit habuk pun tidak boleh dipakai. CNN, BBC ini semua stesen orientalis - yang anti Islam, anti bumiputera, anti Melayu dan tidak menggunakan Bahasa Malaysia. Contohnya, Stesen Star TV entah betul entah tidak, stesen ini telah membuat laporan mengkaitkan nama bakal PM saya dengan sapa namanya? Gambar bakal PM saya juga ada ditayangkan. Apa punya tuuur stesen ini.

Laman-laman web? Ini semua laman fitnah dan tohmah. Tulisan-tulisan dari laman web tidak boleh dipercayai langsung. Laporan nombor ekor dan keputusan gol bola sepak pun tidak boleh dipercayai kalau diambil dari laman web. Semuanya bohong. Laman-laman web ini banyak yang dikendalikan oleh Mak-mak Janda yang tidak ada kerja. Itu sebab kita jangan membaca laman web. Laman-laman web ini bukan sahaja melaporkan tentang bakal PM saya yang makan malam dengan....sapa namanya....tetapi mereka goreng dan kaitkan pula dengan kapal selam. Saya tidak faham bagaimana satu ‘private dinner’ boleh ada sangkut-paut dengan kapal selam. Selalunya lepas dinner orang tidak pergi naik kapal selam. Lepas dinner biasanya orang akan berehat menghenjut tilam.

Laman-laman web ini semakin naik tocang apabila mereka mendengar sidang akhbar Pak Syeikh yang bukan sahaja menyebut… sapa namanya … tetapi Pak Syeikh juga ada menyebut Scorpene. Ini bukan nama rock band tetapi satu jenis kapal selam yang telah dibeli oleh kerajaan Malaysia dari Perancis. Jual beli ini telah dijalankan oleh syarikat Perimekar Sdn. Berhad yang telah mendapat komisen sebanyak RM 530 juta. Laman-laman web menuduh bahawa duit komisen inilah yang menjadi rebutan sehingga....sapa namanya....menjadi daging seketul. Macam mana putar alam, duit komisen ini tersangkut dengan nama bakal PM saya ini, cukup menghairankan. Saya hanya dapat berkata: wallahu a’lam bisawab hanya laman web sahaja yang mengetahui.

Saya sebenarnya amat tidak puashati dengan saksi yang bernama Burmaa Oyunchimeg. Hendak sebut nama pun bukan main susah. Apa punya ayah yang memberi nama yang susah hendak disebut. Sudahlah susah, nama ini panjang pula. Bayangkan kalau kerajaan Melaka memberi dia darjah kebesaran Datuk Seri Utama, berapa panjang nama ini nanti. Betapa susah hendak mengisi butiran nama dalam pasport. Kenapa tidak beri nama seperti Ziana sahaja. Nama Ziana lebih senang disebut, hanya dengan dua suku kata. Apa punya tuuur orang Mongol ini.

Saya naik bengang juga apabila melihat gambar si Burmaa ini di akhbar. Saya naik marah kerana dia cuba berlagak macam Yoko Ono. Apa dia ingat dia pop star ke? Pakai cermin mata macam Yoko Ono. Yoko Ono insan spesial, dia avant garde artist. Suaminya John Lennon. Kamu siapa, kamu hanya sepupu kepada....sapa namanya? Janganlah cuba hendak menayangkan cermin mata hitam itu. Itu perangai Abang Zak.

Si Burmaa ini menuduh bakal PM saya pernah berjumpa dengan....sapa namanya....di Paris. Ini satu tuduhan yang bukan kecil anak. Ini membawa implikasi besar. Apakah si Burmaa ini tidak melanggan Utusan Malaysia? Apa si Burmaa ini tidak membaca bagaimana bakal PM saya telah bersumpah dengan nama Allah ketika pilihan raya kecil di Ijok dahulu. Bakal PM saya TIDAK kenal dengan....sapa namanya?

Ini bukan sumpah sumpit lada api - mak kau buncit dibahan Benggali. Ini sumpah di atas nama Allah. Bukan di atas nama al-Latt atau al-Uzza. Kenapa si Burmaa ini membuat fitnah? Tidakkah si Minah yang pakai cermin mata hitam ini sedar bahawa bakal PM saya ini TIDAK pernah berbohong. Bohong itu bukan nama keluarganya.

