Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, January 12, 2010

Engine F-5E: Zahid Menipu Harga Engine & Sebab Pegawai TUDM Dibuang..!

Reactions: 

Assalamualaikum wbt,

Lanjutan kepada isu kehilangan engine J85-21 pesawat tempur F-5E, berikut adalah ulasan mengenai kenyataan Menteri Pertahanan, Dato Seri Zahid Hamidi yang disiarkan dalam akhbar beberapa hari yang lalu dan penjelasan yang saya siarkan dalam website ini seminggu yang lalu.

Menurut kenyataan Menteri Pertahanan Datok Seri Zahid Hamidi, engine J95-21 termasuk After Burner yang baru bagi pesawat F-5E berharga RM303,570.00 seunit. Harga tersebut adalah disangkal sama sekali.

Besar kemungkinan harga itu adalah kos bagi pembaikan satu unit engine bekenaan manakala kos bagi baik pulih seunit adalah dianggarkan sekitar RM2.5 ke RM3 juta (kos pembaikan dan baik pulih adalah bergantung kepada penggantian pelbagai jumlah dan jenis alat ganti pakai habis, aksessori dan komponen berhayat yang diperlukan (various consumeable parts, accessories and life components replacement), jumlah hayat pusingan dan jam engine berkenaan digunakan (life cycles and Airframe Hours done) dan keadaan engine samada sejauh mana karat (corrosives) yang telah dikesan pada engine tersebut.

Pesawat yang kerap terbang di atas atau berhampiran dengan laut akan terdedah kepada karat yang berlebihan (excessive corrosion) kerana haba laut.

Harga bagi satu unit engine pesawat jet tempur, jet pejuang atau jet pemintas pastinya mencapai jutaan RM. Sebagai gambaran dan perbandingan, harga seunit engine turboshaft bagi helikopter dianggarkan sekitar RM2.8 juta, manakala kos baik pulih adalah sekitar RM900K - RM1.3 juta. Manakala harga baru bagi engine turboprop bagi pesawaterbang kecil seperti Cessna dan Pilatus pun menjangkau kepada RM5-6 juta seunit.

Maka pastinya harga bagi satu unit engine yang baru bagi pesawat jet tempur ini melebihi dari harga yang dinyatakan. Berkemungkinan harga seunit dianggarkan mencecah sekitar RM7-8 juta dan ianya lebih logik.

Jika engine bagi helikopter mencecah RM2.8 juta, adalah menjadi bahan jenaka jika engine jet pesawat tempur F-5E berharga RM303,570.00 seunit.

Besar kemungkinan Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi diberikan maklumat yang salah oleh Panglima TUDM atau pegawai yang berkaitan. Tentulah ianya tidak logik sama sekali engine helikopter lebih murah dari engin pesawat jet F5-E. Untuk lebih memudahkan pemahaman kepada mana-mana individu yang tidak mengetahui tentang industri aviatiion, berikut dipaparkan contoh-contoh :

  1. Adakah engine kereta Toyota Vios lebih murah dari engine kereta Kancil ?
  2. Adakah engine kereta Naza Ria lebih murah dari engine Proton Wira ?
  3. Adakah engine kereta Camry lebih murah dari engine kereta Proton Perdana ?
  4. Adakah engin kereta Ferrari lebih murah dari engin kereta Honda City ?

Diharap para pembaca boleh memahami akan perbandingan di atas dengan isu yang diutarakaan ini.

Dalam satu kenyataan lain oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi mengenai seorang Brig General dan beberapa pegawai kanan TUDM yang diberhentikan dari perkhidmatan TUDM adalah disebabkan prestasi yang tidak memuaskan. Ini adalah suatu pembohongan besar oleh Menteri Pertahanan tersebut. Mengapa Menteri Pertahanan berkenaan menyembunyikan perkara yang sebenar..?

Sebenarnya seorang pegawai kanan berpangkat Brig General dan lapan lagi pegawai kanan berpangkat Kolonel (Kol) dan beberapa pegawai berpangkat Mejar dan pegawai rendah berpangkat Kapten diberhentikan (tidak sesuai jika disebut "dipecat") adalah disebabkan mereka didapati terlibat dengan rasuah dan penyelewengan peruntukan wang kerajaan dalam pengurusan perolehan TUDM yang dikatakan melibatkan jutaan RM.

