Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, May 08, 2010

Bila Berahim PERKASA Nak Bakar Gambar Najib?

Reactions: 
Bebaru ni beberapa juak Berahim dari PERKASA telah membakar gambar Zaid Ibrahim kerana mendakwa Zaid telah derhaka pada Sultan selangor. Mengikut affidavit Sultan Kelantan yang terbaru:
Dalam afidavit itu, Tengku Muhammad Fakhry berkata mereka diarahkan keluar daripada kenderaan tersebut. Katanya lagi, baginda sultan tidak bersetuju dengan arahan untuk dibawa ke HUSM.

Tengku Muhammad Fakhry juga menceritakan bagaimana kumpulan lelaki tersebut menolak bondanya keluar daripada lif di HUSM, serta turut dihalang lagi daripada memasuki bilik rawatan Tuanku Ismail Petra.
Jelas Baginda Sultan Kelantan diperlakukan seperti penjenayah dan sampah. Bila Agaknya Berahim PERKASA hendak membakar gambar Najib Tun Razak pula?

Ataupun Berahim PERKASA ni memang bangsa "Mengata Dulang Paku Serpih"?

Tulang Besi
Polis bertopeng lengkap bersenjata serbu Sultan

Tengku Muhammad Fakhry, putera ketiga Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra Tengku Yahya Petra hari ini mendedahkan rentetan kejadian yang berlaku pada 4 Mei, menyebabkan baginda kini 'ditahan' di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian.

Beliau menceritakan perkara itu dalam afidavit sepanjang 14 halaman, yang dikemukakan untuk menyokong permohonan habeas corpus berhubung insiden berkenaan berhubung dakwaan penahanan baginda.

Antara 30 hingga 40 orang anggota polis tindakan khas didakwa telah menahan kenderaan baginda daripada meninggalkan Istana Mahkota dalam kejadian tersebut.

Baginda pada ketika itu dalam perjalanan untuk menaiki penerbangan ke Singapura tetapi dilencongkan oleh anggota polis berkenaan ke HUSM, dalam kejadian pada lewat petang Selasa itu.

Tengku Muhammad Fakhry yang juga Tengku Temenggong Kelantan juga mendedahkan anggota polis elit berkenaan mengacukan senjata separa automatik mereka ke arah pemandu kereta berkenaan dan juga bondanya, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Dalam afidavit itu, Tengku Muhammad Fakhry berkata mereka diarahkan keluar daripada kenderaan tersebut. Katanya lagi, baginda sultan tidak bersetuju dengan arahan untuk dibawa ke HUSM.

Tengku Muhammad Fakhry juga menceritakan bagaimana kumpulan lelaki tersebut menolak bondanya keluar daripada lif di HUSM, serta turut dihalang lagi daripada memasuki bilik rawatan Tuanku Ismail Petra.

Keseluruhan afidavit ini boleh dibaca di pautan berikut.

PRK Sibu: Penamaan Calon

Reactions: 
8:30 pagi - Barisan Pimpinan Pakatan Rakyat antaranya Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Khalid Ibrahim, Hassan Ali, Khalid Samad, Teresa Kok, Haji Rahim, DS Wan Azizah, Yaacob Sapari, Salahuddin Ayub, Azmin Ali mengiringi calon PRK Pakatan Rakyat Sibu masuk ke Pusat Penamaan Calon. Suasana terkawal. Penyokong tak berapa ramai, mungkin tak sampai 3,000 orang. Suasana dekat sini lain beb, tak sama macam di Semenanjung.

PRK Sibu: Laporan Pertama Dari Sibu

Reactions: 
Pertama: Alhamdulillah, aku dengan Zorro Un-Masked dah selamat sampai di Sibu lebih kurang jam 9:15 malam tadi. agak-agak aku tadi memang kami tak sempat nak cover dah penamaan calon pagi esok sebab patutnya aku dengan Zorro naik flight jam 1:55 petang semalam tapi kami terlepas flight.

Nak cakap terlepas tu tak la jugak sebab kami dah check-in awal 1:30 jam dari waktu penerbangan, boarding jam 1:35 petang, jam 1:55 petang dok kalut lagi dekat security gate. aku dah lepas, Zorro pulak sangkut tak tau apahal. tak kan aku nak tinggal otai beb..? last skali, biar je la katerbang tu terbang... hahaha...