Satu perkara yang ingin saya timbulkan di sini ialah tentang hal makan malam dengan....sapa namanya? Di restoran mana mereka makan. Apakah mereka makan di Chez Quick atau di Chez Maxim. Ini penting untuk diketahui oleh rakyat Malaysia. Dalam kota Paris ada beribu tempat makan. Kalau makan malam itu hanya di Chez Quick maka malulah kita rakyat Malaysia kerana bakal PM kita ini cekai.

Kalau di Chez Maxim pasti ada kelas. Tetapi persoalan akan timbul terutama dari Mufti Perak, beliau akan bertanya apakah restoran ini telah mendapat kelulusan logo halal dari JAKIM. Atau apakah gelas, cawan dan pinggan mangkuk itu telah disamak dengan air lumpur. Ini soal akidah. Kerana ini saya cukup marah terhadap si Burmaa ini. Dia tidak memiliki sensitiviti kemelayuan dan kebumiputeraan. Si Burmaa ini hanya main tuduh dan fitnah sembrono. Kenyataan di mahkamah ini membawa implikasi yang boleh menggugat akidah umat.

Saya cukup lega apabila setiausaha akhbar bakal PM saya mengeluarkan kenyataan. Kenyataan ini ringkas dan tepat. Bakal PM saya TIDAK kenal dengan.....sapa namanya? Saya memang merasa lega tetapi saya rasa ini tidak mencukupi. Ini kerana pada satu ketika dahulu Firaun juga pernah berkata bahawa dia tidak kenal dengan Lorraine Osman - ketua geng songlap duit BBMF - tetiba Rocket akhbar DAP mengeluarkan gambar Firaun makan semeja dengan Lorraine Osman. Terberak-berak Firaun, hampir tercampak tupee isterinya.

Saya telah difahamkan dari desas-desus perawi yang tidak sahih gambar makan semeja ini wujud. Gambar ini hanya menunggu masa hendak di keluarkan. Jadi untuk menangkis tohmah dan fitnah ini - mengikut ajaran Sun Tzu The Art of War - lebih baik setiausaha akhbar bakal PM menyerang terlebih dahulu. Nyatakan bahawa jika gambar ini wujud itu adalah hasil dari teknologi photoshop. Khalas.

Seharusnya bakal PM saya mengambil tindakan undang-undang dan menyaman si Burmaa ini. Bukan sahaja si Burmaa yang perlu dibawa ke mahkamah, akhbar Guang Ming, Pak Syeikh Anwar Ibrahim, laman-laman web Mak Janda dan sesiapa sahaja yang berani menyebut....sapa namanya....perlu disaman. Heret mereka semua ke mahkamah. Jika tidak disaman maka benar dan sahihlah cerita-cerita dongeng yang mengatakan bahawa duit komisen pembelian kapal selam inilah yang menjadi punca sapa namanya... menjadi daging seketul.

Berselindung di belakang ‘sub judice’ adalah tindakan lekeh. Pertama apa ke jadahnya makna ‘sub judice’ ini. Kedua, emak saudara Mawi dari Felda Taib Andak tidak faham akan makna perkataan ini. Ini perkataan Latin bukan bahasa orang Pekan atau Minah Kerinchi. Malah pembaca laman web pun kelam kabut mencari kamus untuk memahami perkataan ini. Apa punya tuur sub judice ini.

Saya ada satu lagi cadangan untuk menyelamatkan keadaan agar nama bakal PM saya akan terus mengglokal. Kita semua tahu bahawa si Burmaa inilah yang telah menjadi saksi penting di Mahkamah. Dia telah melihat gambar bakal PM saya sedang duduk semeja dengan....sapa namanya? Saksi ini berbahaya. Lebih baik kita lupuskan sahaja dia, seperti kita lupuskan nama....sapa namanya dari sistem imigresen kita dahulu. Semua ini bisa diatur.

Jika semua ini tidak dilakukan saya hanya sempat menyumpah tanpa menghunus keris - Ciss! Derhaka kau si Burmaa, berani membuat fitnah terhadap bakal PM beta....maaf....bakal PM saya....maaf bakal PM Malaysia. (TT)

UMNO Kulai: MeLAYU "Bacul"..!

