Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, August 25, 2010

Kelebihan Berpuasa Dari Sudut Sains

Reactions: 
Semalam, isu hangat di Facebook ialah mengenai seorang anak Melayu yang menghina puasa di status Facebook beliau serta mendapat sokongan kawan-kawannya yang kononnya moden sangat. Kesian pada budak ni, mungkin dia kurang diberi didikan awal agama oleh ibu bapanya yang kaya harta dunia tetapi terlupa nak hantar anaknya belajar agama.

Puasa memiliki banyak hikmah dan manfaat untuk tubuh, ketenangan jiwa, dan kecantikan. Semasa berpuasa, organ-organ tubuh dapat beristirehat dan sel dalam tubuh boleh berkumpul untuk bertahan. Puasa juga boleh mengeluarkan kotoran, toksin/racun dari dalam tubuh, meremajakan sel-sel tubuh dan menggantikan sel-sel tubuh yang sudah rosak dengan yang baru serta untuk memperbaiki fungsi hormon, menjadikan kulit sihat dan meningkatkan daya tahan tubuh kerana manusia mempunyai kemampuan terapi secara semulajadi.

Puasa dapat membuat kulit menjadi segar, sihat, lembut, dan berseri. Kerana setiap saat tubuh mengalami metabolisme tenaga, iaitu peristiwa perubahan dari energi yang terkandung dalam zat gizi menjadi tenaga potensi dalam tubuh. Sisanya akan disimpan di dalam tubuh, sel ginjal, sel kulit dan kelopak mata serta dalam bentuk lemak dan glikogen.

Beberapa cendekiawan telah melakukan beberapa ujian tentang puasa diantaranya secara ringkas dibawah ini:

1. Allan Cott, M.D - Seorang pakar dari Amerika Syarikat, telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara, lalu menghimpunnya dalam sebuah buku Why Fast iaitu berbagai hikmah puasa, antara lain:
a. To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fizikal dan mental).
b. To look and feel younger (merasa lebih muda).
c. To clean out the body (membersihkan badan)
d. To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.
e. To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).
f. To let the body health itself (membuat badan sihat dengan sendirinya).
g. To relieve tension (mengendurkan ketegangan jiwa).
h. To sharp the senses (menajamkan fungsi sense).
i. To gain control of oneself (memperolehi kemampuan mengendalikan diri sendiri).
j. To slow the aging process (memperlambat proses penuaan).

ebook fast Antara buku tulisan Allan Cott, M.D berkaitan puasa.

2. Dr. Yuri Nikolayev - Pengarah bahagian diet di Moscow menilai kemampuan untuk berpuasa yang mengakibatkan orang yang menjalaninya boleh menjadi awet muda, sebagai suatu penemuan (ilmu) terbesar abad ini. Beliau mengatakan: what do you think is the most important discovery in our time? The radioactive watches? Exocet bombs? In my opinion the bigest discovery of our time is the ability to make onself younger phisically, mentally and spiritually through rational fasting. (Menurut pendapat anda, apakah penemuan terpenting pada abad ini? Jam radioaktif? Bom exoset? Menurut pendapat saya, penemuan terbesar dalam abad ini ialah kemampuan seseorang membuat dirinya tetap awet muda secara fizikal, mental, dan spiritual, melalui puasa yang rasional).

3. Alvenia M. Fulton - Direktor Lembaga Makanan Sihat “Fultonia” di Amerika Syarikat menyatakan bahawa puasa adalah cara terbaik untuk memperindah dan mempercantik wanita secara semulajadi. Puasa menghasilkan kelembutan pesona dan daya pikat. Puasa menormalkan fungsi-fungsi kewanitaan dan membentuk kembali keindahan tubuh (fasting is the ladies best beautifier, it brings grace charm and poice, it normalizes female functions and reshapes the body contour).

4. Muzam MG, Ali M.N dan Husain berpendapat bahawa puasa juga selamat untuk pesakit yang mempunyai gangguan ulser. Penelitian dilakukan oleh Muzam MG, Ali M.N dan Husain dalam tindakan terhadap kesan puasa ramadhan terhadap sakit perut.

5. Elson M. Haas M.D. - Direktor Medical Centre of Marin (sejak 1984) mengatakan dalam puasa merupakan bahagian dari trilogy nutrision, balancing, building( toning). Elson percaya bahwa puasa adalah bahagian yang hilang “missing link” dalam diet di dunia barat. Kebanyakan orang di barat over eating atau terlalu banyak makan, makan dengan protein yang berlebihan dan lemak yang berlebihan. Sehingga ia menyarankan agar orang lain mulai mengatur makanannya agar lebih seimbang dan mulai berpuasa, kerana puasa bermanfaat sebagai: purifikasi, peremajaan, istirahat pada organ pencernaan, anti aging, mengurangi alergi, mengurangi berat badan, mengawal mental dan emosi, perubahan kebiasaan dari kebiasaan makan yang buruk menjadi lebih seimbang dan lebih terkawall, meningkatkan daya tahan tubuh.

