Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, November 21, 2009

Lembu Bandar Tun Razak vs Lembu Pekan: GERAK Tukang Sondol..!

Reactions: 
Mana datang lembu-lembu ni..? SPRM tak nak siasat ke..? mana GERAK..? mana Suwardi..? mana..? mana..?
Pada majlis berkenaan, Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan menyampaikan surat wakil pengurusan ibadat korban sebanyak 427 lembu dan tiga unta kepada 215 masjid dan surau dalam Parlimen Pekan - Berita Harian Online

Ingat tak yang ni - Lembu korban: GERAK buat aduan rasuah terhadap Khalid

Tapi tak pe... UMNO/Beer eNd tak pernah rasuah... mana ada UMNO/Beer eNd pernah terlibat dengan benda-benda tak baik... tak caya tanya la SPR, SPRM, PDRM dan lain-lain... jangan lupa tanya Suwardi sekali..!

Politik 3 Suku: Betul Kata Pak Bakaq...

Reactions: 
Betul kata Pak Bakaq -
Selama aku berblogging, sembang-sembang dengan rakan-rakan blogger dan jugak para wartawan pro Pakatan Rakyat, perkara yang paling mengerikan bagi kami ialah bilamana ada pimpinan PAS (selain TGNA) nak buat Press Conference.

Rata-rata akan cakap -
  • Mampuih... mangkuk hayun ni kalau dah dapat michrophone, memang lupa dunia terus... macam GRO mabok dalam karaoke... cakap tak pakai otak, lagi boleh jawab - jawab, lagi orang goreng - goreng... lepas tu esok "BOM" dalam media Perdana.
Masa dah "BOM"... mangkuk hayun yang buat PC semalam dah tak de dalam Malaysia dah. dan-dan je ada meeting dekat oversea. nak-nak pulak kalau geng-geng pro UG buat PC, cakap ikut sedap anak-tekak, lepas tu hilang... yang menjawab orang lain.

Sebijik perangai Pak Lah dengan Najib..!

Pak Bakaq bagitau lagi -
Tapi kan Pak Bakaq... ketua parti pun masalah jugak... nak harap dekat sape lagi..? Mustafa Ali..?

Tutup Tipu Dengan Tipu, Nampak Bodoh Pun Tak Kisah...

Reactions: 
Beginilah situasinya apabila sipenipu cuba menutup penipuannya dengan penipuan... akhirnya dari 10 patah kata diucap, 15 darinya adalah tipu.

Itulah UMNO/Beer eNd...
Sumber Rakaman - Jiwo Kelate

Ramai Pimpinan Perasan Bahawa Mereka Adalah "Superman"..!

Reactions: 
Ini adalah sindrom penyakit yang sudah lama bersarang dalam kepala hotak pimpinan UMNO/Beer eNd dan selepas berakhirnya Pilihanraya Umum ke-12, penyakit ini sedikit demi sedikit nampaknya dah berjangkit dan meresap kedalam jiwa sebahagian pimpinan Pakatan Rakyat pula.

Bukan susah untuk mengenalpasti mereka-mereka dari kalangan pimpinan Pakatan Rakyat yang dijangkiti penyakit ini, cukup dengan membaca kenyataan-kenyataan "angkuh" dan "bodoh-sombong" mereka. contohnya kenyataan-kenyataan gila pimpinan Pakatan Rakyat yang didalamnya "berbau tahi" UMNO/Beer eNd.

Kebanyakan mereka-mereka ini diakhirnya menjadi "punching bag" akar-umbi dan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat (ahli parti dan bukan ahli parti) dan tak ketinggalan juga para media termasuk bloggers yang membentuk apa yang kita panggil "3rd voice".

Apa Itu "3rd Voice"?

Dalam komuniti penyokong-penyokong dan pendokong-pendokong Pakatan Rakyat, majoriti darinya ialah mereka-mereka yang berada dalam landasan "none partisme" atau dalam bahasa MeLAYUnya ialah tidak berparti. golongan ini menyokong Pakatan Rakyat bukan kerana "taksub" atau berminat pada mana-mana parti sebaliknya sokongan golongan ini adalah "solid" atas nama "ideologi" atau "perjuangan".