Sebenarnya ceritanya panjang, tapi aku malas nak cerita... blah la... last skali person in-charge adjust kami naik next flight jam 6:55 petang, tu la janjinya walaupun dia cakap "i'll try to put both of you in the next flight on 6:55 pm but i should remember both of you that the next flight is full"... maknanya dia nak sumbat jugak aku dengan Zorro dalam flight seterusnya walaupun flight tu dah penuh...

Aku dengan Zorro angguk je... aku dok agak kali ni mesti dia sumbat aku dalam beg besar lepas tu dah tentu aku dok dalam "tempat khas" sekali dengan bagasi... keh keh keh... mampuih pi la... janji sampai...

Last skali flight yang dikatakan penuh tu banyak pulak tempat kosong, siap delay lagi stengah jam... cilako... aku dengan Zorro kena main... rupanya ada orang Hi-Jack tempat aku dengan Zorro... Air Asia pun pandai konspirasi jugak beb... tah malaun mana tah masuk tender lagi tinggi dari aku dengan Zorro... hahaha...

Zorro dengan sape ntah tengah sembang-sembang lepas turun dari katerbang dekat Sibu Airport... dekat belakang tu rombongan geng-geng PAS, PKR dengan DAP... Pakatan Rakyat la...

Petang, aku naik flight jam 7:35 pm... sampai Sibu jam 9:15 pm, amik cab, dari Sibu Airport ke Hotel RM36 hengget... boleh tahan gak... 18km - RM35 = 1km 2 hengget... bawak teksi boleh kaya beb... simpan duit bebanyak, piala dunia nanti boleh la layan Judi Halal...

Aku try la sembang dengan drebar teksi tu bab politik... cilako... 1st skali aku tanya dia - "Uncle dah daftar mengundi ke..? Uncle tu cakap - "Election ka..? haiya... not important la... we don't politic-politic in here la friend..."... hek eleh... selebet betul la uncle ni dalam ati aku...

Lepas tu Zorro tazkirah dekat Uncle ni, You jangan cakap macam tu la kawan, itu undi very important tau... tomorrow you pergi daftar undi then PRU-13 you must vote for Pakatan Rakyat, vote for change..."... pergh... baik punya ayat...

Tiba-tiba lak Uncle tu pusing 180 derjah... DAP ka..? (geng... orang sini tak panggil "Di", "Ay", "Pi"... dia sebut "dap" trus... hahaha...) DAP ada chan menang kali ni... sini punya Cina sama Melayu sudah fed-up sama itu SAPP/BN... 51 tahun (ni dia cakap la 51 tahun... aku layan je la...) BN duduk sini, apa pun tarak...".

Aik..? tadi cakap "not important", ni kutuk BN pulak... sembang lagi... rupa-rupanya dia takut Gomen tau dia sokong Pakatan Rakyat... ha... bagus-bagus... "silent voter"... ini yang kita mau...

Banyak la Uncle tu bagi info, siap bawak pusing-pusing bandar Sibu lagi tunjuk tempat-tempat yang ada problem tapi tak pernah setel. Uncle tu cakap, dekat sini rakyat tak boleh komplen, kalau komplen dikira jahat. pergh... Mafia beb...

Kalau jumpa MP atau ADUN untuk mintak bantuan, 10 kali pergi mintak, 30 kali balik dengan tangan kosong. macam sial... hahaha... sape suruh pangkah Dacing dulu-dulu..?

Bandar Sibu

Bandar Sibu ni kira Bandar yang paling besar di Sarawak (ikut cakap pakcik tu la...), Uncle tu cakap, walaupun Bandaraya Kucing diiktiraf sebagai Bandaraya dan jugak Ibu Negeri Sarawak, tahap pembangunan bandar Kucing lagi jauh corot dari Bandar Sibu... beb... aku nak cerita lebih-lebih pun tak leh gak sebab aku tak ronda habis lagi dekat Sibu neh... Bandar Kuching lagi la aku tak pernah sampai.

Masalah yang paling teruk dekat Bandar Sibu ialah - Saliran dan Pengairan... parit ada tapi pendek-pendek, tak tau mengalir dekat mana, asyik melimpah je... kalau hujan, jalanraya jadik sungairaya...