Belum pernah dalam sejarah ketiga-tiga perkhidmatan dalam ATM, pegawai-pegawai atau anggotanya diberhentikan atau dipecat disebabkan prestasi mereka yang tidak memuaskan. Sekiranya terdapat pegawai atau anggota TUDM yang tidak menunjukan prestasi dalam kerja, mereka akan ditukarkan ke unit-unit lain, atau di tukarkan kepada bahagian lain yang difikirkan sesuai selain dari dikeluarkan surat cela, dikenakan tindakan disiplin dan sebagainya.

Mereka juga akan ditahan kenaikan pangkat atau hilang kekananan kenaikan pangkat (severe reprimand or lost of seniority) sehinggalah mereka menamatkan perkhidmatannya dengan TUDM atau ATM, dibersarakan lebih awal atau tamat jangka perkhidmatan jika mereka itu dalam Perkhidmatan Tauliah Jangka Pendek (TJP).

Sedangkan ada anggota-anggota tentera yang terlibat dengan penagihan dadah sekalipun, pemberhentian mereka dari perkhidmatan mengambil masa yang lama, adakalanya memakan masa lebih dari setahun kecuali jika ditangkap oleh polis, dibicarakan di mahkamah awam dan dijatuhkan hukuman penjara atau sebagainya.

Sebenarnya, Akta Angkatan Tentera (Armed Forces Act 1971) boleh membicarakan apa jua kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh anggota tentera termasuk pelanggaran disiplin dan kesalahan sivil melalui Mahkamah Tentera (General Court Marshall) yang diwujudkan. Akta Armed Forces Act ini menggantikan The Malay Regiment Enactment 1956 (MRE 1956).

Ini termasuk bagi kesalahan pengkhianatan atau lain-lain jenayah (arson, espionage, etc) yang memudharatkan atau mencemarkan perkhidmatan (detrimental act to the service) sehinggalah kepada kesalahan-kesalahan kecil seperti tidak memakai pakaian seragam dengan betul atau kemas (improper dress), gagal mematuhi arahan mana-mana pegawai atasan samada melalui arahan lisan atau bertulis.

Beralih kepada respon dari ahli-ahli dalam website ini atas tajuk "Topeng Perak ....Penjelasan mengenai Kehilangan Engin F5-E" yang saya poskan sekitar dua minggu yang lalu :

Terima kasih kepada mereka yang memberi respons. Ada pembaca-pembaca yang mempertikaikan kenyataan-kenyataan yang tertentu, antaranya. tidak ada prosedur pengurusan dalam TUDM, orang bawahan sering djadikan scapegoat atau kambing hitam, VSS kan General-General, Kol dan Mejar, apa peranan BOSS dan sebagainya.

Di dalam pengurusan dan pelaksanaan kerja, TUDM telah dilengkapkan dengan dasar dan prosedur dalam pengurusan dan pelaksanaan tugas. Namun disebabkan ada perasaan "greedy", maka timbul idea dibenak mereka akan cara mana mereka boleh membolosi sistem dan prosedur yang ada.

Seseorang BOSS tidak akan berupaya mengawal dan mengawasi pergerakan dan pelaksanaan tugas seharian anggota-anggota bawahan setiap masa jika pegawai-pegawai pertengahan (pengurus,pegawai eksekutif dan penyelia) turut terlibat seperti yang berlaku dalam skandal yang menggemparkan negara ini.

Kecuaian yang sedemikian amatlah dikesalkan. TUDM telah tercemar imejnya hanya disebabkan oleh segelintir kelompok yang menjadi dalang, gunting dalam lipatan dan TUDM terpaksa membayar dengan harga yang mahal bagi memulihkan imej pasukan yang telah tercalar .

Tuntutan nafsu dan peribadi untuk mencari keuntungan material mengatasi segalanya. Dasar dan prosedur pengurusan hanyalah suatu alat atau sistem bagi membanteras gejala-gejala yang boleh dan tidak dibolehkan.

Kira-kira lima tahun yang lalu, negara dikejutkan dengan rompakan senjata oleh kumpulan yang dikenali sebagai Al-Maunah dari satu kem tentera di mana senjata-senjata berkenaan dilarikan ke Sauk. Tindakan nekad itu diketuai oleh seorang bekas anggota tentera berpangkat Kpl yang pernah bertugas dalam Kor Risik. Turut sama menganggotainya adalah seorang Pegawai Tentera Darat yang masih berkhidmat berpangkat Mejar.

