Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, December 08, 2009

Pendedahan Kesah Pembohongan Songkok Putih/Tranung Kite Online

Reactions: 
Saya telah membaca artikel terbaru yang diluluskan oleh Songkok Putih di TKO. Saya tak marah sebab artikel nya lebih menampakkan ketidak cerdikan penulis dari merosakkan imej saya.

Misalnya, penulis tu berkata :
  • “Apabila PAS bersama Pakatan Rakyat memerintah Selangor dia memohon untuk menjadi CEO sebuah anak syarikat kerajaan Negeri Selangor. Dato' Hassan Ali tidak memberikan kepada beliau, lagipun dalam hal ini mesti berbincang dahulu bersama dengan parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat. Dia merajuk dan pergi keluar negara sambung kontraknya........”
Kahkahkah. Berita fitnah macam ni si Songkok Putih ni benarkan penerbitannya. Apalah bodohnya si Songkok Putih ni. Padahal, waktu saya hantar resume saya itu, kontrak saya dengan syarikat luar negeri tu dah bertanda tangan dan tiket penerbangan saya sudah pun diberi kepada saya.

Gaji CEO tu pun LEBIH RENDAH dari apa yang saya dapat di luar negara. Saya ingatkan hendak berkhidmat kepada PAS dan perjuangan Islam dan saya sanggup mengambil gaji yang lebih rendah dari apa yang telah saya dapat.

Tapi, nak buat macamana, Dato Hasan lebih suka syarikat tersebut duduk di bawah pengawasan Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Utara dari dijaga oleh saya. Tak heranlah beliau dan Ketua Bahagian tersebut selalu berjumpa di Eastin Hotel. UMNO lebih utama pada Dato’ Hasan berbanding dengan ahli dan aktivis parti sendiri untuk menjaga syarikat2 dalam Selangor ini. Nak buat macamana.

PEMBOHONGAN SONGKOK PUTIH

Saya tak terkejut Songkok Putih bersubahat dengan orang2 macam Batu Api ni. Kemungkinan, dia adalah penulis yang sama.

1.0 Ini kerana dalam email saya yang terbaru dengan Songkok Putih, saya bertanya bagaimana beliau masih menjadi Webmaster kepada Tranung Kite sedangkan dahulu beliau mengisytiharkan letak jawatan sebagai webmaster.

Beliau menjawab :
  • “mung kena bodoh di aku aje.. yang ganti tu aku jugak”
(Email tersebut saya lampirkan di bawah artikel ini.)

Ertinya beliau telah berbohong dengan keseluruhan pembaca Tranung Kite Online. Beliau menyamar kononnya telah letak jawatan sebagai Webmaster tapi hakikatnya beliau masih lagi memegang tampuk pemerintahan Tranung Kite Online. Saya mempunyai email terus dari beliau yang mengakui penipuan ini.

Email ini juga membuktikan beliau telah berbohong kepada pembaca2 TranungKite Online.

2.0 Dalam artikel2 saya yang sebelum ini satu masa dahulu pun saya sudah beri bukti betapa pembohongnya si Songkok Putih ini. Sila rujuk artikel saya yang sebelum ini di sini.

Songkok Putih pernah berjanji kepada saya dalam satu email pribadi beliau kepada saya. Saya nukil janji Songkok Putih itu:
Namun selepas itu Songkok Putih telah mendedahkan email itu kepada umum sekaligus mengkhianati janji beliau kepada saya.

Untuk maklumat lanjut tentang isu ini, sila klik di sini.

Songkok Putih telah mengkhianati janji beliau untuk tidak mendedahkan email pribadi saya dengan beliau kepada umum. Beliau sendiri berjanji dan beliau sendiri khianati janji beliau.

Bagi saya Songkok Putih telah membuktikan kepada kita beliau adalah seorang pembohong dan pengkhianat janji walaupun beliau ni pakai kopiah putih.

Kita tahu empat sifat orang munafik, maka Songkok Putih membuktikan beliau telah melakukan dua dari empat sifat tersebut.

Inilah dia tanda-tanda hasil tarbiyyah PAS Terengganu yang begitu hebat dan berakhlak tinggi. Mereka yang ditarbiyyah oleh PAS Terengganu seperti Songkok Putih ni agaknya diajar bahawa mereka diizinkan berbohong dan mengkhianati janji.

Jadi, kita dapat tengok pada hari ini siapa yang sesat dan siapa yang tidak sesat.