Dalam jiwa golongan ini tersemat pegangan yang sama iaitu -
  • "aku tak peduli siapa nama pemimpin itu atau apa bangsanya, yang aku peduli ialah "ideologi"nya dan juga "perjuangan"nya yang seiring dengan kehendak rakyat. kalau Tuan Guru Nik Abdul Aziz sekalipun mengkhianati suruhan agama, kehendak rakyat dan norma-norma "demokrasi", maka tempatnya ialah dalam karungan guni yang bakal dihanguskan dalam bakaran terakhir pada PRU-13 nanti..!"
Senang cerita, geng-geng "3rd voice" ni dia tak kira siapa korang, selagi korang buat benda betul, support memang "solid", "bulat" tapi kalau "serong"... ambik la habuan kau... buta-buta jadi "punching bag" la...

Tamat bab penerangan "apa itu 3rd voice".

Realiti

Kenyataan diatas ialah realiti dan dari kalangan pimpinan Pakatan Rakyat, ada yang tidak menyangka bahawa gelombang seperti ini akan wujud dari kalangan pro Pakatan Rakyat sendiri

Dan apa yang berlaku seterusnya ialah pada ketika mereka berjaya menang tanpa disangka-sangka pada PRU-12 yang lalu, mereka merasakan bahawa "aku adalah superman" dan selepas dinobat sebagai "seseorang" dikawasan masing-masing, mereka mula merangka-rangka strategi-strategi bodoh yang pada mereka adalah yang "terbaik untuk rakyat".

Kau Bukan "Superman"..!

Para pimpinan "Superman" ini mula lupa bahawa kemenangan mereka pada PRU-12 tempohari bukan kerana mereka adalah "Superman", mereka-mereka ini tidak pun memakai seluar ketat berwarna biru dan juga seluar dalam merah diluar semasa berkempen untuk PRU-12 tempohari. tidak juga mereka ini bersayap merah kesana-sini semasa berkempen.

Aku juga dapat sahkan bahawa tiada diantara pimpinan "Superman" ini ada waktu-waktunya memakai cermin mata dengan rambut berkilat belah tepi dan ada ketikanya muncul tanpa cermin mata dan "remos" ala-ala ekor khinzir..! tiada..!

Eh... korang tak sedar ke yang korang tu bukan "Superman..!"

Penyokong "Taksub Membuta Tuli"

Dikalangan penyokong Pakatan Rakyat pun dah ada yang kelihatan dah jadi "Extremist" parti dan juga dijangkiti penyakit "Taksub".
  • "Jangan tegur kesalahan pimpinan. kalau ada yang buat salah, kita tegur ikut "prosedur", kalau boleh kita cuba "cover" jangan bagi public tahu pimpinan-pimpinan ini buat benda silap demi untuk "menjaga nama baik parti".
Itu kata "Extremist" dan "Taksubist" dan komen ringkas aku untuk geng-geng ini berbunyi begini -
  • Khak Ptuih...!!!
Tegur ikut "prosedur"..? HELLoooooo...!!! apa prosedur tegur-menegur bagi pro Pakatan Rakyat yang bukan ahli mana-mana parti..? tegur masa konvensyen..? boleh jalan la..! masuk jadi "pemerhati" boleh, nak bersuara - mintak maaf... bukan aku tak pernah pergi mana-mana konvensyen Pakatan Rakyat... dah selalu dah. jadi "pemerhati"... perhati je la dari jauh...

Paling BANGANG, suara-suara yang mintak kita "cover" mana-mana pimpinan yang buat kerja "serong". cadangan kelas 1 yang boleh disertai dengan anugerah "otak paling biskut" dan juga piala "Penjahanam Pakatan Rakyat".

Itu yang selama ini berlaku dalam Parti Junub UMNO/Beer eNd yang selama ini kita tentang tapi tiba-tiba ada pulak malaun dalam Pakatan Rakyat yang cuba nak pakai startegi yang sama "kununnya" demi "perpaduan" Pakatan Rakyat.