Jika senjata-senjata yang sememangnya dikawal rapi oleh anggota-anggota tentera boleh terpedaya dan dirampas oleh sekumpulan yang kurang lengkap malah sebilangan anggota-anggota kumpulan berkenaan yang tiada kemahiran pun berjaya dilakukan, apatah lagi engine pesawat yang kurang kawalan. Ini adalah jawapan kepada para pembaca yang soal ketiadaan prosedur kerja dalam TUDM

Apa yang lebih penting ialah, sikap tanggungjawab, amanah, kejujuran, disiplin dan rasa taat setia kepada perkhidmatan dalam TUDM, ATM dan negara perlu ada di setiap sanubari semua pegawai dan anggota. Sikap amanah, disiplin dan rasa taat setia kepada perkhidmatan dan negara yang telah terkhakis dalam sanubari dan jiwa pegawai-pegawai dan anggota-anggota TUDM inilah yang menjadi faktor utama berlakunya kecurangan dan kecuaian dalam TUDM sehingga menjadikan imej pasukan TUDM tercalar.

Walau bagaimana pun, adalah disarankan agar TUDM perlu mengkaji secara in-depth akan dasar dan prosedur pengurusan yang mungkin telah lapok dan ketinggalan disebabkan kemajuan teknologi dan komunikasi. Sebarang lubang atau loop-hole yang boleh dikesan perlu dikambus atau dan diperkemaskan. Kawalan keselamatan bagi melindungi aset dan inventori TUDM mesti sentiasa diawasi bagi membendung gejala seumpama ini berulang lagi di masa hadapan.

Sekian dan wassalam,

para_jump101

Akramshah Sanusi Exhibits What is Wrong with the Malay Psyche

Reactions: 
Firstly, I don’t know why Akramshah claims himself to be “educated”. I mean, being educated and having an education are two very different things. In order to be educated, one has to exhibit certain qualities and virtues. One cannot simply claim that one is educated. One has to earn the right to claim oneself as educated.

His article Torched Churches... Reaping What Is Sown could easily be construed as an articled written by a New York street bum. There isn’t anything “educational” about it at all.

The part I like the most is when he tried to explain the phases of what he calls “Malay Anger”. The phases he explained is very much inspired by the 13th of May incident (though he doesn’t mention 13th May, but Malays usually will refer to the incident when talking about issues with racial content).

But, most Malays do not realize that the reason for Malay disenfranchisement before 13th May is mostly due to UMNO’s continuation of the former colonial “lazzer faire” economy. UMNO made a choice not to start affirmative action program for Malays right off the bat from Merdeka. Yet, when their failure is out on the open, they blame the Chinese. And the Chinese had to bear the brunt of Malay frustration.

So, naturally, when the issue of Allah name came up, narrow minded Malays like Akramsyah Sanusi can turn to nothing else but the “Malay Anger” mentality usually inspired by the 13th May incident. It somewhat gives a sense of justifications for Malays to act rationally and with reason. Akram is no exception.

What’s abhorring about Akramsyah rantings is that he is using Islam as a justification. When until now, there has been no Islamic injunction prohibiting the use of the term Allah for Christians. In Egypt for instance, the Church of Alexandria has been using the term for about 1000 years. Yet, the oldest Islamic seats of learning, Al Azhar, has never issued an edict prohibiting Christians from using the term.

What motivates me to write this piece is the need to separate what Akramshah stands for with real Islam. It is my duty to Islam to explain to the masses that what Akramsyah stands for has nothing to do with Islam. Akrahmsyah is trying to prohibit what Islam doesn’t prohibit.

And he is masking his “Malay Superiority” ideology with what he claims to be Islam. In truth, there is nothing Islamic about what Akram stands for. His anger and emotions are driven by his Malay nationalist ideology, which is prohibited by Islam.

And an “educated” man can easily differentiate between Malay causes and that of islam. This is something Akram has completely fail to do. No wonder he is in the same bandwagon as Mahaguru58 in an autocratic organization call “Muslim Blogger Alliance”.

My reason for bringing up the May 13th incident is to show you how UMNO manipulates Malay emotions to stop Malays from using reason in their action. Uncontrolled emotions has helped UMNO many times throughout the history of Malaysia in their quest to hold on to power.