Tak heranlah dia benarkan artikel yang penulis nya tidak tahu membezakan antara unta dan kambing.
Tulang Besi

ps Email Terbaru dari Songkok Putih:

“Re: [Tranungkite Online v10]: Tranungkite Online Versi 10 telah beroperasi
Friday, November 20, 2009 5:00 AM
From:
This sender is DomainKeys verified
"Ali @ Kamarudin"
View contact details
To:
"Abdul Rahman Abdul Talib" cabearth4@yahoo.ca

mung kena bodoh di aku aje.. yang ganti tu aku jugak

--- On Fri, 20/11/09, Abdul Rahman Abdul Talib wrote:

From: Abdul Rahman Abdul Talib
Subject: Re: [Tranungkite Online v10]: Tranungkite Online Versi 10 telah beroperasi
To: "Tranungkite Online v10"
Date: Friday, 20 November, 2009, 1:26 AM
KAta hari tu SOngkok Putih dah tarik diri? Ni apasal datang balik?

Betul auta la korang ni
________________________________________
From: Tranungkite Online v10
To: cabearth4@yahoo.ca
Sent: Thu, November 19, 2009 8:36:24 PM
Subject: [Tranungkite Online v10]: Tranungkite Online Versi 10 telah beroperasi

From: Tranungkite Online v10 Tranungkite Online Versi 10 telah beroperasi mulai 1 November 2009. Oleh itu anda dijemput hadir semula. Songkok Putih Webmaster - Tranungkite Online v10 Staff ========================================================= You're receiving this email because you're a registered user of . We hope that this email didn't disturbed you and in some manner contributes to improve our services.

Artikel yang diluluskan oleh Songkok Putih

Menyanggah pemikiran-pemikiran sesat dalam blog - Siri 13
Oleh : Batu-api

"Isu Ariffahmi telah menjadikan Tok Guru berduka cita, sehingga berdiam diri. isu ini timbul kerana seorang blogger yang bernama pena kickdefella telah membuat pendedahan yang cukup trajis.

Sebelum pendedahan ini kickdefella telah pergi berjumpa dan mencim tangan Tok Guru, hormat dan dulu antara juga orang yang pernah memberikan padangan dan nasihat kepada Tok Guru.
Cium tangan hormat adalah biasa bagi mereka yang tidak ada perbalahan dan dengki ataupun sakit hati.

Kicdefella nama sebenarnya ialah Syed Azidi
Blognya ialah http://kickdefella.wordpress.com/

Bacalah di sini semua tertulis http://kickdefella.wordpress.com/2009/11/10/penamatan-kontrak-serta-merta/

Kickdefella ada menulis
"Setelah melafazkan apa yang ingin saya lafazkan, saya mengucup tangan YAB Menteri Besar dan meminta maaf sekiranya ada kesilapan di pihak saya sepanjang perkhidmatan saya dan meminta dihalalkan makan minum dan gaji yang saya terima selama ini."

Cerita pertama ini ialah seorang yang memengang jawatan tinggi dan pernah minta gaji melebihi CEO syarikat berkenaan telah ditamatkan kontraknya.

Dia berubah 360 darjah selepas itu.

Cerita kedua pula.
Seorang penulis lain yang menggunakan nama pena Tulang Besi. Dia adalah orang kanan kepada Dato' Hassan Ali. Beberapa tahun bersama Dato' Hassan Ali. Hanya dia tak cium sahaja tangan Dato' Hassan Ali sebagaimana Kickdefella. Peluk Dato' Hassan Ali, eh ehhh banyak kali tak boleh bilang!

Apabila PAS bersama Pakatan Rakyat memerintah Selangor dia memohon untuk menjadi CEO sebuah anak syarikat kerajaan Negeri Selangor. Dato' Hassan Ali tidak memberikan kepada beliau, lagipun dalam hal ini mesti berbincang dahulu bersama dengan parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat. Dia merajuk dan pergi keluar negara sambung kontraknya........

Nama sebenar Tulang Besi pula ialah Abdul Rahman bin Talib
blognya pula ialah http://www.malaysiawaves.com/

Betul ke cerita saya ini?
Tulang Besi telah memaklumkan kesahan perkara ini. Sila lihat di sini
http://macamoranggila.blogspot.com/2009/12/kenapa-tulang-besi-jadi-gila.html (lihat pada komen jawapan TB)

Dia juga telah 360 darjah menyerang Dato' Hassan Ali.

Dato' Hasssan Ali ilmu dan waraknya tidak sama seperti Tok Guru Nik Aziz yang semua orang kenal "kalis akhbar dan media". Semua keburukan Dato' Hassan Ali didedahkan jangan ada sedikitpun kesilapan maka seluruh dunia akan tahu. Tok Guru juga menerima nasib hampir sama, kebaikan membawa Islam 20 tahun di bumi Kelantan hampir lenyap kerana dengki dan dendam kesumat seorang blogger.

Manusia bila dah berdengki dan berdendam semuanya boleh jadi, agama sendiri boleh dipijak-pijak.

p/s - Gambar di atas itu adalah gambar Tulang Besi dengan projek kambing di luar negara setelah frust dengan Dato' Hassan Ali.