Hahaha...!!! "Perpaduan"..? oi bastard..! "Perpaduan" tu modal lama UMNO/Beer eNd selalu pakai bila ada masalah dalaman. tu bukan nak selesai masalah, tu nak "peram" masalah bawah "karpet" (teringat pulak aku dekat "carpet man Bik Mama"), ini idea bijak tahap lembu untuk membiakkan anai-anai perosak dalam Pakatan Rakyat.

Tamat bab penyokong "Taksub" dan balik semula pada "Pimpinan Perasan Superman".

Agenda Perpaduan "MeLAYU"

Pimpinan yang aku label sebagai geng "Superman" ni kebanyakannya seronok buat benda-benda bodoh yang majoriti pro Pakatan Rakyat tak setuju. yang paling aku tak tahan sekali bila ada antara mereka ni, sebok dok rancang strategi "Perpaduan".

Ada jugak suara-suara sumbang yang dalam diam, memainkan isu "MeLAYU" padahal faktor perjuangan Pakatan Rakyat yang paling disambut oleh segenap lapisan masyarakat bukanlah MeLAYU sebaliknya "Bangsa Malaysia" - Hak Kesamarataan. itu yang sepatutnya difokuskan dan bukannya 1-1 bangsa sahaja.

Gilanya yang dok bersumbang-sumbang isu MeLAYU itu ialah yang datang dari parti PAS yang terang-terang dasar perjuangan mereka bukanlah perjuangan bangsa sebaliknya berpandukan kepada Al-Qur'an dan Sunnah dan semua kita sedia maklum bahawa didalam Al-Qur'an dan Sunnah, tidak ada perjuangan bangsa.

Disisi Allah semua makhluk ciptaan-Nya yang bergelar manusia adalah sama tak kira apa warna kulit, jantina atau agama... yang membezakan kita hanyalah amalan kita.
  • Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu) - Al-Qur'an (Al-Hujaraat(13)).
Sepatutnya, agenda inilah yang perlu diteruskan. bukan agenda "bangsa". ramai antara kita terlupa atau tak perasan bahawa pada 1 masa nanti, semua bangsa didunia yang ada ketika ini akan hilang ditelan masa melalui perkahwinan campur. siapa dapat jamin 100 tahun lagi genetik MeLAYU yang ada pada tahun 2109 masih sama dengan genetik MeLAYU pada tahun 2009..?

Siapa dapat sahkan bahawa genetik Arab pada zaman Rasulullah dahulu sama dengan genetik Arab pada zaman ini..? kalau nak cakap "ada unsur yang sama" memang aku percaya tapi kalau nak cakap 100% sama, jauh la...

Bangunlah Wahai "Superman" Atau Kami Akan Hantar "Kryptonite" Untuk Kamu..!

Jadi untuk pimpinan-pimpinan yang dikiaskan dekat atas tadi, bangunlah... balik pada perjuangan asal seperti yang kamu pegang dan sebut-sebut diatas pentas ceramah sebelum PRU-12 dahulu. majoriti rakyat memilih kamu semasa PRU-12 dahulu bukan sebab kamu adalah "Superman", tetapi kerana majoriti rakyat merasakan bahawa kamu mampu untuk membawa suara majoriti rakyat dan merealisasikan kehendak majoriti rakyat yang selama ini dipinggirkan oleh pimpinan terdahulu.

Untuk ahli-ahli parti yang aku labelkan sebagai "Extremist" dan juga "Taksubist", sedarlah dari mimpi-mimpi indah kamu. parti kamu masing-masing berjaya bukan kerana "pimpinan" semata-mata. realitinya ialah kemenangan itu bukan kerana "pimpinan" atau "parti" sebaliknya kerana "undi" dari rakyat Malaysia.

Korang ingat kalau pengundi-pengundi yang bukan ahli mana-mana parti boikot PRU-13 nanti Pakatan Rakyat ada can untuk menang ke..? sorry la beb..! yang tu kenyataan kan..?

Kalau korang rasa korang "Superman", korang anggap sahaja para pengundi sebagai "Kryptonite". ancaman utama mana-mana parti politik sebenarnya ialah "pengundi". ingat...!!! Beer eNd hilang majoriti dalam PRU-12 sebab pengundi, PAS kalah di Bagan Pinang sebab pengundi.