To this day the Malays continue to blame the Chinese for the pre 13th May Malay disenfranchisement. Yet, the real factor is UMNO’s failed economic policies caused it. Why? Because of the “Malay Anger” Pavlovian mental conditioning applied by UMNO on the Malay mass. That’s why UMNO had to kill off Utusan Melayu back in the 60’s in order to get the Pavlovian conditioning a success.

Evoking these emotions is usually UMNO’s last straw and it usually works in the past. However, this time around, Allah Al Mighty has failed UMNO’s plans and machinization. It seems whatever they’ve done has backfired.

Maybe Akram can explain how the “Malay Anger” can help to rescue our fledgling economy. The fact that oil money is slowly running out and that our economy is not looking very promising in the future should be explained by Akramsyah Sanusi.

The negative coverage throughout the world on this issue is shaming Malaysia. In Indonesia, Islamic leaders are laughing at Malaysian Muslims for making an issue of of this. It shows how trivial the Malay mind can become under the leadership of UMNO. And chief spokesman to Malay trivial mentality is no one else but Akramshah Sanusi.

So, no Akram. You have no right to claim that you are educated. All I know, the money paid for your expensive education might as well have been flushed down the toilet. IT makes no difference at all.

I know beggars on the street of Kansas City who thinks better than you, Akramshah.
Please stop all these racists rantings. It’s not Islamic and it’s stupid. Besides, you lineage are not even Malay. They Achehnese. Achenese do not speak the Malay language.

So my former classmate Akramsyah, you're everything but educated. More likely indoctrinated rather than anything else.

Tulang Besi

Puteri UMNO Anjur Bengkel Menutup Aurat

Reactions: 
Bila timbul isu penggunaan kalimah Allah dan seterusnya membawa kepada pembakaran beberapa buah gereja, semua pihak menuding jari kepada UMNO dan dari pihak UMNO pula bermati-matian menafikan penglibatan mereka dalam hal tersebut malahan UMNO bermati-matian juga mengatakan bahawa UMNO adalah pembela agama Islam yang sebenarnya di Malaysia.

Hakikat itu tak dapat diterima oleh kebanyakan warga pro Pakatan Rakyat dengan hujah masing-masing dan hari ini aku terpaksa mengatakan kebenaran bahawa UMNO sememangnya adalah pembela agama Islam berdasarkan pada bukti bergambar dibawah.

Ini adalah salah satu dari beberapa siri program penerangan "Cara Menutup Aurat Mengikut Islam HadHari" yang dianjurkan oleh Puteri UMNO.
Amacam..? ada can tak masuk syurga dengan cara macam ni..?

Aku dapat "kompom"kan bahawa tukang rasmi Majlis ni (korang baca la sendiri sapa) dah tempah 1st. flight ke Neraka Jahannam... hahaha..! Hidup UMNgOk...!!!

Khak Ptuih..!

Sumber gambar - :: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

Kalimah "Allah": Kemana Pejuang Islam PAS..?

Reactions: 
Semenjak timbulnya isu penggunaan kalimah "Allah" oleh majalah Herald, berbagai pihak pro KERAjaan bukan main galak lagi memainkan isu ini dan kebanyakannya mengajukan soalan - "kemana perginay pejuang Islam PAS..?"

Kenapa tanya mana perginya pejuang Islam PAS..?

Sejak dari dulu lagi PAS memperjuangkan dan mempertahankan agama Islam di negara ini. Tetapi puaka-puaka UMNO memperlekehkan malah menghina PAS dan lebih malang lagi bilaman UMNO yang ("kununnya") 100% ahlinya berbangsa "MeLAYU Islam" mengambil mudah dengan saranan dan gesaan PAS.

Kini UMNO terdesak dan bertanya pula kemana pejuang Islam PAS. Bila sudah tersepit baru cari nak PAS ke..?

