Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, December 10, 2009

PKFZ: Lain Makan Nangka, Lain Kena Getah - 1Malaysia..!

Reactions: 
Adakah ini juga satu SANDIWARA untuk tatapan rakyat2 pengundi2 Melayu yang bodoh lagi tolol. Pengundi2 penyokong membuta-tuli yang menyokong mengundi YB YB Wakil Rakyat mereka ..... yang datang mengundi dgn susahpayah untuk memberi undi sokongan kpd wakil2 pilihan mereka. Mereka2 yg tua2 uzur2 semua dapat dipengaruhi oleh puak2 politikus2 yg tamak haloba.

Lihat sajalah dihari Pilihanraya ...... semuanya berpusu2 ketempat membuang undi (Pusat Mengundi) - pendek-kata .... yang capik datang bertongkat, yang buta datang dipimpin, yang lumpuh datang dipapah, yang nazak datang diusung semuanya semata2 untuk memberi undi kemenangan kpd calon2 pilihan mereka yang kemudiannya ..... LIVE HAPPILY dgn MEWAHNYA like lords (SESETENGAH tu MENGALAHKAN SULTAN2 RAJA2 MELAYU) ......LIHATLAH GAYA HIDUP MEWAH MASING2 dgn hasil penyelewengan, rasuah, duit kopi, duit komisyen, duit bawah meja atas meja, sampul surat berisi (brown envelope) semuanya dgn bermacam2 dan berbagai2 cara dan style ..... janji HABUAN MASYUK ...... EASY MONEY .... DUIT TERPIJAK ..... REZEKI DEPAN MATA ...... MANA BOLEH TOLAK beb!

SEBAB ITULAH HARGA MINYAK NAIK .... HARGA BERAS ... HARGA GULA .... HARGA AYAM ... DAGING dan apa saja jenis barangan naik harga dipasaran ..... MEREKA2 YG DAPAT HASIL DUIT RASUAH ... DUIT HARAM yg dapat dikatakan sbg EASY MONEY tu .... SIKIT PUN MEREKA TIDAK KESAH AKAN KENAIKAN HARGA ... SEBAB DUIT YG MEREKA DAPAT HASIL DARI SUMBER HARAM YG SENANTIASA DAPAT MELEBIHI DARI HAD .... JADI APA MAU RISAU DGN KENAIKAN HARGA BARANGAN APA PUN? NAIK PI LAH BERKALI2 GANDA PUN MEREKA SUDAH DAPAT MEMBAYARNYA DGN DUIT HARAM YG MEREKA DAPATI ..... MELALUI RASUAH, PENYELEWENGAN & MACAM LAGI SUMBER EASY MONEY SECARA MARK-UP HARGA KOS DLM BERMACAM2 PROJEK & DEALINGS.

THE WHOLE LOT OF THEM (THE SO-CALLED PEMIMPIN) SIMPLY CANNOT BE TRUSTED AT ALL.

JUST LOOK AT THEIR DAMNED BLOODY FACE RIGHT FROM THE TOP (THE WHOLE BUNCH OF THEM) ..... HOW TO TRUST THEM ALL HUH??????

PKFZ punya kes ni pun ada macam kes ...... umpama kata petutuh melayu ..... LAIN YANG MAKAN NANGKA LAIN PULA YANG KENA GETAHNYA .......

Nampak2 macam puak2 politicians (termasuk menteri2 keparat termasuk yg dah ex tu) yg terlibat (secara langsung atau tak langsung) akan terlepas begitu sahaja dgn mudahnya sebagaimana yang lepas2 punya kes .... mereka semua akan escape dari hukuman ....akan lepas bebas .... escape scot free ......(alasan: TIADA BUKTI KUKUH).

NAMUN pengundi2 yg undi mereka MASIH TETAP SOKONG DGN MULUT MELOPONG ....... MEMANG dasar LEMBU2 DI CUCUK HIDUNG semuanya ........

Khun Pana aka johanssm berkata...

Dulu , kata NO kes...
Sikarang kata ada kes...?

ini macham kes Tambi Melaka...
Lain yang rogol , lain yang kena...

Teringat saya , Toyol No kes...
Tak nampak pulak Istana Bali Resort Toyol .

Betul kata TT ,..taukeh yang untung tapi mat Bangla kena tangkap.
Bapak ayam yang untung tapi ChinaDolls kena tangkap.