Pengundi Adalah "Kryptonite"

Pengundi bagi aku adalah "Kryptonite"... majoriti mereka adalah orang-orang yang "marah". bila mereka marah, mereka akan menghukum dengan cara yang "salah"... aku tak suka Beer eNd jadi aku "pangkah" Pakatan Rakyat. cara yang "unik" untuk melepas geram. tak suka Beer eNd tapi "pangkah" Pakatan Rakyat. hahaha...!!!

Kepada para pimpinan yang ada rasa-rasa "aku adalah Superman", ubahlah diri masing-masing. balik pada landasan perjuangan yang asal. jangan cuba mencipta perjuangan atau agenda diri sendiri sebab adanya pemimpin adalah kerana rakyat dan jatuhnya pemimpin, juga adalah kerana rakyat..! korang bukan hebat sangat pun...

Mana-mana agenda korang yang ditolak tu, eloklah jangan diteruskan. kalau rasa nak teruskan jugak, boleh blah dari Pakatan Rakyat dan tindakan itu sangat-sangat dialu-alukan. sikit pun kami tak rasa rugi buat masa ni kalau mana-mana kerusi Pakatan Rakyat beralih kepada kerusi bebas atau UMNO/Beer eNd baik dengan cara lompat atau PRK. pada aku "sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna". lu fikir la sendiri..!

Yang pastinya, website ini tidak akan menyokong mana-mana pimpinan Pakatan Rakyat baik daripada PAS, PKR ataupun DAP yang dilihat cuba mengkhianati perjuangan dan amanah majoriti pro Pakatan Rakyat dan pengundi-pengundi yang mengundi Pakatan Rakyat dalam PRU-12.

Terimalah semua kritikan demi untuk masa depan Pakatan Rakyat.

"Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai" - "Kalau takut pada risiko, usah bicara tentang perjuangan..!"

PAS Umpana Tun Teja. Bloggers Umpama Hang Tuah. Mahu Menyelematkan Tun Teja Dari Megat Panji Alam, Anak Raja Terengganu

Reactions: 
Saya baru menonton filem “Hang Tuah”. Dalam filem itu dikisahkan Raja Melaka masa itu mahu menikah dengan Tun Teja, anak Dato Bendahara Negeri Pahang. Tapi, lamaran Raja Melaka ditolak mentah, mentah kerana Raja Pahang pada masa itu sudah pun menitahkan supaya Tun Teja dinikahkan dengan Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Maka, Hang Tuah, telah mengambil keputusan untuk menyamar sebagai Pahlawan Melaka yang dimurkai Tuanku Raja Melaka. Dan diterima masuk ke rumah ayahnya Tun Teja.

Tun Teja pula tidak suka untuk dinikahkan dengan Megat Panji Alam. Tun Teja menangis sepanjang masa kerana mengenangkan nasib beliau yang akan dinikahkan dengan MEgat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Maka, setelah duduk di rumah Tun Teja, berjayalah Tun Teja dipikat oleh Hang Tuah dan akhirnya berjayalah Hang Tuan menyelamatkan Tun Teja dari menjadi mangsa Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Pengajarannya, Bloggers terpaksa “Berkorban Apa Sahaja” demi menyelamatkan Tun Teja dari dimangsakan oleh Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.
Izinkan saya menutup artikel ini dengan sebuah pantun yang diungkapkan oleh “Hang Tuah” dalam filem tersebut:

Negeri Pahang Aman Sentosa
Kaya Dengan Tumbuh-Tumbuhan
Niat di Hati Nak Buat Lah Jasa
Mudah-mudahan Tuhan Kabulkan

Tulang Besi

ps Politik ni sama sahaja. Baik zaman Kesultanan Melaka, baik sekarang. Ada konspirasi nya, ada khabar angin nya (Tun Ali berkata dia dengar cerita bahawa Hang Tuah ke Gunung Ledang sebab tergila-gilakan perempuan darat), ada “akal”nya (Dato Karma Wijaya mahu menggunakan Melor sebagai jalan memerangkap Hang Tuah), ada hasad dan iri hatinya (Tun Ali iri hati sebab Tuanku suka pada Hang Tuah padahal Hang Tuah orang baru).

Setelah 600 ratus tahun, politik Melayu masih tidak berubah.