Cuba jawab soalan-soalan objektif seperti berikut :
  1. Siapa yang menghapuskan pembelajaran, pembacaan dan penulisan Jawi di Sekolah-sekolah dahulu..? UMNO ke PAS..?
  2. Siapa yang menghapuskan pemberian Wang Perkapita bagi Sekolah-sekolah Agama Rakyat (SAR) yang dikeluarkan sebelum itu..? UMNO ke PAS..?
  3. Siapa yang merobohkan beberapa surau yang antaranya di suatu Kawasan Perumahan di Bandar Baru Bangi dan juga di kampung Bujal, Kemaman..? UMNO ke PAS..?
  4. Siapa yang memecat Mufti Selangor, Allahyarham Datuk Ishak Baharom apabila Allahyarham Datuk Mufti mempertahankan tindakan JAIS menangkap dan mendakwa dua wanita Islam yang mengambil bahagian dalam satu Pertandingan Ratu Cantik di Selangor..? UMNO ke PAS..?
  5. Siapa yang mengambil tindakan ke atas pegawai-pegawai JAIS apabila menyerbu dan mendakwa orang Islam (pemain muzik) yang didapati meminum arak di sebuah pusat hiburan yang dikenali sebagai The Ship..? UMNO ke PAS..?
  6. Siapa yang tidak membenarkan dan melarang Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu (apabila PAS berkuasa) menguatkuasakan hukum Hudud, Tanzir dan Qisas..? Malah siapa yang memperlekehkannya dengan mengatakan ianya Hudud PAS Kelantan dan Hudud PAS Terengganu..?
  7. Siapa yang menghina Sunnah Nabi dengan menyatakan bahawa Nabi Muhammad tidak mencukur janggut kerana pada zaman itu, tiada pisau pencukur (razor blade)..? UMNO ke PAS..?
  8. Siapa yang menguasai bidang kehakiman dinegara 1Malaysia ini..? UMNO ke PAS..?
Jika jawapannya ialah UMNO, maka apa perlunya kamu semua bertanya ke mana pergi pejuang Islam PAS pulak..? Bukankah UMNO sering kali mendabik dada menyatakan UMNOlah yang memperjuangkan Islam, membina Masjid Negara, mengadakan Perbankan Islam, menyediakan Universiti Islam..?

Kemudian menghina PAS pula dengan mengatakan PAS, parti Islam kolot, Parti Ajaran Sesat dan sebagainya. Menghina pemimpin-pemimpin PAS seperti Tuan Guru Nik Aziz yang seringkali disebut oleh ahli dan penyokong extremist yang haprak UMNO terutamanya blogger-blogger pro UMNO dan penyokong-penyokong UMNO..?

Sehubungan dengan itu juga, kenapa tidak bertanya kemana perginya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mej General (B) Datuk Sri Jamil Khir yang bertanggungjawab dalam Hal Ehwal Agama Islam..? Kenapa sehingga hari ini Mej Gen (B) Datuk Sri Jamil Khir diam membisu seribu bahasa..? langsung tidak ada sepatah pun menyebut tentang isu ini.

Dia bekas tentera dan pangkat tertinggi yang disandangnya sebelum menamatkan perkhidmatan adalah berpangkat Mej General pula, pastinya dia masih gagah. Tidak mungkin dia begitu penakut atau bacul. Ini ditambah pula dengan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mashitah Ibrahim yang bukan kepalang kelulusannya dalam bidang agama dan bekas pensyarah di UIA pula. Bukan main tinggi kelulusan mereka, tetapi terus berdiam diri. Kenapa tidak ditujukan soalan sedemikian kepada mereka semua.

Tambah membingungkan lagi kenapa mufti-mufti negeri yang juga menyokong UMNO turut berdiam diri membisu..?

Bukankah PAS telah menyatakan pendiriannya bahawa mana-mana agama samawi (agama yang diturunkan dari langit) boleh menggunakan nama Allah dalam urusan agama mereka asalkan tidak menyalah gunakan nama Allah itu.

Di Eropah, Amerika dan di Indonesia pihak agama kristian telah lama menggunakan nama Allah dalam urusan agama mereka. Demikian juga penganut-penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak yang turut menggunakan nama Allah.

Sila rujuk Surah Al-Taubah ayat ke 30. baca dan fahamkan apa yang disebut oleh Al-Qur'an dan fahamkan akan kaitannya dengan isu ini.

Kini dalam keputusan mahkamah yang membenarkan pihak gereja Katholik dan juga majalah Herald menggunakan kalimah "Allah", penyokong dan ahli UMNO berdemonstrasi dan memdabik dada "kununnya" merekalah yang benar-benar memperjuangkan Islam, tetapi mengapa pula bertanyakan dan meminta bantuan dari PAS pula...?

Selesaikan sendiri. Bodoh ke bangang ahli UMNO ni..? Mintalah bantuan terus kepada Presiden dan Perdana Menteri UMNO. Apakah ahli dan penyokong UMNO haprak ini mahu menyerahkan kuasa kepada PAS dalam hal ini supaya PAS bertindak. Pastinya mereka tidak mahu.