-abdul husnan

Terbaru Dipasaran: Perak Darul Kartun..!

Reactions: 
*Dapatkan Segera Dipasaran..!

PERAK DARUL KARTUN
:
  • Harga = RM10 / naskah
  • Ketebalan 80 muka surat tidak termasuk kulit muka (dengan penambahan 12 muka surat berbanding Gedung Kartun
  • Hubungi = Pejabat 03 22344931 atau website cartoonkafe.com
  • Cetakan pertama = 10,000 naskah
DS Ir Nizar Lancar Perak Darul Kartun Ahad Ini..!

Menteri Besar Perak Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin akan melancarkan komik Perak Darul Kartun. Turut bersama dalam Majlis pelancaran adalah Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali.
  • Ahad 13 Disember 2009.
  • 4 petang.
  • Pusat Khidmat Rakyat Dun Bukit Antarabangsa, No 2, Lorong Perak, Pusat Bandar Taman Melawati, Hulu Kelang, Kuala Lumpur.
Sakaratul Maut®

Perisik Rakyat vs TKO..?

Reactions: 
Dah 2 hari aku tak dapat nak online sebab agak sibuk dengan kerja-kerja seharian tambah-tambah pulak aku tak de "berukband" dan streamyx dirumah cuma sekadar menumpang online dekat mana-mana premis yang ada wi-fi. syukur Alhamdulillah di Kota Bharu agak mudah nak dapatkan kemudahan wi-fi cuma perlu ke mana-mana kedai makan di sekitar Kota Bharu.

Padahal dah 2 hari aku asyik melayan panggilan telipon bertanyakan perihal "perang" antara Website Perisik Rakyat, blog Malaysiawaves dan TKO. aku tak reti nak jawab sebab aku tak tau apa-apapun dalam hal ni.

Cumanya, bila aku dapat online tengahari ni, baru aku faham sikit-sebanyak perihal perang ni.

Jadi aku nak maklum dekat sini pada semua pembaca dan pelayar website Perisik Rakyat supaya korang faham dengan lebih jelas. aku terbaca beberapa komen dibawah artikel Tulang Besi yang mempersoalkan kenapa aku "copy paste" artikel Tulang Besi dalam website ni dan beberapa kenyataan dalam komen-komen tersebut (korang carik sendiri la...).

Pertamanya berkenaan dengan penerbitan artikel-artikel dalam website ni... sebenarnya artikel-artikel tersebut bukan dicopy paste dari blog Tulang Besi sebaliknya ianya dipublish sendiri oleh Tulang Besi didalam website ni.

*** (tambahan) Untuk pengetahuan korang yang kurang tau (atau lebih tepat "KURANG TELITI BILA MEMBACA"), Tulang Besi merupakan salah seorang dari 8 penulis jemputan didalam website ni selain dari Alfa200, Kudin Mansor, Sakaratulmaut, Hasbullah Pit, Yeols, BANGSA MALAYSIA dan juga Pengliporlari.

Untuk pengetahuan korang jugak, antara nama-nama yang terpampang dekat atas tu terdiri dari pelbagai bangsa dan jantina. ada melayu, india, jawa, lelaki dan perempuan.

Patutnya yang tukang komen tu baca la betul-betul setiap artikel sebelum komen, kan dekat bawah tu dah ada "posted by" sape-sape... kalau aku yang post, keluar la - "posted by Topeng Perak bla bla bla...", macam tu jugak kalau orang lain yang post... ish... korang ni macam budak baru kenal blog & website.

Yang si Batu Api pun sama Ngok jugak... kaukan selalu hantar artikel dekat TKO dan dekat atas artikel tu ada nama kau sebab artikel tu kau yang punya, tak kan benda remeh macam tu pun nak kena ajar..? adui...

Keduanya, ada yang pertikaikan tentang rakaman-rakaman yang Tulang Besi nyatakan bahawa ada dalam simpanan dia. untuk pengetahuan korang jugak, semua rakaman-rakaman tersebut dah selamat aku serahkan pada TGNA bagi pihak Tulang Besi lebih kurang 2 minggu selepas mesyuarat khas di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut.