Puasa dapat mengubati penyakit seperti Influeza, bronkitis, diare, konstipasi, alergi makanan, asma, aterosklerosis, penyakit jantung koroner, hipertensi, diabetes, obesitas, kanker, epilepsi, sakit pada punggung, sakit mental, angina pectoris (sakit dada kerana jantung), panas dan insomnia.

6. Dr Sabah al-Baqir dan kawan-kawan mengatakan bahawa puasa dapat mengurangi jumlah hormon melawan stress. Dia bersama kumpulan dari Falkuti kedoktoran Universiti King Saud yang melakukan studi terhadap hormon prolaktin, insulin dan kortisol, pada tujuh orang laki-laki yang berpuasa sebagai sampel. Hasilnya bahawa tidak ada perubahan signifikan pada level kortisol. Prolaktin, dan insulin. Ini menunjukkan bahawa puasa bulan ramadhan bukanlah pekerjaan yang memberatkan, dan tidak mengakibatkan tekanan mental maupun saraf.

7. Dr Riyadh Sulaiman dan kawan-kawan - Tahun 1990 dari RS Universiti King Khalid, Riyadh Saudi melakukan penelitian terhadap pengaruh puasa Ramadhan terhadap 47 penderita diabetes tahap kedua (pesakit yang tidak tergantung insulin). Dan sejumlah orang sihat. Hasil penelitian menunjukkan bahawa puasa bulan ramadhan tidak menimbulkan penurunan berat badan yang signifikan. Tidak ada pengaruh apapun yang bererti pada kawalan penyakit diabetes diabetes dikalangan penderita ini. Sejauh ini puasa Ramadhan selamat sahaja bagi penderita diabetes sejauh dilakukan dengan kesedaran dan kawalan makanan serta ubat-ubatan.

8. Dr. Muhammad Munib dan kawan-kawan dari Turki juga melakukan sebuah kajiselidik terhadap seratus responden muslim, Sampel darah mereka diambil sebelum dan diakhir bulan ramadhan, untuk dilakukan analisis dan pengukuran terhadap kandungan protein, total lemak (total lipid), lemak fosfat, asam lemak bebas, kolesterol, albumin, globulin, gula darah, tryglycerol, dan unsur-unsur pembentuk darah lainnya, dan didapat, antara lain bahwa terjadi penurunan umum pada kadar gula (glukosa) dan tryacyglicerol orang yang berpuasa, terjadinya penurunan parsial dan ringan pada berat badan, tidak terlihat adanya aseton dalam urin, baik dalam awal maupun akhir puasa, sebab sebelum puasa ramadhan, kenyataan ini menegaskan tidak adanya pembentukan zat-zat keton yang berbahaya bagi tubuh selama bulan puasa islam, Dengan keutamaan puasa, glikogen dalam tubuh mengalami peremajaan, memompa gerakan lemak yang tersimpan, sehingga menghasilkan energi yang lebih meningkat.

Sejak zaman dulu puasa dipakai sebagai pengubatan yang terbaik seperti kata Plato bahwa puasa adalah untuk mengubati sakit fizikal dan mental. Philippus Paracelsus mengatakan bahwa “Fasting is the greatest remedy the physician within!”

Puasa sudah diakui menjadi penyembuh terhebat dalam menangani penyakit, bahkan di Amerika ada pusat puasa yang diberi nama “Fasting Center International, Inc”, Director Dennis Paulson yang berdiri sudah sejak 35 tahun yang lalu, dengan pesakit dari 220 negara. Yang mencadangkan Puasa dalam:
(1) program penurunan berat badan,
(2) mengeluarkan toxin tubuh,
(3) puasa dapat memperbaiki energy, kesehatan mental, kesehatan fisik dan yang paling terpenting meningkatkan kualiti hidup.

-Panji Hitam

Nikah Gantung Selesai Masalah Sosial

Reactions: 
Seumur hidup aku, tak pernah lagi aku nampak cara sekular dapat selesaikan apa-apa masalah. kalau ada yang selesaipun, paling lama setakat setahun... lepas setahun, akan timbul masalah lain. sebab tu ikut mana-manapun, kita kena akur, kita kena yakin bahawa cara Islam 100% lebih baik dan berkesan dalam menyelesaikan apa-apa masalah.