Walau apa pun, percayalah kerajaan UMNO akan menyelesaikan masalah ini mengikut perundangan yang ada apabila KDN dan JAKIM memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan. Keputusannya akan pasti memihak kepada kerajaan (JAKIM dan KDN), Ini adalah helah kerajaan UMNO sahaja. Apabila mereka menang dalam kes rayuan itu kelak, maka rakyat (melayu yang beragama Islam) memuji melangit akan tindakan kerajaan UMNO yang akan dikatakan benar-benar membela Islam.

Maka berduyun-duyunlah rakyat berbaris memuji Perdana Menteri. Pelbagai sepanduk termasuk bendera UMNO akan dikibarkan di merata tempat. Satu kemenangan buat UMNO.dan pemimpinnya.

Semoga puaka-puaka UMNO dan seangkatan dengannya ini akan lebih sedar, insaf dan memahami akan kedudukan isu yang sebenarnya. Agama islam bukan sekadar kosmetik dengan membanggakan pembinaan masjid, perbankan Islam, Universiti Islam sahaja. Ia lebih kepada pemantapan aqidah dan iman umat Islam itu sendiri.

Diedit dan kemaskini oleh Topeng Perak® Unmasked dari email para_jump101 airborne

Subsidi Minyak: Standby..!

Reactions: 
  • Cadangan pemberian subsidi petrol berdasarkan kapasiti enjin dan jenis kenderaan belum dimuktamadkan kerana kerajaan masih meneliti mekanisme pelaksanaan.
  • Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan perlu melihat perkara itu dalam semua aspek bagi memastikan tidak ada pihak yang teraniaya.
  •  "Daripada segi perincian kita akan umumkan kemudian kerana sekarang sistem tersebut masih dalam proses pengemaskinian, jadi soal siapa yang dapat, bagaimana pengiraan, akan diumumkan kemudian," katanya kepada pemberita selepas taklimat bersama Pemuda, Wanita dan Puteri Umno berhubung pemberian subsidi gula di Kuala Lumpur semalam.
TPU - Standby..!

Isu Kalimah Allah: NGO2 Melayu Tolak Pendapat Yusuf Qardhawi?

Reactions: 
Rupa-rupanya, isu penggunaan kalimah Allah telah pun dibincang bersama Sheikh Yusuf Qardhawi sewaktu kedatangan Sheikh Yusuf sempena Maal Hijrah di Malaysia. Dan beberapa pimpinan besar NGO2 Islam dan Melayu telah menghadziri perjumpaan tersebut.

SHEIKH YUSUF TIDAK MENENTANG PENGGUNAAN NAMA ALLAH UNTUK ORANG KRISTIAN

Di dalam perjumpaan tertutup tersebut, para wakil2 NGO Islam telah diberitahu bahawa penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian dibenarkan oleh Islam. Sheikh Yusuf menyatakan bahawa Islam tidak mengharamkan penggunaan kalimah Allah oleh golongan agama samawi khususnya orang Kristian dan Yahudi.

Sheikh Yusuf juga berkata bahawa penggunaan nama Allah oleh orang Kristian berlaku di seluruh negara Arab dan negara umat2 Islam. Ia bukan satu benda yang menghairankan.

Namun, para NGO2 Islam dan Melayu ini tetap berkeras menolak ijtihad Sheikh Yusuf Qardhawi ini. Alasan mereka gunakan hanyalah alasan bahawa keadaan di Malaysia lain dari tempat-tempat lain. Namun, mereka tidak dapat memberikan apa-apa hujjah lain melainkan hujjah-hujjah sebegini.

SEMUA ALASAN MENOLAK TIDAK BERASASKAN KEPADA ISLAM

Sedar atau tidak, tiada nas atau hujjah berasaskan Islam yang diberikan oleh mana-mana NGO Islam bagi menolak penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian.

Sekali lagi saya sebut, TIADA. Saya ambil contoh ABIM. Kalau kita rujuk kenyataan umum mereka berkenaan isu ini, alasan yang mereka gunakan hanyalah alasan peruntukan PErlembagaan Malaysia. Saya petik :

Ertinya penolakan ABIM dan NGO2 Islam yang lain BUKAN BERASASKAN KEPADA ISLAM. Kita tidak tahu apa alasan mereka menolak penggunaan kalimah Allah ini tapi yang pastinya ia tidak berdasarkan kepada Islam.