Reactions: 
Tindakan UMNO kulai mendesak pihak polis agar menyekat permit ceramah Dato' Seri Anwar adalah 1 tindakan melayu bacul yg tidak berpegang pada prinsip demokrasi. Kerana takut dengan gelombang yang di bawa oleh manusia yang bernama ANWAR IBRAHIM, parti yang bacul ini akan melakukan apa saja, serta menggunakan sepenuhnya kuasa mereka untuk menghalang segala berita, kisah dan pekong mereka daripada disebarkan kepada pengetahuan rakyat jelata.

Sesungguhnya mereka sedang berada di dalam keadaan ketakutan. Walau apa pun kami bertekad akan terus berusaha membenam mereka biar apa pun yang datang, kami tetap dengan pendirian berjuang menegakkan kebenaran dan keadilan di bumi Malaysia yg bertuah ini.

Kepada UMNO bahagian Kulai...Kalu benar kamu berjiwa Pahlawan Melayu... mari kita berentap dengan adat dan tatasusila politik..!

Apabila pengisytiharan perang dilaungkan, kami akan LAWAN, bila kami LAWAN, kami akan LAWAN sampai MENANG...!!!

"LAWAN TETAP LAWAN!!!"

Ketua Penerangan AMK Cabang Batu Pahat

1Malaysia: Kenapa Diam Membisu..?

Reactions: 
Hasil dari maklumat dalaman 'bank negara' dan soalan YB Tian Chua di parlimen telah membawa ke arah terdedahnya maklumat mengenai penglibatan Menteri Besar Negeri Sembilan dalam isu 'penyeludupan' wang bernilai RM10 juta ke luar negara. Namun media seperti diarahkan senyap.

Saya telah menghantar surat terbuka kepada Menteri Besar Negeri Sembilan (sila klik sini untuk baca surat terbuka dedah isu ini).

Terbaru ialah pendedahan bagaimana adik Najib Nizar Razak boleh punya saham nilai RM30 juta dalam CIMB (sila klik sini untuk baca pendedahan adik ipar rosmah dan isteri ada RM30 juta dari CIMB).

Che'gu Bard

Projek Kencing Rakyat Bernilai RM30juta...!!!

Reactions: 
Salam... Semoga sihat semuanya. Dah lama kan Naruto tak beraksi dalam blog ni. Maklumlah Naruto sibuk sikit dengan pelbagai misi-misi yang akan menggegarkan tidak lama lagi dengan pendedahan mengenai berbagai teori mengenai Mahkamah, pakatan Polis dan Kerajaan BN untuk menumbangkan dan melingkupkan Pakatan Rakyat, juga teori tentang kita telah kembali ke-era Mahazalim Mahathir dan tahukah anda bijaknya politik Auta Mahathir..? serta satu pertanyaan adakah Najib atau Mahathir yang memerintah Malaysia sekarang..?

Yang tu harap bersabar semua, sebab masih ada point-point yang perlu disiapkan terlebih dahulu. Jangan dirisaukan sebab semuanya dalam perancangan Naruto untuk tatapan pembaca blog era Pasca ini . Harap-harap korang semua bersabarlah ye.

Untuk Isu di atas Naruto sendiri telah membuat research berkenaan janji PM Najib untuk membaiki hentian Puduraya dengan berkoskan RM 30 juta. Naruto dah selidik sendiri tiada apa perubahan langsung pun berkaitan pembaikpulih Puduraya. Nak lebih detail korang tengok lah gambar ni sendiri... Macam ni punya Projek UMNO dan BN menipu kita, kemana agaknya hilang duit 30 juta tu kan..? saksikan gambar di bawah.

Yang anda di kelentongkan... ( Fantasi BN )
Ini lah tempat yang diubah suaikan dan dikecohkan oleh Media dulu. Memang cantik tapi berbaloikah kos nya.. Nanti kita masuk dalam ok..!
Memang selesa tetapi tak padan...takkan kosnya sampai RM 30 juta..?
Walaupun nampak cantik hakikatnya orang tak mahu guna pun. Ruangan menunggu yang jauh dari Platform bas . Siapa nak tunggu jauh dari Platform Bas..? Projek membazir dan menipu.
Yang paling banyak Naruto nampak poster apanamanyee..! kat belakang tu

Yang Pasti Ini Hakikat sebenarnya di Pudu Raya ( Realitinya )
Ha ha Ni kat depan sekali takkan rm 30 juta takleh baiki tempat buang sampah ni..?