Masalah nombor 2 paling teruk dekat sini kata Uncle tu - Jalanraya, kalau bawak kenderaan dekat sini sama lebih kurang macam bawak motobot dekat sungai, beralun macam dekat pintu kuala... hahaha... Uncle tu membebel - "Gomen cakap tanah dekat sini kebanyakannya tanah paya, jadi bila buat jalan memang dia akan beralun... Mana ada macam tu..! itu Singapore a... buat jalan atas laut apa pasal tak ada beralun-beralun..?".

Lojik jugak cakap Uncle tu beb... Singapore boleh, Malaysia tak boleh... hahaha... korang pikir la sendiri...

Nanti aku sambung lagi...

Ni kenderaan rasmi geng-geng Petugas Pakatan Rakyat sumbangan dari DAP Sabah... Sabah bukan dekat beb..!

Posing "Macho aka Hancor" dari Wan Jo dan jugak Zorro... Wan Jo dah 2 hari dah sampai sini ikut rombongan Cikgu Rahim (Ahli Parlimen Kota Bharu)

UMNO Derhaka Pada Sultan Kelantan?

Reactions: 
Sultan Kelantan masih waras dan sedar. Namun, UMNO dengan jelas menghalang Sultan Kelantan terbang ke Singapura untuk mendapat rawatan lanjutan terhadap penyakit beliau.

Kalau Sultan Kelantan bukan Sultan pun, UMNO tiada hak menghalang Baginda mendapat rawatan yang dikehendaki. Kehendak Sultan Kelantan untuk terbang ke Singapura adalah kehendak Tuanku. Mengapa UMNO derhaka pada titah Tuanku?

Jelas, ini suatu tindakan "Mengata Dulang Paku Serpih". Konon berdemo menentang Zaid, tapi pada waktu yang sama melakukan derhaka terang-terang kepada kebawah Duli Tuanku Sultan Kelantan.

Lagi satu yang saya hairan adalah di mana PERKASA? Mengapa PERKASA diam apabila Raja Melayu terang-terang diperlakukan seperti sampah. Ku Anis terpaksa melarikan diri kerana dikasari pihak berkuasa milik UMNO.

Inikah dia sikap parti yang mengaku memperjuangkan Melayu dan Hak Melayu? Memperlakukan Raja Melayu seperti sampah. Kedua-dua PERKASA dan UMNO adalah munafik. Konon kata berjuang Melayu, tapi boleh layan Raja Melayu seperti sampah.

Kalau Sultan Kelantan UMNO boleh layan seperti sampah, apatah lagi Raja-Raja Melayu yang lain.

Ada kawan saya kata UMNO seperti mahu menghalang Sultan Kelantan dari sembuh. UMNO seperti mahu Tuanku Sultan Kelantan mangkat kerana tidak mendapat rawatan yang diperlukan Baginda. Saya rasa ada kemungkinan juga kerana beberapa cerita yang saya tak boleh dedahkan.

Tulang Besi
Peguam: Sultan Kelantan masih waras, sedar

Peguam Gobind Singh Deo, seorang daripada enam peguam yang memfailkan satu writ habeas corpus hari ini atas penahanan Sultan Kelantan Tuanku Sultan Ismail Petra, menafikan laporan media bahawa baginda dalam keadaan kurang upaya.

“Setahu kami baginda masih sedar, waras dan mengetahui apa yang berlaku,” kata Gobind.

Ditanya sama ada Pemangku Raja,Tengku Muhammad Faris Petra akan dinamakan sebagai reponden, peguam kanan Raja Aziz Addruze menolaknya dan menuding tanggungjawab itu ke atas kerajaan persekutuan dan polis.

"Bagi kami, Pemangku Raja tidak relevan dalam perkara ini. Pihak yang aktif adalah polis dan kerajaan persekutuan - mereka adalah pihak yang menghalang sultan,” katanya.

Peguam Param Cumaraswamy, yang juga hadir pada sidang media itu berkata kerajaan persekutuan perlu menjawab banyak soalan.

Ditanya mengapa kerajaan persekutuan menahan sultan di Hospital Universiti Sains Malaysia in Kota Bahru, Gobind berkata, "Itu, anda perlu bertanya kepada mereka."