Follow by Email

Loading...
"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, April 04, 2011

PRN Sarawak: Undi "Kerajaan" atau "Pembangkang"..?

Reactions: 
Sebelum korang baca artikel penuh gua, gua harap lu orang dapat singgah dekat sini, sini, sini, sini, sini, sini, & sini sebagai bahan rujukan terpenting untuk abad ini.Mekasih...

Bila sebut "Pilihanraya" ramai pengundi atas pagar jadi bodoh, nak undi "Kerajaan" atau nak undi "Pembangkang"..?

Sejak Negara Malaysia bebas dari cengkaman penjajah (tidak pada zahirnya) dan mendapat kemerdekaan, ada rakyat Malaysia di Semenanjung Malaysia dah 12 kali jadi rakyat Malaysia yang bodoh manakala ada rakyat Sarawak pula dah 9 kali diperbodohkan oleh Beer eNd.

Kenapa setiap kali diadakan Pilihanraya Negeri, masih nak kena fikir nak undi "Kerajaan" atau "Pembangkang" padahal Pilihanraya Negeri diadakan untuk memilih parti mana yang akan menerajui "Kerajaan"..?

Ramai yang tak sedar (sebab dah lama sangat kena perbodoh) dalam tempoh antara DUN telah dibubarkan sampai selesai Pilihanraya Negeri, tidak ada "Kerajaan" dan tidak ada "Pembangkang". Tujuan Pilihanraya diadakan pun adalah semata-mata untuk memilih "parti" mana yang akan "menerajui Kerajaan" dan parti mana yang akan menjadi "pembangkang".

Baik Beer eNd ataupun Pakatan Rakyat dalam tempoh DUN dibubarkan sehingga selesai Pilihanraya Negeri 2-2 pun bukan "Kerajaan" dan 2-2 pun bukan "Pembangkang". Jadi yang nak mengundi tak payah pening-pening kepala nak undi "Kerajaan" atau "Pembangkang" sebab kerusi untuk ke 2-2 organisasi tersebut kosong.

Undi Pakatan Rakyat bukan bermakna kita mengundi "Pembangkang" dan undi Beer eNd bukan bermakna kita mengundi "Kerajaan".

Yang terang-terang bodoh dalam tempoh pemilihan sejak dari azali ialah Media Perdana. Kalau bukak TV tengok berita saluran Perdana biasa kita dengar "Pakatan Pembangkang". Macam mana dalam tempoh pemilihan boleh ada "Pembangkang" pun gua tak paham.

Apa yang gua paham ialah, Media Perdana jadi kepala bodoh sebab lama sangat duduk bawah pemerintahan orang-orang bodoh. Orang-orang bodoh ni pulak majoritinya berada didalam Beer eNd. sat-satunya jalan penyelesaian untuk tidak terus jadi bodoh dan berada dibawah pemerintahan orang-orang bodoh ialah dengan beri undi korang pada Pakatan Rakyat.

"Kerajaan" dan "Pembangkang" tak pernah bertanding dalam mana-mana Pilihanraya sebab yang bertanding ialah Parti Politik yang masing-masing berebut kuasa pemerintahan.

Yang menang akan menerajui "Kerajaan", yang kalah akan jadi "Pembangkang".

Yang mengundi jangan jadi bodoh.