Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, January 18, 2011

Ummi Hafilda & Saman RM700 juta: Apa Kata Azwan Ali...???

Reactions: 

PTPTN Adalah Along Yang Sebenar - Mangsa

Reactions: 
Saya menerima email dari seorang anak muda tertindas. Saya malas nak fikir apakah yang akan terjadi kerana menyiarkan luahan hatinya yang saya tak edit sikit pun:
Memang le kepada peminjam PTPTN...

Rupenya PTPTN adalah lebih kejam daripada along yang ada sekarang... dengan charge pentadbiran sebanyak 3% yang dikenakan itu menunjukkan mereka lebih kejam daripada along... kerana kos perkhidmatan itu akan berterusan sehingga bila-bila selagi mana kita tidak menyelesaikan pinjaman lahanat tersebut... sejahat-jahat Along ada juga 'interest' yang kita tau berapa yang nak kena byr...

Bayangkan kalau charge perkhidmatan RM40 sebulan dan korg bayar RM50 sebulan (kadar minimum yang 'dibenarkan' oleh PTPTN)... maka korang akan bayar PTPTN tue sampai mampos le jawabnya... sebab korg byr kos perkhidmatan lahanat tue tanpa mengurangkan baki PTPTN.... kalu beli rumah pun RM25k bayar RM50... so nampaklah jugak jumlah yang nak kene bayar... dan kalu lambat bayar hanya 'penalty' dlm berapa ringgit sangat dikenakan... tapi PTPTN ... kita tak tau berapa jumlah sebenar yang kan kita bayar melainkan kita byk duit dan boleh bayar 'seketul'... tapi kalu bayar ansuran maka jawabnya kene bayar sampai 'mampos'.. (sila klik imej di sebelah untuk besarkan)
Saya sekali lagi mengajak semua orang berfikir sebagai rakyat yang taksub kepada kebenaran. Kalau yang beragama Islam, bertuankan Allah, bertuhankan Allah - bukan ketuanan Melayu yang sudah begitu dihanyir dan dilendirkan oleh Umno atau apa-apa pun. Kita bercakap tentang kebenaran. Kita bercakap tentang kepentingan rakyat. Sudah-sudahlah bercakap dengan ketaksuban atau 'asabiyyah kepada mana-mana parti atau pemimpin. Sekarang pun orang dah mula bercakap, kalau Umno ada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), PAS ada Rusila. Marilah kita bercakap sebagai rakyat.

Marilah kita memperjuangkan pendidikan percuma untuk rakyat sehingga ke peringkat ijazah pertama sekurang-kurangnya.

Sumber - ~penarik beca

Forum BERSIH II: Semua Dijemput Hadir

Reactions: 
ATURCARA FORUM BERSIH 2.0

Tarikh: 21hb. Januari, 2011
Hari: Jumaat
Masa: 8.30 Malam
Tempat: Balai Islam, Lundang, Kota Bharu

8.30 malam: Kehadiran VIP/ orang ramai.
9.00 malam: Ucapan Pengerusi Majlis.
9.05 malam: Ucapan Pengerusi BERSIH 2.0 Kelantan, Dr. Abdul Halim Yusof.
9.10 malam: Ucapan Moderator Forum, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah (Zentrum Future Studies Malaysia).
9.20 malam: Forum BERSIH 2.0

Tajuk Forum: “PRU13 - Membersihkan Pilihan Raya Demi Masa Depan Rakyat”

Panelis:-

1) YB Dato' Hj. Husam Musa (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan)
2) Datuk Dr. Toh Kin Woon (Jawakankuasa Pusat BERSIH 2.0)
3) Prof. Dr. Aziz Bari (Pakar Undang-undang, Kuliyah Ahmad Ibrahim, UIAM)

Format:-

Pusingan [1]: Forum (20 minit seorang)

Soal jawab audien

Pusingan [2]: Forum (soal jawab bersilang)

11.00 malam: Slot Pengerusi Majlis untuk Sesi Penutup.

Penyampaian cenderahati kepada panelis dan moderator.

11.15: malam Sidang Akhbar BERSIH 2.0.

Kata Isa Samad Di Tenang...

Reactions: 
Kata Isa Samad Di Tenang -

"(Musyidul am PAS) Nik (Abdul) Aziz (Nik Mat) lagi gila. Dia kata DAP sudah memahami Islam. Kita sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham Islam. Macam mana (pengerusi DAP) Karpal Singh dan (pemimpin veterannya) Lim Kit Siang boleh faham Islam dengan hanya berkawan dengan PAS untuk dua atau tiga tahun?

Hahaha... memang UMNO x kan faham Islam Dulu, Kini & Selamanya"...

Kata orang ramai pulak -

"Isa Samad lagi gila. Dah lebih dari 50 tahun jadi Muslim masih tak faham-faham lagi tentang Islam..."

*Kepala otak kalau dah bodoh & benak, jadi Muslim lebih dari 50 tahun pun tak kan faham Islam... lebih-lebih lagi kalau jenis tak percaya pada Hari Kiamat... Rasuah, Maksiat, Fitnah, Adi-Domba jadi perkara biasa...

Sebab..?

"Kadang-kala tidak berapa faham Islam..."

Kalau nak faham Islam, cuba lah dalami apa itu Islam... Kitab Al-Qur'an tu untuk bacaan, kajian & lain-lain... bukan untuk hiasan di rak Almari...