Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, March 08, 2011

Politik Baru: Media ke-3

Reactions: 
9hb. Mac, 2009 aku mula aktif blogging, masa tu cuma bergantung pada Blogger.com, dekat 100 kali blog aku kena "spam" dekat puaka-puaka UMNgOk/Beer eNd yang masa tu & sampai sekarang tak pandai-pandai nak gunakan kelebihan media alternatif untuk berkempen & mempengaruhi majoriti rakyat Malaysia padahal teknologi ni semua dibawa oleh rejim UMNgOk/Beer eNd.

Bagi aku benda ni biasa la... semua Diktator & orang-orang bodoh pasti ada nasfu serakah "aku nak jadi yang terawal" dalam apa sahaja teknologi terbaru tapi kebiasaannnya "yang terawal" tu lah yang paling bodoh tak pandai nak explore teknologi.

Gah cuma pada label "terawal" tapi praktikal exploration memang fail gila babi.

Zaman politik baru, Facebook, Twitter dah jadi media alternatif yang terlaju dalam menyampaikan maklumat & berhubung tapi masih jugak rejim UMNgOk/Beer eNd jadi yang "terawal' tapi masih gagal untuk explore ke 2-2 media ini.

Biasa la beb... kalau umur pun dah lebih 53 tahun, macam-macam penyakit "tua" melekat.

Hari ni Pakatan Rakyat ada banyak saluran media alternatife tapi dari segi kebebasan media sebenarnya tak pernah wujud sama seperti apa yang berlaku didalam UMNgOk/Beer eNd.

Media UMNgOk/Beer eNd lebih cenderung menyebarkan berita-berita "kebaikan" pimpinan UMNgOk/Beer eNd, manakala media Pakatan Rakyat juga berada dalam situasi yang sama, boleh dikatakan 100% menyebarkan berita-berita "kebaikan" pimpinan Pakatan Rakyat.

Kebebasan bersuara hanya jadi amalan pengamal media yang benar-benar bebas & tidak terikat dengan mana-mana parti politik. pengamal media yang bebas yang benar-benar bebas kebanykannya bukan "orang atas pagar" macam aku, tapi lebih cenderung juga pada parti politik tapi dalam perjuangan yang berbeza iaitu perjuangan rakyat.

Untuk pasca PRU-13, aku namakan media ini sebagai Media ke-3 atau dalam bahasa "mi no spik inglish"nya ialah - 3rd Voice.

Media-media yang dipengaruhi parti-parti politik pada masa ini mengalami penurunan hits, jualan akhbar seperti Harakah & Suara KeADILan menurun dengan agak drastik, media yang lebih bebas seperti Sinar Harian yang lebih bersifat terbuka menjadi bahan bacaan semua peringkat umur.

Ramai yang tak perasan akan hal ni sebab mungkin ramai yang "perasan" atau "syok sendiri".

Untuk hari ni aku tak nak ulas panjang-panjang. kita layan dulu 1 lagi media baru, Radio DurianFM.com... klik pada gambar dekat atas... nanti aku sambung yang seterusnya...

Ulang Tahun Ke-3 Tsunami Politik Malaysia

Reactions: 
Hari ni genal 3 tahun Tsunami Politik Malaysia... 3 Tahun dulu pada hari ini, Barisan Nasional kehilangan 4 Negeri yang sebelumnya berada dibawah naungannnya. Pulau Pinang, Kedah, Perak & Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat manakala Kelantan kekal ditangan Pakatan Rakyat dengan penambahan kerusi DUN.

Selepas 3 tahun Tsunami Politik di Malaysia berlaku, Pakatan Rakyat nampaknya semakin jauh dari Putrajaya.

Jauh bukan sebab kegagalan dalam pentadbirannya di Negeri-Negeri bawah Pakatan Rakyat, tetapi makin jauh kerana Pakatan Rakyat yang ada hari ini tidak lagi efektif & punya "tarikan" seperti 3 tahun dulu.

Perjuangan masih kekal, tetapi Pakatan Rakyat tidak lagi punya daya tarikan. apa dah jadi dengan Pakatan Rakyat..?