Note: Ok juga tulis seperti ini, daripada menggunakan bahasa kasar. Saya juga bersedia untuk melulus terbitkannya. - SP"

Ramai Belia Melayu Mahu Meninggalkan Malaysia?

Reactions: 
Artikel Malaysiakini yang terbaru ini saya dapat hayati dengan baik. Saya melihat trend meminta kerja di luar negara ini semakin popular di kalangan professional Melayu di Malaysia. Malahan, yang saya tahu, ramai yang dihantar JPA atau university untuk mendapat PhD di luar negara tidak pulang ke Malaysia malahan sanggup bekerja di luar negara dan membayar hutang mereka kepada JPA atau pihak universiti di Malaysia.

Trend ini amat menghairankan? Ini kerana sepatutnya orang Melayu lah yang berebut-rebut untuk kembali dan bekerja di Malaysia. Bukankah orang Melayu ada perlindungan dari DEB?

Apa yang saya nampak, DEB lebih menguntungkan kroni dan UMNO. Segala projek2 yang besar-besar di beri atas dasar politik dan di “sub con” pada kroni. Hasilnya, segala kekayaan yang turun dari DEB hanya pergi pada sekumpulan UMNOPUTRA yang mempunyai koneksi dengan orang-orang yang berkuasa.

Hasilnya orang Melayu sendiri tertekan dari segi ekonomi apabila hidup di Malaysia. Kos hidup semakin tinggi dan gaji serta pendapat tidak berubah banyak sejak beberapa tahun lepas. Kos pendidikan tinggi juga meningkat dan kos menghantar anak2 ke sekolah juga semakin tinggi.

Yang lebih menyedihkan, kos perubatan juga semakin meningkat. Bukan kah sekarang ini kita harus membayar insuran bagi kegunaan kemudahan kesihatan anak-anak dan keluarga mereka.

Pendeknya, banyak sumber negara digunakan untuk membangun benda dan bangunan pada kos yang terlampau mahal dan membazir. Sedangkan sumber itu sepatutnya digunakan untuk membuat hidup rakyat Malaysia lebih baik dan terjamin.

Di negara-negara Eropah, walaupun rakyat mereka terpaksa membayar cukai yang tinggi, tapi :
  1. Pendapatan rakyatnya tinggi.
  2. Kos sara hidup rendah kerana harga barang-barang murah.
  3. Pendidikan mereka percuma sehingga ke universiti.
  4. Tidak perlu risau pasal hari tua kerana di waktu tua, kerajaan akan memberi wang untuk sara hidup.
  5. Korupsi berada di tahap minima.
  6. Kos perubatan percuma.
  7. Harga kereta dan rumah juga murah. Tak perlu bayar untuk 30-40 tahun untuk memiliki rumah. Tak perlu tunggu 5 tahun untuk memiliki kereta.
Semua ini berlaku kerana korupsi di kerajaan mereka adalah minima serta rakyat mereka peka dengan apa yang dilakukan oleh para politikus mereka.

Ni negara kita, walaupun negara kaya dan rakyat tidak ramai, namun rakyat di bandar-bandar sudah merasai peritnya kehidupan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat serta ekonomi yang sudah berapa tahun tidak berkembang.

Sememangnya kita wajib menghapuskan korupsi dan salah guna kuasa. Perkara-perkara ini akan menghancurkan negara serta membuat kehidupan rakyat semakin melarat.

KErajaan Malaysia mahu mengadakan GST dalam keadaan pendapatan per kapita rakyat Malaysia tidak setaraf dengan rakyat di negara-negara Eropah. Alamat, lagi miskinlah rakyat Malaysia nampaknya.

More young Malays are quitting M'sia
(http://www.malaysiakini.com/news/119210)
Aidila Razak
Dec 7, 09
6:16pm

special report Last week, Deputy Foreign Affairs Minister A Kohilan Pillay told Parliament that the number of Malaysians who have given up citizenship this year has almost doubled that in 2008.

This does not come as a surprise to many - the shock lies in just who is leaving the country now and for what reason. (http://www.malaysiakini.com/news/118815)

DAP secretary-general Lim Guan Eng (right) had previously brought up the brain-drain issue with the federal government, citing this as evidence that the New Economic Policy (NEP) has failed.

Even in 2007, Guan Eng had argued (http://www.malaysiakini.com/news/74350) that the NEP has failed to address hardcore poverty. He said it only benefits a select group of people to the detriment of non-bumiputeras who then take their expertise elsewhere.

The NEP is no longer cited by non-bumiputera emigrants alone - increasingly, young Malays are contributing to the brain-drain because of the 'backlash' of the affirmative action policy.