Agak lewat diserahkan sebab bukan senang nak dapatkan semua rakaman-rakaman berkenaan. untuk pengetahuan korang jugak, rakaman-rakaman yang telah diserahkan pada TGNA ialah rakaman pertemuan Dato' Hassan Ali dengan Bloggers UMNO dan jugak rakaman pertemuan Dato' Hassan Ali dengan Pemuda PAS Selangor (siri roadshow Dato' Hassan Ali yang diceritakan oleh Tulang Besi). semua rakaman tersebut berjumlah lebih dari 7 rakaman.

Perisik Rakyat vs TKO..?

Ramai yang tanya aku - "kau berperang dengan TKO ke..?"

Jawapan aku -

Buat masa ni, belum lagi... tapi untuk masa akan datang... "kemungkinan tu ada"...

"Kemungkinan tu ada..?"... ya... memang ada... dan sebabnya ialah, aku perhatikan sejak mula berita "pertemuan dalam gelap" didedahkan, pihak TKO banyak menapis dan menafikan perkara yang benar-benar berlaku (dalaman) dan ramai pula yang menghentam mereka-mereka yang mendedahkan berita tersebut dan pada 1 masa, Pak Lah sendiri mengesahkan tentang pertemuan tersebut.

Maknanya perkara tersebut JELAS ADALAH BENAR, tetapi sampai sekarang, pihak TKO yang bagi aku SEPATUTNYA mengambil peluang menegur pimpinan-pimpinan yang bermasalah, tidak berbuat demikian. saham TKO jatuh merudum sebab dah tak telus.

Banyak artikel-artikel yang mendedahkan kisah "pertemuan dalam gelap" ditapis dan tidak disiarkan oleh pihak TKO. kebebasan bersuara dah tak ada dalam TKO kecuali dalam forum. maklumat disekat dsbnya...

Maka aku dan aku yakin ramai lagi pembaca tetap TKO mula menjauhkan diri dari TKO dan beralih arah pada lain-lain portal yang lebih telus seperti Malaysiakini dan Malaysian Insider. disana kami lebih terdedah dengan berbagai maklumat.

TKO dan jadi macam Utusan versi PAS Terengganu. bezanya Utusan cover pimpinan UMNO yang senget manakala TKO pula cover pimpinan PAS yang senget. jadi apa bezanya..?

Atas alasan itulah maka aku telah menjemput Tulang Besi sebagai penulis jemputan dalam website ni sebagai satu tapak bagi Tulag Besi menyampaikan apa yag dia tahu dan apa yang kita tak tahu. keputusannya terletak pada semua pembaca, kalau nak percaya, terserah pada korang, kalau tak nak percaya pun, terserah pada korang. masing-masing ada akal dan pada aku pulak, semua pembaca bukan "bodoh".

Tawaran Sebagai Penulis Jemputan

Kesempatan ni jugak aku ambil untuk menawarkan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk jadi penulis jemputan di website ini. emailkan artikel korang dekat aku di poji2ya@gmail.com. sebagai peringatan, hanya rtikel-artikel yang terpilih sahaja akan disiarkan. nak bantai UMNO amat dialu-alukan, nak tegur pimpinan Pakatan Rakyat yang senget pun dialu-alukan.

Matlamat utama kita cuma 1 -
  • Perbetulkan Pakatan Rakyat demi untuk Menumbangkan UMNO dalam PRU-13..!

I oppose Ketuanan Melayu (Malay supremacy)

Reactions: 
The issue of Ketuanan Melayu (Malay supremacy) once again raised the temperature among Malaysians. The issue had been issue raised by various non-Malay politicians in this nation, saying that Ketuanan Melayu had remained a stumbling block to unite of Malaysians. The philosophy is regarded as discrimination of other races.

After more than 5 decades, the minorities of Malaysians never experienced the real meaning of the independence. Poverty, illiteracy, unemployment, religious oppressions, policy discrimination are nothing new for them. Well, let me tell you the truth that Malaysia was more comfortable and independent under the colonial of British. UMNO colonial are very much discriminating the minorities, depressing their own citizen in own country.

The reason why I mentioned UMNO as colonial is they are always championing the “ketuanan Melayu” policy in Malaysia. So If Malays are “Tuan”, then other races are their slaves? Bumiputra and Bukan Bumiputra verse are the simplest example that the Malaysian non-Malays are under discrimination. This is the Malaysia state of denial in reality, the government is arrogant, refuse to listen Minority’s plight to create a fair and equal situation for all Malaysians regardless of ethnicity and religion.