Seterusnya, baca disini...

Muslim State, Liberty, Ketuanan Melayu and Bangsa Malaysia...

Reactions: 
Compare Malaysia with Brunei, which gained independence 27 years after us. The Bruneian Proclamation declares Brunei "a sovereign, democratic and independent Malay Muslim monarchy". Our Proclamation, on the other hand, announces that we "shall be for ever a sovereign democratic and independent State founded upon the principles of liberty and justice and ever seeking the welfare and happiness of its people".

Our founding fathers were not too worried about things involving race. They did not declared officially as a Malay state or a Muslim state; they did not need to call for Malay unity or Muslim unity. But they did call for the all Malayan unity. Even if they did believe that in the short term, some authoritarianism was necessary to clamp down on ethnic tension, they knew that in the long run, all that matters is that the people of Malaysia are happy, that they have liberty and justice.

So what were some political parties talking about when they met over "Malay unity"? Was it about how to improve the lot of the Malays by lording it over other Malaysians with some ideology of ketuanan Melayu? Or they just purposely ignoring the non-Muslim which are almost 35% of the Malaysian citizen? We are facing a lot of crisis nowadays, including the hike of inflation rate, leadership crisis, worrying sports performance, drop of the Malaysian Universities in the world rankings and I have a long list of the problems. So, hope all Malaysian focus on those problems instead of racial issues.
Malays should believe multiracial liberalism concept, then only we able to form strong and competent Bangsa Malaysia. After 52 years of national independence we are still talking about unity among Malays, among Chinese, among Indians and among other races within ourselves. These should be the issues of the past and now as Malaysian we should emphasis on the nation's building and development for the betterment of our future generations! Lets together we struggle for this noble cause!

:BANGSA MALAYSIA

Tulang Besi Akan Disaman Suwardi Yaakob

Reactions: 
Merujuk kepada surat tuan dengan nombor rujukan : ZE(E)/L/1185/09/bob, saya ingin memberitahu pihak tuan bahawa saya tidak akan membawa turun artikel saya kerana saya mempunyai bukti kukuh terhadap pendedahan saya.

Sebagai preview kepada pendedahan saya, surat tersebut meminta saya membawa turun pernyataan yang saya buat ini :
  • "Cumanya, si Suwardi Yaakob ni antara penyebab PAS berpecah sekarang ni. Mamat ni juga kawan baik dengan Ustaz Nasaruddin Mat Isa. Dia ni ibarat "runner" yang buat kerja-kerja kotor untuk Fraksi UMNO;"
Bukti hubungan Ustaz Nasa dengan Suwardi saya telah dedahkan dari rakaman audio Dialog Ustaz Nasa/Hasan Ali dengan Blogger UMNO seperti dalam "link" ini :
Jadi saya 100% yakin dengan pendedahan saya dan saya tidak takut untuk bertanggungjawab, insya-Allah.

Allah SWT akan bersama saya dalam membersihkan PAS dari daki-daki dan nanah-nanah yang mahu menghancurkan PAS.

Tulang Besi

Lagi Maklumat Pasal Suwardi Yaakob - Kawan Baik Ustaz Nasaruddin Mat Isa Rupanya

Reactions: 
Nota: Ini adalah maklumat tambahan berkaitan dengan Suwardi Yaakob dari seorang yang amat kenal dan amat tahu kegiatan serta siapa Suwardi Yaakob ini. Bagus juga saya dedahkan siapa Suwardi Yaakob. Yang menjadi kerisauan kita adalah Suwardi Yaakob ini adalah rakan rapat dengan Ustaz Nasarudin Mat Isa seperti yang diakui oleh Ustaz Nasaruddin sendiri. Sehingga ke tahap waktu Ustaz Nasa di hospital, Suwardi menjadi "nurse". Dengar lah sendiri
Penambahan Maklumat Berkaitan Dengan Suwardi Yaakob
Rupanya Suwardi ini telah di “struck-off” dari Bar Council. Sesiapa yang berada dalam aliran perundangan akan tahu bahawa apabila di “struck off” bererti ia melibatkan kes pecah amanah yang serious. Peguam yang mendapat layanan sebegini dari Bar Council telah mendapat satu penghinaan yang sangat besar seorang peguam yang boleh dapat. Biasanya Bar Council akan memberi tindakan sebegini apabila berlaku kes pecah amana yang sangat besar.