“It is very depressing to be Malay now. Everything about the Malay identity is disappointing, because other races view us as helpless and incompetent... a sort of backlash from the NEP,” said potential emigrant Natasha Adnan.

The 25-year-old engineer, a top scorer throughout her student years, said that she is “50-50” about moving abroad. That will depend, she said, on whether she or her partner can secure a job abroad in the immediate future.

Natasha is part of what registered migration agent Robert Chelliah sees as a slight but rising trend of young Malays migrating.

The agent, who has 30 years of experience, said this is in stark contrast to the situation five years ago, when it would have been very surprising if a Malay person walked into his office.

Chelliah (left) is quick to add that this is not necessarily because they are unhappy with conditions at home. Rather, he said it is a growing trend arising from increased mobility and the globalisation of labour markets.

“Young people today plan their lives wholesomely, and will move to places where they feel award them more life opportunities,” he said.

Indeed higher salary packages and job satisfaction are the reasons cited by Chelliah's younger clients, regardless of ethnicity.

He said they tell him of a sense of “hopelessness and stagnation” and the existence of a “glass ceiling”.

Natasha agreed, saying that capable younger employees are bypassed due to emphasis on seniority and “saving face”.

An employee in a multinational company, she said a higher salary is a big pull factor, not so much for the money but for the feeling of being paid her worth.

This is a view shared by Malaysian Employers Federation executive director Shamsuddin Bardan, who told a Singapore daily last month that the key issue in the Malaysian brain drain conundrum remains the salary differential.

'Conservatism and instability'

Centre for Policy Initiatives director Lim Teck Ghee said, however, the quantum of salary is just one of many factors for the exodus from Malaysia.

“Amongst these push factors are likely to be concern for their children's education and future, disillusionment with the country's main social and economic policies and a lack of faith in the institutions running the country like the police and the judiciary,” he said.

This is true in the case of younger families with whom Chelliah works, who tell him they are anxious about the education system, which they see as “constantly chopping and changing”.

Many also do not think that the Malaysian education system can secure their children's future in an increasingly competitive global labour market.

Natasha conceded that her desire to move is more complex than just economics, as she is packing up partly because she no longer feels in control of her life.

“People don't expressly curb freedom, no one says it, but I am constantly aware of what I can or cannot do… I can't hang out with a friend who happens to be male without inviting negative perceptions,” she said.

Interestingly, this is a push factor not only for Malay and Muslim emigrants. Even young non-Malays like Karen Tee, 28, attribute their decision to prevalent conservatism.

With a master's degree in human resources, she has chosen to move to Australia mainly because it will provide her with more security, in terms of the low-crime rate.

“I like the fact that I can hail a cab at midnight and not worry about being raped or kidnapped,” said Tee, who has applied for permanent residency.

More than that, she said she appreciates “not feeling threatened” as her rights will always be secured, despite she will be part of a small minority in Australia.

Her parents too feel the lack of security, and are also growing anxious over what they perceive to be “increasing political instability”.

“My mother is considering moving the whole family to Australia because the future is very uncertain in Malaysia,” she said, supporting Chelliah's claims that the number of middle-aged emigrants are also on the rise.

'Piecemeal efforts not working'

While the government appears to be aware of what Lim calls the “haemorrhaging of vital skills and talent”, attempts to retain talent have only reached limited success.

Technology and Innovation Ministry secretary-general Madinah Mohamad (right) said in a speech in June that government programmes in place since 1995 has thus far attracted only 1,286 Malaysian and foreign experts.

This is a small number when compared to the estimated 20,000 Malaysian researchers, scientists and engineers who are residing abroad, according to a 2008 study.

Among the reasons for these failed attempts, Teck Ghee said, is the lack of a holistic approach.

If the government is serious about curbing the brain-drain, he said, these “piecemeal solutions” should be assessed independently to determine their effectiveness.

The first step however, is to declassify data on migration, which is currently under the Official Secrets Act, to allow researchers to study why people are voting with their feet.

“It does not require rocket science to address some of the causative factors (of emigration) - only strong political leadership truly committed to an inclusive 1Malaysia concept,” he said.

Task Force 13..?

Reactions: 
Sebelum ni kita dikejutkan oleh beberapa maklumat yang membicarakan kewujudan apa yang dipanggil sebagai "Task Force 2010" dan lama wartawan portal web Malaysiakini juga pernah mengeluarkan 1 artikel tentang kewujudan "Task Force 13" disini.

Malam tadi pula, dalam 1 perjumpaan yang telah diadakan disekitar Kuala Lumpur, kita telah mengesan kewujudan sebuah lagi kumpulan yang dinamakan sebagai "Task Force 13" pula.

Apa itu "Task Force 13" dan apa kaitannya dengan "Task Force 2010"..?