It seems there are a number of aspects that remain an obstacle to unity among the various races in the country, among which Ketuanan Melayu which is a discrimination of the non-Malays is. In fact, it is oppressive to the harmony of our nation. If everyone is positive and open minded in accepting this, I'm sure that nothing can be regarded as sensitive issue.

The country remains in chaos and confusion even after 52 years of independent. Everything about the Malaysian identity is disappointing, because the minorities view Malays as helpless and incompetent while the Malays view minorities as outsiders.
Quoted from: The British:

our goal is the introduction of] a form of common citizenship open to all those, irrespective of race, who regarded Malaya as their real home and as the object of their loyalty.
Quoted from: E. E. C. Thuraisingham:

I and others believed that the backward Malays should be given a better deal. Malays should be assisted to attain parity with non-Malays to forge a united Malayan Nation of equals.
Quoted from: Lim Swee Aun:

We are co-owners, not lodgers, not guests.
Quoted from: Tunku Abdul Rahman:

For those who love and feel they owe undivided loyalty to this country, we will welcome them as Malayans. They must truly be Malayans, and they will have the same rights and privileges as the Malays.
Quoted from: The Reid Commission:

Our recommendations are made on the footing that the Malays should be assured that the present position will continue for a substantial period, but that in due course the present preferences should be reduced and should ultimately cease so that there should then be no discrimination between races or communities.

Merungkai Fitnah Berkaitan “International Tourism Zone”(ITZ) Yang Dicadangkan oleh Kerajaan PR Selangor

Reactions: 
Beberapa bulan kebelakangan ini, ahli-ahli dan aktivis2 PAS Selangor telah dilemparkan serta diselimuti satu lagi fitnah tajaan “Fraksi UMNO” di Selangor.

Fitnah itu adalah berkaitan kajian kerajaan Negeri Selangor untuk mewujudkan “International Tourism Zone” di Mutiara Damansara dan Puchong.

Malahan, ada kenyataan dari Roslan SMS berkaitan dengan isu ini yang keluar dalam Sinar Harian beberapa minggu yang lepas.

Fitnah yang dilemparkan saya cuba pendekkan seperti di bawah :
  1. Projek ini membenarkan premis-premis perniagaan beroperasi sehingga jam 4 pagi.
  2. Oleh kerana itu, ia akan membiakkan penagihan arak yang berleluasa.
  3. Projek ini akan membenarkan aktiviti hiburan berpanjangan sehingga jam 4 pagi. Ini akan membiakkan maksiat dan masalaah moral yang serius.
Jawapan kepada fitnah-fitnah tersebut adalah seperti berikut :
  1. Berkaitan dengan arak, ia tertakluk kepada undang-undang kecil Kerajaan Tempatan. Dalam kes Mutiara Damansara, ia di bawah Majlis Perbandaran Subang Jaya yang mana Roslan SMS adalah ahli majlis.
  2. Makanya, cadangan ITZ ini tiada kena mengena dengan penyalahgunaan arak atau penyebaran budaya arak di kalangan rakyat Selangor.
  3. ITZ adalah projek berkaitan menjadikan kawasan Mutiara Damansara mengikut tahap piawaan antarabangsa yang melayakkan kawasan itu digelar sebagai International Tourism Zone.
  4. Malahan bukan di Mutiara Damansara sahaja yang berbuat demikian, sila rujuk di sini untuk contoh yang lain: http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=18620. Ini adalah satu projek di Sabah yang mana kerajaan Pusat dan Sabah mahu mewujudkan lagi satu ITZ di sana. Apa masaalahnya?
  5. Pelancong-pelancong dari negera Teluk amat suka beraktiviti di waktu malam membawa ke pagi. Ini kerana itu adalah perangai orang-orang Arab baik di Teluk mahupun di Mesir mahupun di Syams. Mereka ini jenis manusia yang suka berjaga malam.
  6. Membiarkan premis2 perniagaan dibuka sehingga jam 4 pagi akan dapat menarik lebih ramai pelancong dari negara Teluk untuk berbelanja di Selangor. Dan mereka-mereka ini majoritinya adalah orang Islam.
  7. Sesiapa yang pernah duduk di Arab Saudi dan Mesir boleh mengesahkan perangai orang-orang Arab ini. Cadangan membuka presmis perniagaan sampai jam 4 pagi adalah untuk menarik pelancong-pelancong dari Arab Saudi dan negara-negara Teluk yang kaya raya itu.
  8. Isu premis dibuka sampai pagi ni tak pernah difatwakan haram oleh Mufti Arab Saudi mahupun dari Al Azhar. Kedai-kedai kopi (disebut Ahwa di Mesir) dibuka 24 jam tanpa henti . Tiada satu pun fatwa dari Azhar yang mengharamkannya. Di Mekah pun restoran dibuka sampai subuh dan membawa ke pagi. Restoran-restoran di Saudi hanya ditutup pada waktu siang di bulan Ramadhan dan mereka buka 1 jam sebelum waktu berbuka. Maksudnya, tiada hukum dalam Islam mengharamkan pembukaan premis perniagaan sehingga jam 4 pagi.
  9. Sekarang ni pun, ada “Uptown D’Kota” yang terletak di bawah MBPJ yang dibuka sampai ke pagi. Mengapa tiada yang komplen? Bagaimana pula dengan Uptown di PJ dan banyak lagi gerai-gerai makanan di bawah seliaan Kerajaan2 Tempatan yang dibuka sampai ke pagi? Adakah gerai2 makanan ini juga satu bentuk usaha merosakkan moral dan akhlak rakyat negeri Selangor juga?
Sedih saya mengapa isu ini di sebarkan kepada ahli-ahli PAS dan digunakan sebagai alat untuk memburukkan kerajaan Pakatan Rakyat di mata ahli-ahli serta aktivis-aktivis PAS di Selangor. Padahal, kalau ada cacat dan tidak cantik, boleh dicantikkan cadangan ini.