Kalau kita hentam Rohaizad calon BN Permagtang Pasir sebagai pecah amanah dan di buang dari Bar, ingatlah org kanan Hasan Ali, Ustaz Nasa, danorg kepercayaan utk temani Us Nasa termasuklah selama Ustaz Nasa pi Manek Urai, dan bersama Hasan Ali di Permatang Pasir adalah seorg pemecah amanah yg jauh lebih besar daripada Rohaizad. Rujuk kepada page ke-3 surat tersebut...

Suwardi ni dah benefited banyak ketika kerajaan UMNO Selangor dulu. Memang banyak dah.... Projek dgn MAIS yg dinyatakan itu hanyalah yg kecil yg melibatkan UMNO Selangor, dan dia pun nak kelentong UMNO Selangor juga. Salah seoran pembeli rumah dan tertipu tu pun ada dalam gambar di rumah pertemuan blogger UMNO tu... Tapi kalaulah pembeli tu tahu tentang Suwardi dah lama kena sepak rasanya...

Org kuat UMNO yg dok buat business dgn UMNO sekarang dah menjadi org kanan Hasan Ali, dan Ustaz Nasa, dan menasihatinya dalam hal2 projek. Jumpa Suwardi semuanya org tahu dia akan cakap hal projek semata.

Lebih jauh dari itu, blh dibayangkan dia layak meletakkan dirinya sebaris dengan bilik2 pimpinan2 utama PAS pusat ketiaka muktamar PAS ke 55 di Shah Alam lepas.

Bayangkan selama 4 haribulan sehingga 7 haribulan Jun, dia boleh dibenarkan ambil satu bilik khas utk diri dia Suwardi, bersama bilik2 pimpinan lain, Us Hadi, Haron Din, Roslan SMS???, Nasaruddin Mat Isa, Hasan Ali. Mustafa Ali....

Bayangkan apa dan siapa dia yg tak pun terlibat langsung dlm tanzim PAS, bukan AJK muktamar tapi dapat seorg satu bilik, satu roslan, satu suwardi.... Dan bilik yg diambil bilik sangat mahal...

Cuba bayangkan, semua pimpinan2 lain termasuk Hasan Ali tempat tunggangan dia duduk bilik Executive Deluxe sahaja, Nik Aziz pun duduk bilik Executive, tapi si Suwardi bklh duduk bilik kedua paling mahal, Premier Suite;
Dan dalam seramai2 pimpinan itu hanya dia dan satu lagi atas nama Ustaz Hadi... Di Hotel tu pun ada dua sahaja bilik mahal tu...

Pelik, org dah kena “struck off” dari BAR pun blh hidup senang lenang dan ke sana sini dengan Hasan Ali dan Ustaz Nasaruddin Mat Isa.

Malahan dalam ucapan tertutup blogger UMNO tu pun Ustaz Nasa dok ceritakan tentang Suwardi. Suwardi sendiripun berbangga dok cerita merata ceruk dia keluar main golf dgn UMNO itu, dan UMNO ini, dan dok keluar golfing dgn Datuk Bandar MBSA (terlalu kuat UMNO), dan banyak nak sabotaj Pakatan Rakyat. Semua org sebut sesiapa yg nak business dgn MBSA kena pandani main golf dgn Datuk Bandar...

Org bernama Suwardi ni adalah master mind. Saya akan bongkarkan dlm masa terdekat "master plan" dia untuk bersama UMNO, PAS bekerjasama dgn UMNO.... (sapa kata org tuduk Ustaz Nasa dan Hasan Ali nak masuk UMNO!!!) org kata bekerjasama dgn UMNO.

Depa mana berani masuk UMNO, dah depa bai'ah taklik so manalah depa berani. Cuba tak taklik dan tak bai'ah, saya tak gerenti depa ni tak masuk UMNO. Disebabkan tak boleh masuk UMNO tulah depa dok teringin bekerjasama dgn UMNO....