Macam jugak dalam isu buang bayi... yang ni bukan lagi jadi isu, tapi dah jadi "budaya"... "budaya buang bayi"... masuk dalam senarai budaya bangsa Melayu Malaysia. bagi bangsa lain di Malaysia, peratusan kes buang bayi masih terlalu kecik, belum sampai tahap "budaya".

Bulan Ogos tahun ni mencatat "budaya" buang bayi tertinggi untuk tahun ni. yang ni semuanya datang dari "budaya" jugak... "budaya" mengawan anak muda Melayu Malaysia setiap akhir tahun. yang mana buang bayi ni sahih semuanya mengawan akhir tahun lepas... mungkin masa majlis perpisahan sekolah... aku agak la...

Punca utama mengawan, tak lain tak bukan sebab sedih nak berpisah... masing-masing nak bawak diri, sebelum berpisah jauh, masing-masing nak "bukti cinta" dan "buktikan cinta"... standard anak muda kalau bercinta, bila nak "bukti cinta", yang pompuan kena boifren "kasi taruk" dan yang jantan pulak kena "taruk"... ayat standard jantan - "apa bukti u cintakan i..?" dan yang pompuan akan jawab - "demi cinta i pada u, i rela serahkan mahkota i pada u..."... ambik kau..!

Bzzzttt... 2-2 kena karen... lepas tu korang pikir la sendiri...

Benda-benda macam ni memang tak kan jadi kalau mana-mana anak muda yang dah gatal sangat nak mengawan dibagi peluang merasa nikmat berumahtangga secara sah. kasi nikah la... hantaran tak yah tinggi-tinggi... untuk mas kahwin, 1 Dinar baru RM589.

Zaman sekarang ni masalah utama ialah Mak... aku dok rasa kalau belah bapak jarang yang demand rege tinggi-tinggi untuk hantaran sebab standard orang jantan, duit tak berkira sangat, janji masalah setel dengan segera... pakcik-pakcik aku sendiri pun aku dok tengok tiap kali anak dara dia nak menikah selalu dok bertekak dengan makcik-makcik aku pasal hantaran.

Pakcik aku letak murah... Al-Qur'an senaskhah, sejadah sehelai dengan kain sembahyang sepasang... mas kahwin pulak ikut yang Jabatan Agama tetapkan... kalau kata Jabatan Agama letak RM50, itula yang pakcik aku letak... malas nak susahkan orang katanya... sebab orang jantan ni selalu kita pikir jugak susah-senang bakal menantu dia nak carik duit... ya la kan... sama-sama jantan, sama-sama tau la susahnya nak carik duit.

Orang pompuan ni dia tau mintaaak je... suruh kerja sendiri mula la tarik muncung 86 depa... kalau yang memang dah kerja pulak lagi la kerek... lagak tak ingat... maklumlah... dia ingat level dia sama tinggi dengan orang jantan... kang aku suruh kencing berdiri kang baru tau..! hahaha...

Ni dah melalut panjang... balik pada kes asal - "Budaya Buang Bayi".

Sebelum ni, beberapa kepala otak sekular pernah mencadangkan supaya KERAjaan mengajar mata pelajaran seks di sekolah-sekolah demi untuk menangani masalah "Budaya Buang Bayi" yang semakin menular dikalangan anak muda melayu.

Tujuan diajarkan mata pelajaran seks di sekolah-sekolah ialah "kununnya" untuk memberi pendedahan kepada anak muda tentang cara-cara "mengawan" dengan betul... ni idea BANGANG dari kepala otak sekular. betul kata TGNA, ni bukan nak ajar "mengawan" dengan betul... ni nak ajar anak muda "BERZINA" tanpa dapat dikesan oleh mak bapak.

Apa kejadahnya nak ajar anak muda "mengawan" dengan betul..? lembu yang tak sekolah pun tau macam mana nak mengawan... tukang bagi idea ni memang betul-betul simpan taik dalam tengkorak kepala dia... kalau anak muda ni tak reti nak mengawan, apa kejadahnya yang pompuan boleh mengandung..?

Kalau kelas "pendidikan seks" ni diadakan di sekolah-sekolah, kompom ke kes-kes Zina dan seks sebelum nikah dapat dielakkan..? allo brader... mustahil aku tak lempang BikMama kalau aku tau macam mana cara yang betul aku dapat elak dari kena tangkap lol...