Hukum mengenainya juga tidak jelas haram. Kalau jelas haram cerita lainlah.

Ini adalah salah satu contoh isu anti Pakatan Rakyat yang disebarakan oleh FRaksi UMNO kepada ahli-ahli serta aktivis-aktivis PAS di Selangor. Jelaslah, keputusan Muktamar Ipoh dan Shah Alam tidak diaplikasi di Selangor. Barangkali PAS Selangor ada status khas tidak tertakluk kepada keputusan Muktamar PAS Pusat?

Tulang Besi

Sabah Agriculture Park earmarked as international tourism zone: Kadir http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=18620.
Published on : Saturday, May 03, 2003 Email to a friend Printer Friendly

Tenom: The Sabah Agriculture Park in Lagud Seberang and surrounding districts here have been earmarked as an international tourism zone, said Federal Culture, Arts and Tourism Minister Datuk Paduka Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

However, in order for this to materialise soon, he urged the State to work closely with the Federal Government to expedite the construction of the Kimanis-Keningau and Tenom-Sipitang roads, apart from carrying out upgrading works on railway services from Beaufort to Tenom.

Stressing this after visiting the park Friday, Abdul Kadir said with the completion of these three projects, it would provide easy access for visitors from nearby Sarawak and Brunei to come to the district.

He also suggested to the State Government to review some of its policies to enable the private sector to invest in the various projects in the interior.

At the same time, he said those interested could also communicate with his Ministry, which has two sections assisting in acquiring loans for small and medium projects.

“Better roads not only help the tourism sector but also boost the economy in the interior,” he said.

On another note, Abdul Kadir urged the private sector to work hand in hand with the State Government to develop the park, which is currently facing financial constraints due to low income.

Last year, the park made RM363,695 but its operational cost was about RM1.6 million. It recorded 22,397 visitors, of whom 80 per cent were domestic tourists.

The private sector can help in setting up more facilities in the park, reducing overheads and making it more attractive as well as convenient for visitors there, he said.

Abdul Kadir was briefed by the District Officer on the development of the tourism industry in the district such as the formation of the district’s very own Tourism Committee that is looking into providing packages on places of interest to visit, instead of only going to the park.

Meanwhile, State Assistant Tourism, Culture and Environment Minister Datuk Karim Bujang, who accompanied Abdul Kadir, assured that the State Government would look into problems faced by the park, especially in generating more income, by encouraging more people to come.

The 1,500-acre Agriculture Park was declared open by Prime Minister Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad on March 20, 2001.

Tulang Besi