Cuba bayangkan selama 10 hari org bertungkus lumus di Bagan Pinang, Ustas Nasaruddin berseronok2 dengan semua “Top Guns” UMNo pi Tanzania dan beberapa tempat lain2, atas nama wakili PAS utk “PGM parliamentarian”. Dia tak rasa penting Bagan Pinang.

Bila sampai je di Bagan Pinang, haprah tak tahu apa2.... blh buat pun pada hari mengundi naik SUV pusing2 tempat mengundi. Itu jer kerja Timbalan Presiden..

Maklumat Tambahan Suwardi Dibuang Dari Bar Council
Dari : Ahli PAS Selangor

Krisis PMBK: Cari Lubang Yang Betul Sebelum Terjun...

Reactions: 
Sebetulnya saya tidak berminat untuk mengulas apa-apa hal pun yang berkaitan dengan krisis dalaman Kerajaan PAS Kelantan atau lebih tepatnya krisis PMBK sejak dari awal lagi. tetapi pada tahap ini, saya tidak dapat lagi menahan jari dan keinginan saya untuk mengulas sedikit sebanyak dan meluahkan pendirian saya dalam hal ini.

Saya mengenali nama-nama yang disebut secara langsung dan juga yang terlibat dalam mempertahankan mereka-mereka yang "dinamakan" sebagai "geng jahat" dan juga "geng baik" didalam krisis PMBK sejak berakhirnya PRU-12 kebanyakannya secara kebetulan.

Maklumlah, blogger-blogger "kokak" macam kami tiada tempat dalam dunia mereka-mereka yang "mahsyur".

Pada saya pula, mengenali nama-nama yang disebut secara dekat adalah satu peluang untuk memahami diri masing-masing. kita selalu mendengar berbagai cerita keburukan sipolan-sipolan sekadar dari mulut ke mulut dan biasanya yang rajin bercerita ini ialah mereka-mereka yang tidak sehaluan dengan sipolan-sipolan.

Lumrah manusia, lebih berminat bercerita keburukan sipolan-sipolan bila bersembang dan itu adalah normal bagi mana-mana manusia bergelar "insan". naluri untuk bercerita datang kerana sebenarnya ingin meluah perasaan tidak puas hati.

Bila kenal secara langsung, baru kita tahu, bagaimana sebenarnya sipolan-sipolan yang pada awalnya kita hanya kenal "keburukannya" sahaja. itu lumrah. sebab itu ada pepatah - "tak kenal maka tak cinta" (ini bukan pepatah untuk kalangan yang berminat pada hubungan sejenis..!).

Balik pada isu pokok, krisis dalaman PMBK.

Saya mula mendapat maklumat adanya krisis di Kelantan sebelum Kerajaan Pakatan Rakyat Perak jatuh dari seorang kenalan di Kelantan melalui sembang YM (sayang ketika itu saya yang tak pandai IT ni tak tau bahawa semua komunikasi YM blh disave, kalau saya tau, dah lama saya save untuk dipublish pada hari ini).

Pada ketika saya berada di Perak dan berada bersama geng-geng BloggersNetwork@Perak, ada saya ceritakan "khabar" tersebut kepada sahabat-sahabat di Perak dan kebanyakan dari kami tidak percaya akan "khabar" tersebut.

"Khabar" tersebut akhirnya tamat disitu sahaja tetapi saya masih curiga dengan penyampai tersebut tetapi saya juga tidak berminat untuk menyiasat kesahihannya pada ketika itu lantaran ingin fokus pada tajuk utama ketika itu iaitu Krisis Perlembagaan Perak.

Walaubagai manapun, setiap kali saya pulang ke Kelantan, pasti saya akan mendapat berbagai berita yang berlainan "kisahnya" dari rakan-rakan di Kelantan. saya masih terfikir, siapakah "mastermind" dalam permainan ini..?

Masih juga saya mengambil pendirian untuk tidak masuk campur atau mengulasnya dalam tulisan-tulisan saya kerana pada ketika itu saya masih tidak yakin untuk mengulasnya seperti hari ini. maklumat pada ketika itu masih kabur tetapi seimbang... ada pro dan ada kontra. kedua-dua pihak baik dan kedua-dua pihak jahat. itu kata hati saya.