Lu dah tau macam mana cara nak elak dari kasik buncit anak pompuan orang, ada kemungkinan tak yang lu dengan awek lu tak akan "mengawan' tiap kali ada kesempatan..? apa lu mati pucuk ke..? apa awek lu datang bulan tiap-tiap hari ke..?

Apa yang setelnya..? idea sekular macam tu cuma dapat elakkan dari anak-anak pompuan korang "termengandung" je... tang maksiat, zina masih boleh jalan beb, kena elok lagi hebat anak-anak muda ni mengawan dari korang laki-bini. tak mustahil sebab dah expert sangat, masing-masing carik keseronokan dengan lain-lain pasangan.

Banyak skill dapat tu beb... ada yang lama, ada yang kejap... pergh... tak lama lagi laku la kitab Kamasutra, gua rasa kalau idea tu direalisasikan, anak-anak muda masing-masing akan jadikan kitab Kamasutra sebagai bahan bacaan terpenting selain dari buku sekolah... Al-Qur'an..? alamak...


Dalam masa beberapa tahun lagi (kalau idea pendidikan seks jalan), Malaysia akan menjadi "Hub AIDS/HIV" yang terbesar di Asia... silap-silap akan jadi Negara Islam yang paling tinggi anak mudanya berpenyakit kelamin... maklumlah, anak muda yang galak ni mesti rajin bertukar pasangan demi memenuhi selera "mengawan"nya yang tinggi... tak yah pakai kondom, pancut luar je...(maaf), kan dalam kelas dah ajar "cara mengawan yang betul"...

Paham..?

Masalah "Budaya Buang Bayi" mungkin akan setel, tapi akan wujud pulak "Budaya Zina". dalam kelas pendidikan seks ada ajar ke "mengawan" sebelum nikah tu hukumnya HARAM..? tobat lahum mesti tak de beb... dalam Sains, mana ada "hukum agama" beb... Sains cuma ajar "Lojik" je... benda yang kita nampak, benda yang kita boleh sentuh, benda yang kita boleh rasa...

Tamat bab 1 - Kelas Pendidikan Seks (Kelas Zina), masuk bab 2 - Sekolah Pelajar Mengandung..?

Idea ni datang dari orang besar Negeri Melaka... pakai lambang Keris Telanjang dan Dacing. 1 masa dulu pembesar dari Melaka jugaklah yang gagal "mengawan" dengan betul sebab masa tu kelas pendidikan seks belum ada... sekarang pun belum ada jugak... mangsa pembesar Negeri Melaka tu 1 masa dulu ialah sorang pelajar bawah umur. Cina yang bela budak pompuan yang jadik mangsa pembesar Negeri Melaka tu dulu sekarang dah jadi Ketua Menteri Pulau Pinang.

Aku rasa walaupun cina tu bukan Islam, tapi Allah dah tunjukkan kuasa-Nya pada kita dimana ganjaran atas pengorbanan Cina tu membela budak pompuan tu dah Allah tunjukkan atas dunia ni. Cina tersebut akhirnya berjaya dalam kerjayanya melalui pengiktirafan rakyat Malaysia Pulau Pinang dalam Pilihanraya yang lepas.

Terima Kasih Lim Guan Eng dan tahniah atas kejayaan anda. sesungguhnya pengorbanan anda yang lalu sudah terbalas didunia ini dan kami umat Islam mendoakan semoga Cina Lim Guan Eng yang memegang jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang akan diberi hidayah dan dibukakan pintu hatinya seterusnya menerima dan memeluk agama Islam dan beriman kepada Allah s.w.t... amin...

*lepas ni ada la Pemuda UMNO ataupun PERKASA ataupun NGO-NGO pro KERAjaan buat report polis sebab aku mendoakan kesejahteraan Cina Lim Guan Eng ni... DIPERSILAKAN...!!! aku peduli apa..? PENCIPTA aku tak marah pun aku berdoa macam ni...

Lari lak dari bab 2... sambung...

Baik... Sekolah Pelajar Mengandung ni apa..? ni tak lain tak bukan, nak letak tanggungjawab atas kepala orang lain. korang pembesar-pembesar sedap-sedap membelasah daging mentah, kerang rebus dsb, sampai masa sangkut, korang nak letak tanggungjawab atas kepala rakyat..?

Ni tak de lain nak lepas tangan... lepas mengawan, malas nak bertanggungjawab, hantar "sepah-sepah" yang korang dah ratah madunya dekat Sekolah Pelajar Mengandung, rakyat tanggung hasil "nafsu serakah" korang..? macam tu ya..? korang-korang pembesar boleh terus dengan aktiviti "mengawan" dengan pelajar bawah umur macam biasa (macam dulu-dulu) tanpa perlu risau siapa yang akan bertanggungjawab... betul-betul kepala otak Iblis...