MEreka sehingga sanggup menolak mentah-mentah pendapat yang diberikan oleh Sheikh Yusuf Qardhawi sendiri.

UMNO dan JAKIM DALANG SEBENAR DI BELAKANG NGO-NGO ISLAM

Dari email yang saya pernah dapat dari Mahaguru58 menunjukkan bahawa Zahid Hamidi, dan JAKIM, telah berkempen atas isu ini sejak awal 2009 lagi. Mereka telah mengumpulkan kesemua NGO2 dan BLOGGERS bagi memberi “penerangan” (kononnya) berkenaan dengan isu Kalimah Allah ini.

Hakikatnya, ianya adalah penipuan dan muslihat UMNO semata-mata. Mengapa kempen JAKIM ini dilakukan secara agresif hanya selepas kekalahan teruk UMNO pada Mac 2008? Mengapa sebelum itu JAKIM tidak berkempen dengan agresif dalam isu ini?

Malangnya NGO-NGO Islam seperti ABIM ini mudah sangat ditipu oleh UMNO. Saya masih tak boleh lupa bagaimana ABIM telah menipu PAS dengan mengajurkan forum berkenaan Palestin sewaktu arwah Ustaz Fadzil masih hidup. Program yang telah berlansung di Dewan Bahasa dan Pustaka itu telah memberi keuntungan yang besar kepada UMNO. Saya tak tahulah apa balasan yang telah diberikan oleh ABIM kepada UMNO namun saya yakin balasan dari UMNO itu adalah lumayan.

Bagi saya ABIM ini hanya barua UMNO dan mereka tidak boleh dipercayai langsung. Lebih baik semua umat Islam memulaukan ABIM kerana mereka menggunakan nama Islam untuk memperjuangkan nasionalisma Melayu semata-mata.

Juga, kalau JAKIM benar-benar ikhlas mahu memperjuangkan Islam,mengapa mereka bekerjasama dengan Mahaguru58/MBA? Mahaguru58 sendiri mengakui beliau mengikut tariqat yang disesatkan oleh JAKIM.

DEBAT TULANG BESI DENGAN AB BANJARY

AB Banjary ni bekas pelajar Al Azhar. Jadi, pada mulanya saya terkejut kerana sepatutnya beliau tahu yang Kristian Koptik di Mesir menggunakan kalimah Allah secara meluas. Juga, Kristian Mesir telah menggunakan kalimah Allah sejak 1000 tahun masihi yang lepas. Sepanjang penggunaan kalimah Allah ini, tiada ulama-ulama besar Al Azhar telah mengharamkannya. Adakan AB Banjary lebih hebat dari ulama2 Azhar sepanjang zaman?

Namun baru saya teringat. Pelajar-pelajar kita di Mesir tidak berapa bercampur dengan masyarakat tempatan Mesir. Pendudukan mereka tertumpu di “Madinit Nasr” terutamanya di “Haiya Sabiq”(Seksyen Ke TUjuh) dan “Haiya Asyir”( Seksyen ke Sepuluh) berhampiran “Suuq Saiyaqa”(Pasar Kereta).

Jangankan dengan Krisitan Mesir, dengan orang Islam Mesir pun mereka jarang-jarang bergaul. Kalau saudara nak cari orang Melayu bila berada di Kaherah, ambil taksi dan bilang pada pemandu taksi mahu ke “madinit nasr-hayya sabiq”. Saudara hanya perlu turun di mana-mana simpang empat di situ dan tunggu. Tak sampai 5 minit saudara/ri akan berjumpa dengan muka Melayu.

Bukan sahaja pelajar-pelajar Melayu berkumpul di dua “Seksyen” sahaja, malahan mereka dipecah-pecahkan mengikut negeri. Ini kerana setiap negeri di Malaysia ada membeli sebuah bangunan yang bertumpu di “haiyya sabiq” dan “Haiyya Asyir” itu. Malahan, negeri Sarawak pun ada beli bangunan yang dipanggil “Rumah Sarawak”.

Maka, pengaulan pelajar-pelajar kita di Kaherah itu terbatas. Walaupun mereka belajar dalam kelas dalam bahasa Arab, tapi bila keluar kelas mereka bergaul hanya dengan bangsa Malaysia. Jadi saya yakin sangat berapa kerat sahaja pelajar Azhar ini yang pernah berinteraksi dengan orang2 Mesir yang beragama Kristian.