Saya tertarik dengan "hentaman" salah seorang rakan yang cenderung mempertahankan salah seorang yang saya kenal pasti sebagai antara "mastermind" dalam krisis ini dan "hentaman" tersebut bagi saya bersifat "pembunuhan karektor"...

Saya berada 1 kapal dengan Syeikh sewaktu kami menyertai Ekspidisi Royalti Minyak: Pelantar Cakrewala dan sepanjang masa saya dan juga Syeikh berada diatas dek atas kapal yang kami naiki, berpanas berhujan diatas sana hanya berselimut langit.

Demi Allah saya melihat dengan mata kepala saya sendiri bahawa Syeikh juga menunaikan solat seperti muslim yang lain. tidak ada cacat cela tertib ketika Syeikh bersolat dalam keadaan duduk antara 2 sujud sepertimana anak-anak kapal yang lain bersolat. saya yakin peserta-peserta yang lain juga nampak Syeikh menunaikan solat ketika itu dan tuduhan bahawa dahi Syeikh tidak pernah mencecah sejadah adalah 1 tuduhan yang jahat.

Banyak serangan-serangan pada mereka-mereka yang namanya disebut sebagai "geng jahat" dalam krisis PMBK dinyatakan secara semborono sebenarnya dan pada ketika ini, saya tidak berminat untuk mempertahankan mana-mana individu berkaitan kecuali satu sahaja iaitu tuduhan terhadap Syeikh seperti yang saya jelaskan diatas.

Lain-lain persoalan, saya biarkan menjadi tanda-tanya dan biarkan ianya tergantung. bukan nak sembunyikan apa-apa, tapi biarlah mereka-mereka yang saya fikir "tersalah haluan" mencari sendiri kebenarannya dan sekiranya apa yang anda temui, berlainan dari apa yang anda dapat sebelumnya, rasanya masih belum terlambat untuk membuat pembetulan.

Aku agak kecewa jugak bila aku perhatikan nama-nama besar dalam dunia cyber terpedaya dengan "pemaklum-pemaklum" dan aku tak salahkan rakan-rakan cyber aku sebab aku cukup-cukup faham situasi. bukan mudah nak tolak "maklumat" yang datang dari orang yang "paling rapat" dengan TGNA kan..?

Teringat pulak aku bilamana Hasan Ali pun guna "kaedah" yang sama... sikit-sikit Sultan nak, sikit-sikit Sultan nak... yang ni pulak, sikit-sikit TGNA nak, sikit-sikit TGNA nak...

Dulu aku pernah jugak hampir terpedaya dengan "kaedah" macam tu... tapi bila aku fikir balik lojiknya - kalau apa yang kau cakap tu cukup kuat dan berfakta, kenapa masih nak bersandar pada satu nama yang hebat..? Ezam pun pernah guna "kaedah" ni jugak masa dia dalam PKR dulu...

Fikir-fikirkan...

Ada kawan bertanya pandangan aku dalam krisis PMBK ni dan aku jelaskan secara mudah tapi agak panjang. pada aku, lebih baik aku jatuhkan sorang individu yang masih muda dan punya masa depan yang banyak untuk belajar dari kesilapan dan pengalaman naik turun dunia daripada aku jatuhkan seorang yang kita tahu dia memang terbukti telah berjaya sebagai seorang pemimpin.

Secara jelas tanpa berselindung. lebih baik aku selamatkan sebuah Kerajaan daripada aku selamatkan seorang individu. untuk menyelamatkan sebuah Kerajaan, aku perlu undurkan atau bahasa kasarnya "jatuhkan" Ariffahmi. hujah aku mudah. jika Ariff berundur dari PMBK, TGNA dan PAS Kelantan boleh saja seperti biasa menguruskan pentadbiran negeri Kelantan seperti biasa.

Lebih lama Ariff berada dalam PMBK, lebih banyak masalah akan datang dari musuh-musuh yang selama ini laparkan isu untuk menjatuhkan Kerajaan PAS Kelantan. masa keemasan akan tergadai dengan berbagai gangguan dan "persepsi" (lagi-lagi persepsi) pemerhati..? faham-fahamlah...

Jadi apa langkah rakan-rakan seterusnya..? masih mahu menjadi "tembok" yang mempertahankan UMNO..?

Salam Perjuangan...

"Berkata Benarlah Walaupun Pahit"