Korang nampak tak berapa punya licik geng-geng kepala otak sekular ni..?

Kalau jadi la buat sekolah ni, aku dok rasa majoriti pelajar pompuan akan bersekolah di Sekolah Pelajar Mengandung ni... jantan-jantan dekat luar sana akan terus mengawan dengan lain-lain pompuan yang masih ada madu... lepas ratah, tak yah risau nak hantar dekat mana sepah-sepah... KERAjaan dah standby kasik...!!!

Bab 2 dah tamat... kalau tak paham tolong baca balik... mulakan dengan Bismillahirrahmannirrahim...

Tabung DNA

Bab Tabung DNA ni aku malas nak ulas panjang-panjang... malas nak ulas panjang-panjang sebab benda alah ni berkaitan dengan tugas Hospital dan jugak mahkamah...

Beb... Hospital Malaysia ni boleh percaya ke..? mahkamah Malaysia boleh percaya ke beb..? korang rasa kalau result DNA bayi yang kena buang tu sama sifatnya dengan DNA pembesar UMNO, Hospital nak declare ke..? mahkamah Malaysia ni mahkamah rakyat ke mahkamah UMNO/BN..? hahaha...

Kalau tabung DNA ni diwujudkan, korang rasa ada kemungkinan tak Hospital nak keluarkan result DNA anak yang lahir dari perut budak pompuan yang Cina Lim Guan Eng bela tu sama dengan DNA sape..? korang rasa berani tak Rahim Thamby Chik bagi DNA dia dekat Hospital..?

Hahaha..! macam best jugak Tabung DNA ni kan..? tapi setel ke masalah Zina..? angguk lu la...

Orait... skarang kita sembang pasal idea Ketua dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hassan - Nikah Gantung.

Nikah gantung..? budak sekolah kalau dah gatal sangat, nikahkan terus dengan pasangan masing-masing... yang mana dah dapat sijil menikah, boleh terus masuk kursus "Pelajaran Seks"... mata pelajaran seks hanya sesuai diajar pada golongan ini. tujuannya ialah supaya golongan ni dapat merancang keluarga masing-masing. kalau masih belajar dan minat nak pergi lebih jauh, ilmu dari mata pelajaran seks boleh dipraktikkan dengan jayanya.

Kalau rasa tak mampu nak tanggung anak, tak payah segan-segan dah nak beli pil perancang atau dapatkan suntikan perancang atau nak beli kondom... bawak sijil/kad nikah je masa nak beli barang-barang tu semua... boleh tayang tinggi-tinggi dekat kaunter 7-eleven - gua dah nikah maaa..! setang nangis guling-guling masa gua nikah maaa... malam jumaat gua dapat pahala sunat maaa..!

Banyak kelebihan tu... zina..? oi..! mana ada zina-zina dah masa tu... masing-masing dah menikah... tak paham-paham lagi ke..?

Mak bapak pun tak yah nak pening-pening kepala lagi dok pikir mana anak pompuan pegi... dah sah-sah dia pegi seronok-seronok dengan laki dia. darah muda wei... mesti nak berkepit je manjang... pasangan-pasangan muda ni kalau dibagi nikah awal-awal aku ingat lagi rajin gi sekolah la... study sama-sama, makan sama-sama, semua buat sama-sama... aku dok rasa kalau Malaysia praktik dan bagi pelepasan untuk pasangan-psangan ni menikah awal, graf pelajar cemerlang pun makin meningkat la...

Silap-silap gaya, pasangan muda yang dah menikah ni yang jadi best student... yang ni tak mustahil beb... perkara yang baik kalau kita buat, insya-Allah yakinlah akan Allah balas dengan berbagai lagi kebaikan untuk kita... yakinlah beb...

Lagi 1 beb... kalau korang ada anak pompuan, korang nak anak pompuan korang terlibat dengan zina ke korang nak anak pompuan korang nikah cepat-cepat supaya kepala otak korang tak serabut tengok dia dok kehulu kehilir dengan jantan..?


Tak yah fikir la bab nikah muda tak kekal lama sebab pengalaman tak cukup... yang tu kita serah je dekat Allah... ingat beb, jodoh dan ajal ditangan Allah. eh... tok nenek kita dulu nikah masa umur dorang berapa belas tahun ek..? zaman dulu kritikal sangat ke kes cerai-berai berbanding dengan sekarang..? aku rasa zaman sekarang lagi teruk beb...

Korang ingat KERAjaan nak lulus ke usul yang best dan Islamik macam ni..?