Saya ditakdirkan Allah SWT telah bekerja di bawah seorang boss yang berbangsa MEsir dan beragama Kristian. Namanya adalah George Nushy. Dan, saya sendiri pada mulanya terkejut apabila beliau bercakap dengan menggunakan kalimah “Inshaalah”, “Alhamdulillah” dsbnya. Malahan, email beliau sendiri menggunakan perkataan “Insaahalah” bagi menyatakan beberapa perkara yang akan beliau lakukan. Saya yakin tak ramai pelajar Azhar yang mendapat pengalaman seperti saya.

Malahan orang Kristian Koptik di Mesir telah mengubah hari Ibadah mereka dari hari Ahad kepada Hari Jumaat.

Dan saya lihat pergaulan antara Kristian dan Islam di Mesir ni macam tiada masaalah. Saya pernah berbeli belah di Suq Saiyiida Zainab dan saya dapati penjual-penjual barang yang Kristian menjual barang mereka di pintu masuk Masjid Saiyyida Zainab. Ertinya orang Kristian di sana tak kesah pasal Masjid dan Azan.

Saya juga yakin tak ramai pelajar Malaysia di Azhar tahu bahawa tentera Salahuddin Ayubi terdiri sebahagiannya dari Kristian Koptik Mesir ini. Ertinya dalam Perang Salib, Krisitan Koptik Mesir telah berperang di pihak Salahuddin Ayubi.

Kesimpulannya, AB Banjary, walaupun belajar Azhar, pun tak dapat memberi hujjah berdasarkan syariat bagi penolakan beliau terhadap penggunaan kalimah Allah oleh orang Krisitan.

Juga, apabila tiada alasan, mereka2 ini suka menggunakan kalimah-kalimah Arab seperti “Siyasah Syariiyaah” dsbnya. Tapi, bila diminta memberi penerangan, biasanya mereka tidak dapa sebab hakikatnya, dari sudut Siayasah Syariiah, memberi orang Kristian menggunakan nama Allah lebih menguntungkan Islam dari segi politik.

Tulang Besi

SPR: Back To School..!

Reactions: 
Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1 (SKTTDI1) di sini mencipta sejarah apabila pemilihan ketua muridnya semalam dikendali dan dipantau sepenuhnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Wilayah Persekutuan.

Pemilihan yang menyaksikan pertandingan lima penjuru membabitkan murid Tahun Enam, meriah dengan semua calon serta penyokong masing-masing berkempen pada saat akhir bagi meraih undi sebelum pengundian bermula jam 11 pagi dan berakhir 1 tengah hari.

Pada pemilihan itu, Khairul Azli Khairul Razi diumumkan sebagai pemenang dengan memperoleh 365 undi, mengalahkan pencabar terdekatnya, Alia Suraya Ahmad yang mendapat 281 undi, sekali gus dilantik penolong ketua murid.

Calon lain, Nurul Amalina Amiruddin mendapat 177 undi, diikuti Nik Zaman Faisal Zakimi (86) dan Mohammad Shahril Mohammad Anuar (57) undi.

Keputusan itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Raya yang juga Guru Besar sekolah berkenaan, Nik Nab Sulaiman pada jam 2.10 petang dan dipantau Timbalan Pengarah SPR Wilayah Persekutuan, Khairul Amri Ishak.

Seramai 966 atau 91.7 peratus daripada 1,053 pengundi menunaikan tanggungjawab masing-masing termasuk satu undi pos melalui internet yang dilakukan guru yang kini melanjutkan pengajian ke luar negara, manakala tiga undi rosak.

Proses pembuangan undi itu dimulakan oleh Nik Nab, diikuti guru dan kakitangan sekolah serta murid Tahun Dua hingga Enam membabitkan lima saluran peti undi.

Nik Nab ketika ditemui pemberita, berkata pilihan raya bagi memilih ketua murid di sekolah itu sudah dua kali diadakan, tetapi tahun ini pertama kali dijalankan dengan kerjasama SPR bertujuan menerapkan konsep demokrasi yang diamalkan negara kepada generasi muda.

Sumber - Berita Harian Online

TPU - Hahaha... bagus, bagus... "Back To School"... tu je tahap yang paling sesuai untuk SPR... pantau budak sekolah rendah. senang nak perbodoh. jangan kena perbodoh balik dekat budak sekolah sudah..!